Априлски мами 2022

• 27 762
  • 755
  •   1
Отговори
# 435
И аз взех от тези надуваеми килимчета водни и също смятам, че не са подходящи сега. Не да достатъчно твърди и детето няма упора за ръчичките, за да стимулира изправянето на главичката. Ще го ползваме след няколко месеца като се научи да сяда.
Относно съня и при нас е много трудно. Вечер няма проблем заспива си сам в леглото, но през деня е само в ръцете или евентуално в количката, но сега е ужасна жега тук в Гърция и няма как да излизаме през деня. Заспива ми в ръцете на люлеещия се стол и ако го оставя се събужда след точно 1 минута. А така в мен може да спи с часове.. даже и сега ви пишем заедно 😀
Иначе аз да ви дам ъпдейт на нашата ситуация с кърменето. Както ви казах миналата седмица от известно време имаме проблем, изпъва се, пищи .. кошмар. Звънях на националният телефон, чух се с консултант, писах във фб групата “подкрепа за кърменето” и нищо. Опитах да кърмя в банята, в затъмнена стая, като е сънен, да редувам гърдите, да правя масажи, компресия и нищо… И по този начин съм сигурна, че не се храни достатъчно. И така във фб една майка писа, че и нейното бебенце било така и се оказало някакъв тих рефлукс, който причинява болка на бебето и от там идва проблема. Та така.. взех, че запазих час при педи и вчера ходихме.
Оказа се, че освен мноооогото колики, които има, буквално стомахчето му е пълно с въздух, има и рефлукс. Той не повръща, но от едно извесстно време забелязах, че взе да връща мляко понякога. И най-вероятно проблемът идва от киселинитв, които му парят. Въпреки, че няма никакви показатели външно за рефлукс…
И така, педиатъра даде адаптирано мляко и трябва да замествам вечерното хранене преди лягане с него. То е с по-малко съдържание на лактоза и се предполага, че трябва да помогне. Също така го претегли и се оказа, че качва в норма, но е в долната граница, както и очаквах. Предписа лекарсто, от днес ще го почнем и трябва да спра Лефакса, а не ми се иска, че при нас работи мнооого добре с коликите. Но новото било и за колики и за рефлукса.. ще видим! Дано нещата се пооправят и да започне да яде нормално.
Иначе друго, което забелязах е, че спи само  на дясно. В количката също предпочита главичката му да е на дясно и ми се стори странно. А когато е у мен се върти на всички страни, както и като е по коремче. Педиатъра провери и се оказа, че наистина му е по-трудно на ляво и не се завърта до край. И сега трябва да се опитам да го слагам да ляво.. а как да стане, като той сам се върти вече. Дори на няколко пъти го намирам напречно на леглото 😳 Та така де… ще го следим този въпрос..
Относно развитието и вдигането на главичката, не мисля, че трябва да се притеснявате. Моят младеж си вдига главата откакто беше на 2 седмици, но за сметка на това все още няма никаква координация на ръцете и със сигурност е далече от хващането на предмети..
Иначе и аз го слагам по няколко пъти на ден по корем.. за една, две минутки.
Доста дълъг пост пак стана.. ама детето нали спи спокойно у мен.. та имам време 😀

# 436
Виолетка на мен по-скоро ми прилича на кърмаческа стачка, която имаше и при нас и отмина, но е възможно и да е рефлукс. След като сте били при педиатър прави каквото е предписал и после пиши отзиви. Дано да премине Hug
Мерси за отзива за килимчето, аз тъкмо съм се навила да купувам,но може и да изчакам още малко.
На нас ни предстои шествалентната ваксина и искам да ви питам давали ли сте фенистил профилактично преди нея? Педиатърката иска да го давам 2 дни преди ваксината обаче като му чета листовката ме е страх от страничните реакции 🤯 Някой имал ли е алергична реакция от тази ваксина? Чудя се защо ме кара да го давам този фенистил 🤯

# 437
Здравейте мами,

Доредих се да ви пиша и аз Simple Smile

Виолетка, разбирам те за спането - и ние някои дни сме така. Уж спи дълбоко, слагам я в кошарата или в моето легло, докато мръдна и вече се е събудила.

Нашата девойка сякаш се поспря с ръцете, но може би защото аз я следя и ѝ ги вадя от устата Grinning
Показвам ѝ разни книжки, играчки, и се опитвам да ѝ показвам, че може да ги хване, но още не го прави. Даже едно слонче, което се върти над кошарката и много си го харесва, не смее да го хване. Може би е още малка Blush
Главичката си я държи, когато е у нас, но като я сложа по корем и трябва повече усилие да я задържи изправена, виждам, че не ѝ се нрави. Не го мисля - казвам си, че ще свикне и това е. Аз също не я слагах  често по корем, защото плачеше много, но вече се успокои, прие го това упражнение и започваме по-често да го правим Simple Smile

За фенистил нищо не знам и ще следя с интерес темата.

С дремките и при нас е хаотично. Опитвам се уж да следвам часове за будуване и съм, но... Кога се получава, кога не... Някои дни в действителност спи най-много 45 минути, в други има непрекъснат дневен сън от час и половина... Иначе поне през нощта си спинка. Събужда се между 3 и 4 за хапване и често яде, докато спи и само ми е примрънкала, за да ме събуди и да дам гърдата Grinning

# 438
Вили и при нас е така само дето предпочита лявата страна. Голяма мъка, все я въртя, но след 2 мин е пак наляво иначе се върти като шиле през повечето време. От както взехме 3D възглавницата е доста по добре и не е на 90 градуса (напълно обърната на една страна)

https://anatomica.bg/shop

Днес я пробвах на тъмно в нейната си кошарка за обедната дрямка. И явно така ѝ е най-комфортно, спа почти 2 часа, даже я събудих.

# 439
Да ви кажа вчера за първи път спазвах стриктно интервалите на сън и будуване и по-спокойно бебе не съм виждала. Може и да е съвпадение, но ще видим 😁
Сутрин след нощния сън често го оставям повече време буден, мисля си той се е наспал и уж да го изморя повече, и накрая все изнервен и се чудя какво става.

Главичката я държи, но не е още съвсем стабилна, изобщо не му харесва по корем, явно по-трудно ще свикне. Иначе жабата, дето все й говори, започна да посяга да я хваща и тъй като му е близо и тя с едни дълги крака, успява и в устата да си ги мушне 🤣
Да ви кажа започнах да му давам АМ като излизаме навън, омръзна ми да го мисля, да бързам, и не съм от майките, които ще кърмят навън. Не знам дали е окей, но супер се получава. Дори една вечер го оставих на свекървата, а ние бяхме на сватба.

# 440
  • Sofia
С кърменето навън и аз съм така. Единствено в колата съм кърмила, но някъде по пейките не бих. И аз с първото все бързах да се прибирам. После пък си носех изцедена кърма. Бях станала млекоцентрала от цедене - имах поне 30-тина пълни контейнерчета от по 200мл във фризера, а гърдите ми бяха вечно като балони пред пръсване 😆.
Сега изобщо не си давам зор. Когато излизаме на разходка си взимам преварена водичка и кутията с АМ и всички са доволни.

А сега да се оплача. Съседите под нас започнаха основен ремонт с много къртене. Е, няма такъв кошмар, все едно ми е вкъщи. И вчера и днес - цял ден къртене. Вече ме цепи главата. Дано да се приключи по-бързо, защото малката изобщо не може да спи през деня, при цялата тази дандания.

# 441
  • Пловдив
waterviolet, дай ги тия интервали на сън и будуване да ги пробваме и ние 😁
Аз за кърменето нямам проблем, правя го почти незабележимо и навсякъде. Ако съм с потник например, мятам една пелена върху гърдата и се вижда само бебето, ако съм с блуза, вдигам я нагоре и тя прикрива. Е, не кърмя насред центъра, гледам да се обърна с гръб ако има хора, но и не ми е проблем. Просто съм мързелива за друго 😁
Брин, много кофти с тия ремонти, ние, че сме в къща и пак е зор. Съседа си взе някакви кучета и по цяла нощ вият. Направо не се издържа. Та мира няма никъде
Аз да ви се оплача, някакъв вирус изкарах, 2 дни с 38.5, и само това. Но един ден имах температура, един нямах и на следващия пак вдигнах. Толкова не съм се потила никога в живота си. Бях чисто мокра. Дано да е било това. Че в неделя заминаваме на морето, ще видим как ще е с бебе и кака.

# 442
Мен пък ме боли гърло. Напоследък през две-три седмици се разболявам. Сега пак… за щастие вкъщи все още са здрави.

За кърменето аз съм от кърмещите нявън. То, ако тр да се съобразявам с режим на две малко деца, ще си стоим вкъщи по цял ден. Не искам да давам АМ, заради предразположеността към алергии и като цяло доста претръпнах вече. Гледам да намирам някои по-закътани местенца, ноооо не плащам данък обществено мнение. То и без това нищо не се вижда. Обикновено съм с тениска и просто я надигам леко.

Waterviolet, консултантите по сън препоръчват първия интервал на будуване за деня да е по-кратък. И аз се опитвам да ги спазвам, но не се получава много.

# 443
Нашата маймуна сама спазва интервалите, почти като по часовник заспива, мине ли определеното време и къде с моя помощ, къде без си заспива и като цяло е доста спокойно положението и предвидимо.

Защото знам по колко горе-долу спи, днес рискувах и излязох да си свърша малко работа без нея и я оставих да си спи, е таткото си е вкъщи, ама работи, не стои да я пази. Като се върнах я намерих в същата поза, в която я бях оставила, само че отвита. 😀

С ремонтите е ужасно, ние сме в нова кооперация, където са непрестанни, онзи ден обаче направих забележка на майсторите, защото къртиха в 14:00, а малката точно беше заспала, принципно не я дразнят такива шумове, но само, ако е дълбоко заспала.

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 15:09 от 🧸 Fiffy

# 444
Относно интервалите, и аз гледам да ги спазвам и е суперррр!! Щастливо бебе, занимава се сам, пее си .. гледам да го приспивам средно на 1,5 часа +- 30 минутки, като вечер преди баня го държа по 2-3 часа без сън, понякога е мнооого трудно и пада голямо мрънкане, но пък после заспива веднага!
Относно кърменето, и аз съм от кърмещите навсякъде! А при мен е даже малко по-сложно, понеже кърмя със силиконови протектори и трябва да ги слагам, и си е занимавка.. ноо не ми пречи. Даже сега с това наше проблемно хранене, кърмя доста често права, разхождайки се, та развявам цици навсякъде 😀
Относно ремонтите - ужас! Ние сме в къща и над нас живеят друго семейство. Всяка нощ се местят мебели.. столове по пода.. ужас е! Взех да му пускам белия шум като заспи и си реших проблема. Не чува нищо 😀 От олх взех някаква машина за бял шум с нощна светлина, върши ми чудна работа, навсякъде е с мен!
Болните мами, очаквано е да сме по-податливи сега. Постоянно от топло на студено и обратно.. няма как! Добре че, в повечето случаи тези настинки не са заразни 🙄
За Фенистила и аз не съм чувала нищо, ще следя!

# 445
Аз за фенистила забравих да се включа. С баткото съм го давала, заради атопичния дерматит и алергиите (предписан от педиатър). Започвах 3 дни преди и 3 дни след ваксините. Като направи годинка минахме на по-силен антихистамин. Предполагам педиатърът се застрахова от алергична реакция. При нас след всяка ваксина имаше и леко обостряне на дерматита. Сега с малката не съм давала.

# 446
Да, финистил може да се дава три дена преди и след ваксина. Честа практика е. Аз на моята бебка давах финистил 7 дни по друг повод. Прави ги поспаливи, да не се очудите.

# 447
За кърменето не ми е проблем какво ще кажат хората, просто на мен не ми е комфортно. Всичките ми летни дрехи са рокли и трябва да си ги вдигам до гърдите, не само гърди ще наперя ами цял стриптийз ще направя 🤣 С тенески и поли/панталони не мога. Аз съм от тези, дето не понасят грам топло, затова всякакви ластици, коланчета, ме дразнят. Широки, ефирни рокли.

Soulmate в интернет има много таблици.
Ето една

(Забравих как се правеше скрит текст от телефона 🙄) Предполагам всяко бебе е различно, моят не заспи ли в интервал 1:15-1:30 Мин и става нервен, буди се с рев, ако пък пробвам по-рано се бунтува.
Спазвам си интервалите до вечерта и няма проблеми със заспиването за нощния сън.

Също така прочетох книгата Как спят бебетата и да ви кажа много ми хареса и доста добре се получават нещата. Снощи му изместих вечерният сън за 20 часа(заспива иначе в 22), екстра беше, да имам малко време за себе си, да пийна 1 чаша вино на спокойствие, да имам сили да се изкъпя. Да ама сутринта в 6 часа беше кукуряк, а аз обичам да поспивам поне до 8. Няма пълно щастие 😁 И сега умувам как ще ми е по-добре. Сега лятото принципно е добре да ставаме рано, че да излизаме по хлад. Споделете вие как процедирате. И също създавате ли асоциации за сън като къпане, после кърмене…някъде четох, че пък ако се случи да си на гости и без тях за бебето ще е трудно да заспи.

# 448
  • Пловдив
Добре, значи спазвам да е будна 1 час или 1 час и 15 минути, и после я  будя на 3-я час от храненето ли? Или как?

# 449
Soulmate, точно така - или съответно когато то стане. При нас невинаги спането е пълни три часа (буди се на 40 мин, на час, на час и половина - различно), та понякога интервалите не са съвсем в норма, но действително - когато си ги следя и успяваме да ги нацелим, нещата се оправят и тя е супер спокойна.

Момичета, да ви питам - вчера бебка заспа в 7:30 вечерта (бяхме на ресторант) и съответно я очаквахме будна пак към 9 и нещо (за къпане и храна преди сън) - да, ама не. В ресторанта не мръдна, по пътя към вкъщи не мръдна, докато мъжът ми я носеше по стълбите не мръдна - директно в кошарата я сложихме и сутринта се събуди нормално, в 6. Исках да пробваме дали, ако не я будим, ще откара до сутринта и тя взе, че вярно си спа.

Имам няколко въпроса - понеже досега такова нещо не ни се беше случвало и ми е всеппак притеснено:

Според вас окей ли е толкова много сън без пауза за хранене?
Дали за кърменето е проблем (цедих се за всеки случай два пъти през нощта и съответно бях труп на сутринта въпреки нейния супер сън)?

Колко най-рано са заспивали вашите бебоци?

Днес реших да я пробвам по същия начин, пак бяхме навън, с приятели, и си мисля, че щеше да стане, защото точно по същото време започна да се прозява, обаче в заведението като тръгнаха да пускат леката фонова музика, нещо сбъркаха и надуха на макс колоните - тя се стресна зверски, разплака се и се събуди - после пак се помъчи да заспи, но след 20 минути един стар раздрънкан трамвай пак я стресна със силен шум - и горо долу това беше - тя се напрегна, че не може да заспи и плака по пътя до нас - хапна малко и с триста зора заспа в 23:00, преди малко - с люшкане, пеене, сучене.

Според вас възможно ли е да е ок да си ляга в 7:30? Досега винаги е лягала 22-22:30, но с часове приспиване и си мисля дали дългото приспиване не е било точно защото е в грешния за нея час. Какво мислите вие?

Така и се събират пет хранения стабилни и тук-таме 1-2 подхапвания между тях. Дотук качва ок, но се притеснявам, ако прави такава голяма пауза, да не би да спре да наддава. :/

Общи условия

Активация на акаунт