Априлски мами 2022

• 27 758
  • 755
  •   1
Отговори
# 345
Даа, до скоро бяха някакви наченки, но и аз така по цял ден му виках “агу” и сега започна й той. Вече по цял ден не спира.
Сутрин като се нахраним и си направим ритуалите го слагам за кратко в кошчето за кола и връзвам една жаба, вече си я приема като приятелче, как я види, усмихва се до уши и започва да й говори, не млъква. Вече посяга да я хване, тя с едни дълги висящи крака и директно си ги набутва в устата 😃 Ръцете си лапа постоянно, смее се, всякакви странни звуци издава. Започват да стават все по-интересни.

# 346
Момичета, изчетох ви с голям интерес! Макар да бях с термин през май и аз станах априлска мама понеже беба се роди на 29 април. Първо дете ми е и съм все още доста неориентирана. Предстои и аз да почна да чета за захранването. Ние сме само на АМ. Имах огромно желание да кърмя, но още в болницата не се получиха нещата. За мен това беше голям ад, няколко дни ужасни болки, рев и накрая достинекс...
Но както и да е. Вие от кога почнахте с масажите и активната гимнастика? ЛЛ ми казва, че е още рано, но виждам, че вие вече сте започнали. В активната гимнастика пробвах да я сложа веднъж, но не прояви интерес.

Също, трябва ли детето да е на 2 месеца за прегледа при ортопед? А на очен кога се ходи? Имам някакъв спомен, че е преди да направи 1 год., но не съм сигурна.

# 347
  • Sofia
Betty, добре дошла!

Моята бебка не съм я слагала още в активна гимнастика, защото досега се заглеждаше само по лицата ни или прозорците, но не и по предмети. Отскоро започна да заглежда играчки и й поръчах активна гимнастика. Утре (опа - днес 😆) ще я получа. На 14-ти навършва 2 месеца.

Масажите ги започнах като навърши месец. Ортопедът ми каза гимнастиката да я започнем като мине 4кг/2 месеца.
Прегледът при ортопед е когато бебето е на 1-2 месеца. Аз моята я заведох на месец и 2 дена и си беше точно навреме за преглед.

Очен лекар - ако няма проблеми, по принцип първият преглед е на 1 год. Ако физиологичното кривогледство не изчезне до 6 мес, тогава се ходи на преглед, за да се вземат мерки отрано. А за недоносени и бебета родени с ниско тегло (особено ако са били на кислород) е хубаво първият преглед да е на 4 седмици. Тогава се проверява за ретинопатия. Моята беше на 40 дена, когато я заведох.

Аз да се похваля - откакто спрях млечните, малката разреди доста зацапванията на памперса след всяко пръцкане. Резултат - подсеченото почти изчезна. Остана само една разранена точица. Върнах дневните памперси и мажа само с Бепантен. Засега нещата изглеждат добре (след два месеца борба с това чудо!)

Winter-че, аз когато използвах пудра, слагах само нея (а не заедно с крем, че ще взема да замеся едно тесто на дупето й 😆). Аз нанасях Пиоктанин и след това пудра или само пудра, за да подсушава. Ако подсеченото е сухо (зачервено или обрив) - слагаш крем. Ако подсеченото е с влага (сълзяща раничка) - слагаш само пудра.
И аз слагам пудра под мишниците и най-вече в гънките на вратлето, че там по принцип си има риск от подсичане.

И моята се опитва да гука, а понякога ме гледа втренчено, отваря си шороко устата и започва да я криви и да прави гримаси (не е прозявка) все едно иска да говори и тя. Много е смешно.

А днес за пръв път се усмихна на играчка. То при нея усмихването е рядкост (вечно е кисела заради пустите колики, а може и да си е до характер) и ако ми се усмихне 1-2 пъти на ден, съм щастлива. Та това с усмихването и гукането на играчката си беше направо събитие.

А да ви попитам как сте с вдигането на главичката по корем?

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 03:55 от Brin de muguet

# 348
Betty, добре дошла!

Аз като съм с дечица с малка разлика всичко си имам от баткото. Активната гимнастика я извадих преди седмица и това са им първите съвместни игри. И двамата лягат там. Баткото й показва играчките, нещо й говори, тя му се смее и така могат да си седят и час. Разбира се малката, ако е сама на гимнастиката откарва не повече от 5-10мин 🤣

За седенето по коремче - много мрази. Слагам я по няколко пъти на ден, държи главата високо вдигната, но не повече от минута-две и започва да ми се кара. Имам възглавничка за стоене по коремче - шарена с музика и играчки. На нея повече се заседява, но пак не й е любимото.

Ние днес сме на ваксини - ще слагаме 3 наведнъж, защото така ми препоръча педиатърът. Стискайте палци да няма странични реакции. Ще попитам и за ортопед, че не сме ходили. В Токуда й правиха ехография на тазобедрените стави, но си е хубаво някой да ти даде насоки.

# 349
Моето момиче започна да издава звуци, не бих го нарекла гукане, по-скоро е аууу. Но определено си иска внимание, активната гимнастика я извадихме вече и се застоява за 10ина минути с голям интерес. Другото любимо ѝ е Точната книжка, може да я гледа по 20мин, окапва ми ръката 😂 и по играчките на кошарата и количките се заглежда, но все още не посяга да ги хваща.
Иначе на усмивки е много щедра и като ѝ си плезим не съм сигурна колко съзнателно и тя го прави, но тя като цяло си е плезла чак се чудя дали всичко ѝ е наред, но до колкото четох си е рефлекс и трябва да изчезне до 6ти месец.
Аз идвам с казус за съня. По таблиците дневният сън трябва да е 5 часа на около 4+ пъти. Тя става около 7 яде и ако не я събудя може да спи и до 11, което е 2/3 от тези 5 часа. Отделно и следобяд или вечер пак има един по-дълъг съни после от 22.00 до 2 будува с някакви дремки по няколко минути. Днес ще се опитам да ѝ засека по-точно дневния сън и сутринта я събудих на втория час.
Понякога и трудно заспива от това че връща мляко и се дави, защото не го повръща ами го гълта обратно и както е заспала се събужда. Но това вече доста намаля преди беше на всяко заспиване.
Вие будите ли бебоците?
Ще я водим на ваксина другата седмица, но не знам кои/коя ще ѝ слагат. Дано да няма реакции ,  лекарката ни изписа някакво хомеопатично лекарство, което се дава преди, в деня и след ваксината, за да се избегнат страничните реакции, дано ѝ се разминат.

# 350
Не го будя,и баткото не съм,ако се наложи да излезем,го пренасям внимателно в коша за колата или на количката.Понякога,ако е час преди излизането и е нещо с фиксиран час примерно преглед или да идем да вземем баткото от градина го слагам направо там да спи.Моят през деня рядко спи над час,ако съм легнала до него и е на нашата спалня може и час и половина да направи.Някой път будува 10 минути,някой път 2 часа.Предимно като са вкъщи баща му и баткото.Кокори им се,говори им,смее им се.Имай в предвид че тези часове са осреднени и ориентировъчни.Децата не са по калъп,нито роботи.Аз принципно съм против всякакви режими и таблици,щом спи и яде нормално и си расте значи всичко е  наред.Нощем спи от 7:30 -8 до към 8-9 сутринта като яде 5-6 пъти за 12-13 часа,хубавото е че веднага се унася и заспива,понякога дори не се оригва и не разбира че го сменям.Лошото е че ако изпусне бибата понякога си смуче палеца.Когато го виждам го махам,но тепърва ще гоборим този проблем предполагам.Баткото никога не го е смукал,биберона го махнахме на 2 години някъде от раз и за ден,с малкото обаче няма да е така лесно.

# 351
И ние гукаме отдавна, даже издава и други звуци все едно разказва ни нещо:heart_eyes:😁
От няколко дена отказва гърдата, особено едното хич не иска.. Все едно има трън в нея 😀Голяма борба правим и най-много 5 минути мога да я накарам да суче.. 🤔 И естествено кърмата ми намаля, не мога и всеки път да се изцедя с помпата. През повечето време съм сама и тя ако спи или си кротува мога. През деня няма много сън, дремки около половин час само.А тя като спи имам колко неща да върша... Готвене, чистене, миене и все пак трябва и да ям😁😁Та мога много с помпата
Незнам защо така прави, дано дс е период и да мине скоро.. Защото ако продължим така, малката ми кърма, което имах ще еспре окончателно

# 352
Бахар, да не е кърмаческа стачка. Ние имахме нещо такова обаче понеже се превиваше и ревеше и аз давах инфакол за колики и въобще не се филмирах че е кърмаческа стачка а си лекувах колики Joy И чак като отмина се усетих че май това беше, та така можеш да й даваш нещо за колики Joy
Гука, издава звуци и доста често вместо агу излиза ауу, но аз много й се радвам каквото и да е ♥️ Много се усмихва даже я кръстиха веселото бебе като отидохме за ваксината Grinning На активната гимнастика седи не повече от 10 Мин и губи интерес затова не я оставяме сама а постоянно я занимаваме и й показваме играчките там, дрънкаме, свирим да й привличаме вниманието. Така може да изкара около 30 Мин и пак й омръзва.
Главичката я задържа доста високо вдигната но за кратко, обаче докторката каза колкото повече я слагам по корем толкова повече ще държи главата и от тогава съм много настоятелна докато не ми се разсърди я държа по корем като се разсърди я взимам или обръщам и после пак я слагам. И по този начин доста задобря Grinning Така че това с главичката е колкото повече седи по корем толкова по-добра става 😉
За буденето : през деня я будя доколкото мога защото не се събужда като има дълбок сън. Идеята ми е да не спи много през деня за да спи през нощта обаче горе долу се получава. Все пак това е жив човек не може всичко да е по учебник Grinning

# 353
Леле аз съм топ ужасната майка, ако сме в нас Магдаленка виси на активната гимнастика. Или я храня и я разнасям или е на повивалника. Говори, гука си, като й се доспи се унася и си дремва. Само понякога ме привиква за биба например. Каката също така съм я гледала - и Хасан е хора, имам нужда от време и аз, да хапна, да почета малко, да пооправя в нас Blush

Спящо бебе не будя, щубе ме е колко ще е кисело после Joy

Бахар, пробвай да се цедиш само през нощта. Магдаленка така отказва лявата гърда, там каналите са ми по-тясно и по-трудно пуска млекце. Определено предпочита дясната. За това през нощта цедя лявата задължително. Но може и да е стачка, пробвай да кърмиш на тъмно или в полу заспало състояние.

# 354
  • Sofia
+1 за полузаспалото състояние. Аз само така храних сина ми, когато направи кърмаческа стачка.

# 355
Моят номер при стачка е като видя че не иска,той принципно и двете отказваше тогава а не беше ял да кажем час и половина два и е видимо гладен и изнервен да го успокоя с бибата и после докато се усети я дръпвам и заменям.Веднъж засуче ли няма проблем.С баткото не минаваше тоя номер обаче там сглупих да дам шишето и после не искаше и не искаше да суче.Знаеше че с шишето е по лесно и си го чакаше.И така дълги девет месеца цедене.

# 356
Всички ли се цедите🤔 аз се доизцеждах първите 2-3 седмици. Сега вече въобще, дори и през нощта, имам бучки на сутринта понякога, но като я сложа да хапне и всичко се нормализира. Хапва различно от 80 до 150 и повече. Четейки си мисля дали не е грешно, че не се цедя и дали няма да намалее кърмата в даден момент😬

# 357
Момичета изчетох Ви с голям интерес, аз съм майска мама, синът ми се роди на 11.05. Чета Ви от доста време и си записвам какво ме чака занапред. Утре бебчо прави един месец, храни се на кърма и е на поискване. В началото се опитах по съвет на бабите да го будя и да го храня, но няма да Ви казвам как започна да "плюва" мляко. Даже веднъж свеки вика"реве,че нямаш мляко" и извадих и размразих кърма и тъпча детето и то се задави добре, че беше майка ми в къщи. После още веднъж се задави, не мога да опиша адът през, които минах щях да припадна на последното задавяне.Реших да не го насилвам. Сега бебчо хапва по 7 -8 пъти на ден, игрив е,изглежда спокоен, само онзи ден беше по-поспалив, но и коликите бяхя по-слаби, в понеделник бяхме на профилктичен от болницата, за 16 дена от както е изписан е качил 800гр. Педиатъра каза, че е добре, само спомена за жълтеницата че все още има, но да не се притеснявам. Споделете как се хранят вашите бебоци.Вчера даже направи "агу". 🤗

# 358
Жоржи и аз съм така, както се шегувам, синът ми понякога сам се гледа. Когато е спокоен (принципно през повечето време) ме търси само за храна. Иначе в гимнастиката, в люлката, в коша за кола да си говори с жабата, приспива му се и си заспива. Естествено и аз се занимавам много с него, но забавлява ли се сам, го оставям. Ние се местим в ново жилище и е страшно, просто имам много работа и задачи. Спи ли, не го будя. Старая се да свикне сам да заспива. Вече по-рядко се случва аз да го приспивам.
Но ето днес нещо е неспокоен, цял ден спи на пресекулки и ме търси. Съответно пих кафе в 13 часа, преди малко ядох и нищо друго не съм правила. И през нощта се буди. Според мен аз оплесках нещата, през нощта на два пъти реших и двете гърди да дам, защото суче ефективно 5 минути и явно му става по-трудно, защото после още 10 Мин едва-едва. Като му дам другата гърда започва яко да гълта. Явно го прехраних, защото на колики ми прилича състоянието му днес, още повече че няколко пъти повърна.

Иначе мрази по корем, но аз упорствам. Главата я задържа права за около половин минута и после пак почва да пъхти докато я вдигне.

DareAngel аз се цедя малко, за да разтворя пробиотика и ако излизаме на разходка за по-дълго време, приготвям едно шише. И веднага ми стават твърди гърдите. Ако започна постоянно да се цедя, проблемите не ми мърдат.

# 359
Мерси waterviolet🤗 аз за да разтворя Colief използвам силиконовата помпа на haaka и върши чудеса ако я забравя да я махна повече от 30мл изцежда и отливам даже.

Жоржи и аз съм така, както се шегувам, синът ми понякога сам се гледа. Когато е спокоен (принципно през повечето време) ме търси само за храна. Иначе в гимнастиката, в люлката, в коша за кола да си говори с жабата, приспива му се и си заспива. Естествено и аз се занимавам много с него, но забавлява ли се сам, го оставям. Ние се местим в ново жилище и е страшно, просто имам много работа и задачи. Спи ли, не го будя. Старая се да свикне сам да заспива. Вече по-рядко се случва аз да го приспивам.
Но ето днес нещо е неспокоен, цял ден спи на пресекулки и ме търси. Съответно пих кафе в 13 часа, преди малко ядох и нищо друго не съм правила. И през нощта се буди. Според мен аз оплесках нещата, през нощта на два пъти реших и двете гърди да дам, защото суче ефективно 5 минути и явно му става по-трудно, защото после още 10 Мин едва-едва. Като му дам другата гърда започва яко да гълта. Явно го прехраних, защото на колики ми прилича състоянието му днес, още повече че няколко пъти повърна.

Иначе мрази по корем, но аз упорствам. Главата я задържа права за около половин минута и после пак почва да пъхти докато я вдигне.

DareAngel аз се цедя малко, за да разтворя пробиотика и ако излизаме на разходка за по-дълго време, приготвям едно шише. И веднага ми стават твърди гърдите. Ако започна постоянно да се цедя, проблемите не ми мърдат.

Общи условия

Активация на акаунт