Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 35 059
  • 738
  •   1
Отговори
# 390
Да. Може да се вдигне с още 12,5 мкг.

# 391
Здравейте, включвам се в темата с въпрос за изпотяването. От една година съм диагностицирана с хипофункция, на 47г най- вероятно и в пременопауза, такова потене направо не помня. Дали има връзка с Хашимото изпотяването, при най-малка активност се потя много, а  за 1час спорт излизам все едно съм се къпала. Много неприятно, и нищо немога да измисля как да го намаля. Нощни изпотявания нямам.

# 392
Мога ли да заменя кафето с какао? Имам си потребност от сутрешна топла напитка, но се чудя каква да е.

# 393
  • Пловдив
Билков чай. Или само чаша топла вода с малко лимон.
Идеално ми е. Хич не ми и липсва кафето.

# 394
Здравей те , имам проблем отдавна . Пуснах първите си изследвания преди 2 години и тогава всичко друго освен TSH той беше 0,19 при минимална стойност 0,35
Ходих на ендокринолог един , два , пет . Единия ми каза има някакво възелче ама може и да не е възел , другите ми казаха , че може да е хашимото или базедова болест но можело и да не е . Други ми казаха , че ми нямало нищо на щитовидната жлеза . На въпроса защо ми е ниско TSH отказаха да коментират трябвало още 10 тъпи да ги пусна изследванията . В същото време аз имах замайване постоянно , проблеми със зрението , болка във вратът и пулсиране в гърлото , изморена съм , постоянно ми се спи . Честно казано ходя и се плискам с ледена вода да не заспя защото не пия кафе . Като видях , че не искат да ми обърнат внимание , имам една лекарка от малка ме е лекувала много добър специалист . Помолих я за помощ и тя ми изписа T-tiroksin за 15 дена но не помня вече по колко мисля , че беше по половинка . След 15 дена резултата ми беше 0.89 но симптомите не отшумяха . След няколко месеца ги пуснах беше 1,11 или 1,20 , всичко друго беше наред . От самото начало имам проблем и със витамин Д ниско е изписваха ми капки , таблетки единствено спрей помогна малко сега е 18.5 . Това са изследванията който излязоха тези дни . На 20 години съм , другия месец ставам на 21 .
TAT   H    29.23       IU/ml    < 4.11   
TSH       1.792       uIU/ml    0.35-4.94   
MAT       5.24       IU/ml    0 - 5.61   
fT4       0.990       ng/dl    0.700 - 1.480   
fT3       3.850       pg/ml    1.580 - 3.910

Моля майките който са имали проблем и могат да ми помогнат . Това хашимото ли е ?
Забравих да вметна не пия алкохол не пуша и не пия кафе ( казвам го защото всички лекари ме питаха явно е важно )

# 395
Антителата са няколко пъти над нормата - по всяка вероятност е Хашимото. Трябва да се види жлезата на ехограф дали има изменения.
Хашимото обикновено върви с дефицити на витамини - провери витамин Д, Б12, желязо.

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 15:55 от Дидичка

# 396
Здравейте, включвам се в темата с въпрос за изпотяването. От една година съм диагностицирана с хипофункция, на 47г най- вероятно и в пременопауза, такова потене направо не помня. Дали има връзка с Хашимото изпотяването, при най-малка активност се потя много, а  за 1час спорт излизам все едно съм се къпала. Много неприятно, и нищо немога да измисля как да го намаля. Нощни изпотявания нямам.

Аз горе-долу бях така, преди да разбера, че съм с Хашимото и ИР, и съответно - да започна да се лекувам.
Последните няколко години се потя съвсем слабо, въпреки че все още имам доста излишни килограми. Явно не само те са фактор. Третирането на заболяванията е в основата.
При теб, разбира се, е възможно да е от възрастта.
Но и не си споменала някои важни детайли - пиеш ли синтетичен хормон, с какви стойности са ти показателите, имаш ли дефицити на витамини / минерали и т.н.

# 397
Извинявам се за офтопика, без да нарушавам тази нишка, именно във връзка с нея за потенето, благодарна бих била, ако някой междувременно се включи да каже, дали обилно потене на сгъвката на краката/слабините би имало връзка с щитовидна жлеза?

# 398
  • Столичанин ама не в повече :D
Извинявам се за офтопика, без да нарушавам тази нишка, именно във връзка с нея за потенето, благодарна бих била, ако някой междувременно се включи да каже, дали обилно потене на сгъвката на краката/слабините би имало връзка с щитовидна жлеза?
Има да, при проблеми с щж терморегулацията се нарушава, промяна в храненето помага.
Здравей те , имам проблем отдавна . Пуснах първите си изследвания преди 2 години и тогава всичко друго освен TSH той беше 0,19 при минимална стойност 0,35
Ходих на ендокринолог един , два , пет . Единия ми каза има някакво възелче ама може и да не е възел , другите ми казаха , че може да е хашимото или базедова болест но можело и да не е . Други ми казаха , че ми нямало нищо на щитовидната жлеза . На въпроса защо ми е ниско TSH отказаха да коментират трябвало още 10 тъпи да ги пусна изследванията . В същото време аз имах замайване постоянно , проблеми със зрението , болка във вратът и пулсиране в гърлото , изморена съм , постоянно ми се спи . Честно казано ходя и се плискам с ледена вода да не заспя защото не пия кафе . Като видях , че не искат да ми обърнат внимание , имам една лекарка от малка ме е лекувала много добър специалист . Помолих я за помощ и тя ми изписа T-tiroksin за 15 дена но не помня вече по колко мисля , че беше по половинка . След 15 дена резултата ми беше 0.89 но симптомите не отшумяха . След няколко месеца ги пуснах беше 1,11 или 1,20 , всичко друго беше наред . От самото начало имам проблем и със витамин Д ниско е изписваха ми капки , таблетки единствено спрей помогна малко сега е 18.5 . Това са изследванията който излязоха тези дни . На 20 години съм , другия месец ставам на 21 .
TAT   H    29.23       IU/ml    &lt; 4.11   

Моля майките който са имали проблем и могат да ми помогнат . Това хашимото ли е ?
Забравих да вметна не пия алкохол не пуша и не пия кафе ( казвам го защото всички лекари ме питаха явно е важно )
Да хашимото е, при някои хора започва с хиперфункция и след това отиват в хипо, при теб фт4 е нисък, но пък фт3 е висок, евентуално би могла да пуснеш профилактично и траб антитела за изключване на грейвс (макар, че ми се струва слабо вероятно), витамин д задължително трябва да го вдигнеш, но провери и поне б12 (най-вероятно и той ще е с ниска стойност и ще има нужда от повишение), отделно ти препоръчвам да изследваш железен панел, глюкоза, гликиран хемоглобин и инсулин (много е вероятно и там да цъфне някой проблем).

# 399
Четох, че от по-висока доза Б 12 може да се стимулира поява на акне? Някой има ли подобен опит? Не съм склонна към акне по принцип, предимно преди цикъла се появяват по 1-2 пъпки. Този път обаче, не се появи никаква пъпка преди цикъла, по стечение на обстоятелствата, реших 2 дни да приемам по 3 000 мкг подезичен Б 12 и "цъфнах" с няколко пъпки (големи). Тогава се зачетох за Б 12 и акнето и при мен съвпадна точно с по-голямата доза Б 12...🤔🤔

# 400
Доста хора споделят за такъв проблем - аз, обаче, не съм имала пъпки, дори при прием на много високи дози B12. Явно е до организъм.

# 401
Значи е възможно да има нещо такова...Забелязах, защото не съм склонна към чак такива "тлъсти" пъпки покрай цикъла. А и по принцип не съм с кожа, склонна към акне. Другото, което ми направи впечатление...станах за 2-3 дни доста ревлива и с нерви на ръба, кожата на лицето ми се омазняваше някак бързо (а не ми е мазна по принцип, нормална към смесена е). Бях чувала за "цветни сънища", ако се приема Б 12 вечер (каквото и да значи това😄), но такова нещо при мен не забелязах- но и не го приемам вечер, а най-късно през ранен следобед.

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 00:56 от dolce miele

# 402
Има да, при проблеми с щж терморегулацията се нарушава, промяна в храненето помага.
TAT   H    29.23       IU/ml    &lt; 4.11   

Да хашимото е, при някои хора започва с хиперфункция и след това отиват в хипо, при теб фт4 е нисък, но пък фт3 е висок, евентуално би могла да пуснеш профилактично и траб антитела за изключване на грейвс (макар, че ми се струва слабо вероятно), витамин д задължително трябва да го вдигнеш, но провери и поне б12 (най-вероятно и той ще е с ниска стойност и ще има нужда от повишение), отделно ти препоръчвам да изследваш железен панел, глюкоза, гликиран хемоглобин и инсулин (много е вероятно и там да цъфне някой проблем).
Много ти благодаря за помощта спокойна вечер Simple Smile

# 403
Повече от биотина става

# 404
Здравейте, пуснах и в друга тема питането си, но май не беше правилната. Може ли малко помощ с разчита на на резултати, понеже има време до кинсултацията и ме гризе любопитството:

Общи условия

Активация на акаунт