COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 10

• 402 748
  • 6 154
  •   1
Отговори
# 285
Аз ли не разбирам, това като го чета и ми прималява. С или без ваксини пост Ковид звучи високо рисково  Ще се мре ли?
15% защитавали ваксините от лонг ковид. Най добре е човек изобщо да не стига до заразяване.

# 286
  • Пловдив
Най добре е човек изобщо да не стига до заразяване.

Именно.

# 287
  • sofia
За което, в България, службите за Обществено Здраве нехаят...Шансът да не се заразим в следващи вълни е почти нулев...

# 288
Че то отдавна стана ясно, че само ваксини не вършат работа. Нищо ново, за мен.

И да, да не се заразиш е най-добре. Колкото и да 'рекламират" някои, че неминуемо ще хване всички.

# 289
Аз ли не разбирам, това като го чета и ми прималява. С или без ваксини пост Ковид звучи високо рисково  Ще се мре ли?
То така написано, по-добре да се мре сега, отколкото да се мъчиш. От друга страна, тия около мен дето го изкараха (независимо дали леко или тежко) всички са добре (или поне така твърдят) няколко месеца след заразяването. И не мога да разбера откъде идва това противоречие  на практиката с теоретичните данни. Което много ме напряга...

# 290
  • sofia
Около мен доста от изкаралите го, в последствие развиват различни усложнения. Говоря и за млади, активни хора.
Много зле звучи тази статистика. Не съм оптимист...До тук, успях да пропусна ковид, но не вярвам вечно да имам този късмет...Не живея в гората, а в София, ходя на практика в болници, на лекции, детето ходи на училище. Чудя се, наистина, как ме е пропуснал...

# 291
  • София
Мои познати( немалко), изкарали Ковид, също твърдят, че са добре. Някои го изкараха и по 2 пъти и вече минаха година от първия път, когато нямаше и ваксини и така и не се ваксинираха, защото имаха преболедуване. Обърквам се и аз и се тревожа защото съм прясно изкарала проклетия вирус.

# 292
  • При семейството си
Умирания по седмици- НСИ:
https://nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/Deaths_2015-2022-W20.xlsx

# 293
Около мен доста от изкаралите го, в последствие развиват различни усложнения. Говоря и за млади, активни хора.
Много зле звучи тази статистика. Не съм оптимист...До тук, успях да пропусна ковид, но не вярвам вечно да имам този късмет...Не живея в гората, а в София, ходя на практика в болници, на лекции, детето ходи на училище. Чудя се, наистина, как ме е пропуснал...
То зависи от средата, някои хора и генетично са по-облагодетелствани, ако мога така да се изразя. И аз къде ли не ходя покрай работата, пътувах и в други градове, слава богу опазих се. Не съм се ограничавала, но едни и същи мерки си спазвам през цялото време. През  2020
обаче  ми предадоха вкъщи вируса за съжаление, но от тогава удържам фронта.

# 294
"Защо имаме нужда от по-добри ваксини  COVID тази есен"                                                        

"Ново изследване на екип от учени от Сан Франциско повдига въпроси относно полезността на новата специфична за Омикрон COVID ваксина за следващата есен, тъй като вирусът бързо се развива и рискът от заболяване вероятно ще нарасне.

Проучването, публикувано в списание Nature, предлага все повече доказателства, че федералните политици трябва да направят труден избор: трябва ли днешната ваксина да бъде променена – и ако да, как?

Времето е малко, така че решението е планирано следващия месец.  Това идва, когато нацията е в разгара на нова вълна от инфекции, свързани с нови подтипове вариант на омикрон, средно повече от 105 000 нови случая на ден за първи път от февруари.  Приблизително 58% от всички нови случаи в САЩ са свързани с хипертрансмисивния омикронен вариант BA.2.12.1, който бързо се разпространява както сред ваксинираните, така и сред заразените преди това.                                     "Ние трябва да се опитаме да се изработи ваксини, които ще предоставят широка защита срещу много варианти", каза д-р Чарлз Чиу, специалист по инфекциозни болести и микробиолог в Калифорнийския университет в Сан Франциско, които са допринесли за проучването.

"Аз съм скептичен, че ваксина Омикрон ще бъде толкова полезна срещу възникващите варианти, които идват в бъдеще", каза той.

Екипът на UCSF установи, че неваксинирани хора, които са били заразени с оригиналния COVID Омикрон вариант, наречен BA.1, не са защитени срещу инфекции от други щамове на вируса на COVID. "В неваксинирано население, инфекция с Омикрон може да е приблизително равна на получаване една доза на ваксина", каза д-р Мелани вирусолог Отт, директор на Института по вирусология Гладстон и ко-старши автор на новото изследване.  "Това дава малко  защита срещу COVID-19, но това не е много широко."

Това предполага, че Омикрон-базирана ваксина също ще предложи не толкова добра защита срещу бъдещи вирусни щамове - или нови варианти на Омикрон или каквито и други варианти ще надделеят.

"Омикрон имунитет наистина не се справя с новите варианти", каза тя.                Производителят на ваксини Pfizer тества ефикасността на бустер и първична ваксина, която е насочена специално срещу BA.1 на omicron.  Той също така тества двувалентни и мултивалентни ваксини, което означава, че са насочени към различни щамове на вируса.

Moderna тества две версии на своята иРНК ваксина.  Единият е насочен специално срещу варианта omicron BA.1, докато другият е двувалентен.

Решението за формулирането на ваксината ще бъде взето от регулаторните органи на Администрацията по храните и лекарствата след срещата им на 28 юни.  Защо предишната инфекция с omicron не помага за предотвратяване на бъдещи инфекции? Има две възможни причини, каза От.

Омикрон  причинява по-леко заболяване и това може да доведе до по-лек имунитет, каза тя.

Второ, новите подтипове на Омикрон са генетично различни, каза тя. Те имат мутации, които променят ключова аминокиселина, наречена L452, което може да им помогне да избягват имунитета. Това е тревожно, тъй като приблизително 40% до 50% от американците са били заразени с оригиналния вариант на omicron BA.1.

Без допълнителна защита от ваксинация, те са уязвими към повторни инфекции.

За разлика от тях, наскоро ваксинираните хора, които имат „пробивна“ инфекция, се справят по-добре, с по-висока защита, каза имунологът на UCSF Надя Роан. Този така наречен "хибриден имунитет" - генериран от нашата оригинална ваксина и последващата омикронна инфекция - е превъзходен и може да помогне за борбата с бъдещите варианти.  Пробивните инфекции при ваксинираните хора са все по-чести. Преди Омикрон те представляваха по-малко от 1% от случаите. Сега дори хора с четири инжекции получават инфекции.

Скрит текст:
Това е вероятно, защото тези нови подтипове избягват нашия имунитет от ваксините, които са изградени около оригиналния алфа вариант. Всяко поколение изпреварва предишното: BA.2, с 30% увеличена пропускливост, бързо изпревари BA.1. Сега BA.2.12.1 изпреварва BA.2 с 25% по-висока скорост на предаване, според д-р Ерик Топол , директор на Scripps Research Translational Institute в La Jolla.
„Това предвещава по-нататъшното му издигане до господство в САЩ през следващите дни и седмици“, пише Топол. Остава да се види, каза той, дали дори по-новите подтипове, наречени BA.4 и BA.5, могат да надминат BA.2.12.1.              
 Въз основа на своята уклончивост, BA.2.12.1 почти изглежда като различен вирус. Според Линфа Уанг, изследовател на коронавируса на прилепите в Медицинското училище Duke-NUS в Сингапур, „той трябва да се нарича SARS-3“.

Въпреки че не знаем как ще изглеждат бъдещите варианти, „те вероятно ще бъдат все по-способни на имунно бягство“, каза ученият от Scripps Research Кристиан Андерсен пред списание Science.                                                                
     Тъй като толкова много хора по света притежават известна степен на имунитет, вирусът е принуден непрекъснато да се преоткрива, каза От.Някои хора са имали два изстрела, други са имали три дози, а трети са имали четири. Много от тези ваксинирани хора също са имали пробивни инфекции.

И имунитетът е преходен, а не твърд, каза тя. Той нараства и намалява, в зависимост от това дали хората са повторно ваксинирани или наскоро са заразени.

Ключова дългосрочна цел е да се създаде по-универсална ваксина, която да работи срещу всички бъдещи варианти на вируса, според екипа на UCSF. Той ще се насочи към еволюционно „запазено“ място в структурата си, което не мутира с течение на времето. Също така е важно да откриете защо имунитетът отслабва и как да направите защитата по-трайна.

„Мисля, че трябва да се върнем към чертожната дъска“, каза От."

Източник: https://www.ocregister.com/2022/05/27/why-we-need-better-covid-v … es-this-fall/amp/

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 20:46 от daisy12

# 295
Значи излиза, че е най-сигурно да се ваксинираш три пъти и да си го изкараш поне веднъж. За да имаш защита.

# 296
  • При семейството си
Най-сигурно е, че всички ще го изкараме поне по един път (ваксинирани или не). Да, знам за лонг н пост Ковид последиците…явно ще си ги носим.

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 21:52 от Elpis

# 297
https://www.corriere.it/cronache/22_maggio_27/mascherine-treni-a … f_G4PXunQp_TBtrU0  А в Италия явно са решили да остават маските и след 15 юни.  Нашите "умници"  ги махнаха от началото на април. Какво направи нашето правителство с пандемията е без коментар.                                 "Без маски в кината и театрите, но защитата може да остане задължителна във влаковете, корабите и самолетите дори след 15 юни. Това е ориентацията на правителството с оглед изтичането на действието на постановлението за Ковид 19 от 15 юни. Понастоящем маските Ffp2 са задължителни в транспортни средства за дълги разстояния, в местния обществен транспорт, на закрити изложбени зали, в здравни заведения и в училище до края на учебната година. За работниците те са задължителни в частния сектор и се препоръчват в публичния сектор.                                                                                          

Кина, театри, дворци
Правителството реши да премахне маските в кината, театрите и концертните зали. Правилото, което изтича на 15 юни, не трябва да се удължава и следователно задължението за покриване на носа и устата може да бъде премахнато и за шоута на закрито.                                              

Обществен транспорт, кораби, самолети и влакове
За превозни средства за обществен транспорт и влакове и самолети на дълги разстояния правителството може да реши да удължи употребата на маски дори след 15 юни. На вълната на Германия, която избра да удължи маската и транспортните средства до септември, Италия също може да вземе решение за удължаване.                                  

Училището
Заместник-министърът на здравеопазването Пиерпаоло Силери и заместник-министърът на образованието Барбара Флоридия настояват за премахване на маските в училище, но учените от здравното министерство съветват да се запази задължението до края на учебната година, както вече е предвидено. Така че, ако не вземем изненадващи решения през следващите няколко дни, изпитите в осми клас и гимназията ще се проведат с маски."

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 22:32 от daisy12

# 298
Представям си у нас да беше така, НВО с маски?! Какъв вой за тероризъм щеше да настане. Но ето, хората си взеха поука и са предпазливи. Ние сме "шапка на тояга".

# 299
Представям си у нас да беше така, НВО с маски?! Какъв вой за тероризъм щеше да настане. Но ето, хората си взеха поука и са предпазливи. Ние сме "шапка на тояга".
Как сакън, щеше да дойде края на света и да настъпи един вой и рев. Тука вирусът го няма и всичко е точно, да му мислят другите страни. Оня ден минах покрай Детската, педиатрична болница  и гледам две жени си влязоха спокойно без маски.А там има деца болни от заразни болести, не мога да разбера този непукизъм.   Също така попадам в ГТ, а също и на други места  на жени, момичета в много напреднала бременност, неносещи маски. Явно не им пука много, въпреки че, ковидът по време на бременност може да има доста лоши последствия.  Какво пречеше да останат маските на някои места? Така и не мога да разбера. Глупостите на управляващите.  За чий още още в студа маските у нас трябваше да бъдат премахнати включително и в болниците?!

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 23:46 от daisy12

Общи условия

Активация на акаунт