COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 10

• 411 089
  • 6 154
  •   1
Отговори
# 5 925
Точно в аптеките си беше пълно с болни и през цялата пандемия, за там не ми се говори че са ми преки наблюденията кой колко гледаше другите и как стъклата пред касите си бяха все толкова оплюти колкото и без да се изискваха маски... ЛЛ голяма част бяха абдикирали, но в аптеките си се работеше с пълна пара, че и отгоре.
В домашната аптечка, заедно с аспирин, аналгин и лепенки, може да има и два комбинирани  теста.
Това звучи по-добре отколкото да имаш Тамифлу и други неща в домашната аптечка, по съвет по телевизията.

# 5 926
И пак трябва ЛЛ за рецепта, ако трябва Тамифлу, примерно. Поне моят, не изписва след обаждане по телефона и домашен тест. Държи на преглед.

# 5 927
Не знам, от 25+ години се ваксинирам, но така съм чувала. Лично мнение нямам за грип.
Сирос, някои ЛЛ са френдли. А рецептите вече са електронни.

# 5 928
Знам, че рецептите са електронни, явно моят ЛЛ не е френдли.

# 5 929
  • При семейството си
Не знам, от 25+ години се ваксинирам, но така съм чувала. Лично мнение нямам за грип.
Сирос, някои ЛЛ са френдли. А рецептите вече са електронни.
И рецептите като са електронни, не се разписваш ли, като ти я издават?!
Аз в кой век живея, в този същия, в който и ти.
Нищо не трябва да държиш в аптеката си, всичко е по твоя преценка, съответно на личния ти лекар.

# 5 930
  • София
Знам, че рецептите са електронни, явно моят ЛЛ не е френдли.

И моят не е.
И да имам тест - какво? И коронавирус, и грип лекувам симптоматично, да чукна на дърво. Карах коронавирус август, направих тест по-скоро от любопитство. Поглеждам двете черти, казвам си "Да, корона е". Ако зазлея, ще трябва да ходя при същия този личен лекар така или иначе.

# 5 931
Тест, било то за Ковид или грип, е най-разумно да имаш купен предварително, а не да тичаш в аптеката да търсиш като те тръшне. Ето това е едно от нещата, които би било добре да ни говорят от екрана или от радиото, защото очевидно за много хора е странно и много хора не го практикуват. Но не е странно да имаш антибиотици и препарати против грип в запас.

Иначе да, прави сте за посещението при ЛЛ. Добре би било първо да се направи тест и да се установи Ковид/грип или нещо друго, преди да се отиде на място. Тест, консултация с ЛЛ, лечение - това би трябвало да е пътят.

Нотарис, браво на вас, във вашето семейство явно карате всякакви вируси само с лека хрема Simple Smile

# 5 932
моята логика за грип е следната - ваксина, тест и тамифлу под ръка вкъщи, нататък - ако се заразя и тестът го потвърди, се ослушвам как върви положението, ако е безобидно и съвсем търпимо, ще карам на парацетамол и чай, ако обаче ме премаже (случвало се е преди десетина години), си почвам лекарството веднага. - то това му е смисълът - да се почне при първи тежки симптоми, а не да чакам да мине събота, неделя, и в понеделник с 40 градуса да ходя на лекар, за да ми даде рецепта и тепърва да го купувам, абсолютно съм убедена, че тестът в този случай и наличието на лекарство веднага, ще помогне повече отколкото просто личният лекар да ме регистрира в кабинета си, с какво точно ще ми помогне в първите два дни на грипа? за евентуални по-късни усложнения е ясно, че тогава ще е нужен лекар

по точно същия начин има и антивирусно лекарство за ковид, което отново има смисъл да се пие в най- началните дни на симптоми, но тук надали ще ни е лесно достъпно някога, а трябва.

# 5 933
Това тамифлу само в София явно съществува. Никога по никакъв повод не съм чула на познат или близък да са изписвали точно това лекарство, без значение доказан/недоказан грип. Всичко се лекува симптоматично + АБ евентуално.

# 5 934
Какви он лайн аптеки? Вие може би смятате, че целокупно българите живеем в София и он лайн аптеката ни носи доставка на същия ден? Ми, не е така. Доколкото помня противовирусните препарати трябва да се почнат при първи симптоми. И баба ти надали да знае как да си поръча лекарства от он лайн аптека. Тя знае да отиде до личния си лекар, а след това да мине през аптеката.
Повчето лични лекари искат да отидеш на място за преглед, за болничен. Моят например никога не ми е изписвал нещо по телефона без да отида при него. Иначе да, нормално е пред кабинета на личния лекар да има болни. В аптеката също. При нашия личен лекар има отворено пространство пред кабинета и може да се чака отвън.

# 5 935
Преди реформата (превръщане на медицинските практики в търговски дружества) имаше райониране и личният лекар беше семеен. Той лекуваше родители, прародители, деца....При това положение той спокойно би могъл да назначи лечение по телефона, познавайки пациента и здравната история на 2-3 поколения. Ако пък има пациент - хипохондрик, ще му предпише безобидни плацебо-лекарства, които да потушат неспокойството. Имам щастието да съм с такава ЛЛ - над пенсионна възраст,  изключителен диагностик.

# 5 936
Не съм казала да поръчваш от онлайн аптека когато си болен. А, че предлагат тестове, да се подготвиш при нужда, не да ходиш болен в аптеката.

# 5 937
  • София
Да ме прощават, не искам да омаловажам постигнатото от професора Кантарджиев в живота му, познавам сина му Веско, изключителен дерматолог е, но професора още от пандемията олекна с приказките си, той е един, нека го кажем ТВ шоумен.  Нает да не всяка страх, с което добре се справя, но за съжаление говори и много инфлантилно. Не, не държа някой да ме "плаши" с локдаун, но не смятам, че сериозни теми следва се принизяват по такъв начин.

Негово интервю за тромбозите от ковид - ами, вика, ще хапват хората повечко доматки, има ликопен, разрежда кръвта..... тва наред със содата и лимона по време на ковид, пак.

Сега ви чета за интерювото му с лекарството срещу грипа - прав е, обаче....инфантилно представя нещата. Подобно на инфантилното вдигане на вежди (че има лекарство при грип) на доайена в новините, този иначе много симпатичен Дойнов (с цел да произведем новина по Бареков - представям си го: ама наистина ли има лекарство срещу грип, професоре!? Да, има-нема от 30 години се ползват едни противовирусни препарати, къде успешно, къде не, но ти си новинар и работиш само в големите медии, нали...), така и професора с неговите крайно лигави и несериозни изказвания..... шоумен. Човекът вече по-скоро може да се премести в разни шоу предавания.

# 5 938
  • София
Това тамифлу само в София явно съществува. Никога по никакъв повод не съм чула на познат или близък да са изписвали точно това лекарство, без значение доказан/недоказан грип. Всичко се лекува симптоматично + АБ евентуално.

Аз съм от Стара Загора, майка ми и баща ми си живеят там. Именно Тамифлу почват при първи тежки симптоми на грип. На приятеля ми пък обикновено изписват Изопринозин, а той кара доста тежко грипове.
Не държа нито тестове, нито подобни лекарства у дома. Имам само аспирин, парацетамол и обезболяващи. Нямам намерение пост-ковидно да обръщам дома си на аптека.

Роналд, сигурна съм, че Кантарджиев може да обяснява и научно тезите си с нужната терминология. Само че кой ще го разбере?

# 5 939
Не е само там, разбира се... Но и не е нещо дето лекар винаги би посъветвал да се взема, със сигурност не както в това шоу по телевизията, не знам какво друго да го нарека. Има си приложение, но изобщо не е всеки щом е с грип и мухай Тамифлу и до утре си чисто нов Grinning Неслучайно е с рецепта а не се продава като парацетамол примерно.

Общи условия

Активация на акаунт