COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 10

• 401 483
  • 6 154
  •   1
Отговори
# 6 135
vl, би ли споделила къде ги намираш тези компетентни лекари , които да обхванат простолюдието , като мен примерно.
Също, ако е удобно да споделиш поне  в БГ ли живееш, от малък или голям град си.
Личното ми мнение  е, че хора от малки градчета са в пъти по-добре с личните си лекари. То дори не е само компетентност, на първо място е човечност и желание да помогнеш (дори срещу заплащане)

В София. Да, не е само компетентност, но когато тя е слаба? Не зная как е в малките градчета. През годините и аз си патих от слаба компетентност вкл. и на личната.

# 6 136
Vl, не мога да си спомня онзи сайт, изтрила съм го отдавна, но ето статии за второто място в черната класация.
https://manager.bg/obshchestvo/blgariya-e-na-2-myasto-po-smrtnos … inena-ot-covid-19

https://amp.dw.com/bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8 … %B4-19/a-59967424

# 6 137
Vl, не мога да си спомня онзи сайт, изтрила съм го отдавна, но ето статии за второто място в черната класация.
https://manager.bg/obshchestvo/blgariya-e-na-2-myasto-po-smrtnos … inena-ot-covid-19

https://amp.dw.com/bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8 … %B4-19/a-59967424

Няма да го чета. Вече обясних причините за многото болни и умрели. През последните години хибридната война действа на пълни обороти. От всякакви медии се внушава, че Бг е на последно място по всичко!

# 6 138
Е как само у нас тази смъртност е толкова висока? За другите държави кое е различното?
В статиите пише, да те улесня. Ниското ниво на ваксинация у нас.

# 6 139
Е как само у нас тази смъртност е толкова висока? За другите държави кое е различното?
В статиите пише, да те улесня. Ниското ниво на ваксинация у нас.

М.....не! Безотговорните медицински светила!

# 6 140
Смъртността в страната попринцип е висока с или без вируса.
 В Западна Европа, а и в повечето страни, не се леят ракия и салата непрекъснато, не се ядат дюнери, бира на закуска и т.н.
 Българинът пие много алкохол, пуши и има заседнал начин на живот. Има много сърдечно-съдово болни, много диабетици и астматици.
 Да не кажа, че не познавам българин, който не пие алкохол.

# 6 141
Смъртността в страната попринцип е висока с или без вируса.
 В Западна Европа, а и в повечето страни, не се леят ракия и салата непрекъснато, не се ядат дюнери, бира на закуска и т.н.
 Българинът пие много алкохол, пуши и има заседнал начин на живот. Има много сърдечно-съдово болни, много диабетици и астматици.
 Да не кажа, че не познавам българин, който не пие алкохол.

Е, нашето семейство е изключение по всички изброени точки.

# 6 142
Само с хибридна война не беше обяснявана смъртността от ковид в България.

Ето, за да не се налага да отваряш някакви сайтове:
Скрит текст:
Cases and mortality by country

Country                                    Confirmed      Deaths         Case-Fatality      Deaths/100K pop.
Peru                                     4,487,553      219,539         4.9%                 665.84
Bulgaria                                     1,297,523      38,228         2.9%                 550.17
Hungary                             2,196,804      48,762         2.2%                 504.76
Bosnia and Herzegovina     401,729      16,280         4.1%                 496.22
North Macedonia             346,852      9,662                 2.8%                 463.77
Данните са от сайта на Johns Hopkins

При всички условности в отчитането на броя на заразените и смърните случаи, цифрите са стряскащи - 550.17 на 100,000 души. Противно на конспиративните теории, смятам, че нашите данни и за починали, и за заразени са силно занижени. Вярно, състоянието на здравната система, общото здравословно състояние на хората (масово сме болни, на челни места сме по сърдечно-съдови заболявания, но сигурно и това е от хибридната война), неглижирането на профилактиката, липсата на достатъчна превенция със сигурност имат отношение към високата смърност. Но ниските нива на ваксинационно покритие също имат голяма роля. Можем да пием ивермектин и белина, можем да препоръчваме антибиотик за всеки сопол (с извинение) и противогрипни препарани с нелеки странични ефекти, но в никакъв случай няма да си сложим "експериментална" ваксина.
За съжаление, подобно е отношението и към други ваксини, благодарение на които в много държави елиминират тежки и фатални заболявания. Само ние тук масово сме "прогледнали" тарикати, които не позволяват да ги манипулират и чипират.

# 6 143
Профилактиката у нас е на потресаващо ниво, по всички направления. И не е само от хората, здравно осигурени граждани не получават почти никаква профилактика срещу осигуровките си. С противогрипните ваксини е същата работа - няма промотиране, няма осигуряване на безплатни, няма дори достатъчно внос за всички които биха си ги закупили със собствени средства и после биха отделили време да чакат при лекар и биха платили да им ги поставят..
Донякъде и това спомогна за толкова ниското доверие от хората към препоръките свързани с Ковид. Как пък изведнъж се загрижиха за хората и дали е само загриженост, като през другото време и за другите неща няма такова нещо... Това че по едно време в сряда и в петък се издаваха заповеди дето си противоречат, не помогна никак и то.
Не твърдя че това е правилно, но и не можете да отречете че на много хора и това им мина през ума. И че не е изцяло без основание.

# 6 144
Тъй като аз работя в момента в такава фирма, мога да ти кажа, че противогрипни ваксини имаШе достатъчно. Още септември заредихме, но други конкуренти изнасят обратно опаковките, т.нар. реекспорт. Той реално не е забранен, но бълг. гражданин така е ощетен, защото опаковките са тук, но реално не стигат в аптеката, защото кашоните се пращат за други държави.
 По същата причина липсваха и много инсулини.
Ние не че нямаме, лекарства имаме за целия китайски народ, само че фирмата няма сметка да ги пусне тук. Много са ниски цените и затова се изнасят за други държави.
 Иначе с лекарите се работи най-лесно.
Вътре в тяхната програма, ни пускат заявка колко ваксини искат.
Ваксините поставени при тях са безплатни само за пенсионери.

# 6 145
За пациента резултатът е един и същ - не са набавени достатъчно ваксини които да са достъпни да си купят всички желаещи. И не личи някой да го е грижа. За инсулините хлопат менците от време на време, а си права че тия неща се случват постоянно и с много и най-различни лекарства. Имах досег с това в продължение на няколко години, това че в страната са влезли достатъчно бройки не значи че от аптеките не се пазарят като калайджии за ред лекарства, за да могат да си обслужат пациентите а не да ги връщат. И с ваксините е така, ако и да е изкуствена тая "криза" с тях всяка година.
Ще излезем твърде много извън темата за ковид с тия неща, а и те са тема необятна. Нито всеки един човек е длъжен да ги знае, хората виждат резултата и си правят изводите спрямо него. И част от тия изводи са недоверието и неспазването на мерки и прочие, защото хората не вярват че някой се грижи за тях. Буквално са се предали някои.

# 6 146
Да, natka, съгласна съм, донякъде.
Съмнения може да има в разни посоки, но здравият разум и елементарната здравна култура би следвало да може да разсее голяма част от тях.
Чак толкова голяма загриженост от страна на държавата не съм забелязала, че да ме хвърли в извънредни съмнения с каква цел прави това или онова Grinning Напротив даже, много критика търпи държава за недостатъчната си загриженост и контрол. Със сигурност е имало и грешки, и пропуски, и противоречия, и недомислици. В ретроспекция се виждат по-лесно и по-ясно. Но съгласи те, че те не могат да са оправдание за безговорното поведение и за откровената простотия.
Това с недоверието е много удобно извинение за нашата лична безотговорност и глупост. Не е нужно да вярвам на държавата, за да не се бутам в кръчмата посред пикови стойности на ковид или грип. За да си сложа маска в градския транспорт. За да си сложа ваксина, която е слагана милиони пъти по цял свят. Въпрос на здрав разум и здравна култура е.

vl, отново сравняваш несравними неща. И отново не вникваш какво се опитвам да кажа.
Назад сме например с ваксината срещу HVP. Някои държави са на път да елиминират тотално РМШ, а тук нивата на заболяваемост са сред най-високите в света. И причина за това в голяма степен са именно конспиративните теории, приказките за "експериментални ваксини" и т.н.

# 6 147
Vl е мъж.
Аз на държавата не чакам да ме пази. Камо ли да съм се усъмнила, че прекалено е загрижена за мен. Действам си самостоятелно, чета, информирам се. И най-вече не се връзвам на плоскоземци и самолети.

# 6 148
Мисля, че Аbadjieva80 професионално се занимава с подобни заболявания.

Цитат
Откъде е тази информация, че сме втори по смъртност??? А кои са първи?

https://www.worldometers.info/coronavirus/
Първи са Перу. Ние втори по смъртност на милион.

Причини има много - стихийно заразяване заради неверие, неспазване на никави мерки - маски в джоба, притичване по заведения и магазини с маски под носа, ужасяваща хигиена, празнувания, ходене болни на работа, защото нищо ни няма, пускане на болни деца на училище, защото кой да ги гледа, гостувания и празнувания в най-напечените периоди, липсата на яснота в началото, препълнените болници и т.н. Най-кратките и най-леките мерки в цяла Европа и пак успяхме нито една да не спазваме и още ги обсъждаме и страдаме от ефекта им.
Вероятно смъртността може да се дължи и на непроветряване или е от страх.

Чудесно би било болните да се лекуват незабавно и компетентно. Само дето лечение реално нямаше, а в началото не можеха и да влияят много, опитваха какво ли не, поне докато не разбраха за съсирванията, които предизвиква. След това вече рязко спадна смъртността. Публикувала съм преди години тук снимка от телевизионно предаване за съсирената като желе току-що изтеглена кръв от болния в спринцовката.

Научихме ли нещо от тази криза - да - че ако има проблем, трябва да се борим не за бързото му овладяване, а да следим стриктно да не ни погазят някое исконно право - на свободно придвижване в мола, ресторанта, да не ни налагат ограничения и най-важното - да не чуем втори път да си мием ръцете или не дай боже нещо по-стриктно.
Затова и сега няма истинска грипна ваканция, въпреки че случаите надвишават тези, отпреди ковид, при които децата излизаха в кратка почивка.
Хората наоколо, които смятат сега върлуващите вируси за "поръсени" отгоре са впечатляващо много.

# 6 149
Papi6, благодаря! Точно Worldometers ми трябваше.

Общи условия

Активация на акаунт