Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 52

• 39 210
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
Момичета (и момчета),
Преди време тук писа момиче, което сподели резултати от януари и март, ако не се лъжа, и имаше доста понижение на ТСХ.
Моля, ако прочете или се сетите коя е, напомнете ми и на мен. Най-вече ме интересува с какво свали тсх (освен разните тиро-лекарства)

# 331
Ами нахранена ставам, но то след 16 часа фаст колко му трябвал на човек да се нахрани. Днес се насилих и направо преядох по ваша препоръка. Муждудругото от групата на Атанас Узунов се включих пък във вайбър , където изпращат седмично меню, че даже и със списък за покупки, не съм го разглеждала подробно, мернах днес и ми се стори много удобно.
Дай си малко време, свиква се. Аз в началото изпадах в паника ако нямам приготвено за следващият ден....опитвах се да планирам напред за няколко дни, което е много затормозяващо за мен/да не говорим че се разваляше храната и се скъсах да изхвърлям/......С времето свикнах и сега като наближи време за ядене си знам......ако няма месо или сготвено от предния ден....ще ям яйца.....гледам и да балансирам храните, т.е да не прекалявам с никоя......на обяд почти винаги си правя някакви яйца....не са ми любима храна, бих казала по-скоро неутрална, но и не е като да не ги понасям, защото не мога да ям нещо, което не харесвам.....с авокадото се напъвах няколко пъти, и накрая се отказах....броколо-мроколи също...карфиоли.....не са "моите" Общо взето се въртя около определени храни/месо/яйца зеленчуци и мллечни......имам случаи в които наистина ми писва да ям то1но тези неща, и тогава се опитвам да се залъгвам  примерно само плодове със заквасена сметана, но те никога не ме засищат и след час-два съм ужасно изгладняла, и не ме кефи пак да се чудя аккво да ям......затова си влизам в релсите, и ве1е си знам какво мога,. и какво не ......Бобови задължително включвам в менюто на цялото семейство 1 път месечно...както и ориз/басмати/ и картофи.......като цяло ядем най-много скара+салата или гриловани зеленчуци....
Ние затова често си споделяме кой какво си готви и яде, за да обменяме идеи Simple Smile
За утре съм планирала да готвя супа с гъби кладница и мусака с тиквички и кайма.....тази вечер правих пилешки дробчета с гъби+салата....

# 332
  • София
Здравейте!
Бих искала да се допитам до Вас, преди прегледа ми във вторник.
От години забелязвам, че като съм гладна ми прилошава с всички екстри, виене на свят, причерняване, треперене, сърцебиене... и ако не хапна нещо, имам чувството, че ще припадна. Купих си глюкомер, по-ниска захар от 3,7 не съм мерила, но аз и не стигам до там, зашото като ми прилошее, хапвам. Сутрин на гладно почти винаги е около 4,6-5.00.
Направих някои изследвания вчера, ще копна да ги погледнете.
Кръвната захар, освен тази в изследванията в
12.00 е 4.6
В 15.00- 4.8

Тревожа се, да не се окаже инсулином, тумор на панкреаса.
Според вас, тези изследвания, дават ли такива индикации?

# 333
Как пък реши, че е тумор на панкреаса? Joy
Не знам тумор ли имаш, ама ми мирише на хипохондрия.
Просто не се храниш правилно.
Затова имаш виене на свят, приченяване, треперене.

# 334
Катето, нищо им няма на тези изследвания. Възможно и обаче да ти се вдига инсулина след ядене и да ти сваля повечко кз, но това може да се установи само с обременяване с резултати на кз и инсулин на 0, 60 и 120 минута. Също така не става ясно имаш ли други оплаквания, и как се храниш.

# 335
На мен гликираният хемогобин ми се струва височък. Ядеш ли сладки неща и хляб?
Ако да, на твое място бих ги спряла. Ще спре и прималяването.
Моля те, сподели сед прегледа.

# 336
  • София
Как пък реши, че е тумор на панкреаса? Joy
Не знам тумор ли имаш, ама ми мирише на хипохондрия.
Просто не се храниш правилно.
Затова имаш виене на свят, приченяване, треперене.
За хипохондрията, да, паника страшна съм.
Цитат на: tays
link=topic=1445864.msg44860795#msg44860795 date=1654331476
Как няма да е? В последния месец работя на 2 места по 12 ч на ден, имам студио за красота, отваряме и ресторант. Поемам предимно бързи въглехидрати като ми пригладнее, за друго няма време. Явно го има момента, че и сама си вредя.

# 337
  • Столичанин ама не в повече :D
Провери щитовидните хормони, и холестерола, намери време за себе си в което да релаксираш по някакъв начин, и разбира се смяна в начина на хранене е задължителен, като ти пригладнее замени тея бързи въглехидрати със сепа сурови ядки и семена. Бих ти казал и относно работата, че никакви пари не могат да заменят здравето защото съм минал по тоя път, но до тоя извод човек трябва да достигне сам.

# 338
tays, колко трябва да е гликирания, за да е добре? Аз скоро писах, че от 6,06 го свалих на 5.24... Напредък имам, но да имам и ориентир..
А ММ ходи миналата седмица на ендо и са му казали, че няма ИР, а хиперинсулинемия...
Стойностите му на захар и инсулин на 0, 60 и 120 бяха:
КЗ: 4,87/9,45/6,09
И:  9,5/130,4/44,6
ГХ: 6,1
Прочетох за разликите между ИР и ХИ и не знам по какъв критерий се определя едното и другото...

# 339
  • София
Провери щитовидните хормони, и холестерола, намери време за себе си в което да релаксираш по някакъв начин, и разбира се смяна в начина на хранене е задължителен, като ти пригладнее замени тея бързи въглехидрати със сепа сурови ядки и семена. Бих ти казал и относно работата, че никакви пари не могат да заменят здравето защото съм минал по тоя път, но до тоя извод човек трябва да достигне сам.
Липиден профил и триглицериди за писледната половин година-2 пъти, абсолютно в норма, щитовидни + ехо на щитовидна февруари 2022-без проблем.

Последна редакция: сб, 04 юни 2022, 16:26 от ·.·♥Катето♥·.·

# 340
Катето- триглицеридите за мен са високи, оптималните стойности са под 1. Няма такова нещо като норма при референтните стойности на лабораториите. Пример за това е инсулин на гладно- оптималните стойности са до 7-8, от там нагоре е ИР, а в лабораториите референтните стойности на инсулина са до 25. Същото важи и за щитовидните хормони, за да се провери как работи ЩЖ е нужно да се изследват винаги в пакет Т3,Т4, ТСХ, ТАТ и МАТ/антитела/ и се разчитат заедно, ТСХ сам по себе си не е особено показателен, защото е хормон на хипофизата, Т3 и Т4 трябва да са в горната 1/3 на референтните стойности, наличието на ТАТ и МАТ говори за Хашимото, антителата атакуват ЩЖ.....затова е хубаво да се провери и на ехограф състоянието на жлезата....доста е сложна ендокринологията и нещата са много навързани, изследванията ти за КЗ и инсулин не са лоши и на пръв поглед не показват проблем, но ГХ и за мен е висок.....ако направиш обременяване с глюкоза - може да се покаже дали има скрит проблем... И все пак според мен ако наистина има проблем, ако побързаш и промениш храненето си, може да предотвартиш доста главоболия в бъдеще.....
КОлкото до работата- както ти е писал Джер - наистина няма пари на света, които после да не ти излязат през........
И аз съм собственик на салон......смених 3 помещения за 2 години......бях в разгара на кариерата си, и точно тогава съм започнала да получавам първите симптоми за ИР, които пренебрегнах без да му мисля......стреса си оказва много голямо влияние, храненето още повече, а липсата на физическа активност тотално забива последния пирон .....След като закъсах жестоко здравословно - много промених начина си на живот - ДА, сега имам доста по-малко клиенти/и по-малко доходи/, но спокойствието ми е на 1во място Simple Smile Много внимавай да не пренебрегваш спокойствието си, както и хранителния си режим...

# 341
В зелката е качена книга на Джейсън Фънг - Код РАК.
Дръпнах я да видя какво ще каже чичо Фънг Grinning

# 342
  • София
Катето- триглицеридите за мен са високи, оптималните стойности са под 1. Няма такова нещо като норма при референтните стойности на лабораториите. Пример за това е инсулин на гладно- оптималните стойности са до 7-8, от там нагоре е ИР, а в лабораториите референтните стойности на инсулина са до 25. Същото важи и за щитовидните хормони, за да се провери как работи ЩЖ е нужно да се изследват винаги в пакет Т3,Т4, ТСХ, ТАТ и МАТ/антитела/ и се разчитат заедно, ТСХ сам по себе си не е особено показателен, защото е хормон на хипофизата, Т3 и Т4 трябва да са в горната 1/3 на референтните стойности, наличието на ТАТ и МАТ говори за Хашимото, антителата атакуват ЩЖ.....затова е хубаво да се провери и на ехограф състоянието на жлезата....доста е сложна ендокринологията и нещата са много навързани, изследванията ти за КЗ и инсулин не са лоши и на пръв поглед не показват проблем, но ГХ и за мен е висок.....ако направиш обременяване с глюкоза - може да се покаже дали има скрит проблем... И все пак според мен ако наистина има проблем, ако побързаш и промениш храненето си, може да предотвартиш доста главоболия в бъдеще.....
КОлкото до работата- както ти е писал Джер - наистина няма пари на света, които после да не ти излязат през........
И аз съм собственик на салон......смених 3 помещения за 2 години......бях в разгара на кариерата си, и точно тогава съм започнала да получавам първите симптоми за ИР, които пренебрегнах без да му мисля......стреса си оказва много голямо влияние, храненето още повече, а липсата на физическа активност тотално забива последния пирон .....След като закъсах жестоко здравословно - много промених начина си на живот - ДА, сега имам доста по-малко клиенти/и по-малко доходи/, но спокойствието ми е на 1во място Simple Smile Много внимавай да не пренебрегваш спокойствието си, както и хранителния си режим...
Няма как да не са завишени триглицеридите. Конкретно това изследване е правено 5-6 часа след хранене, без спазване на 3 дневен режим на  преди това, поради тази причина казах, че са в норма. Гликираният хемоглибин го отдавам на високовъглехидратното хранене през последния месец и повече. Притеснява ме това, че просто не издържам гладна. Примерно да издържа един цял ден без храна за мен е мисия невъзможна. Това ме наведе на мисълта за инсулином. Щитовидната е изследвана почти всяка година, правихме опити инвитро, винаги с ехо, последно преди 3 месеца всички хормони 2021 за нея, преглед при добър ендокринолог, който заключи, че с нея проблем няма. След ковид тази година, пак консултация при друг и за него всичко е ок. Това ме озадачава. Уж изследванията са ок, а проблем явно има или съвсем съм си объркала храненето. Забелязала съм примерно, ако хапна месо със сс и малко хляб, издържам 5, 6 часа без храна, но ако изям сандвич, след 3 часа пак съм гладна.
Иначе да, права си, трябва почивка. Решила съм да си я взема съвсем скоро, живот и здраве.

# 343
Катето - просто си коригирай храненето, според мен е напълно достатъчно , яж повече протеин и бавни ВХ...с тях няма да изпитваш такъв глад...

Елора- не си пълни главата с тези неща моля те.......направо тръпки ме побиват.....искате ли да ви дам още една книга да четете за ИР....обаче трябва да разбера дали може да се качват файлове тук....аз си го свалих на компа.....утре това Simple Smile

# 344
  • София
Много Ви благодаря за отговорите, много сте мили  и отзивчиви!  Ще ходя във вторник при доц. Любен Вълков от Торакс София. Отзиви?
Вие кои лекари посещавате, за хората от София?
Също, бихте ли ме ориентирали за примерна диета, режим на хранене?
Явно трябва да се взема в ръце.
Никога не съм обичала сладко, ям го защото действа за малко. Бих се радвала, ако не ми се налага да го употребявам.

Общи условия

Активация на акаунт