Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 52

• 39 533
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
Ами ние не сме сигурни точно с какво се храни. Момчето каза, че яде И месо и яйца. Започва ударно деня с овесена каша, води застоял живот. Това че няма наднормено тегло не означава, че мускули спрямо мазнини са в оптимално съотношение, а липсата на мускулна маса е рецепта за ниска инсулинова чувствителност. И ето ти инсулин на гладно 20.

# 406
здравейте, Благодаря за отговорите,
алкохол не пия, не пуша, не ям джънк фоод, пържено, олио, тъй като преди време съм имал проблем със стомаха( гастрит, язва) и много внимавам какво ям. Дълги години съм ходил на фитнес,  но в последните 4-5 години не ходя, но не е като да нямам мускули.
Относно храненето не съм на ВМ-НВХ, или каквато и да е друга диета, просто споменах, че освен въглехидратите(хляб, ориз, картофи) ям и доста месо, яйца, сирене, сусамов тахан(него започнах да го ям за стомаха преди години и ми хареса и не съм спирал). Тоест храненето не ми е основно въглехидрати, а е съвкупност от въглехидрат, протеин и мазнини, като протеините и мазнините не са малко, но може би и въглехидратите не са малко.
Но сте прави, в последните 2 години, физическата ми активност е ниска.

# 407
dices- пробиотици не е редно да пиеш за да предотвратиш страничните реакции на метформина...ако той не ти понася, не мисля че те ще ти помогнат....Според мен си пусни и хормони и витамини преди да започнеш лечение, защото много си взаимодействат нещата, и да не стане каша като при мен........

Азара,
Благодаря! Ще чакам следващия цикъл за хормоните. Иначе пролактинът ми е в норми.
Благодаря и за обратна връзка относно проиботика, така или иначе забравих да го пия сутринта. 😅
Днес взех първата половинка от дневната доза, 4 часа по-късно нямам никакви проблеми. Надявам се да се откажа от късметлийките, които не проявяват странични реакции от метформиновите препарати.

Продължавам иначе да си наваксвам с темите и по-нататък ще се включвам с въпроси. Паралелно с това и събирам доста информация и от вас, и от други източници, които намирам или вие сте споделили. Така че след време ще споделя вече структурираната информация (ах, този ексел 😄) и ако я сметнете за добра, може да бъде добавена към първия пост.

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 12:15 от dices

# 408
dedri2, а протеинови шейкове пил ли си в периода с фитнеса? от тези на прах...

# 409
Жалко за Миоки...
Аз нямам фб и ще продължавам да ви следя тук.
Чакам си прегледа при ендото и агето другата седмица.

# 410
dices, аз от полови хормони грам не разбирам, бях започнала да се ограмотявам и на тази тема, но сега се върнах на Щитовидните, че там ми светна лампичката за моите хормони, аз тях имах предвид да си следиш, и да знаеш, че си има оптимални стойности и за тях....няма "в норма" са....Колкото до метформина, аз нямах абсолютно никакви странични реакции от него, а ендото ме предупреди да очаквам гадене и разстройство......така че не е задължително и ти да имаш..

dedri2 - имаш ли фамилна обремененост от към Диабет?

# 411
  • Столичанин ама не в повече :D
Получи перманентен бан ей така.
Просто е осъмнала една сутрин с него.
И няма да прави нов акаунт.
Оффффф, това е много дразнещо.......на ясно съм, че админите няма как да се обясняват на всеки, който е нарушил по някаквъ начин правилата, но така като те оставят в нищото......е много гадно Sad Давайте да си  изместим някъде групичката ......Сигурна съм, че много хора четат и независимо, че не всички пишат/по ред причини/ -много хора имат нужда от помощ.....и следейки "пътя" на членове от групата бихме били полезни със сигурност....

Джер, ти всъщност с какви здравословни "отклонения" си....имаш ли проблеми с ИР? Май само от към ЩЖ съм останала с впечатление от стари постове...ИМам интерес към твоя хранителен режим....знам, че се разминаваш с повечето от "нашия" тук......
Да, заради щж това е основната причина, след третата година като се подобрих чувствително почувствах може би някаква нужда да почна да споделям някакви неща, които са ми помогнали, всъщност преди да реша да пиша, четох няколко месеца (щот нали мъж пък да пише в бгмама), но пък аз винаги съм бил доста навлизащ в детайли и подробности, точно както жените (а има една приказка, че всичко е в детайлите и в случая може би ми помогна).
Oтносно втория ти въпрос
https://bg-mam.ma/p/1354260/43180902 и https://bg-mam.ma/p/1426069/44627370
мисля, че отговарят на него Simple Smile
От години имам периоди на пълно изключване на животинската храна, горе долу може би половината от годината, ако има едно нещо, което разбрах и е най-важното за разбиране, то е че абсолютно  всичко в тоя свят се крепи на баланса и здравето не прави изключение.
Всъщност тази година след ковида, а и други лични проблеми, храненето ми се влоши, защото изядох промишлено количество безглутенов хляб, и затова и качих килца (сега за месец-два ще ги сваля). На мен винаги основен проблем са ми били млечните и по-точно тяхното изключване (защото за повече от 2-3 месеца не съм успявал, е тая година съм решил да успея втората и половина да ги изключа напълно).
И за да систематизирам (което съм го правил много пъти), в основата са три неща първо: промяна в храненето и движението, второ: запълване на минерални и витаминни дефицити и трето (което е най-важното но и най-трудното): промяна в мисленето (всеки знае поговорката здрав дух в здраво тяло и тя всъщност би трябвало да се приема буквално).

# 412
нямам фамилна обремененост от диабет. Никой от семейството ми или роднините нямат диабет.
@Naneto, не съм пил протеинови шейкове. Просто ме беше страх от тях какво съдържат и да не ми разбъркат нещо хормоните. А и аз не съм търсел някакви резултати като ходих на фитнес, по скоро за здраве.

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 15:12 от dedri2

# 413
А колко често се храниш? Имам предвид всичко, на само основните хранения а ако ще и хапка-две храна или пък напитка която не е вода или чисто кафе/чай. Често хранене също държи инсулина висок, затова питам. А пък иначе е често срещана препоръка уж за по-здравословно...

# 414
ям по 4 пъти на ден, сутрин(около 9 часа), обяд( около 13:30), следобедна закуска( около 16:30-17:00), вечер( 19:30-20:00). Рядко ям нещо извън тези хранения, може някоя ябълка, но аз повече от една ябълка на ден не ям. И плодове не ям много, че от тях да съм приемал някакви захари, най-често една ябълка и един банан на ден, не повече. Като цяло след като се наям не изпитвам глад в следващите няколко часа и нямам нужда да ръфам някакви неща постоянно.  Не пия кафе, чай или разни напитки със захар или подсладители, единствено вода.

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 15:35 от dedri2

# 415
Джер, прав си....и аз мисля че баланса е най-важен....убедена съм, но и хората са индивидуални, с различни организми ..няма обща формула за съжаление...затова и човек трябва добре да познава организма си, а тялото си подава достатъчно сигнали. Ти имаш ли доказан проблем с млечните, или просто си си решил, че трябва да ги изключиш? Разбира се, че е важно да се подобряват всички показатели Simple Smile

Дедри- твоя случай е странен.....или са ти сбъркали резултатите в лабораторията...или не знам  Simple Smile

# 416
Понякога нещата зависят от гените ни. Аз например се хранех по Зоната, повече от година преди да забременея, което не попречи да се озова с гестационен диабет и то при положение, че никога не съм си падала по тесто и захар, че и по 1 плод на ден ядях с голям зор. Това, което ни е заложено генетично, си има значение. Ние само можем да контролираме ситуацията, стига да знаем как.

# 417
Така е, и гените имат влияние, но като виждаш, че един режим ти причинява проблем, значи не е съвсем твоя.
В случая Дедри меши протеини и В. Това не е за всеки. Зоната не е за всеки. Пък и не е ясно съотношението.
А 4 хранения ми се струват множко.
И Невена беше обяснявала защо, ама е някъде из дебрите на старите теми.
В случая на Дедри му трябва да се отърве от В, да мине на нввмх. Да остави малко плодове и да си яде салати с протеина и нормално количество мазнина. И фастове за отмазняване.
Другия вариант като Невена на нискокалорична.

# 418
  • Столичанин ама не в повече :D
ям по 4 пъти на ден, сутрин(около 9 часа), обяд( около 13:30), следобедна закуска( около 16:30-17:00), вечер( 19:30-20:00). Рядко ям нещо извън тези хранения, може някоя ябълка, но аз повече от една ябълка на ден не ям. И плодове не ям много, че от тях да съм приемал някакви захари, най-често една ябълка и един банан на ден, не повече. Като цяло след като се наям не изпитвам глад в следващите няколко часа и нямам нужда да ръфам някакви неща постоянно.  Не пия кафе, чай или разни напитки със захар или подсладители, единствено вода.
Ей ти няколко съвета от които да започнеш, първо забрави за съществуването на овесени ядки. второ намали храненията до две, на обяд и на вечеря, защото популярния съвет често по малко не е ок, така панкреаса непрекъснато отделя инсулин заради кръвната захар, която при храна винаги се повишава, а идеята е всъщност да си почине, намали или изключи млечните, те са инсулиногенни, провери холестеролен профил и щитовидни хормони, относно витамини, това че са в норма не означава оптимални, б12 трябва да е над 330 pmol/l (или 450 pg/ml), д над 40 ng/ml, прилошаването обикновено означава изпадане в хипогликемия (защото кръвната захар се влияе и от стрес и заради това ти препоръчвам да изследваш и щитовидните).
Джер, прав си....и аз мисля че баланса е най-важен....убедена съм, но и хората са индивидуални, с различни организми ..няма обща формула за съжаление...затова и човек трябва добре да познава организма си, а тялото си подава достатъчно сигнали. Ти имаш ли доказан проблем с млечните, или просто си си решил, че трябва да ги изключиш? Разбира се, че е важно да се подобряват всички показатели Simple Smile

Дедри- твоя случай е странен.....или са ти сбъркали резултатите в лабораторията...или не знам  Simple Smile
Няма да, но има и общи правила, в общи линии основната разлика, е че всеки човек има силни и слаби страни, и въпреки, че в разговорността сме свикнали да възприемаме, че това се отнася единствено до черти на характера, всъщност в пълна степен се отнася и до физически силни и слаби страни, съответно органи, и всеки трябва да се насочва към подобряване на слабите си страни. Млечните има ли някакво хронично заболяване винаги има проблем с тях, дори и да няма стомашни проблеми и през годините се убедих в категоричността на това твърдение, при мен проблемите са само като изследвания и разбира се х-то, иначе никога не съм имал каквито и да е стомашно чревни дразнения от тях включително и от прясно мляко, дори след негово дългогодишно изключване (специално на прясното мляко, което дефакто е най-тежкия млечен продукт).
Понякога нещата зависят от гените ни. Аз например се хранех по Зоната, повече от година преди да забременея, което не попречи да се озова с гестационен диабет и то при положение, че никога не съм си падала по тесто и захар, че и по 1 плод на ден ядях с голям зор. Това, което ни е заложено генетично, си има значение. Ние само можем да контролираме ситуацията, стига да знаем как.
Нещата винаги зависят от гените, но начина на живота насочва, дали гени предизвикващи някакви заболявания биха се отключили или не. Simple Smile

# 419
Здравей!
Според мен са си напълно нормални храненията, това са три основни хранения и една следобедна закуска на ден. Мисля, че заседналият начин на живот е причина за стеатозата. Започни някакъв спорт след хранене, например след закуска. Ако ядеш захарни изделия, тъй като не можах да запомня добре, спри ги изцяло. Надявам се това да помогне.
Редактирам и добавям:
Прочети това,ако вече не си: https://www.puls.bg/aktualno-c-6/prof-nikola-grigorov-steatozata … aboliavane-n-2731
Не ти ли изписаха медикаменти?

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 23:54 от ratsa82

Общи условия

Активация на акаунт