Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 52

• 39 466
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
И аз не обичам никаква риба . Само сьомгата ми харесва , но ми е много скъпа лично на мен .
Какво мислите за това рибено масло ?
https://www.iherb.com/pr/solgar-full-spectrum-omega-wild-alaskan … 20-softgels/23562

Вие от кое сте доволни ?

Според мен не е хубаво това рибено масло. Причината поради, която мисля това е:  Освен омега-3 съдържа и много други омеги, които не ти трябват, а някои ще са ти и вредни даже. Търси си рибено масло, което е само омега-3. Допълнително това рибено масло не е молекулярно дестилирано. Дозата на омега-3 е много ниска в капсула. Също така не е в триглицеридна форма, това е формата, в която най-добре се усвоява от организма. Няма никакъв сертификат за качество( не е тествано никъде). И е направено от големи риби(големите риби имат повече токсини и тежки метали в себе си, трябва да търсиш рибено масло  за предпочитане направено от малки риби). Аз бих казал, че няма да е добър избор.

Ако искаш да поръчаш от този сайт, който си дала, избери рибено масло и напиши ifos( това е един от сертификатите). IFOS e сертификат, който се издава когато дадена партида е минала различни тестове при тях. Търси такова рибено масло, което е IFOS 5 stars( тоест минало е всички  5 теста). Основното, което искаш от рибеното масло е да е чисто без токсини, по нагоре съм написал и защо - всички изследователи на омега-3 не го пият(въпреки че знаят че ползите са много, всички ги е страх от токсините).

Аз съм си взимал тези рибени масла от този сайт:
https://www.iherb.com/pr/sports-research-omega-3-fish-oil-triple … 0-softgels/109322
https://www.iherb.com/pr/barlean-s-ideal-omega-3-orange-1-000-mg … 0-softgels/106163
https://www.iherb.com/pr/life-extension-super-omega-3-epa-dha-fi … 20-softgels/67018

Първите две са добри, имат всичко което съм ти писал. Третото също е хубаво, но не е триглицеридна форма, но пък е по евтино.

В различни български блогове(Маги Пашова и Надя Петрова и др.) съм срещал че препоръчват  студено пресовано рибено масло тъй като съдържат естествен витамин А и Д, като тези на Rosita и на Green Pasture. Водят ги  и двете рибени масла като много добри.  Ето линк примено към една статия : https://www.magipashova.com/2016/03/09/za-ribenoto-maslo/
И двете рибени масла си имат отделни тестове за качество. Тези на Green Pasture мисля, че не се препоръчваха за малки деца, защото може да предизвикат алергична реакция.

# 526
dedri2 , благодаря ти много за изчерпателният отговор Simple Smile Много си любезен .
Това първото на Sport Research ми допада най - много .

Може ли да погледнеш и тези масла ?
https://www.iherb.com/pr/naturelo-omega-3-triglyceride-fish-oil- … 20-softgels/97680
https://www.iherb.com/pr/omegavia-epa-500-pure-epa-omega-3-120-capsules/94909
https://www.iherb.com/pr/now-foods-ultra-omega-3-500-epa-250-dha … ted-softgels/8341
https://www.iherb.com/pr/garden-of-life-olde-world-icelandic-cod … fl-oz-236-ml/3154

Съжалявам ако досаждам , но просто въобще не разбирам от рибени масла Blush

# 527
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте, намерих си едно старо изследване на обременяване с глюкоза. Може ли по-вещите да кажат наред ли е?
Скрит текст:
И за мен не е ок и казвам защо, първо инсулина на гладно е прекалено нисък (под 4 не трябва да пада, дори под 4.5), същото се отнася и за кръвната захар, която на 3 час ти е ниска.

# 528
  • София
Елора, моля да преразкажеш ако ти остане време.

# 529
По темата за омегата-не мога да помогна с кой знае какво инфо, но днес говорих с една ендокриноложка, при която ще водя малката щерка за 2ри преглед...тъй като след първите 3 месеца при нея явно няма да стане само с хранителен режим, голяма вероятност да й назначат метформин/за който и аз ще се хвана като удваник за сламка/ щото май няма да стане иначе...та докато обсъждахме първоначалните й резултати, тя споменя за ниския HDL- нейния не е много нисък, но моя е, и ми е болна тема-та тя каза, че ниските стойности се дължат на намален или никакъв прием на риба и морски дарове...демек липса на Омега-3.....Питала съм какви ли не лекари, последната кардиоложка ми каза, че  е възможно да е генетично нисък, което не ми прозвуча много реалистично....Ние с малката наистина не ядем кой знае колко риба.....аз от рибите обичам сьомга, както и тя....ама си е цифра и рядко купувам......лаврак ям понякога, но като цяло много ме изнервя чопленето на кости и затова ям общо взето насила....щото полезна.....та май ще възобновявам рибешкото масло или ще пробвам все пак да вкарам по-често риба....ще направя едно "разследване" тези дни кой колко риба яде и стойностите на HDL-a:)

# 530
Елора, моля да преразкажеш ако ти остане време.

Да преразкажа кое?

# 531
Азара, пробвала ли си сьомгова пъстърва? По-евтина е, а според мен е по-добра на вкус, по-нежна като консистенция. Разни бели риби и филета ни Ви ли харесват? И моят добър холестерол обикновено е нисък. Когато си пия омегата редовно обаче, престава да ми се яде риба.

# 532
Скумрията и сардините знам са с най-много омега 3 и най-малко тежки метали след сьомгата. Номерът с рибите е не дали са пресни или замразени, а да не е развъдникова, трябва да е див улов.

# 533
Яла съм сьомгова пъстърва и обикновенна пъстърва, като цяло не са ми най-любимите храни, скумрия също, даже преди обичах..сега някак ми смърди повече, но най-големият ми проблем са костите.....с голям ужас ги чопля ...разни филета май не съм яла/бяла риба и подобни/..ама ще опитам да вкарам повече риба....морски дарове ненавиждам и не бих яла....гнусни са ми ...ММ ги обожава, често му приготвям иначе. Помня преди години, като посещавах един диетолог...имах в режима задължително 2 пъти седмично риба- за около 2 месеца кожата на лицето ми беше коренно подобрена Simple Smile

# 534
Морските дарове дават ли омега 3 и йод?

# 535
Ще ходя на изследване аз утре.
Последните дни отвратителен глад ме гони. Ей сега съм станала от масата и съм още гладна. Не съм се отпускала, освен че съм яла ягоди и череши, но не в индустриални количества. Ако е от нещо вдигнат пак ще е от ковида. Направо се въртя в омагьосан кръг 🙄

# 536
За рибата и аз знам, че е важно да е див улов. Аз купувам основно скумрия на филета (има замразени в метро) и почти няма кости. На скарата става голяма вкусотия. Иначе в Лидл има филе от дива сьомга замразено, не мога да си спомня точно колко струваше обаче, но често го пускат на намаление и съм смятала, че излиза горе-долу добра цената.
Аз вчера си спретнах едни пилешки пържолки на фурна с босилек и малко заквасена сметана, печени на бавен огън, станаха много вкусни, а малкия като ги видя и помисли, че са покрити със сладолед Laughing
Вчера като помирисах босилека и ми дойде музата да откривам вече сезона на доматите с моцарела и песто, цяло лято мога само това да ям.

# 537
dedri2 , благодаря ти много за изчерпателният отговор Simple Smile Много си любезен .
Това първото на Sport Research ми допада най - много .

Може ли да погледнеш и тези масла ?
https://www.iherb.com/pr/naturelo-omega-3-triglyceride-fish-oil- … 20-softgels/97680
https://www.iherb.com/pr/omegavia-epa-500-pure-epa-omega-3-120-capsules/94909
https://www.iherb.com/pr/now-foods-ultra-omega-3-500-epa-250-dha … ted-softgels/8341
https://www.iherb.com/pr/garden-of-life-olde-world-icelandic-cod … fl-oz-236-ml/3154

Съжалявам ако досаждам , но просто въобще не разбирам от рибени масла Blush

Първото(naturelo) - изглежда добре, но няма сертификат за качество(IFOS или друг описан на тази страница). Трябва да пишеш на производителя и да питаш какви сертификати за качество имат.   Добито е от големи риби, но пък от студени води, преполага са  че са диво уловени, което е добре.
Второто(omegavia) - има само една от двете  омега-3 , ЕПА, липсва DHA. Мисля, че повече целта е висок холестерол. От това, което забелязвам, добавките, които са само ЕПА ги таргетират като удачни за хора с висок холестерол.
Третото(now-foods) - не е записано, че е триглециридна форма, предполагам че не е, иначе щяха да си го рекламират,  и също не е записан някакъв сертификат за качество като IFOS или друг.
Четвъртото(Garden of Life) - това е подобно на тези вторите, за които ти писах по нагоре, на Rosita и Green Pasture, не пише дали е студено извлечено маслото, няма много подробности и не мога да дам мнение напълно за него.
Като цяло и четирите не изглеждат лошо, и биха свършили работа, но просто тук там им липсва нещо за да са идеални за мен.
Аз лично като избирам рибено масло, като приоритети първо гледам да има стандарт за качество(IFOS или някой друг), и да е  молекулярно дестилирано, и след това останалите неща, като винаги може да се направи компромис с нещо ако цената е добра. За да се сертифицират за качество, съответно фирмите си плащат на външна организация, която да им ги тества и да обяви публично резултатите. Това най-често довежда и до оскъпяване на продукта.  Тези рибени масла, за които не са записани сертификати за качество не означава, че са лоши. Може и да са си добри и хубави, просто не са тествани, но аз лично не мога да съм сигурен, освен ако не е някоя голяма и известна фирма, която се занимава с това от много време, но пък те повечето си тестват продуктите.

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 10:42 от dedri2

# 538
По кз ми е достатъчно ясно. Инсулина също е висок.
Инсулина липсва на втория час и това не е запълва картинката.
Там е било доста височко определено.
Прочети точка 5 където пише за третия час колко да е.
В точка 10 е обяснен индекса хома и защо е заблуждаващ.
Елора, jerami благодаря за отговорите, публикувам тук, защото наистина не знам към кой да се обърна. Сега малко да кажа предистория, за да сте по-наясно и ако можете да ми дадете съвет какво да правя занапред.
Първо да кажа, че влязох в тази тема не заради думите "инсулинова резистентност", а по-скоро заради думата "кето", тъй като се храня така от около 6 месеца. Целта ми беше сваляне на 5-6 кг, която постигнах за 2 месеца. Обаче.... последните 2 месеца започнах да имам здравословни проблеми и да се чувствам зле. Както съм например добре, в кондиция, с енергия и изведнъж рязко ми ставаше зле. Така няколко пъти и отидох да си пусна една кръвна картина на първо време. За късмет в лабораторията ми казаха, че същия този ден имат промоция на тестове за антитела на Ковид за 4 лв и ми предложиха да ми пуснат, казах си що пък не. Кръвната картина беше ок, с изключение на хематокрит, който беше малко над горната граница. Казаха сгъстена кръв - пий аспирин /писах и назад някъде за това/. Обаче като излезе теста за антителата - показа много, попитах 3ма различни лекаря /джипи-та/ и един анестезиолог познат,  и четиримата бяха на мнение, че съвсем скоро съм карала ковид /в близките 2-3 седмици/. Следващата стъпка ми беше да отида на кардиолог, защото както по-горе писах, когато рязко ми ставаше лошо - пулса ми ставаше 160. Отделно в покой пулса ми винаги беше в порядъка на 96-110 /което за мен не е нормално/ и затова посетих кардиолог. Там се установи, че имам пролапс на едната клапа на сърцето, и от там идвало сърцебиенето. Изписа ми бетаблокер сутрин и магнезий вечер и ми каза до 2 кафена на ден и до 10 цигари /пушач съм/От ковида ли е не знам, защото в днешно време, каквото и да ти се случи си бършат ръцете с него. Не го и изключвам де, защото факт, че това нещо ми се появи рязко.
Сега за кръвната захар - един път както шофирах, толкова зле ми стана, че щях да се блъсна , докато успея да спра. Тогава ми дадоха от един близък магазин да пия кока кола и вода и някъде след 15 минути ми просветна, затова си го обясних, че явно ми е паднала захарта. Факт, че захар не бях консумирала от сигурно месец /нали съм на кето/, пия кафето с по 2-3 капки стевия. Тогава реших да си купя глюкомер - ми той над 5 никога не е показал. Сутрин на гладно повечето случаи 4,7-4,9. Откакто го имам, направих още веднъж подобна "криза" рязко да ми стане лошо, изпотих се, разтреперих се, бяла като платно - точно тогава показа резултат 2,5. Нагълтах се с 2 лъжици захар и 1 мед, изплаших се честно казано. И това ми се случи половин час след като бях вечеряла /пържола с броколи и салата/. От тогава всеки ден я меря тая пуста захар и не мога да разбера защо така "играе". Вчера ходих да си пусна ПКК и поисках пак глюкоз + инсулин на гладно. Точно като ми взеха кръв, премерих и с глюкомера и показа 4,9. Това е резултата от лабораторията.
Скрит текст:
В същия ден цял ден я мерех - ето я по часове
9,00ч - 4,9
в 9,30 едно кафе с мляко и 2 капки стевия
10,00ч - 5,2
12,00ч -4,9
13,00ч обядвах свински ребра с шопска салата
14,00 ч-5,4
15,30ч - 4,5
17,00ч -4,2
И тук вече изядох 3 шоколадови бонбона, за да се качи.
18,00ч-5,1
Откакто ми се случи това на два пъти, съм се заредила в колата и в чантата със захарчета и мини шоколадови десертчета, че направо ме е страх да не колабирам. Пия и сутрешното си кафе с 1 кафяна лъжичка захар. Задавам си въпроса, с храненето ли се прееб@х, или просто съм отключила нещо. В допълнение майка ми постоянно ми дудне как с моите специални "диети" съм се докарала в това положение. Просто наистина не знам какво провокира да изпадам в тези състояния. Преди да мина на на кето хранене, се хранех с възможно най-вредните храни. Аз без пържени картофи вечер с 2 филии хляб не сядах. Всичко тестено обожавам, сладко също. Никога не съм била с наднормено тегло, независимо че плюсках солидни количества и то все нездравословни неща. Висока съм 162 см. и съм тежала винаги в порядъка на 54-56 кг. В момента съм 49 /това ми беше и целта/.
Сетих се вчера за въпросното изследване с обременяване с глюкоза преди 6 години и за което ендокринолога ми каза, че няма нищо нередно и всичко ми е наред /тогава проблема ми беше зверски косопад, който продължи 5 години!!!/ По какви ли не лекари ходих тогава, какво ли не изследвах, какво ли не измазах на главата си и пиех и НИЩО! С парите които дадох тогава за изследвания, прегледи и мазила, сигурно щях да си купя една 5 годишна кола. Ето това пише под изследването:
Скрит текст:
Скрит текст:
Явно още тогава съм имала проблем, но никой не ми е обяснил, доктора каза само - всичко ти е наред, живей си живота.
И ето, че пак опирам до въпроса - какво ми има и защо ми пада тая кръвна захар толкова, какво да направя и при какъв лекар да отида? Възможно ли е наистина да съм си го докарала от това хранене, колкото и да не искам да го повярвам? То стана ферман, ама... поне обясних горе-долу историята...

# 539
Здравейте на всички, в групата.
Радвам се, че ви има и бих искала да се присъединя към вас.
При бърз прочит на цялата информация, в началото на темата / намерих доста отговори, които съм търсила.
Накратко за мен: член съм на Бг мама от много години, стария ми профил е Gabinova, но нещо се омотах с паролата и не можах да го ползвам. (пак ще опитам по-късно). Чета ви от няколко дни, но на работа нямам право, да инсталирам кирилица и затова, ще пиша когато мога. Пратих покана на Азара, за нейната фейс-група, но не са ме приели още.
От миналия пк, съм със Сиофор по схема. Имам си Хаши от 2013г., което овладявах прекрасно, преди двата Ковида, които изкарах за 10 м. и с една ваксина между тях. Храня се без глутен и лактоза, приемам доста добавки, с които попълвам познатите на всички дефицити. Но сега ще включа още заради, метаболитния синдром, който ми казаха, че имам. Не спортувам активно, но се старая да направя поне 10 000 крачки на ден.
Сиофора, в момента е по 500 мг вечер. От утре , трябва да го направя сутрин и вечер по 500мг.
Та какви закуски да си приготвям от вечерта, за да мога да взема в кутия на работа? Бъркани / варени яйца и салата съм носила и преди, за обяд, но какво още? Моля за идеи от вашия опит.

Общи условия

Активация на акаунт