Върнете радостта от движението! Онлайн консултации с Петър Петров, кинезитерапевт

• 23 356
  • 182
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте,

Синът ми е роден без кръстни връзки, и задна, и предна, на дясно коляно. Вече е на 19г. и смени няколко спорта. Докторите прецениха, че е по-добре да не се прави операция, тъй като не било подходящо, ще си живее без тях. Някой от тях казаха, че ще сменя става на 40г. възраст.

Вие какво мислите, бихте ли предложили някакви упражнения, спорт?

Здравейте,
Според мен е доста важно да се спортува в такава ситуация, но наистина е много важно какъв тип ще са упражненията и най-добре ще е някой колега да Ви направи програма, по която да се работи. Иначе колелото е най- безобидният и полезен спорт в тази ситуация.
За операцията: тези случаи са наистина редки и специфични и дали са подходящи за операция е строго индивидуално.
Бих Ви препоръчал да се свържете с д-р Точков от клиника Еуровита. За него знам, че е наясно с такива случаи и би Ви дал честно мнение. Той все пак е един от най- добрите български коленни хирурзи и смятам, че е най-подходящ за вас. Ако не успеете да запазите час през клиниката, може да ми пишете на лично съобщение и ще Ви свържа с него.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 10:34 от Рaдост

# 151
Здравейте, г-н Петров! Имам двустранна сколиоза, по последни данни /от 2010/ 50 градуса горе и долу. В момента съм на 46г. Не мога да се оплача от ограничени движения или болки, но не ми е комфортно и от известно време усещам и чувам голямо изпукване/изтракване при изправяне от наведено положение, което е меко казано притеснително. Какво бих могла да направя по въпроса, кои натоварвания/упражнения да избягвам и кои да практикувам, с цел да задържа настоящето положение и да няма влошаване. Ясно ми е, че изправяне е невъзможно.

# 152
Здравейте, г-н Петров!
Синът ми (2г) си счупи крака под коляното при скачане на батут.
В момента е с гипс, предстои свалянето му след няколко дни. Гипсът е в областта от над коляното до преди пръстите.
На около 10тия ден започна да се изправя , и в последните дни все по-често и се придвижва, държейки се за нещо, слиза от леглото и се качва, и постоянно се мята по гръб, усуква.. Опитвам се да го успокоя и да намаля тези движения, но в малък, пълен с енергия ..
След махане на гипса какви са препоръките? Какви упражнения или масажи е добре да правим за по-бързо възстановяване?
Благодаря!

# 153
Здравейте, г-н Петров! Имам двустранна сколиоза, по последни данни /от 2010/ 50 градуса горе и долу. В момента съм на 46г. Не мога да се оплача от ограничени движения или болки, но не ми е комфортно и от известно време усещам и чувам голямо изпукване/изтракване при изправяне от наведено положение, което е меко казано притеснително. Какво бих могла да направя по въпроса, кои натоварвания/упражнения да избягвам и кои да практикувам, с цел да задържа настоящето положение и да няма влошаване. Ясно ми е, че изправяне е невъзможно.

Здравейте,
Най-важното във Вашия случай е да се движите, да избягвате застояване на едно място за дълъг период от време. Може да изберете спорт, който Ви харесва. Просто го практикувайте с идеята да се раздвижвате и да се чувствате по-добре. Не търсете максимално натоварване, но и не минавайте в другата крайност – да е прекалено малко. Тялото Ви само ще Ви покаже къде е вашата граница. Просто започнете бавно и постепенно увеличавайте натоварването .

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 13:05 от Рaдост

# 154
Здравейте, г-н Петров!
Синът ми (2г) си счупи крака под коляното при скачане на батут.
В момента е с гипс, предстои свалянето му след няколко дни. Гипсът е в областта от над коляното до преди пръстите.
На около 10тия ден започна да се изправя , и в последните дни все по-често и се придвижва, държейки се за нещо, слиза от леглото и се качва, и постоянно се мята по гръб, усуква.. Опитвам се да го успокоя и да намаля тези движения, но в малък, пълен с енергия ..
След махане на гипса какви са препоръките? Какви упражнения или масажи е добре да правим за по-бързо възстановяване?
Благодаря!

Здравейте,

Всеки случай е индивидуален при счупван. Затова е хубаво да се консултирате с лекаря, когато свали гипса, както и с някой колега, който да Ви даде напътствия. Хубавото е, че децата, за разлика от нас, имат доста различен вид счупвания, които зарастват изключително бързо и се възстановяват почти винаги без никакви последствия.

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 13:05 от Рaдост

# 155
Здравейте! Имам шийна остеохондроза и работя на компютър. Може ли да ми препоръчате упражнения за засилване мускулите на врата и гърба? Проблемът е най-вече в лявата ми страна и там най-често ми се схваща врата.
Също така, според Вас, остеохондрозата може ли да има връзка с шум в ушите (отново в лявото ухо)? Имам насока за КТ на глава с контраст - на него може ли да се види остеохондрозата? Благодаря! Simple Smile

# 156
Здравейте, кинезитерапевт Петров!
Майка ми е на 68 години. Родена е с луксация на дясната тазобедрена става. Има четири неуспешни операции. Къртили са и таза. Единият и крак е станал по-къс. През последните години качи много килограми и и стана трудно движението. Всяко лято ходи на санаториум с водна гимнастика, минерална вода и калолечение. Връща се освежена и раздвижена. След месец отново е вдървена, защото не се движи. Гръбнакът и вече е изкривен и има постоянни болки в гърба, плешките и единия крак. Много често пие Диклопрам. Много рядко ходи с патерица. Няма навик, а май не иска да го придобие. Постоянно я моля да не стои с часове седнала и да прави леки упражнения. Не! Пуши много цигари. Те влияят ли на костите?
Моля Ви за някакви препоръки - масажор и някакви леки движения, като за  възрастна жена, за някаква мотивация да не се отпуска, защото разбирам, че е в омагьосан кръг - болка, не се движи, болката расте... Има ластик за упражнения, голяма фитнес топка, която я молих да ползва за стол, ако те могат да помогнат...
Някакво четиво за мотивация, филм...
Поздрави!

# 157
Здравейте! Имам шийна остеохондроза и работя на компютър. Може ли да ми препоръчате упражнения за засилване мускулите на врата и гърба? Проблемът е най-вече в лявата ми страна и там най-често ми се схваща врата.
Също така, според Вас, остеохондрозата може ли да има връзка с шум в ушите (отново в лявото ухо)? Имам насока за КТ на глава с контраст - на него може ли да се види остеохондрозата? Благодаря! Simple Smile

Здравейте!

Най-важното е да не се застоявате дълго време пред компютъра и доколкото Ви позволява работата да правите кратки почивки, за да не стойте дълго време в една и съща поза. За упражненията е най-добре да се обърнете към някой колега, който да Ви изготви индивидуални упражнения. Защото при такива проблеми е възможно с неправилни упражнения да се влоши състоянието. Напълно е възможно проблемите в шията да създават проблеми в областта на главата. Дали ще се види остеохондрозата при изследването на главата , зависи от това каква част от шията  ще снимат.

# 158
Майка ми е на 68 години. Родена е с луксация на дясната тазобедрена става. Има четири неуспешни операции. Къртили са и таза. Единият и крак е станал по-къс. През последните години качи много килограми и и стана трудно движението. Всяко лято ходи на санаториум с водна гимнастика, минерална вода и калолечение. Връща се освежена и раздвижена. След месец отново е вдървена, защото не се движи. Гръбнакът и вече е изкривен и има постоянни болки в гърба, плешките и единия крак. Много често пие Диклопрам. Много рядко ходи с патерица. Няма навик, а май не иска да го придобие. Постоянно я моля да не стои с часове седнала и да прави леки упражнения. Не! Пуши много цигари. Те влияят ли на костите?
Моля Ви за някакви препоръки - масажор и някакви леки движения, като за  възрастна жена, за някаква мотивация да не се отпуска, защото разбирам, че е в омагьосан кръг - болка, не се движи, болката расте... Има ластик за упражнения, голяма фитнес топка, която я молих да ползва за стол, ако те могат да помогнат...
Поздрави!

# 159
Поздрави!

Здравейте ,

Ще Ви изпратя няколко линка с упражнения. Те са общи , но може да се опита да ги прави, но внимателно и бавно, ако от  някое упражнения се чувства зле го пропуска.Най-добрия вариант е някой колега да й изготви индивидуална програма, защото при общите не се знае как ще реагира.
Плуването би било също много добър вариант, но крол или гръб.
Чести и кратки разходки също биха имали също положителен ефект.

https://www.youtube.com/watch?v=4d28RLwneW0&t=100s
https://www.youtube.com/watch?v=X0pwp_QzjpU&t=622

# 160
  • Бургас
Здравейте!
Юни месец миналата година претърпях операция за отстраняване на дискова херния. Винаги съм била активен спортист и спортът вече много ми липсва. Преди операцията бягах, ходих на пилатес и йога. Със сигурност приключих с тичането, но какво мога да спортувам шест месеца след операцията? Мога ли да се върна към пилатес или йога? Моля за съвет! Благодаря Ви!

# 161
Здравейте! Моят случай /тоест на майка ми/ е сложен. Тя е в 4-ти стадий рак на гърдата от 3 години. Прави химиотерапии и засега контролира заболяването. Има малко затихнали метастази на прешлените. Поради тази причина не предприемаме операция за гонартрозата на двете колена. Едното, от които е кокал в кокал. От 2-3 месеца се влоши и ходи трудно с бастун. Наблюдавана е от ортопед, слагани са й и инжекции. Проблемът е, че от обездвижването става все по- зле. Боли я кръстът, а наскоро краката й отказаха и падна на улицата. В момента се движи бавно и с патерица. Забранени заради рака са й физиотерапии и тн. Ако ви я доведем смятате ли, че можете да сте й полезни с масажи и съвети за раздвижване?

# 162
Здравейте!При силно възпален седалищен нерв ,какво да предприема?
От седалищния нерв ли започва да боли и кръст или обратно?Загряващ или охлаждащ гел /крем е подходящ?Какви храни и упражнения?Има ли общо със липсата на магнезий възпалението на седалищен нерв и как да се предпазим от повторно възпаление?
Плоскостъпието може ли да причини това възпаление?
Благодаря предварително!

# 163
Здравейте. Миналото лято след системно натоварване получих силна болка в дясна лакетна става. Имах затруднени и болезнени движения. Проведох 10-дневна физиотерапия/ м.12./ и определено състоянието се подобри, болката в лакътя изчезна, но остана болка в мускула. Изпитвам болка при натиск, носене или дори леко натоварване на тази ръка и е подута в сравнение с другата. По съвет на физиотерапевта веднага след приклчване на терапията започнах да нося ортеза, почни целодневно, но подобрение вече повече от един месец няма.
Какъв съвет ще ми дадете Вие?
Благодаря.

# 164
Здравейте господин Петров,
 Бях бременна през 2023 година и родих със секцио, но като ми поставиха спинална упойка, левият ми крак подскочи.  По време на бременност, когато лежах наляво ми изтръпваше цялото бедро,разбира се имах и болки по целия кръст, гръб, гръбнак, врат и глава.  Тъй като съм висока 180 см и тежа 58 кг, бивша волейболистка и имам доста проблеми, но след като родих те много се задълбочиха. Болките са ежедневни, постоянни ,изтръпват ми крайниците, боли ме главата, вие ми се свят. Всъщност днес бях на невролог, който ми направи емг и прекачвам резултатите. Назначи ми и ЯМР, което предполагам, че скоро няма да ми бъде направено тъй като е по здравна каса. Каза ми да правя упражнения за разтягане от типа на йога, но най-големият проблем е, че на нивото на спиналната упойка имам много силна чувствителност на самата кожа, точно в зоната на бъбреците,  отстрани и отпред над пъпа, долу-горе около 4 пръста широчина.  Така като пояс който е обвит в тази зона, не мога да нося абсолютно никакви дрехи. Чувствам го като болка, парене, мравучкане. Тъй като в момента съм по майчинство и времето за мен е силно ограничено,, бих искала да ми препоръчате упражнения или метод за домашно лечение с някакъв вид апарат, с който мога да правя масаж или нагревка, ако е подходящо или нещо от рода на йонофорезата.
Разбира се изписа ми лекарства, но те са с много странични ефекти, а стомахът ми в момента е много раздразнен и няма как да ги пия. Също така дали ще бъде подходящ пристягащ колан или някакъв вид колан или пластири които мога да слагам за да облекчат тази хиперчувствителност на зоната?
Нужно ли е да не вдигам тежко? Дъщеря ми тежи около 9.5кг, но се налага да я вдигам няколко пъти на ден,  което е съпроводено с много болки и също опъване на мястото на операцията.
Благодаря!
Прилагам изследванията.

Общи условия

Активация на акаунт