Университети в Германия и други държави с немски език -тема 18 :)

• 51 973
  • 744
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Преди короната се пращаха така, че да са там до 15 юли (ako специалността е с квоти) и да започне обработката им. Иначе срокът е много провлачен във времето, ако не е zulassungsbeschränkt специалността,  до началото/средата  на октомври някъде. Това е за унито, което си спомням, че го вълнуваше младежът ти.  Но нямате сметка да чакате, трябва му прием черно на бяло, за да натиска повече за общежитие.  Сега как ще е (физически или само онлайн подавнето на документи)... драснете един бърз мейл да питате за по-голяма сигурност Simple Smile Макар че за всички специалности  ( с или без квоти)се попълва в платформата инфо и след това вероятно ще информират кандидата какво му искат като документи,  в каква форма трябва да се пуснат и докога ги искат.

Последна редакция: пн, 27 юни 2022, 00:34 от пенсионирана русалка

# 91
Соф, ако кандидатства през платформа  - в своята секция кандидатстване качва всичко,  после на хартия до адреса на платформата. Там фигурира диплома, сертификат и всякакви други такива неща.
Русалка, това са стари снимки, излизат ми като спомени, стана ми интересно, че в един и същи ден в две поредни години съм публикувала завършването и на двамата. Но е на средно образование това.
 Холандеца в четвъртък му е защитата, и както се изрази миналата седмица - четвъртък вечерта трябва да съм завършил, в единия джоб на имам трудов договор, в другия - договор за наем на апартамент. Така че....стискаме палци и се молим да му се подредят нещата както го е планувал. Ние ще пътуваме натам юли, когато е официалното раздаване на дипломите.
Германчето учи ,  взел си е цялата отпуска за да се съсредоточи  , после ще подаде предизвестие и ще  работи последен месец. Наесен ще търси работа на миниджоб някъде в индустрията , за да му е е помощ към биографията . Пети семестър иска да прави Еразъм, ще му трябва и успех, и още активности за да има  предимство пред останалите кандидати. Като му дойде времето ще ви питам за тези изнесени семестри , че неговите обяснения са доста мъгляви .Твърди, че настаняването е за сметка на  университета в който ще учи изнесено, аз обаче дълбоко  се съмнявам в това. Има време до тогава , сега сме на вълна пътуване и колко повече багаж можем да отнесем към единия , и после към другия. А имаме намерение след престоя при тях да направим една Прага. В крайна сметка може да се окажем в ситуация да обзавеждаме жилище , а Прага да я гледаме на картинка Wink.

# 92
  • България
Благодаря Heart
Той кандидатства в 4 университета чрез техните платформи.
Това, което разбрах е: качва исканите документи в платформите им и ги изпраща с DHL на посочените адреси. ...И чакаме Wink

# 93
Ей, никой не пише, а не мога да редактирам горния пост, понеже е стар.. Къде сте майки на  завършили дванайсетокласници, действате ли с преводи, заверки и легализации вече? Simple Smile

GD, мернах във Фейса една снимка и разбрах къде сте : ) Честито дипломиране на "холандеца", да ви е жив и здрав, много професионални и лични успехи му пожелавам  Heart

Ние се прибрахме от Италия, презаредили батериите със слънце, вълни, морски бриз,  венецианска култура, доста чаши Шпритц и алтернативен рок на живо. А девойката утре си лети към Германия Sad Гости ще чакам през август пак. Баба им чула-недочула кои коли предстои да не се допускат в центъра на София (където живеем) и се уплашила, че Сеат-ът , дето им подари в края на 12 клас след взимането на книжките, ще е в категория недопускани. И взе, че заговори в Месинджър баш пред запалената драйвърка в Манхайм за нов подарък, който ще го пускат в центъра. И това  ми чадо с бензин в кръвта като почна на мига  да мечтае  на глас къде ще ме вози с ново возило през август и как направо ще си го откара в Германия, понеже сестрите й пет пари не давали за каране (което си е истина) и щели да имат златен талон след 20 години заради несядане зад волана. На въпроса ми кой ще плаща гражданската и данъка там, АКО въобще се появи такова возило на хоризонта - сигурно било, че догодина ще работи повече часове.

Чакаме превод и легализация на дипломи и сертификати за да може да кандидатсваме. Имаше дилема дали да използваме приложението дадено на немски език но в крайна сметка решихме да заложим на сигурното и дадохме дипломата на български език .

# 94
  • София
Пепина, доколкото разбрах, не съм виждала как изглежда, приложението било едно такова - никакво, без разбивки, та със сигурност добре сте направили, че сте избрали да действате с дипломата, т.е да играете на сигурно.

GD, значи малко съм подранила с поздравленията  - нищо, през юли пак. Wink И нас ни чака ремонт, ужас..

Софи, точно такава е схемата. Simple Smile В посолството заявява заверка на  до 5 комплекта безплатно. Виждам, че на вас ще ви трябват 4.

Последна редакция: пн, 27 юни 2022, 10:30 от пенсионирана русалка

# 95
  • столицата
И според мен приложението на немски не върши работа. Предложих на детето все пак да пише до унито, но не разчитам на това и си движим документите.
За Австрия  дипломата се носи на място при записването. Не се изпраща по пощата.Само като прикачен файл засега се качва.

# 96
  • тук-там
Галимар, къде и какво кандидатства девойката?
Мога ли да помоля някой да качи снимка на приложението. Благодаря предварително!

# 97
  • София
Да ви се оплача от себе си..Много съм зле, мисълта ми още се рее там някъде из морската шир и мързела, зачетох се в  добавка в десетокласната и седмокласната тема покрай излезли статистики и резултати от НВО и си забравих тотално детето. И сега говоря със сестра й  и тя ми обяснява "Не й звъни, като й се обадих аз,  изпитът й беше свършил и каза, че си ляга и умира от натрупаната умора". Аз не само, че не й звъннах/писах  да питам как е минало, ами и тотално  се отнесох да й пожелая снощи или днес сутринта успех, да й кажа, че стискам палци,  хем знаех от толкова време кога е изпитът и че се води един от най-тежките модули преди базиса, последен преди старта на якото лятно учене. Заслужих си приза  "Най-нехаещ  родител" и ми стана много криво. Sad Казвам го това на сестра й, а тя ми се хили...

PS Не само ми прости нехайството девойката Heart, ами ме зарадва с космическа като скорост проверка на вчерашния изпит - взет, при това с много добра оценка Simple Smile Вече официално е  на етап подготовка за базиса през септември с изпълнени за целта предпоставки -  взети 100% изпити от изминалите 6 семестъра, отметнати задължителни практики от 90 дни (тя даже май има повече), изкарана даже и Famulatur в гастрото на Пирогов, което май се прави в по-горните семестри, не съм  сигурна за последното. Дано само е достатъчно разумна преди това да почине малко - да, обемите при материал от 3 години са огромни, ама човек има нужда и да отдъхне..

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 14:46 от пенсионирана русалка

# 98
Здравейте, момичета. Извинявам се, че нахлувам в темата ви, но тук ще сте най-запознати с въпроса, който ме вълнува. Синът ми завършва 7-ми клас и пред нас е дилемата за подреждане на желаните паралелки. На този етап има желание да продължи образованието си в Германия(висшето). Ако тук учи в професионална гимназия, това би ли било пречка да кандидатства в университет в Германия. По добре ли би било, да се насочи към профилираните паралелки, а не към професионалните?
Благодаря предварително!

# 99
  • София
Зависи може би какво ще иска да следва.. Лошото е, че класиранията за гимназиите ни ще излязат много преди класиранията за немските унита, даже преди крайния срок за кандидатстване, че да може хората да да споделят как е било при първия випуск по новата система и родителите на седмокласници да се ориентират. Понеже всякакъв стар опит  на всички пишещи тук е невалиден.

# 100
  • тук-там
Честито на девойката, Русалка! Страхотно дете! (Явно си била спокойна за нея и за това си пропуснала изпита)

# 101
  • София
Ха ха,  чукна ми го тя,  каза ми, чаках те да звъннеш, да пишеш, ама не, нямаше те никаква.. Но ти е простено, само че ако резултатът беше лош,  разбирай бях се сдобила с поправка в най-неподходящото време, щях да го отдам на  липсата на стиснати палци от теб. Майтапеше се, ама то във всеки майтап по малко истина има. Wink

# 102
Момичета, помогнете ми със следния казус, не мога да дам адекватен съвет на дъщеря ми. Тя е 7 клас и трябва да редим желанията. Има бал за НЕГ или испанската. Казваше, че иска немски и да учи в Австрия, евентуално Германия. НО харесва Испанската като училище. Много е раздвоена, днес е на вълна първо желание - испанската. Гледам да не и влияя и имам следните върпоси, за да не я подведа:
1. В Австрия/ Германия специалностите на английски в държавни  са доста ограничени, така ли е? Знам, че тук е темата за обучение на немски, но ще ми е от полза ако имате информация какви програми има на английски - на прима виста проверих този във Виена и в Инсбрук и нямаха нищо на английски.
2. Има ли сайт обединен, където мога да проверя общо за Европа такива програми - знам за Нидерландия, че има , и че има и проблем пък с настаняването...
3. И като цяло - все пак е още 7 клас , няма как да прогледна в 12ти или къде ще учи и работи, а точно това се опитваме да придвидим в избора на език и училище.. Като цяло подрепям мнението, че НЕ е по-перспективен, но пък Испанската я влече като училище..?

# 103
  • столицата
В Икономическия във Виена има бакалавърска програма на английски

# 104
  • тук-там
Аз нвщо не разбрах - ако е в испанската, няма ли да продължи с езика. Същото важи и за немската. От къде дойде интереса за обучение на английски?

Общи условия

Активация на акаунт