Енгин Акюрек. Нови и стари проекти – Тема 420

• 33 672
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
Добро утро!
Аз пак съм пропуснала новина!
Значи и ние ще се насладим на Мехмет?
Предварително благодаря!:heart:
Четох отзиви в ТТ,всички се изказват ласкаво за първа серия.Чакат другата седмица с нетърпение,за втората серия!
Кафето с усмивка да е днес !

А тази снимка, май е нова,не съм сигурна,но и нея щи сложа !

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 09:07 от Damata

# 211
  • Пловдив

https://www.gazeteduvar.com.tr/cesur-bir-giris-sarsintili-bir-kacis-haber-1569381

Статия от 15.06.2022 г.

Дръзко влизане, разтърсващо „Бягство”!

Disney+ показа смелост, като повдигна чувствителен въпрос. Ще видим къде ще се закотви в онлайн състезанието, но е ясно, че Акюрек се стреми да намери място за себе си в света на забавленията...

Disney+, един от амбициозните играчи в света на онлайн платформите, навлезе на турския пазар. Платформата, която търси своята аудитория и вече се е съгласила с много имена като Gülse Birsel/Гюлсе Бирсел(актриса и сценарист) иŞahan Gökbakar /Шахан Гьокбакар(комедиен актьор), описва преживяванията на група репортери във военна зона в първата си национална продукция "Бягство". Преди да оценим поредицата, която напомня за пламтящ пожар точно отвъд южната ни граница, си струва да обсъдим накратко темата му.

ПРЕМИНАВАНЕ НА ГРАНИЦИ В ПРЕСЛЕДВАНЕ НА НОВИНИ ИЛИ СМЪРТ

Мехмет (Енгин Акюрек) е фотожурналист, който заедно с приятеля си Илкер (Онур Бей) постоянно получава отказ от молби и никога не се е отказал от любовта си към репортажите. В Лондон, докато тя се колебае между отчаянието и смелостта да начертае собствения си път, последната й отрицателна повратна точка прелива и тя възнамерява да направи своя собствена история. Зейнеп (Ирем Хелваджиолу), която е известна с протестите се, в последния момент се присъединява към екипа от четирима, който те сформираха с германските си колеги на летището. Въпреки че това участие кара Мехмет да твърди, че е необходимо да се вземат предвид "деликатните" условия на региона и да не привличат вниманието към себе си, те пристигат в село Езиди след вълнуващо пътуване. Съдбата на журналистите, които са посрещнати с интерес и любов в селото, се променя със зората. Излизайки на хълма, виждайки изгрева, Мехмет остави след себе си селото, което скоро ще бъде ограбено. В селото, което беше атакувано от фундаменталистка организация, всички хора, жени, мъже, деца и стари хора, бяха избити, а журналистите отвлечени. Мехмет ще вземе решението да избяга от селото, в което беше заседнал от няколко дни, като се маскира и премине от другата страна.

ПОСЛЕДНИТЕ СЕРИАЛИ ЗА ВОЙНА СЪС СИЛНИ СОЦИАЛНИ НАСОКИ

Необходимо е да започнете от материала за писане на "Бягство". Продукциите, които се занимават с политически теми в скандален и популистки тон и имат "реалистичен" дискурс, като се претапят от време на време в детективи, достигнаха определено ниво в онлайн платформите. Сега започнахме да гледаме сериали, занимаващи се със социални проблеми от почти всяка страна, говорим за политически скандали и дори вземаме страна. Сектантските, етнически и социални конфликти, които започнаха с „арабската пролет“ и превърнаха Африка и Близкия изток в огнено кълбо, продължиха с години точно отвъд нашата южна граница. Освен разрушителния ефект от войната, безмилостният процес постави на дневен ред и хуманитарни въпроси, особено бежанците. Дори и голата война да остане зад гърба си, продължава „студената война“ за изселилите се от родината си.

Онлайн платформите, от друга страна, несъмнено подхождат към проблема от своя собствена гледна точка (чрез рейтинг). Те събират материали в много контексти, от шпионираните истории за борбата за споделяне на земя на страните от Близкия изток през 20-ти век, до проблема с мигрантите, проследен в социалния живот в северноевропейските страни.

Може да се каже, че направи смел вход с „Бягство“. Можем да кажем, че направи смел вход в „Бягство”. Написан на базата на историята на Енгин Акюрек, сериалът претендира да бъде първият пример за социално силния скорошен военен сериал у нас и заема своето място в жанра, който представя задкулисието в емоционална рамка, с предавания на обикновено насилие, когато е уместно.

РАЗКАЗВАЧ АКЮРЕК И БЕЗРИСКОВ СЦЕНАРИЙ

Друг аспект на "Бягство", който си струва да се обсъди, е, че е написан от Енгин Акюрек, когото гледаме като водещ журналист. Сценарият на сериала принадлежи на Али Доганчай, но Акюрек е написал историята. Акюрек има и книга с истории, наречена „Тишина“, публикувана през 2018 г. Това е най-очевидният израз, че актьорът иска да каже нещо, че има "проблеми". Иначе не сме запознати с начина(ние сме запознати), по който актьорът, достигнал значителна фенска база, с която се сблъскваме в телевизионни сериали от 2004 г., пише истории и книги. В този момент може да е полезно да оцените „Бягство“ от гледна точка на историята. Впечатленията ни от първия епизод са, че Акюрек напредва, осигурявайки работата си. Група журналисти в търсене на информация, рискът от опасно пътуване, неочакван гост, шокът и последвалата битка на живот или смърт, която изисква смяна на самоличността и необходима трансформация. С други думи, всеки елемент, който ще победи материалния и морален протагонист, е разгледан. Това доказва, че се използва математика. Акюрек може да има по-искреен стил в своята история, но когато работата е написана по сценарий, някои пресечки и прекъсвания се адаптират към света на забавленията. Журналистите обаче, които рискуват смъртта си, преминавайки границата, са реални, реалността, която живеят...

Известно е, че по този начин са унищожени десетки села, а много журналисти са зверски убити. От друга страна, дали зад военните кореспонденти стои голяма медийна сила, също е въпрос на детайли. Щом преминат границата, те се изправят лице в лице със смъртта. Влагайки тази реалност в измислица, историята, която въвежда човешкия елемент и емоциите в игра, избира полезни инструменти за себе си. Куклата, която Мехмет намери, е една от тях... Репортерът разговаря с нея, окачва я на чантата си и си проправя път, като почти прави съюз на съдбата. Куклата изглежда доста странно, чуждо... Тя всъщност отразява "нелепото" лице на войната. Една полуусмивка, неразбираемо изражение доминира над нея... Дадоха я до Мехмет, за да не полудее. Превъплъщението на човека в кукла прави историята разбираема.

Когато погледнем страната на Doğançay/режисьора в сериала, виждаме отново добра математика. Въпреки че първият епизод мина много бързо, той даде същината и това, което очаква публиката. Има едно удобство, което допълва съдържанието на Aкюрек... Пътуването през границата е основното, така че зрителите да не се уморяват или разсейват. Но не можем да кажем, че сцената със селото и това, което се случва в нейното продължение, са преминали към публиката до степен, която е желана. Трябваше да бъде забележимо, но бяха направени три хода наведнъж. Първата от тези стъпки е Мехмет да срещне купчина трупове при завръщането си в празното село, а втората е да избегне смъртта, като се преструва на мъртъв. Последната стъпка е жестока битка, в която нападателят в дъното на кладенеца се опита да се докопа до камуфлажа... Ако тези ходове бяха дадени като процес и се разпространиха във времето, щеше да е по-забележимо, губеше се сериозността на деконструкцията. Също така чувствата от епизода, в който Мехмет остана сам в селото, не можеха да бъдат предадени силно. Мехмет, който изпитва страх, паника, мъка и тъга едновременно, не може да се справи с прехода към положителни емоции като надеждата и пристрастяването си. Вероятно селската част ще се задълбочи с връщането в следващите глави и бързият преход може би ще придобие малко повече смисъл.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО В СЕРИАЛ ЗА ВОЙНА: ВИЗУАЛНИ ПОСТИЖЕНИЯ И ДЕЙСТВИЯ

Един военен разказ в сценария не е достатъчен за успех, той трябва да го въздейства визуално, от друга страна, да изпълни актьорската роля и да хвърли педантично целия си барут. Защото военните приказки достигат до другата страна с изрази като "преврат, усилие"... Дори във военни разкази с ниско темпо, визуалният ефект и подчертаната игра отвъд събитието, ситуацията, исторически и политически текст се очаква да отговарят на гореспоменатите прилагателни. „Бягство“ не даде лош тест в първия епизод. Например, символичната сцена, в която две машини се изправят една срещу друга, е успешно заснета малко след изгрев слънце. Докато куршумът от оръжието на стрелеца избухва в обектива на Мехмет, двете машини се сблъскват, разделяйки публиката, докато предават посланието на сериала. Тази сцена на публиката, която избира неговата страна, е последвана от сцената на Мехмет, който се завръща от бездната на смъртта. Свивайки се точно до мъдреца от селото, Мехмет се измъква на косъм от пронизващото копие с голям гняв. Когато копието пронизва тялото на мъдреца, кръвта капе пред очите на Мехмет. Кръвта се смесва с почвата. Така "съдбата на географията" се обяснява и на публиката, избрала своята страна в сериала. Камерата, куклата, куршумът и копието са основните визуални елементи в сериала... Усилието на гладуващите хиени да изпреварят Мехмет и да стигнат до труповете обаче не е заснето със същия успех. Хиените не седнаха на сцената, има и техническа, и измислена слабост.

Що се отнася до актьорството, първият епизод не дава достатъчно идеи, но може да се каже, че Акюрек изпълни сцената. Актьорът има свой собствен език и за това не е необходимо да полага усилия или дори да подобрява работата си. Някои актьори имат късмета да запълнят екрана и завесата със същата пъргавина или тъпота. Акюрек е от страната на късмета! Все още не можем да оценим Хелваджиолу и репортерите, имена, които изобразяват злодеи. Първата глава вече е написана за Акюрек. Емоциите ще бъдат разпределени между тези герои до известна степен до края на сезона. Играта на злодеи вече буди любопитство...

** *

Платформата Disney+ показа смелост в избора си на тема, като повдигна чувствителен въпрос. Ще видим къде ще се закотви в онлайн състезанието, но е ясно, че Акюрек се стреми да запълни място в света на забавленията със своята идентичност както като актьор, така и като разказвач... „Бягство“ означава и повторение на това намерение. Докато Акюрек постави основата за емоционални истории, Дисни + започна с хит.

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 11:19 от mariana51

# 212
Прекрасни новини.

# 213
  • Пловдив

От епизод 1, още малко търпение...

# 214
Привет!
Благодаря за статията!:hibiscus:
Много ми хареса,този цитат!

# 215
  • Пловдив

Интервюта, интервюта...

Още снимки от 3 юни. Енгин ги пусна в инстаграм профила си преди малко:

https://www.instagram.com/p/Ce3mVAeoGVo/

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 17:10 от mariana51

# 216

Три за късмет!
Енгин ги пубрикува в ИИ!

# 217

Здравейте момичета Two Hearts
Много хубави неща свързани с Енгин, а аз имам и много работа за свършване и не мога адекватно да участвам в коментариите.
Утре съм на работа сутринта, следобяд ще гледам да пооправя това-онова в къщи, да стегна една шепа багаж и вечерта съм към Одрин, а в събота - Текирдаг.
Де късмет да "хвана" някой вестник с толкова направени интервюта досега.

# 218

Здравейте момичета Two Hearts
Много хубави неща свързани с Енгин, а аз имам и много работа за свършване и не мога адекватно да участвам в коментариите.
Утре съм на работа сутринта, следобяд ще гледам да пооправя това-онова в къщи, да стегна една шепа багаж и вечерта съм към Одрин, а в събота - Текирдаг.
Де късмет да "хвана" някой вестник с толкова направени интервюта досега.

Късмет,Марта!
Може и да се фотнеш до някой промо плакат!Каквото и да е- плакат,вестник, кафе Шел,приятно прекарване и много хубави спомени да събереш!

# 219
# 220

Момичета, "Бягство" епизод 1 с бг превод.
С благодарност за субтитрите и превода на Barisea.

Тук: https://vk.com/id223680451?z=video223680451_456239408%2F04694b1e … pl_wall_223680451

И тук: https://archive.org/details/1_20220616_20220616_2357

И тук: https://videa.hu/videok/film-animacio/_1.mp4-nE4AD84C3LRh7fRT

Ще пусна още линкове.

Добро утро!
Прекрасно започва сутринта!
С Благодарности на Мариянка и Barisea:hearts:HeartpulseFlowers Hibiscus!
Днес съм втора смяна на работа,и ще се опитам да изгледам серията преди обяд!
И ще ни споделя впечатленията  си!
Спорен ден !

# 221
Добро утро момичета Two Hearts
Хубав и успешен ден петък!
Чудесно захващаме деня - имаме превод на първа серия на “Бягство” - с благодарност! Flowers Hibiscus Flowers Hibiscus

# 222
Мили дами, дано да ме разберете правилно. По никакъв начин нe пиша, за да дразня феновете на Енгин. Прочетох, че на мнозина "Бягство" се е харесал. Аз не мога дори да продължа да го гледам след 20-25 минути. Съгласна съм- актуална тема...Но това ли искаме да гледаме? Моля заради мен пишете някой друг чувства ли се така? Има ли успех сред зрителите първата серия?

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 16:19 от victoria vassileva

# 223
  • Пловдив

Епизодите вече ще се качват всяка сряда в платформата Disney+.

# 224
Благодаря за превода! Страхотни сте!

Надявам се този уикенд да го гледам.

Виктория, не е твоя сериал , както и на други сигурно.

Общи условия

Активация на акаунт