Американски колеж - двадесет и шеста тема

• 74 128
  • 765
  •   1
Отговори
# 105
  • софия
Точно в Колежа има хубава Коледно-новогодишна ваканция.
Ваканциите и почивните дни, част от които не са по календара на МОН, могат да се видят в календара на сайта.

# 106
  • софия
ама кой ви каза, че няма опция отсъствие по семейни причини. Това си е закон и си е дадено на учениците.

Единствения сериозен аргумент е натрупването на задания, но и това се договаря и отработва с преподавателите.

Дайте да не го правим по-страшно отколкото е.
И да, ваканциите на колежа са повече в сравнение с останалите училища, защото признава и американските празници, освен това коледната стандрартно си е по-голяма за колежа.

Шарки говори за случаите, в които просто се взима бележка от лекар за болнични, което да си призная и аз не харесвам, но е факт, че хора го правят. Тяхна си работа - не искат да спазват процедура, правят го.

За мен е тъпо да плашам хияди левове за място, което предлага еди какви си неща и намирам плюсове и култура, но да ги обезценявам по стар български обичай с личното решение, кое струва и кое не и смело да протстирам в стил "абе те ще ми кажат на мене". Но да, прави се и това.

# 107
  • София
Точно в Колежа има хубава Коледно-новогодишна ваканция.
Ваканциите и почивните дни, част от които не са по календара на МОН, могат да се видят в календара на сайта.

Погледнах ги. Съвпадат с тези на МОН, с някои малки изключения.

Да не ви звучи като глезотия, но това , че едно дете отсъства не го прави несъзнателно или с липса на дисциплина.

Моите деца никога не са отсъствали  поради глезотия и в държавното училище, с изключение на тези единствени дни за семейна ваканция.

Това няма да е причина да избера или не АКС, просто искам да съм наясно с всички факти.

# 108
Ваканциите в Колежа наистина са много повече от тези, с които бяхме свикнали в предното частно училище. Коледната също е доста по-дълга.

# 109
Здравейте, идвам с 2 въпроса:
1. Кога се очаква превод на стипендиите за осмокласници? Бяха казали началото на юни и се чудя дали не съм объркала банковата сметка  Thinking Някой да ги е получил?
2. Мога ли да подам на администрацията друг адрес за получаване на договора или да се разбера с куриера за пренасочване на пратката? Стига да не ги изпращат стандартно с български пощи Smiley
Благодаря Simple Smile

току-що получих по моята сметка стипендия за осмокласник

# 110
Здравейте, идвам с 2 въпроса:
1. Кога се очаква превод на стипендиите за осмокласници? Бяха казали началото на юни и се чудя дали не съм объркала банковата сметка  Thinking Някой да ги е получил?
Оттеглям въпроса, преди малко получих превод от колежа ( как странно звучи) Smile

По отношение на отсъствията съм сигурна,че няма друг индивид като синът ми! От малък изпитва необясним ужас да отсъства от училище, страх го е от наваксването и не обича да го прави. Не ски в Австрия, ами и полет до Луната да му предложа, няма да се съгласи. Снощи вдигна температура ( правен е Ковид тест -), но днес беше на училище натъпкан с парацетамол.

# 111
  • София
Теорията за счупените прозорци я знаете, нали? Не си позволявам да чупя прозорци, само защото всички правят така и защото на мен ми е кеф да пътувам по всяко време на годината. Докато малкия не завърши средно, съм си съобразявала всички лични пътувания с неговите ваканции (то и затова сега свободата се усеща по-пълноценно).

# 112
  • В офиса
Разликите в отсъствията между АК и другите училища. Според МОН дете се освобождава по семейни причини със заявление до кл. ръководител за до 3 дни и до директора за до 10 дни. В АК обикаляш да събираш подписи от всичките преподаватели (и да, има такива, които се правят на интересни, могат - правят го) Според МОН заявлението трябва да се подаде 3 дни преди отсъствието, но се допуска след уведомяване на класния да бъде предадено до 3 дни след завръщането. В АК процедурата по вземане на подписи трябва да завърши седмица преди отсъствията. Нямам представа защо АК налага по-рестриктивни правила от МОН, но разбирам защо някой би намерил фалшива бележка на детето си.
Вкъщи няма начин животът на цялото семейство да се върти около един негов член, само защото учи в АК. Решение кога да почиваме се взема така че да е максимално удобно на всички, няма начин само ваканциите на АК да диктуват нашия ваканционен календар. След неприятен сблъсък с АК по повод освобождаване заради сватба на роднина, ние повече не сме ползвали тази опция. Не сме ползвали и бележките. Започнахме да пътуваме с детето след като то престана да учи в АК.

# 113
  • София
В АК процедурата по вземане на подписи трябва да завърши седмица преди отсъствията.

Това не знам дали все още е така. Случвало се е да предаде бележката със събраните подписи един ден предварително - все пак инцидентни отсъствия се налагат. Спомням си и за насрочено интервю в учебен ден със съвсем кратко предизвестие - писа мейл, че ще отсъства, приложи мейла за интервюто, от който се вижда кога е получен, и предостави бележката за отсъствие впоследствие. Също си носеше  подписана от мен празна форма и при нужда взимаше подписи (в междучасия или на консултации) и я оставяше в деканта. Обикновено за един ден успяваше. Проблем с учител или с деканата за отсъствия не сме имали. Каквито и разминавания в engage да съм забелязала, след мой мейл до деканта те са били оправяни.  
Мисля, че има известно либерализация относно отсъствията в последните година-две, може би в резултат на ковид и онлайн обучението.
Ако сравняваме с други училища обаче наистина е по-строго - пишат се отсъствия, трябва да се следва процедура, трябва да се обработва пропуснатото.

# 114
  • София
Много ми е интересно кой/кои са тези преподаватели, които правят проблем с подписите. Детето не се е сблъсквало с подобен проблем, а всяка година сме вземали по 3-4 поредни дни по семейни причини.

Призма, и моята се е освобождаваше с Майл до декана, но все пак става дума за 1 ден. Ако ще с ходи на ски или екскурзия в учебно време, трябва да си съберат подписи от преподавателите.

# 115
А моят непоискан съвет е да си вземете бележка от лекар, да се уговорите с детето да си предаде/отработи всички задания, да не се занимавате с подписи и да си карате спокойно ските.
Редовна практика отпреди няколко години на голяма част от колежаните.😀

# 116
Ох, това за семейната ски ваканция и нас ни тормозеше, ама вижте какво става с времето: вече втора година през априлската ваканция има сняг на Боровец  Simple Smile, плюс уикендите през учебно време... Ето ги ските. ...

# 117
  • В офиса
Росита, в 8-ми клас Куин, бог да го прости, който иначе бе страхотен преподавател, направи проблеми за отсъствия на 2 деца на 23.05. Едното бе моето, което бе на сватба на братовчед си тогава. Разбира се всичко имаше хепи енд накрая, но усещането че някой може да ти се направи на интересен просто ей така остана

# 118
Представям си какви коментари щеше да има ако преподавателите ходеха на ски, когато им е удобно…
Всички отсъствия, освен тези при крайна необходимост намирам за безотговорни, особено когато се поставят изисквания към училището и преподавателите за високи резултати на учениците.

# 119
  • софия
Тази година се наложи детето да отсъства 3 дни. Повече няма да си го причиним. Обикаля 2 дни да събира подписи. След това през цялото време в колата  писа домашни (добре, че път имаше и Ремаркабъл наистина се оказа велико удобство).
Като тегля чертата бих казала, че отсъствието не е проблем, не е проблем и събирането на подписи, предизвикателството е да наваксаш 🙂 Ако детето не е толкова отговорно като моето, може и предизвикателство да няма. Това не мога да го преценя.

Общи условия

Активация на акаунт