Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 11

• 48 360
  • 773
  •   1
Отговори
# 165
Тази година яко се гаврят с неприетите. В РУО София са си изключили телефоните и ни приемат, ни предават. А има неприети деца от първа, втора и трета група. В най-добрия случай от училищата им отговарят, че са подали искане за допълнителни места.

# 166
  • СОФИЯ
Родителите да пишат през виртуалното деловодство на СО до Мирослав Боршош. Нали е зам.-кмет с ресор образование.

# 167
РУО е пуснало искане за увеличаване на местата и сега чакат параф от МОН. А министъра е уволнен и не се знае какво се случва там.

# 168
  • София
РУО е пуснало искане за увеличаване на местата и сега чакат параф от МОН. А министъра е уволнен и не се знае какво се случва там.

Работят си министрите, не са уволнени, в оставка са, но това не означава че са спрели работа

# 169
А защо трябва да се пише на РУО?
Те могат да посторят училища, да разширят класни стаи? Да работят с по 30 деца?

Според мен е крайно време да се приеме закон за защита на обществената инфраструктура. Не мисля, че който и да стане кмет, ще тръгне да строи училища и ДГ ако не е притснат законово!

# 170
А защо трябва да се пише на РУО?Те могат да посторят училища, да разширят класни стаи? Да работят с по 30 деца?
Защото е така по закон. Повечето сгради са общинска собственост (има и малко държавни), но за обучението отговаря МОН - паралелки, програми и т.н. А РУО е регионална структура на МОН.

Според мен е крайно време да се приеме закон за защита на обществената инфраструктура. Не мисля, че който и да стане кмет, ще тръгне да строи училища и ДГ ако не е притснат законово!
Тук съм на обратното мнение. Насила хубост не става - важен е кметът, законът може малко да помага или пречи, но не е решаващ.
Как може да помогне законът? Друга поговорка гласи "насила можеш да вземеш, насила не можеш да дадеш".
Насила законът може да спре новото строителство, където няма училища и ДГ - за кратък период, но не завинаги (ще има много дела в европейските съдилища и обезщетения). И няма да реши текущата липса на места.
Но насила, със закон няма как да накарат кмета да строи нови училища и то в кратки срокове. Темата е дълга. Например, като са разпродали общинските имоти - какво ще строим висящи във въздуха училища ли? 
Пречки много и извинения много. Но има ли желание, има и начин. Точно затова кметът трябва да иска и да работи за тази кауза. И сегашните закони дават достатъчно правомощия.
Очевидно е, че сегашните управляващи не могат и не искат да намерят решения.

# 171
Е как в Европа не им разрешават и една копка да правят ако няма обществена инфраструктура, а при нас все не става?!?

Точно за това са законите. Който и да е кмет, ако няма закон, който да задължава строителството на обществена инфраструктура той не е задължен да изгражда такава.
Я иди във Виена или Берлин да строиш ако това не е по регулациите, да видим дали ще можеш. И никакъв съд не може да те спаси!

# 172
  • София
Хубаво обаче и  в Германия и в Австрия имат проблеми със свободни места за детски градини и училища. Познати във Франкфурт 6 месеца търсиха детска градина, накрая я записали в католическа градина, а те са протестанти, но само там успяли. Приятелка в село до Виена чака 5 месеца да се освободи място и то само до обяд. Та не сме единствените с проблем.

# 173
А в училище имаха ли проблем да се запишат?
Защото тук говорим за училище, а то е задължително!

На много места в Европа няма места за яслени групи (там даже не се водят точно яслени). За сметка на това пък на много места започват децата по-рано училище и реално първите класове са като нашите предучилищни групи. Училището е задължително!

# 174
  • СОФИЯ
Ясно е че проблемът е комплексен, но аз ще помоля да не прецакваме темата с коментари по въпроси като липса на нормативна уредба, семейно подоходно облагане и пр. По-практично е да се ограничим с прием на деца в първи клас в София.

# 175
Той целия ни живот премина в мотото:
 "Дайте да не засягаме сега тази тема - другаде й е мястото"

# 176
  • СОФИЯ
Страшно полезно ще е за родителите на неприетите бъдещи първокласници точно в момента подробно да обсъдим уредените инфраструктурно градове и добре управляваните държави. https://novini247.com/novini/viena-e-klasirana-na-parvo-myasto-v … rite_4619557.html
Темата не е много активна достатъчно месеци през годината, има възможност за всякакви обсъждания. Ако така ще се формулират някакви практични предложения, ОК. На родителите на неприетото дете от Студентски град в момента не им е приоритет как и дали връстничето във Виена и Франкфурт ходи на детска градина и училище.

# 177
Здравейте, пуснала съм сигнал в СО във връзка с определянето на прилежащите райони, задала съм им много въпроси- и по точно с какъв акт са извършили "районирането",къде са го публикували и т.н.,да видя какво ще ми отговорят. Изпратих го до Фандъкова.

# 178
Здравейте, пуснала съм сигнал в СО във връзка с определянето на прилежащите райони, задала съм им много въпроси- и по точно с какъв акт са извършили "районирането",къде са го публикували и т.н.,да видя какво ще ми отговорят. Изпратих го до Фандъкова.
Адмирации за вас! Не знам как са го измислили това с районирането - абсурдно е просто!

# 179
  • пустинята Гоби
Коя по-точно с районирането е абсурдно? Най-абсурдното в цялата картинка е неравностойното качество на училищата в София, нормално е да има райониране по някакви критерии, било то измислени.  Ако всички училища държаха ниво и ги имаше, защото в определени квартали липсват, родителите, в големия си %, нямаше да се чудят къде да си записват децата.

Общи условия

Активация на акаунт