Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 11

• 49 116
  • 773
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Коя по-точно с районирането е абсурдно? Най-абсурдното в цялата картинка е неравностойното качество на училищата в София, нормално е да има райониране по някакви критерии, било то измислени.  Ако всички училища държаха ниво и ги имаше, защото в определени квартали липсват, родителите, в големия си %, нямаше да се чудят къде да си записват децата.

Има квартали и без училища като напр. Кръстова вада и Манастирски ливади. Там децата се пренасочват към съседните квартали и реално училищата не могат да поемат децата дори от първа група, за втора и трета не говорим. И да, не е добро районирането, защото не е редно децата, които живеят до училището, да не ги приемат и не е само до ниво на училището. Особено е голям проблемът в южните райони. В Люлин има много училища и там вече избират по-добро училище, но в много райони няма просто места. Искаме да има деца, ама няма градини и училища за тях, нелепо е.

# 181
  • пустинята Гоби
Нали и аз това съм писала, абсурдно е да няма училища. Абсурдно е в големи квартали като Овча купел стара част, училището по район да е неизползваемо, защото интегрира циганета и децата от квартала да се чудят къде да учат (тъй де, родителите им). Иначе и до нас по-близкото училище не ни е по-район, ама не е болка, защото и по-далечното е нормално. Хващаме се за районирането, а проблема е много по-дълбок - качество и липса на училища в новите квартали.

# 182
И в тази насока е сигналът ми. Защо от години презастроените райони в София са без училища.
Да не говорим, че в СГ са всички университети с огромни корпуси и сграден фонд, непрекъснато се правят нови "крила", пристройки и какво ли още не по спечелени проекти. И толкова МОН и СО не могат да отделят сграда за училище в района...Не може да бъде!

# 183
Нали и аз това съм писала, абсурдно е да няма училища. Абсурдно е в големи квартали като Овча купел стара част, училището по район да е неизползваемо, защото интегрира циганета и децата от квартала да се чудят къде да учат (тъй де, родителите им). Иначе и до нас по-близкото училище не ни е по-район, ама не е болка, защото и по-далечното е нормално. Хващаме се за районирането, а проблема е много по-дълбок - качество и липса на училища в новите квартали.
Образованието е тристранен процес, в който вземат учястие детето, училището и родителите. В този процес най-важни са качествата на детето. Другите два компонента могат да променят малко резултата, но не значително. Казвам го, като майка на студентка. До седми клас дъщеря ми учеше в западналото тогава 8 СУ. В класа и имаше и силни и слаби ученици. След 4 клас преместиха част от децата в други "по-добри" училища. На НВО представянето на останалите в западналито училище и на преместените деца не се различаваха много от сравнителното им ниво в края на четвърти клас. Аз не видях материализирано това "по-добро" образование. А в западналото тогава училище учителите полагаха много грижи за децата с амбиции. Някои от тях не ходеха на курсове по БЕЛ и МАТ в седми клас, но влязоха в добри гимназии и сега завършват чужди университети.
Другата тема е, че се поставят етикети. Това училище е добро, а онова лошо. В нашата община е така. 55 СУ е топ, а 8 СУ нежелано. Това в по-голяма степен важи за живеещите в Студентски град и в по-малка за живеещите в Мусатеница и Дървеница, които имат повече информация. Голям рев падна, като ги преместиха от едното в другото.

# 184
Тук говорим за прием в първи клас и в крайна сметка едно от най-важните неща е училището да е възможно най-близо. Не става дума дали някой има претенции за училища и учители- това  е относително. При положение, че желаното училище ми е на 10минути разстояние; някой взел, че определил, че ще трябва да водя детето на 30 минути в друго и да го блъскам в претъпканите автобуси сутрин, защото видиш ли ми било " прилежащ" район. Това е възмутителното според мен.

# 185
Най-нормално щеше да е децата да се приемат в най-близкото училище ако: а) всички училища бяха близки като качество; б) нямаше училища, които негласно се знаят като такива за малцинствата; в) във всички квартали имаше построени училища изобщо; г) във всички квартали има достатъчно училища, които да обхванат всички първокласници от кваръала. Докато не са изпълнени а), б), в) и г) навсякъде, няма как най-важното нещо е да приемат детето в най-близкото училище.

# 186
Най-много ме дразни ограничението, което налага районирането и по-скоро ограничението в избора, другото което не намирам за справедливо е : от яслата до приема в първи клас мога да се местя в рамките на 2-3 съседни улици в 1 квартал в 1 община НО не повече - за мен това е абсурдно

# 187
  • пустинята Гоби
Е не е точно така, свободна държава сме и всеки може да се премести, където желае. Ясно е че райониране трябва да има, просто е редно да се осигурят училища за всички, по възможност що-годе еднакви като условия.

Съчувствам на хората, на които училището по район е на 30 минути пеша, а има много по-близко, това вече ми звучи несправедливо.

# 188
  • Sofia
То можеш да се преместиш, но губиш уседналостта в предишния район и в същото време няма да имаш уседналост в новия. Така че местенето малко или много трябва да бъде съобразено с кандидатстване в детски градини и училища.

# 189
  • пустинята Гоби
Да, така е но не може да се генерализира, защото в много свестни училища може да влезеш и без да си първа група.

# 190
Да, така е но не може да се генерализира, защото в много свестни училища може да влезеш и без да си първа група.
Дали може да посочите тези училища и колко точки ти трябват за да те класират от 4та група?

Питам, защото ние имаме само две прилежащи училища от нашия квартал. Имаме още 2 прилежащи от друг квартал.
2 от тези училища не могат да си приемат дори всички деца от 2-ра група - така, че там абсолютно никакъв шанс.
Другите евентуално могат и да стигнат до 4та група, но 5т са крайно не достатъчни... Т.е. и там няма шанс!

Иначе съм съгласна, че хипотетично можеш да кандидатстваш във всяко училище... Но тези, които приемат 4та група с 0т. не са чак толкова много...

# 191
Здравейте, дали нещо се знае относно допълнителните места? Още не са отпуснати, а вече предстои третото класиране. Дали има вариант да не бъдат отпуснати изобщо?

# 192
Тук говорим за прием в първи клас и в крайна сметка едно от най-важните неща е училището да е възможно най-близо. Не става дума дали някой има претенции за училища и учители- това  е относително. При положение, че желаното училище ми е на 10минути разстояние; някой взел, че определил, че ще трябва да водя детето на 30 минути в друго и да го блъскам в претъпканите автобуси сутрин, защото видиш ли ми било " прилежащ" район. Това е възмутителното според мен.
Аз също съм на мнение, че децата трябва да учат в най-близкото училище, но в немалко случаи нямат тази възможност. От друга страна не ми се вижда вярна вашата сметка за 10-те и 30-те минути, защото двете училища са на максимум 10 минути пеша едно от друго. Проблемът със Студентски град е, че няма никакво училище и затова ви разпределят където могат. А живущите в Мусагеница и Дървеница имат проблем, че децата им не са приети в кварталното им училище.
Дъщеря ми е родена 1999 година. Когато трябваше да тръгне на ясла обиколихме близките градини и ясли и избрахме. След половин година отидох да говоря в близката градина за преместване. Обясниха ми, че искат да отворят от септември група за нейния набор и ме помолиха да подам молба, за да могат да докажат, че има желаещи и общината да се съгласи. За първи клас я записах в 8 СУ, но повечето деца от квартала предпочетоха 55 СУ, 119 СУ или 105 СУ. Всички деца учеха там където искаха. На мен ми се обаждаха от 145 СУ да я запиша в Шилер.
Сега когато построиха квартал без училище стъжниха живота на хората в двата квартала. Освен жалбата, че не са ви приели в 55 СУ подайте и една, че не са ви построили училище и детски градини.

# 193
  • пустинята Гоби
Аз не водя статистика за всички училища в София, освен това казах, че може да те класират в хубаво училище и без уседналост от 3 години, т.е. ако си 2 и 3 група. Голямото ми дете влезе в хубаво училище с 0 точки, четвърта група. Нашето прилежащо училище е 19-то, доколкото ми е известно е добро и даже едно от малкото с немски език и ето, приели са деца 4 група с 5 точки, а вероятно накрая ще влязат и с 0 точки, защото разместванията не са приключили. Ето и в 133-то, за което се избиваха преди години са приети деца 4 та група с 0 точки. Проблемите са в кварталите с много деца, западнали училища и липса изобщо на такива.

# 194
И за мен е голяма простотия това, че се строи навсякъде без всякаква мисъл.

Общи условия

Активация на акаунт