Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 11

• 49 190
  • 773
  •   1
Отговори
# 510
A всъщност 127мо не е никак лошо училище. Аз не разбирам защо се предпочитат другите, това предлага изцяло едносменен режим, 8:30-17:30 - перфектно за работещи в района. Да, нямат стол, но предлагат кетъринг. Имат и интензивно обучение по испански.

# 511
Аз много сериозно се замислям за 127-мо, но ще трябва да ползваме транспорт, което е единствената ми спирачка. Училището, в което записах дъщеря ми е на пешеходно разстояние, също е езиково (на което държа), но е голямо и след 2-ри клас няма занималня за всички.

# 512
Това с уседналостта е безумно. Ние сега закупихме апартамент в Мусагеница точно с идеята да имаме близко и сносно училище в района. Тъй като училището не е в челните места на класациите , не съм предполагала , че ще е едно от проблемните с приема-единствено заради близостта с час Студ. Град и кв. Витоша , където няма училища.
Ние ще бъдем втора група през 2025-та, когато ще кандидатстваме за първи клас. В момента има деца , които са неприети първа група и буквално изпаднах в паника. Явно трябваше да инвестираме в частно училище вместо в нов апартамент. Каква вина имам по дяволите , че в съседните райони нямало училище? Аз съм си преценила и съм избрала конкретната локация на семейството си именно поради близостта с училише. И поради тази причина не съм отишла в кв. Витоша например. в училището има място за всички от квартала, но няма как да се предвиди евентуално прерайониране за в бъдеще.Струва  ми се ужасно несправедлива цялата ситуация и не знам какво ще правим, наистина.
Не се притеснявайте! Приемат и децата от втора група. Може да не е на прърво класиране, но ги приемат. Ако искате може да запишете детето в ПГ в 8 СУ и така ще имате и 4т. бонус. Родителите за доволни от обучението в ПГ. Минусът е, че ПГ се съобразява с ученическите ваканции и почивни дни и през това време някой трябва да гледа детето у дома.

# 513
Разбира се , че не сме избрали апартамента точно заради училището,  но сме се съобразявали по някакъв начин. Както и с градините, впрочем. Квартали, в които няма близко и що годе сносно държавно училище, отпадаха автоматично.  Ако искахме да е конкретно училище, щяхме да се целим в Младост или  Гоце Делчев например , в прилежащия район на небезисвестните топ училища там.
Знам , че вината не е на живущите в новите квартали и също не е справедливо да останат без достъп до ДУ. Но с прейонирането става още по-голяма каша. Защото някой , който е сравнително далече -в Студентски, но има регистрация от преди 3 г., ще има приоритет пред тези, които живеят на 50 м от училището, но са купили апартамент преди 2 г. Също съм наясно, че наредбата не може да обхване всички хипотези и да е справедливо за всички, но да се напънат и да измислят някакво приемливо решение. Проблемът вече е от няколко години, но нищо адекватно не се прави по въпроса.

# 514
  • Sofia
Вие сериозно ли? Заради училището си избрахте апартамента Simple Smile
Всъщност в чужбина доста често младите семейства избират квартал именно И заради училището. Често и цената на апартаментите около добрите училища е и по-висока, защото училищата са част от инфраструктурата на квартала, също както и близостта до ДГ и ясли,  ГТ, лечебни заведения, аптеки, магазини и др. Разбира се не е някаква закономерност, но не е и чудо невиждано.

Това с уседналостта е безумно...
Ние ще бъдем втора група през 2025-та, когато ще кандидатстваме за първи клас. В момента има деца , които са неприети първа група и буквално изпаднах в паника...
Аз съм си преценила и съм избрала конкретната локация на семейството си именно поради близостта с училише. И поради тази причина не съм отишла в кв. Витоша например. в училището има място за всички от квартала, но няма как да се предвиди евентуално прерайониране за в бъдеще.Струва  ми се ужасно несправедлива цялата ситуация и не знам какво ще правим, наистина.
Преди нямаше уседналост.
Но ставаха много злоупотреби с фиктивни адреси, затова я въведоха. Следователно най-потърпевшите станаха именно новодомците. Хората писаха становища, когато наредбата беше само проект, но не бяха зачетени и уседналостта остана. И аз не го разбирам, защото това си е един вид закрепостяване - длъжен си да останеш на същия адрес, докато приемат децата ти в първи клас. Ако искаш да смениш квартала (търсиш по-голямо жилище, защото се е родило още едно бебе, изнасяте се от жилището на родителите или просто търсиш по-добри условия), автоматично си губиш уседналостта - и в стария квартал и в новия, а детето не попада никъде в първа група. Да не говорим, че тези, които са си навили на пръста да имат фиктивни адреси, пак ще го направят, но по-отрано. За мен това си е безумие.

Районирането е отделен въпрос - докато не построят училища в кварталите, където няма достатъчно такива, ще е все така. А като гледам не са се засилили да строят нови училища, поради простата причина, че като цяло в София сграден фонд има. А и като гледам колко ДГ и ясли се простроиха за повече от 10 години Laughing, не съм много обнадеждена и за училищата.

# 515
Разбира се , че не сме избрали апартамента точно заради училището,  но сме се съобразявали по някакъв начин. Както и с градините, впрочем. Квартали, в които няма близко и що годе сносно държавно училище, отпадаха автоматично.  Ако искахме да е конкретно училище, щяхме да се целим в Младост или  Гоце Делчев например , в прилежащия район на небезисвестните топ училища там.
Знам , че вината не е на живущите в новите квартали и също не е справедливо да останат без достъп до ДУ. Но с прейонирането става още по-голяма каша. Защото някой , който е сравнително далече -в Студентски, но има регистрация от преди 3 г., ще има приоритет пред тези, които живеят на 50 м от училището, но са купили апартамент преди 2 г. Също съм наясно, че наредбата не може да обхване всички хипотези и да е справедливо за всички, но да се напънат и да измислят някакво приемливо решение. Проблемът вече е от няколко години, но нищо адекватно не се прави по въпроса.
Единственото разумно решение е да построят училище в Студентски град. По времето на Фандъкова не е построено нито едно училище. На есен ще имаме нов кмет, но кой ще е той и какво ще направи, предстои да видим.

# 516
Защо не е харесвано 127? И локацията ми се вижда добра.

# 517
A всъщност 127мо не е никак лошо училище. Аз не разбирам защо се предпочитат другите, това предлага изцяло едносменен режим, 8:30-17:30 - перфектно за работещи в района. Да, нямат стол, но предлагат кетъринг. Имат и интензивно обучение по испански.

И аз съм много озадачена за това училище. И за мен проблемът не е, че няма достатъчно деца с адрес в прилежащия район. То и 6 ОУ, 7 ОУ и 133 ОУ не могат да запълнят класове само с първа група, но винаги има достатъчен брой желаещи четвърта група, които са на жребий. И често остават неприети деца, които са искали там, особено в седмо. Загадка ми е това. Както и се чудя защо ръководството на училището не го популяризира по някакъв начин. Нали всички училища се борят за повече ученици, които да им носят по- голям бюджет?  А не ми се мисли, за тези родители, които са си записали децата - ако не се сформира паралелка какво ще правят, след като вече ще са минали класиранията и места едва ли ще има  в околните училища. Най- справедливо ще е да си остане клас с по- малко деца.

# 518
  • Sofia
Аз си мисля, че проблемът с 127-мо се дължи и отчасти на локацията му. То е в голяма близост до 20-то и 41-во. И предполагам, че тези, които не са му в прилежащия район, ще предпочетат да си опитат късмета първо в другите две.

# 519
Polikseni, с теб май се бяхме засичали из темите за имотите, аз затова тогава питах как се решихте на смяна на апартамента, защото и ние обмисляме ама само обмисляме...Та тогава ме контрираха какво общо имало с темата за имотите, ами ето, че има...

То проблемът вече не е и на ниво квартал, а общ. В смисъл не е до това просто да се избере квартал с наличие на училища, защото тези квартали поемат децата от квартали без училища и проблемът е общ. Т.е. ако се построят училища, ще е в полза на всички.

За 127-мо, доколкото разбирам от разни коментари из Фейсбук групи, проблемът май е в това, че родителите не са единодушни в мнението си. Голяма част смятат, че училището не е добро като ниво и го избягват, по-малка част смятат, че е добро и се опитват да привлекат още родители. И накрая, които надделеят, миналата година не е имало паралелка май.

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 11:45 от Анонимен

# 520
Има законоустановен минимум за броя на децата в паралелка. Маломерни се разрешават само в малки населени места. Отделно от това мисля, че се намаляват и нормативите на учителите, респективно заплатите им.

# 521
Нямат кетъринг, принуждават родителите да се носи храна и не се учи испански интензивно, а само 2 часа седмично. Този испански в 4 клас изведнъж е заменен от английски, логично обяснение никой не дава. Единственото предимство е, че е едносменен режим и училището е голямо. Деца в района има, не е вярно това, че нямало деца както раздухват във фб групите, но просто всички бягат от там. Познавам учителка, която също избяга от там, премести и детето си. Директорът се грижи за гимназиалните класове, макар че "грижи" е много силно казано, по - скоро замазва проблемите.

Доколкото разбрах от майки, миналата година до последно са ги лъгали, директора бил обещавал, но малко преди 15 септември им казали да се спасяват. Децата са приети в училища, където е имало свободни места.

# 522
Кметът на Студентски обеща ,че септември започва строежа на новото училище. Проблем е,че той не е от ГЕРБ и съответно СОС и Столична община ,правят всичко възможно това да не се случи ,по чисто политически причини. Но пък аз съм доволна - поне се опитва да прави нещо и дори намери 2 парцела за училище и ДГ ( не като предишния тъпанар ,дето 10 години само разпродаваше общински имоти на свързани фирми ). Та терени има , процедурите са задействани ,пари има също ,  само остава ГЕРб да не са мнозинство в общинския съвет  а есен и много неща ще започнат да се случват в Сф ,според мен. За сега ,за жалост сме заложници на големи интереси и дано хората са по-умни за да го проумеят, и да не гласуват за крадливите шайки овладели Общината.

# 523
  • София
Кметът на Студентски обеща ,че септември започва строежа на новото училище....
това го говорят от десетина години.
все започва наскоро и все още нищо не е започнало.
зад блока ни има парцел, който бил за училище.
съседния строеж го ползва за склад за материали.
усещам че скоро ще построят поредния блок там.

# 524
Кметът на Студентски обеща ,че септември започва строежа на новото училище....
това го говорят от десетина години.
все започва наскоро и все още нищо не е започнало.
зад блока ни има парцел, който бил за училище.
съседния строеж го ползва за склад за материали.
усещам че скоро ще построят поредния блок там.
Е не , преди това Дилчев обясняваше на всички, как просто НЯМАЛО общински терени подходящи за училище ...а все още има и много терени , на които точно той издаде разрешителни за строеж на "изпроводяк"( като видя че няма да го преизберат). Така  до нас двуетажната бизнес сграда с гаражи , стана многофункционална жилищна сграда на 8 етажа - смени си предназначението и табелата за няма и  1-2 седмици, точно по изборите Sad Sad Още дълги години няма да може да се оправи районът и цяла София в т.ч.  след "управлението" на такива като този  и СО(СОС) .

Общи условия

Активация на акаунт