Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 11

• 49 191
  • 773
  •   1
Отговори
# 495
Е, кое има за неразбиране. На сградата физическите възможности са определен брой ученици и паралелки. Адресите са повече от физическите възможности на училището. Няма как да забранят на хората да се нанасят и правят адреси към тези, които са прилежащи на училището, но няма как и да разтегнат училището. Това е. Единствено могат да прехвърлят част от адресите в района на друго училище, но проблемът ще се пренесе в това училище. А част от преместените, които години са били къмдадено училище, си държат на него примерно, няма да са доволни от преместването и ще се регистрират при съсед на съседната улица.

# 496
Има ли статистика колко деца не са класирани и колко от тези деца училището им е по район?

Поредната безумица!
Естествено, че има статистика. Аз лично си бях копирала таблиците в ексел. Оттам лесно може да се филтрира колко са посочили първо желание и да се направи елементарна сметка на кое място е дадено дете и дали ще се разчита на жребий. За централните училища с четвърта група е малко трудно приложимо, но за кварталните всичко е ясно.
Т.е. статистика няма. Може сами да си я направим.

# 497
Има миналогодишна статистика в сайта на Иво Събев за класиранията. Тазгодишна не знам да има.

# 498
Има хора, от години живеещи в тези райони, и други дошли преди година. Не е редно да се третират еднакво. Има и такива, сменили си адресните регистрации специално за приема.
Т.е. трябва да си стоим вовеки в жилището ни дори да ни е утесняло или по някаква друга причина да ни се налага да се преместим (гледане на родител примерно)?

Има специалисти които са със специалност Урбанизъм, за съжаление все още не сме дорасли да има такива специалисти в нашите общини!

# 499
Minza дано правилно да си чула за 55-то . Силно се надявам да намерят от някъде място за още една паралелка ,защото е ужасно положението в района. Всички деца от 4 квартала , вкл. Малинова долина ,който вече е до Околовръстното , са набутани в 2 училища , в които НЯМА места за децата от 1-ва група. В околните училища, където децата са в 4-та група , дори да стигнат до 4-та група,то местата са единици.А чакащите са поне 50 деца от 1-ва група, плюс още толкова от 2-ра.
За съжаление , с механичното отделяне на деца в дадено " нежелано" и супер далечно училище ,като 39 -то , ефект няма ,защото хората се вдигнаха на бунт миналата година , и никой не смее да даде такъв вариант ,особено преди местните избори.
Но и е доста неприятно ,в последния момент да ти сменят училището ( от личен опит говоря- нашият адрес сега е към 8-мо , но преди 2 години беше към 105-то , а преди 5-6 към 55-то - демек на всеки 2-3 години ни " разпределят" към все " по-близко" училище).
Ако ще ти сменят училището ,удачно е да има някаква предвидимост ....още като раздават разрешителните за строеж на жилищни сгради , е хубаво да определят и училищата за тези сгради ..да си знаят хората още като купуват ,ако имат деца ,къде ще учат ...ама да строим можем ,но да броим и плануваме ....тс .

# 500
"За съжаление , с механичното отделяне на деца в дадено " нежелано" и супер далечно училище ,като 39 -то , ефект няма ,защото хората се вдигнаха на бунт миналата година , и никой не смее да даде такъв вариант ,особено преди местните избори. "

A 39то не е с добра слава или просто е далечно?

# 501
И двете.

# 502
Здравейте, знаете ли как става отписването след записване за първи клас, просто  избързахме с избора и искаме да кандидатстваме пак на следващото класиране на 15 юни? А след като веднъж сме отписали детето от въпросното училище дали после ще може пак да кандидатстваме там ако решим?

=nellytan1 link=topic=1452887.msg46545260#msg46545260 date=1686229350]
И двете.
[/quote]

# 503
Мисля, че отивате на място и си взимате документите. Вероятно се попълват някакви заявления.

# 504
На място. Можете да кандидатствате отново за същото, не е проблем, просто не трябва да е записано никъде, за да кандидатствате.

# 505
  • София
Можете ли да ми кажете какво представлява г/д този тест за ниво/входящ или тям, както се води 😆
Не успяха да ми обяснят, а вече имаме дата за него 🤗

# 506
  • София
Можете ли да ми кажете какво представлява г/д този тест за ниво/входящ или тям, както се води 😆
Не успяха да ми обяснят, а вече имаме дата за него 🤗
Вероятно е тест за училищна готовност - не се шашкайте, не е нищо по-различно и трудно от това, което децата са работили в детската градина. Целта на провеждането му е, от една страна, началният учител да види кой от какво ниво стартира и какво има евентуално да наваксва, така че да запълни пропуските, от друга страна, в някои училища го ползват, за да разпределят децата равномерно спрямо знанията им в различните паралелки (т.е. във всеки клас да има отлично, средно и по-слабо представили се на теста сдеца). Дори детето да не покаже най-доброто от себе си, това не е никакъв проблем.

# 507
Това с уседналостта е безумно. Ние сега закупихме апартамент в Мусагеница точно с идеята да имаме близко и сносно училище в района. Тъй като училището не е в челните места на класациите , не съм предполагала , че ще е едно от проблемните с приема-единствено заради близостта с час Студ. Град и кв. Витоша , където няма училища.
Ние ще бъдем втора група през 2025-та, когато ще кандидатстваме за първи клас. В момента има деца , които са неприети първа група и буквално изпаднах в паника. Явно трябваше да инвестираме в частно училище вместо в нов апартамент. Каква вина имам по дяволите , че в съседните райони нямало училище? Аз съм си преценила и съм избрала конкретната локация на семейството си именно поради близостта с училише. И поради тази причина не съм отишла в кв. Витоша например. в училището има място за всички от квартала, но няма как да се предвиди евентуално прерайониране за в бъдеще.Струва  ми се ужасно несправедлива цялата ситуация и не знам какво ще правим, наистина.

# 508
Не уседналостта, а районирането е безумно. И този проблем ще е докато не се построят нови училища в проблемните квартали.
В момента родители на бъдещи първокласници търсят деца, за да може в 127мо да има паралелка в първи клас. Миналата година това училище на трето класиране си я закри, заради недостатъчен брой записани деца. Какво се е случило с тези, които са били записани не знам и никой не знае какво ще се случи с тези, които са записани в момента, ако и тази година закрият паралелката.

# 509
Това с уседналостта е безумно. Ние сега закупихме апартамент в Мусагеница точно с идеята да имаме близко и сносно училище в района. Тъй като училището не е в челните места на класациите , не съм предполагала , че ще е едно от проблемните с приема-единствено заради близостта с час Студ. Град и кв. Витоша , където няма училища.
Ние ще бъдем втора група през 2025-та, когато ще кандидатстваме за първи клас. В момента има деца , които са неприети първа група и буквално изпаднах в паника. Явно трябваше да инвестираме в частно училище вместо в нов апартамент. Каква вина имам по дяволите , че в съседните райони нямало училище? Аз съм си преценила и съм избрала конкретната локация на семейството си именно поради близостта с училише. И поради тази причина не съм отишла в кв. Витоша например. в училището има място за всички от квартала, но няма как да се предвиди евентуално прерайониране за в бъдеще.Струва  ми се ужасно несправедлива цялата ситуация и не знам какво ще правим, наистина.
Вие сериозно ли? Заради училището си избрахте апартамента Simple Smile
Ако сте ползвали тази логика центъра е най-логичният вариант. Елитни и желани училища без деца в техният район.

За съжаление цялата история с районирането е безумна на фона на липсата на детски градини и училища.

Общи условия

Активация на акаунт