Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 11

• 49 233
  • 773
  •   1
Отговори
# 465
66 в Овча Купел, има и във Възраждане, доколкото разбрах, но не знам кое е там.
Прекрасно, голямо училище, с голям двор на ул. Любляна - една от най-хубавите части в квартала с предимно млади семейства с деца. Не разбирам защо точно това училище е предвидено за интегриращо (всъщност разбирам, вероятно заради бежанския център). Аз не бих имала нищо против детето ми да учи с ромчета или деца от друга националност, но не и да са 99% такива. Качеството на образование си го представете какво е, то и учители не биха искали да преподават там. И това училище е районно на огромна част от квартала.
Ще си чакам за желаните училища в центъра и до текущи класирания, така или иначе детето е прието в наистина добро училище с изпит, за който се е старала много, просто имам други съображения и желания за нея, а и са ни по-удобни предвид работното време.

Последна редакция: ср, 07 юни 2023, 10:36 от Ambrosia

# 466
Ambrosia, за Възраждане мисля, че беше училището на Стамболийски до пазара Димитър Петков. Сградата е хубава, но не знам защо от Факултето и Красна поляна ги карат до центъра, при условие, че който иска да учи ще избере училище в Красна поляна. За 66-то съм съгласна, прилежащо училище е на почти цялата стара част и масово родителите живеещи там са принудени да записват децата си в частни училища.

# 467
Просто се чудя защо, това е. Има къде да се направят такъв тип училища, защото са избрали тези райони - един Господ знае.

# 468
  • пустинята Гоби
Допреди 10-15 години в ОК нямаше толкова млади семейства с деца и държавното училище спокойно поемаше всички деца, но в момента там е някакъв ужас. А във въпросното 66-то има по една паралелка от випуск. Пълна пародия.

# 469
Това разписано ли е някъде, или просто негласно се знае, че е такова училището?
Не намирам подобна информация.
За училището на пазара Димитър Петков имам преки наблюдения и наистина е така, но в района има доста роми.

# 470
Не знам, ние сме от 10 години на адреса, не приемат децата ми нито в детски градини, нито в общинско училище. Каката извади някакъв луд късмет с градина в съседен район, която тъкмо откриваха и хората още не знаеха за местата, а като знам, че има райони (например Витоша), в които е още по-голям ад - не си го представям.
За училището дали е разписано - не знам, хората си го знаят и се вижда с просто око, минавайки покрай него. Караха ги с бусчета от кварталите преди, сега не знам как е, не съм се интересувала. Когато се нанесохме се зарадвах, че имаме училище в такава близост, но въобще не предполагах, че е такова - познати бързо ми секнаха "мераците". После и аз си го видях какво е.

# 471
Здравейте,
Детето не е прието в 1 клас на 1 класиране и места няма. Писах на ИСОДЗ, отговориха ми да "продължавам да кандидатствам". То хубаво, ама има 0 свободни места в района и съседните. Звънях в училището, в което сме разпределени по адрес и казаха, че няма да пускат допълнителни бройки. Какво става ако не влезем на всичките класирания? Кога пускат места, ако все пак пуснат. Около 100 деца от района са в същото положение като нас. Това са си 5 паралелки, кажи-речи.

# 472
Вие коя група сте? Знам, че допълнителни места се розкриват ако не са приети всички деца от първите групи.

# 473
3 група, която си е по адрес. Но и първа и втора група не са приети.

# 474
Мисля, че видях за кое училище става въпрос. Пише, че директора е подал молба за завишаване на учениците в клас, явно нямат повече капацитет за нови паралелки. Може би трябва да опитате и в друг район. Ако бяхте първа група има повече шанс.

# 475
А къде виждате, че е подадена молба за увеличаване или нови паралелки? В самата система ли пише?

# 476
Все още има училища, в които ще останат свободни места . В 1-во не са запълнени бройките, в 46-то също. Това само на пръв поглед.

# 477
Да, така е. Просто е нелепо да ни разпределят в училище, в което няма места за всички с най-близък адрес. Затова питам дали е по-вероятно да разкрият бройки, или трябва да се ориентираме към по-далечни училища, където има останали незаети места.

# 478
Да, така е. Просто е нелепо да ни разпределят в училище, в което няма места за всички с най-близък адрес. Затова питам дали е по-вероятно да разкрият бройки, или трябва да се ориентираме към по-далечни училища, където има останали незаети места.
Ами не знам кое е нелепо, като се разпределя територия. Затова има и групи за да се кандидатства и в по-отдалечени упилища. Всички сме наясно за положението в София. Няма места в градините в желаните училища трудно се влиза.
И като разкирият бройки те колко биха били? По 2 деца в паралелка. На 5 паралелки, това са 10 деца. И сама можете да си отговорите за шанса.

# 479
Вижте под класиранията

https://kg.sofia.bg/#/school/676

Общи условия

Активация на акаунт