За лошия подход на родителите

• 8 527
  • 201
  •   1
Отговори
# 150
На 3-4 годишни не е ли рано да се бият. Виж бойни изкуства никак не са лошо нещо при деца, те са на ниво хватки за отбрана в началото. Но  на 3-4 години едва ли стават. Ако ви нападнат на улицата с мъж до вас, ще го оплюете ,че не ви защитил. Мъжете се бият - за жени, за приятели ,на война ,старо като света. Не ходят да се жалват на мама. Важното е да не напада , а да се отбранява. И не срещу жена си. Там не позволяваме отбрана, насилие   е директно според всяка.

# 151
  • Terra incognita
Да, нека се фокусориме върху конкретната възраст.
Аз също съм привърженик на самоотбраната, но смятам, че 3-4 е малко рано за това.

# 152
Всъщност 3-4 е идеална възраст да се започнат тренировки по бойни изкуства, всеки треньор ще ви го каже. И да, тригодишните се бият ожесточено, защото все още нямат представа колко нараняват другия и влагат цялата си сила и енергия.
 Боряна, не срещу жена си, срещу всяка жена. Биологични особености, какво да се прави.

# 153
Според мен е чудесна възраст за започване на редовно занимание със спорт или бойно изкуство. Едното канализира и разтоварва агресивния заряд, другото учи на адекватни реакции в съответните ситуации.

П.С. писали сме едновременно

# 154
Я да видим сега. Вие учите ли децата си да отвръщат на агресията с агресия? На физическото посегателство с такова?
Не знам дали се брои за агресия отговорът на дъщеря ми. До 7 клас тренираше карате. Когато едно момче се опитало да я притисне до парапета на стълбите в училище и да я метне през него, без да мисли, че така може да я убие, тя просто му приложила една хватка и го проснала на земята. Не го е наранила, но определено го е унижила. Напълно заслужено според мен.

# 155
  • София
Докога ще се защитават насилните, Вики?
3-годишен? И? Дайте всички на петички около него? Като посяга, да му посягат. Като знае, че ще му отвърнат, може да се замисли следващия път...

# 156
  • Terra incognita
Аз, честно казано, не съм попадала в подобни ситуации, макар да имам две деца и не знам как бих реагирала, затова искам да си сверя часовника.
Случвали са се разни дребни спречквания между 2-3 годишни, но в тази възраст са си първосигнални и с правилните насоки от родител бързо го израстват.
Но с по- големи не ми се е случвало.

# 157
  • France
Я да видим сега. Вие учите ли децата си да отвръщат на агресията с агресия? На физическото посегателство с такова?
Поредната яростна твма във ФБ- 3- годишен агресор и 4- годишен потърпевш. И 100 призива майакта да научи детвто си да отвръща.
За мен това е най-големият проблем на нашето общество. Жертвата е виновна, защото не се е защитила. Да можела, бе! Да знаела как. Нейн проблем.

# 158
  • София
Как да знае, като всички ти обясняват, че не трябва  да се защитаваш, защото то така докъде ще стигне?

На площадката има две много неприятни дечица, като по-малки 3-5г тормозеха всички. Дъщеря ми я закачиха само веднъж, докато разберат, че има батко... Ама тия дето си нямат батковци?

Хората сме с животински инстинкти и вместо да се подтискат и крият, трябва да се управляват. Едното нещо е Защитавай се, когато те нападат. То това си е и инстинкт, де.

# 159
Има разлика - да не вкарваме сега тема за бити(убити ) жени ,друго е . Който може да се защити, нека, който не може поне да  е добър в бягането.
Има курсове за самоотбрана, учат как да падаш без контузии ,поне това,  и разни хватки да се отървеш от нападател. Който го влече ,нека учи и може.
3-4 годишни са под постоянен надзор и не бива да затварят очи отговорните за тях, нека се научат да отстъпват ,предотвратяват спор и битка ,после другото.Малки са да преценяват риск, противник ,възможности.Те удрят на сляпо, изкарват агресия, отговарят на обида, но не е точно защита.

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 15:47 от Бор_яна

# 160
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
За мен е неадекватно да оставяш 3 годишни да се оправят сами. Всеки конфликт на тази възраст е възможност за родителя да научи детето как трябва да се действа

# 161
  • София
Когато 3 годишно тормози другите, явно е оставено да се оправя самО.
Тогава 4-годишното трябва да реагира...
И ако го хлопнат 3 пъти с лопатката, може да се сети самО.
И всъщност  какво оправяне с думи...от 3-4 годишни? Когато са най-първични.
Това се усвоява по-натам.

# 162
  • Terra incognita
Очевидно 3- годишното крещи за внимание и това е неговият начин, защото е 3- годишно. Лопатка по главата е временно решение, утре твоето може да рвши да го хлопне с камък, защото лопатката е свършила работа и е време да действа с всичко, което е под ръка. Дали, пък, ако майката не го заговори, да валидира тези емоции, да обясни защо не се праеи така, а иначе, нещата няма да са различни? Да, знам, че никой не е длъжен да се занимава и още по- малко възпитава чужди деца, но в крайна сметка съм виждала хора, които го правят, хора, които обичат децата и ги разбират и ефектът е поразителен.

# 163
  • София
Вики, представяй си. Но научи детето си, че не трябва да търпи друго дете да го удря ненаказано.

Минали сме го това с площадките и бебетата.
Другият родител като отиде да говори, ще дойде мама меца и ще каже да не притесняваш отрочето й.

# 164
  • Варна
Краткият отговор - Бих попитала детето си какво иска да направи в такава ситуация.

Може да не ви се вярва, но има деца, които не искат да отвръщат на ударите. Да караш насила дете да проявява агресия, която не му идва отвътре, си е обречено на провал - това ще го накара да чувства още по-зле и ще си мисли, че нещо не е наред с него. Чувала съм родители да коментират, че няма детето им да става "мижитурка" (за дете на 3.5г). Много болно ми стана. Не е задължително да си бойна натура, за да си силен човек и да имаш самочувствие. Понякога е достатъчно да се махнеш от ситуацията. Да покажеш, че няма да търпиш такова отношение. Може просто да кажеш "Щом ме удряш, няма да играя с теб, стой си сам". Лично за мен, това е много полезен урок за в бъдеще. Срещаме токсичен човек и вместо да губим време да се борим с него и да падаме на неговото ниво, просто го махаме от живота си и се заобграждаме само със стойностни хора.

Иначе, ако сценария е различен и детето ми му идва отвътре да се защитава и бие, пак не бих го подтискала. Ще трябва обаче да се установят някакви правилни техники и граници, защото неконтролируемият бой и изливането на агресия няма да доведе до нищо хубаво.

Не знам дали съм права, но това са моите размисли по въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт