Захранване - въпроси и отговори - тема 13

• 37 838
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
За да обезсолите сиренето,трябва поне един ден да е във вода,след това опитвате,ако все още е солено сменяте водата и така докато се обезсоли.Аз започнах с обезсолена извара,след това си обезсолявах сирене във вода.

# 166
Сега разбирам,че в темата участва Педиатър,което е прекрасно! Адмирации за съветите,подкрепям на 100% да не се замества сутрешната закуска на дете под 1година. Дори когато моята дъщеря навърши годинка,нейната Педиатърка ме посъветва да започна да предлагам закуска,но да не настоявам,ако отказва да продължа с АМ за сутрешното хранене.Така и направих,всяка сутрин предлагах закуска,но доста често си искаше АМ.Сега е на 1,6м. и не се сеща за АМ на закуска.

Участва да, от години! И много е помогнал на доста майки за какво ли не. И се чудя на нервите му, защото непрекъснато някой се заяжда с него и спори, вместо да се възползваме от познанията и опита. Има много, какво да ни каже, но ние търсим дипломи, умуваме годините му и му обясняваме как стоят работите...

# 167
Доктор Бърди извинете ме нямах идея че сте педиатър.. Доста приятелки (майки) ме съветваха да давам попара, кус кус и т.н.

# 168
Eli Queen,трябва да се доверявате на Педиатър,а не на приятелки.Незнам кой е Вашият Педиатър,но и друг път сте задавала въпроси,които са по-скоро за професионалист не за майки съфорумки като нас. Мисля че е най-добре да си смените Педиатъра на време да не съжалявате после,защото първите 2години са ключови за развитието на детето.

# 169
Не е до възраст на доктор да препоръчва попара на 5 месечно, моят ЛЛ е сравнително млад и си ги плямпа както дойде., включително и за попарата.

Всеки си захранва по усет. Нищо ново не виждам в уж нови течения детето да се захранва набързо с твърда храна. Същите са били и едно време, не са си признавали, гледали са колкото може по-захранено и чупка в яслата.
Все ме питат - кисело мляко даваш ли, отговарям, че давам да има одобрение.
Иначе, педиатър не знам старомоден или моден, ме посъветва да изчакам, че не се знае какво има в млякото.
Каши и по пари по малко, месо да си въвеждам....

# 170
  • София
Прощавай Eli Queen, а ти какво все пак даваш за закуска?

# 171
Каши на ХИП правя. И кисело мляко с плод

# 172
Ели, кои каши предпочита твоето бебе като вид? Аз също правех на Хип, но установих че повече харесва кашите на Лактана био. Пробвах и със Слънчо защото ми ги похвалиха и тях въобще не ги иска

# 173
Ели, кои каши предпочита твоето бебе като вид? Аз също правех на Хип, но установих че повече харесва кашите на Лактана био. Пробвах и със Слънчо защото ми ги похвалиха и тях въобще не ги иска
Харесва тези, бисквитена с банан на слънчо и едла с плодове пак слънчо

# 174
Извинявайте, но и аз съм лекар, постът на колегата е с доста остарели схващания. Според псоледните публикации глутен се въвежда спокойно след 6я  месец, но се дава един път на ден и се въвежда много бавно. Естествено, това е за деца, чиитп родители не са с целиакия. Масло също се дава около 7 месеца. Явно е, че има различни школи в храненето, но специално за глутена новата концепция е не кога, а по колко - да е малко.

# 175
Извинявайте, но и аз съм лекар, постът на колегата е с доста остарели схващания. Според псоледните публикации глутен се въвежда спокойно след 6я  месец, но се дава един път на ден и се въвежда много бавно. Естествено, това е за деца, чиитп родители не са с целиакия. Масло също се дава около 7 месеца. Явно е, че има различни школи в храненето, но специално за глутена новата концепция е не кога, а по колко - да е малко.
Това е " хипотеза "- тоест, че рано въведеният глутен, действа " десенсибилизиращо ". Простете, как разлика от 5 м във въвеждането му, действа "по-десинсибилизиращо"? логика? научни аргументи?
Лошото е също, че не може да разберете, защо драскат по статии подобни неща- ами? просто е- за да се отслабят тежките ограничения в приготвянето на детските храни (огромни разходи), и да се позволи, бурканчета и каши, да съдържат глутен от 6м възраст (огромни икономии в производството- по-големи печалби в офшор). Тоест? ползват ни науката (по точно, "статистиката", която я имат за "обслужваща интересите им девойка с леко поведение") ... за да си пробутат комерсиалните интереси.

То и в САЩ дават фъстъчено масло на деца и бебета- та затова, алергиите при тях са толкова. Защо тогава го дават? ще се запита мъдрият? ... ами защото е евтино, и се произвежда от утилизирани остатъци. Кой в Европа ще даде фъстъчено масло на деца? щом има краве (това след 12м възраст).
Няма потвърждение това за ранното въвеждане на глутен, НА ПРАКТИКА- точно обратното става- тук, където живея, се практикува "консервативно захранване".
И? За 22 години тук практика ? две тежки детски астми съм видял ... в Бг?? изконсумирахте европейските запаси на Пулмикорт! Темата "Астма" тук е 34 "издания"... не говоря даже за астматичните бронхити, третите сливици, огромната детска заболеваемост в Бг.
Друг аспект... за какво за Бога ви е глутен преди 11.5 м възраст? Какво предлага хранително? Щом е очевадно, че въведен след 11.5 м възраст, е сигурен, надежден подход.
За какво ви е краве масло до 11.5 м възраст, щом имате безопасен, надежден, зехтин??

Замислете се, какви ги вършите със захранванията... въвеждането на храните се основава на база на тяхната установена ЛИПСА на рекация към тях- круша не дава нито диарии, нито алергии. Също и ябълка.
За какво за Бога са ви нужни тези хиляди екзотики и "екстри", щом до 12м възраст можете да си въведете 8-10 вида зеленчук, 4 вида месо, 6-7 вида плод, жълтък, боб и леща. Чакайки от 5.5 -6 м, бебчетата да навършат годинка. За какво за Бога се мъчите в тези 6 месеца да въведете, и напъхате, всички световни екзотики, всичко, което ви дойде наум?? цел? да стане както с Бг деца? по градини и ясли? вечно боледуващи, хилавички, дето за едно вирусно им изписвате по 5-6 лекарства на рецепта, и то "хомеопатии"... и илачи? ЛОГИКА? нула.

Последна редакция: пт, 02 сеп 2022, 12:49 от Birdie

# 176
Извинявайте, но и аз съм лекар, постът на колегата е с доста остарели схващания. Според псоледните публикации глутен се въвежда спокойно след 6я  месец, но се дава един път на ден и се въвежда много бавно. Естествено, това е за деца, чиитп родители не са с целиакия. Масло също се дава около 7 месеца. Явно е, че има различни школи в храненето, но специално за глутена новата концепция е не кога, а по колко - да е малко.
Това е " хипотеза "- тоест, че рано въведеният глутен, действа " десенсибилизиращо ". Простете, как разлика от 5 м във въвеждането му, действа "по-десинсибилизиращо"? логика? научни аргументи?
Лошото е също, че не може да разберете, защо драскат по статии подобни неща- ами? просто е- за да се отслабят тежките ограничения в приготвянето на детските храни (огромни разходи), и да се позволи, бурканчета и каши, да съдържат глутен от 6м възраст (огромни икономии в производството- по-големи печалби в офшор). Тоест? ползват ни науката (по точно, "статистиката", която я имат за "обслужваща интересите им девойка с леко поведение") ... за да си пробутат комерсиалните интереси.

То и в САЩ дават фъстъчено масло на деца и бебета- та затова, алергиите при тях са толкова. Защо тогава го дават? ще се запита мъдрият? ... ами защото е евтино, и се произвежда от утилизирани остатъци. Кой в Европа ще даде фъстъчено масло на деца? щом има краве (това след 12м възраст).
Няма потвърждение това за ранното въвеждане на глутен, НА ПРАКТИКА- точно обратното става- тук, където живея, се практикува "консервативно захранване".
И? За 22 години тук практика ? две тежки детски астми съм видял ... в Бг?? изконсумирахте европейските запаси на Пулмикорт! Темата "Астма" тук е 34 "издания"... не говоря даже за астматичните бронхити, третите сливици, огромната детска заболеваемост в Бг.
Друг аспект... за какво за Бога ви е глутен преди 11.5 м възраст? Какво предлага хранително? Щом е очевадно, че въведен след 11.5 м възраст, е сигурен, надежден подход.
За какво ви е краве масло до 11.5 м възраст, щом имате безопасен, надежден, зехтин??

Замислете се, какви ги вършите със захранванията... въвеждането на храните се основава на база на тяхната установена ЛИПСА на рекация към тях- круша не дава нито диарии, нито алергии. Също и ябълка.
За какво за Бога са ви нужни тези хиляди екзотики и "екстри", щом до 12м възраст можете да си въведете 8-10 вида зеленчук, 4 вида месо, 6-7 вида плод, жълтък, боб и леща. Чакайки от 5.5 -6 м, бебчетата да навършат годинка. За какво за Бога се мъчите в тези 6 месеца да въведете, и напъхате, всички световни екзотики, всичко, което ви дойде наум?? цел? да стане както с Бг деца? по градини и ясли? вечно боледуващи, хилавички, дето за едно вирусно им изписвате по 5-6 лекарства на рецепта, и то "хомеопатии"... и илачи? ЛОГИКА? нула.
Както казах, има различни школи и различни гледни точки, всеки е свободен да храни детето си, както намери за добре. Ако наистина сте лекар, няма да питате защо ви е масло, вместо зехтин, при положение че в маслото имаме големи количества витамин а, д, е. Относно другите неща за глутена, извинявайте, ама звучи като световна конспирация. Статии има много, проучвания също, четете гугъл сколар.

# 177
  • София
Различните плодове и зеленчуци дават различни витамини, както и мазнините, и протеините. По-малките деца са по-склонни да приемат нови храни и се научават да се хранят разнообразно, а не на 1г да ядат три работи.
Причината за ранното въвеждане на алергени, е ако има реакция да може да се израсте, защото както сте наясно като лекар, бебетата могат да израстат различни заболявания и алергии. 🙂

# 178
Цитат
Ако наистина сте лекар, няма да питате защо ви е масло, вместо зехтин, при положение че в маслото имаме големи количества витамин а, д, е.
нещо са ви заблудили с тази "информация".
Предлагам, по-долу, хранително съдържания на няколко продукта:

и? става ясно... че в кравето масло, има само около 60Е Вит Д и то на 14 гр кр.масло- тоест, "мижави количества".
Що се отнася до Вит К и Вит Е? зехтинът ги съдържа от 5 до 9 пъти повече!! и това, и СЛЕД КАТО  коригирате 14 гр масло към 100 гр зехтин!!

Нужни са книжки, дебели книжки... често, и обилно. Простете за откровенността.

Последната таблица? е бета-каротен-субстанция относно Вит А ... съобразно новите концепции за "еквивалент ретинолова активност" (RAE).
1 μg RAE=12 μg "хранителен" beta-carotene.
Ако нуждите за деца до 12м възраст, варират от 400 до 500 μg RAE/дневно, сметнете, колко много ви дават ОБИКНОВЕНИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ в онази таблица beta-carotene ... за да "прибягвате" до краве масло!
Един mg = 1000 μg!! ... тоест, 50 гр морковче за обяд? дава 4.5мг бета каротен= 4500 μg /12  = 375 μg RAE- тоест, 50 гр морковче в бебешка обедна каша? дава почти цялата дневна нужда Вит А.
Ами, ако съчетаете морковче със спанак? както аз правя? още по-добре.
Колко още има в АМ Вит А??

Цитат
Вirdie, а какво мислите за гхи?
Това са храни на Индия, Пакистан, Шри-Ланка. Защо ни са на нас тези неща??
Освен че това е дериват на кр/масло.
Зехтин... и само. И краве масло след 12м възраст. След 3-4 г възраст? може и царевично, сусамено и обикновено "олио".

Последна редакция: пт, 02 сеп 2022, 18:19 от Birdie

# 179
Вirdie, а какво мислите за гхи?

Общи условия

Активация на акаунт