Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 37 270
  • 841
  •   1
Отговори
# 300
  • Бургас
Аз не бих купила в Ст. град. Ограничаваш потенциалните наематели само до студенти, а те са проблемни. Бих предпочела Овча купел.

# 301
И на мен така ми се струва.
Но пък в Студентски град е завършен, а в Овча купел е на шпакловка и замаска. Имам познати майстори, с които работя, но цените и за труд и за обзавждане са определено по-скъпи вече.

# 302
Не чистим на хотел, да. Аз и не мърля.
Който е живял мърляво, да си почисти преди да се изнесе, защото никой не е длъжен да му чисти кочинката...

И понеже ми е прясно, това с чистене на чужда кочинка, лично аз си вдех бележка и знам как да процедирам оттук нататък.

И разлика има между чистене, и да ринеш мизерии...само споменавам.
И как ще процедираш? Ще припомня моя лична сага в тази област. Дадох топ направен апартамент, на топ място, на жена  дошла от Лондон за да работи на висок пост в администрацията. Всичко изглеждаше повече от добре, но няколко седмици след като се нанесе замина за Лондон и повече не се върна. В имота стоят всичките й вещи. След няколко нотариални покани юриста ми заведе дело и до ден днешен единственото движение по делото беше, че ме накараха да платя 1000 лева за нейният служебен защитник. Договорът й вече изтече (беше за една година), а още няма насрочено дело. С две думи не винаги човек може да прецени точно.

Предполагам, че е много вероятно да я осъдиш за имуществени и неимуществени вреди. Но просто правораздавателната система е твърде бюрократична, неефективна и тромава. Ще следим сагата.
Ще успея, но вероятен проблем ще се окаже това, че живее в страна извън ЕС. Сумата, за която ще я осъдя, ще е поне  20 000 лева, но дано да имам късмет да ги взема. Ако няма имущество, доходи и сметки в България ще е малко сложно. Наскоро чух за друга наемателка, която обаче си живеела постоянно в България и след като завлекла с много пари наемодателите си се изнесла в Англия с тенденцията да не стъпва в България близките 5-10 години. Както се казва ще поживеем, ще видим. Май бързото производство е по-сигурен начин. Да, не се взимат дължимите наеми и сметки, но поне се гони бързо. Наистина не трябва да се оставят нови наематели да плащат с големи закъснения. При нас моята жена се занимаваше и понеже е милостива ми каза, чак след време, че няма плащания.

А няма ли начин да заведеш дело срещу нея в Англия?

# 303

А няма ли начин да заведеш дело срещу нея в Англия?
Честно казано не ми е хрумвало. Ако има вариант не ми е проблем да наема английски адвокат. Ако някой има опит бих бил благодарен да сподели.

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 16:44 от Мъфин

# 304
  • Бургас
И на мен така ми се струва.
Но пък в Студентски град е завършен, а в Овча купел е на шпакловка и замаска. Имам познати майстори, с които работя, но цените и за труд и за обзавждане са определено по-скъпи вече.

Гледай на нещата дългосрочно. В перспектива този имот ще ти донесе повече и ще бъде по-бързоликвиден, ако наематели/купувачи не са тясно ограничена група.
Не е задължително да го довършиш веднага, ако нямаш средства.

# 305
Честно казано не ми е хрумвало. Ако има вариант не ми е проблем да наема английски адвокат. Ако някой има опит бих бил благодарен да сподели.

В служебната пратика ни се е налагало да си търсим вземания по съдебен път от чужди фирми по техните съдълища. Обичайно и бг адвокат може да задвижи иска срещу длъжника, но процедурата е малко по-тромава.
Важно е обаче да имате документи, с които да удостоверите сумите, които тя ви дължи. Предполагам, че ги имате.
И стига да й имате данните. Или може да потърсите debt collector в UK, който да ви купи дълга и да си я гони вече нея според тяхното законодателство.

# 306

В служебната пратика ни се е налагало да си търсим вземания по съдебен път от чужди фирми по техните съдълища. Обичайно и бг адвокат може да задвижи иска срещу длъжника, но процедурата е малко по-тромава.
Важно е обаче да имате документи, с които да удостоверите сумите, които тя ви дължи. Предполагам, че ги имате.
И стига да й имате данните. Или може да потърсите debt collector в UK, който да ви купи дълга и да си я гони вече нея според тяхното законодателство.
Наистина много благодаря.

# 307
Иначе по темата с домашните любимци и наемателите

# 308
  • Варна
Моя позната си търси квартира във Варна с бюджет 400 лв. С две котки е… Казах ѝ, че е трудна работа, но все пак някой ако знае нещо, да ми пише.

# 309
Моя позната си търси квартира във Варна с бюджет 400 лв. С две котки е… Казах ѝ, че е трудна работа, но все пак някой ако знае нещо, да ми пише.

Да изчака до октомври месец

# 310
  • София
Мандаринка, мисля че иска 3Д, да. Статична и динамична, нали това е 3Д? Не ме бива много по банковата част.
Ще се спретна да декларирам тия дни и ще видя как беше.

Макар че май първо ще проверя какво точно гласуваха за облекченията за деца. Тази година се възползвах и наистина имаше смисъл. Но не знам на края на годината на куп ли ще се ползва, пропорционално по тримесечия ли, как...

# 311
В договора не фигурира ли,че е дала само депозит,а наема не и са се разбрали за по-късно?
Имала съм такова предложение през кризата 2009-2010год. отказах.Отделно,че изобщо не одобрих кандидатите.Заключих жилището за няколко месеца,защото ми беше писнало от такива типажи.Кризата тогава беше много силна (не ми се мисли за идващата) и мои приятели с много добри жилища също имаха празни месеци.
Цитат
След няколко нотариални покани юриста ми заведе дело и до ден днешен единственото движение по делото беше, че ме накараха да платя 1000 лева за нейният служебен защитник.
Винаги ли така се действа,ако е назначен служебен защитник?
Ако не я открият и съответно няма адвокат се назначава служебен защитник, който съм длъжен да платя иначе се прекратява делото. След спечелването сумата за този защитник се добавя към парите, за които е осъдена.

# 312
Това само в случай,че не открият подсъдимият?Ако си е в Б-я,но не се яви предполагам,не плаща ищеца пак и неговият адвокат?

# 313
Нямам идея. В темата вероятно има хора с юридическо образование и се надявам някой от тях да отговори.

# 314
  • София
Мъфин, преди 10 години играх изгонване на наемател със съд. Не се занимавайте. Направете си протокол, като съберете съседи за свидетели и техните подписи, опишете вещите й. Проверете навсякъде за скрити неща дори в камерата на хладилника, и си влизайте в апартамента. Ако иска тя да ви съди. Бъдете сигурни, че няма.
В противен случай, ще си плащате адвокатски и такси, ЧСИ-та, сметки и ще бъдете назад.

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 22:44 от Тук съм

Общи условия

Активация на акаунт