Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 27

• 37 258
  • 841
  •   1
Отговори
# 360
И моя е ново строителство апартамент с ново обзавеждане и не съм склонен да пусна животни, що се отнася до водомерите на цялата сграда са с дистанционно отчитане.

# 361
Скрит текст:
Aз като човек с куче и котка вкъщи,не ми дава сърце да кажа на наемателите "Не,не може животни". Как да го кажа, като знам,че тези животинки са част от семейството и както аз не искам да ме разделят с моите,така и аз бих изисквала това от другите.

След 2 седмици се местим в нова къща,а актуалната ще я даваме под наем на семейство с куче. Не ме притеснява,макар горния етаж,където са спалните да са с мокет,скъп и на по-малко от 2години.
Или ще слагаме нов мокет като се изнесат,или ще се почисти професионално с машина(това по договор им го изсикваме при изнасяне).
Всеки месец се плащат едни $35 такса за кучето.
Това сериозно ли е?
Ами да събираме по 2лв на месец такса "коте" в такъв случай.
Какво ще платят 15лв, ако животното напикае матрака? А дивана? А паркета?
На мен ми се е случвало да отказвам и наем с 200-300лв над обявения, заради животни.
Майка ти сложила евтин ламинат, и без това бил за смяна. Ами точно и аз същото твърдя. Който има обзавеждане като за изхвърляне може да приюти и котета, накрая е все тая, всичко ще се изрива.

Да,такса животни в Щатите е стандартна практика и ми звучи напълно логично. Да са 20-30 лева месечно(или там колкото си решите),след като наемателите се изнасат, със събраните пари се почиства професионално дома/подови настилки.Ако са се задържали за по-дълго време,от събраната такса ще има и средства за нов диван(в случай,че е повреден от животно) примерно.

В имоти под наем ти слагаш най-скъпото обзавеждане и материали ли или нещо на по-добра цена,което дори да се съсипе,ще се подмени без тежък разход? На това ли казваш "обзавеждане за изхвърляне"? Защото ако да,че то 95% от пишещите тук са така с боклуците от Виденов. Не бих отишла в такива крайности като теб,Тангра.

# 362
Не мисля, че горница 20 лв към моя наем ще ми стигте за друго, освен чифт ръкавици, белина и препарати.

А просмукано В паркета напишано, как се отстранявя професионално? Thinking
Сещам се за нов паркет само, а то е много скъпо.

# 363
някои съвсем се вманиачават, ами давайте с балатум и ще го сменяте бързо и евтино. Май някои искат да се върне една идея по-хубав от наемането и реално и след 20 год да не се пипа нищо.

Масово апартаментите са пълен потрес и разруха. Днес ходих да гледам един в Изток, НС 2005, беше ме гнус да пипна хладилника, вътре целия жълт и пълна мизерия, не отворих фурната изобщо.
В това и с 3 котки и кучета да се нанесе някой, няма да стане по-зле.

В хола климатик внос от Япония на 100в, ама трансформатора  не е отвън, а вътре в стаята, не бях виждал такава простотия, а той си бръмчи.
Имаше някакви фотьойли и дивани които бяха  за хвърляне също.

# 364
Започвам с това, че всеки наемодател има право да прецени дали да пуска или не в жилището си животно. Апартаментът си е негов, той поставя условията си, наемателите техните и решават дали всеки го устройват тези на отсрещната страна, съответно дали да сключат договор.
По мое мнение, хора, които оставят котката да си пишка из апартамента и да руши и без животното, има голяма вероятност да съсипят апартамента. Котките са изключително чисти животни. Инстинктите ги карат да си заравят, да ги наречем подаръците, за да не ги надушат хищници и плячка. Къпят се постоянно, пак по същата причина. За да реши да си върши нуждите извън определеното място, животното е или болно, или стресирано или тоалетната му е мръсна. При всички случай това говори повече за собствениците му, отколкото за него. Кучето, ако го изкарваш на разходка редовно, няма да си върши нуждите вкъщи. За другите щети, които могат да нанесат, не съм много компетентна. Гледали сме кучета, когато съм била дете. И под гледали имам предвид мама и татко Grinning Не помня да сме имали щети. Имали сме коли и болонка.
Както има кофти наематели, така и наемодатели.

# 365
И куче имам,и котка имам.
Чисти животни,не правят бели,мебелите не се съсипват.
Защо си мислите,че щом има котка,то по подразбиране мокета/килима ще е задължително опикан и съсипан?

Точно котките са много чисти животни и ако напикаят някъде,то ще е заради някакъв проблем(стрес,бъбреци..),а не защото така й е скимнало.

Защо балатум да слагаш? Защо всичко трябва да е в крайностите?!
Вместо ламинат за 50 лв квадрата,ще сложиш такъв за 25 лв,който пак ще е хубав и новичък,но няма да е в графа луксозен.
Пиша произволни цени.

# 366
Знам, че няма да променя мнението на хората тук, но просто ще споделя личното си мнение, като човек, който от години гледа животни, без да убеждавам никой. Разбира се, че вие сте си в правото да си избирате кой да живее във вашия апартамент. Но: Кучетата пикаят, ако собствениците ги мързи да ги разходят, а котките, ако е мръсна тоалетната. Имали сме кучета в двора, ама все пак бяха научени да пикат само навън. Стискали са се по няколко часа, докато някой ги изведе. Котките са много чисти животни, и ако в тоалетната пясъка е мръсен, ги е гнус да влизат вътре и изискват да се чисти всеки ден, даже понякога мяука, напомня си да му се изчисти, че му мирише. И при мен, и при още други котки съм виждала същото. Ходили сме на море цялото семейство, и нямаше кой да наглежда котката, и я оставихме сама вкъщи с много храна и вода. На 6ти или 7ми ден маци се беше изакала пред самата тоалетна на балатума, защото и е било гадно вече да влиза вътре. Така, че стопанина като е мърляк, животното ще допринесе за мръсотията, но и самият наемател не се знае кво ще остави след него. Ако не се чисти редовно, всичко се изхабява, жълтясва и си става за хвърляне. Например аз в банята ми през два дена мия с препарат батерията на мивката и на душа, защото има толкова много котлен камък, че ако пропусна 10 дни примерно, вече се е натрупал толкова дебел слой, че няма махане и никога повече няма да ги видя лъскави. Ами домакинските електроуреди? Представете си живее някой под наем 10-15г и веднъж не са си измили фурната? А вътре текли мазнини, преливали манджите, загоряли гадости, чернилки, мирише...от първо лице знам за един такъв случай. После тва чудо няма миене, направо печката за боклука. Ако след всяко готвене не се почиства, пръска мазнина и не знам си кво, ми тва става като лепило бе, по кухн. гръб, по котлоните, набива се във фугите...ами вмирисани на цигари мебели, пожълтели завеси?! Като цяло според мен животните са най-малкия проблем, ако се уцели кофти човек, със или без животно. А понякога има такива случаи, че уж отсяваш, гледаш ги уж някакви нагласени, направени, чисти, а у тях коптор и лазят буболечки.

# 367
  • In the land of Never Never
Аз сложих водомери с дистанционно отчитане, скъпи са, но сега вече няма надплащане или недоплащане, всичко е точно според потреблението.

А сградната инсталация как ви се смята?
Ако и останалите съседи имат дистанционно....е ясно.
Но ако нямат...се чака края на сезона, отчитането и вашата сметка също би трябвало да се коригира, като в нея се вмъкне и сградната инсталация ?
Нямам представа, Софийска вода ми отчитат реалното потребление, нулево, когато ме няма, където е сменен водомера. Иначе във фактурата има някакви други показания, но за потреблението е реалното.
В два апартамента под наем са сменени напълно, в този който живея, само в едната двойка, втората не й е изтекъл срока за смяна, а и доста пари са накуп, като му дойде времето.
Договорът се сключва за 1 година и се прекратява с изтичането, освен ако не бъде подписан анекс. Това беше при мен. Никакво безсрочно...
За мен е важно, да не се повтори оня случай, когато твърдеше госпожата, че след една година се е изнесла, та трябваше да доказвам със свидетели, че е живяла там. И понякога може да отсъствам в чужбина, да е сигурно, че всичко си върви по договора. А ако ми трябва да го прекратя, или да се наложи да се преразгледа цената, нищо не пречи да уведомя наемателя, според процедурата в договора.

А да, и това е важно, като се сключва един договор  за наем - как се уведомява другата страна, дали е по телефона, имейл, смс, или някакъв друг начин.

# 368
Животните си миришат, тяхна си миризма и се усеща от всички, които нямат животни.

Скрит текст:
Мантрата, че животните били по-чисти от хората, ми е писнала, ама много ми е писнала. Всичко, което сте го написали за котките, съм го чувала и чела. Котешката тоалетна мирише, дори да не е ползвана все още. Котешките и кучешките храни миришат, гадно миришат. И моля ви се, котките и кучетата не мислят, все още.
Една леля-пенсионерка ми обясняваше, че котките са много чисти животни, за уличните говоря. Ама нейната внучка хвана краста от улична котка. И да, инстинктът им (не разумът) ги кара да не ходят там, където ядат. Но питай тези, които са с бомби от котки в тревата - бомбите са по-яки и от раундъп и всякакви други препарати срещу плевели - всичко изсъхва на това място и поне една година нищо не пониква. Само вонята се носи и се носи.
И домашното куче, изведено на разходка, се качва с предни лапи на щайгите със зеленчуци и плодове, но това за стопанина му не е проблем - кучетата били много чисти. Ама със същата муцуна, с която души и лиже плодовете и зеленчуците, е душило и се е завирало около дърветата и навсякъде, където други кучета са припикали и бомбирали. Колко ли пък да е чисто...

Напикано по пода, просмукало се, може и смяна на ламината да не го оправи. И да се наложи нова заливка на плочата дори. 25 квадрата по 25 лв. са 625 лв. или 52 лв. на месец, ако наемателят благоволи да остане 1 година, а не си бие камшика по-рано. И не е само цената на самия ламинат - времето е пари, както казват отвъдатлантическите ни братя. Трябва и до магазина да отидеш, да поръчаш, да чакаш доставката, да разместиш мебелите, да махнеш стария ламинат, след това да наредиш отново мебелите. И колко време ще отнеме това - минимум седмица, личните усилия също са пари, нищо че не се остойностяват. 

Виденов или Юск, или Икея - все тая, след като масовият наемател търси в нисък-среден диапазон на наема, наемодателите нямат никакъв икономически стимул да слагат по-скъпо обзавеждане. Проста сметка, бизнес.
И Беко, и Миле ще свършат една и съща работа, само струват различно. Също като смартфон Самсунг и Айфон, все същата работа вършат, но не се тръшкате, че Айфонът струвал еди-си-колко по форумите, а си го купувате.

# 369
Аз пак да попитам....как се чисти опикан паркет? И отмирисва? Че никой не отговори...

Не обвинявам животните, дошло им, изпикали се на паркета, от цъбреци или стрес..лошо няма.
Ама как се чисти това просмукало се в паркета?

# 370
Да,животните си миришат.
Кучето ни си мирише на..куче.

Викаме си професионално чистене на мокета веднъж годишно и той става като нов. Не е скъпа услуга.
Петна от храна,която малките са омазали,миризмата от кучето,което спи на мокета и тн..всичко се отстранява.
Не е задължително да се сменят мокети,килими и ламинати.

Така се чисти опикано по килими и мокети,Тета . Или с професионална машина или купуваш подобна за домашна употреба.

За паркет не знам..специални препарати за паркет и машина,ми е предположението.

# 371
На мен никога не ми се е случвало, но...с препарати може би?! Има препарати специално за животни, за неутрализиране на миризма на урина. Плюс това, ако се изпикае, се чисти на момента, няма да го гледаме 2 дена и да го заобикаляме, докато попие и изсъхне.

# 372
Килимите не ме притесняват, носят се да се изперат. Но просмуканото под дъските няма как да се изчисти...освен с редене на нов паркет, което за 200 лв няма как да стане...течността се просмуква, дори веднага да избършеш...физика, течността търси най-лесния път надолу...ще те чака да вземеш парцала ли...едва ли...

Това е моят аргумент Не на животно.
Нищо лично към животните...

# 373
Излишни усложния, които просто могат да се избегнат.

Нищо лично протим наематели и/или животни. Аз самата имам котка, която е прилично и чисто същество, но няма как да съм 100% сигурна, че няма да направи беля.

# 374
  • In the land of Never Never
Аз пак да попитам....как се чисти опикан паркет? И отмирисва? Че никой не отговори...

Не обвинявам животните, дошло им, изпикали се на паркета, от цъбреци или стрес..лошо няма.
Ама как се чисти това просмукало се в паркета?
Всичко се чисти, с известно усилие и препарати. Не е невъзможно да стане беля, и не всички котки са възпитани, но всеки си решава за себе си.
Имах котарак, който не беше кастриран, ами маркираше си момчето, из къщи, на дивана, стената, мокета, миришеше на конюшна. Той изстрелва няколко капчици, но на мъжкия котарак нямате си на представа как смърди урината. То е за да привлича евентуалните мераклийки. Природа.
Аз обичам да ми мирише на хубаво, на парфюми, а изведнъж домът ми мирише на кенеф.Frowning
Започнах да го пускам навън, беше малко сложно, защото бях на третия етаж, трябваше да слизам с него, да му отварям, после да го търся да го прибера, а мъжките котараци понякога забравят да се приберат, като видят мацка, но общо взето, на него му беше по-добре. Тогава кастрацията не беше толкова разпространена, говоря за 90-те.
Щом почнах да го пускам навън, престана моментално да маркира вкъщи. Апартаментът абсолютно се отмириса за един месец, всяка миризма се изпарява накрая, и всички бяхме щастливи. Кастрирах го, но доста по-късно, като вече започна да остарява, защото се биеше до смърт с другите котараци. Сега вече всички ги кастрирам още като станат на около 6 месеца, независимо дали са мъжки или женски, и не ми е правят подобни проблеми. Но това е особен случай.
Но наистина, няма как да убедиш хората, които са решили, че това може да им създаде проблеми.
Аз ще споделя като си излязат наемателите с котките и кучето, дали наистина щетите са много. Плащат добре, редовно, дали са капаро три месеца, така че, и нещо да има, вероятно ще се покрие.

Общи условия

Активация на акаунт