Студенти в Нидерландия - 13

• 58 439
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте! Имам въпрос към тези, които вече са минали през това. Случвало ли се е на някой да плати за квартира на сляпо, без преди това да е имало оглед? В момента съм в такава ситуация и се въздържам, защото дотук попаднах на трима измамници. Моля, ако има такъв да сподели!
Здравейте,
Вече съм споделяла, но ние така наехме миналата година - без оглед, платихме, подписахме и три месеца по-късно се явихме на адреса със свито сърце.  Да, бях потърсила информация в социалните мрежи, но ми беше неспокойно. За радост всичко беше наред. Поискайте снимки, виртуален оглед или помолете за реален оглед студент, който е на място, при възможност.

# 136
  • СОФИЯ
Poli.toncheva успех на сина ти в новото начинание! Наистина е хубаво, когато децата знаят какво искат и се ориентират сами от рано. Успех на търсещите квартири!

# 137
Спешно търся вариант как да изпрати синът ми багаж от Нидерландия. Някой някакви идеи?

# 138
Преди да откажете общежитието, прочетете назад в темата или може би предишната. Беше обяснено, че жилище закупено скоро не може да се отдава под наем за определен период от време. Да не се окаже, че може да живее при приятеля си, но не може да се регистрира в общината.

# 139
Не мисля, че ще има проблем.
Аз не намирам условие, че нямаш право да отдаваш имот, закупен с лични средства.
Също така той ще наеме част от имота, а не целия.
Доколкото знам не може да се отдава имот с ипотека ( първа ипотека), но пак отдаване само на стая мисля е допустимо.
Идеята е, че собственика го ползва все пак за лични цели.

Проверих в сайта на данъчните и не виждам проблем. Пише, че собственика не дължи различни данъци, ако отдава стая с годишен наем не по- висок от 5711 евро. И собственикът и наемателят трябва да са с адресната регистрация на имота.

# 140
  • Бургас
И аз за това се притеснявам, уж продавачът  на жилището казал, че може 2 човека да се регистрират, повече не,  дали някъде има инфо онлайн за тези регистрации в общината да прочетем
А ако вземем стаята в общежитието после можем ли да я преотстъпим на друг човек

# 141
Зависи от договора. Възможно е да е разрешено или да можете да прекратите с 1 месец предизвестие, а може и да не е. Четете много внимателно договора.

# 142
И аз за това се притеснявам, уж продавачът  на жилището казал, че може 2 човека да се регистрират, повече не,  дали някъде има инфо онлайн за тези регистрации в общината да прочетем

Не знам дали няма да се объркате от различните  правила.
Тези правила ,които съм споменала по-горе , касаят банки и данъчни. (Вашият имот няма да е с ипотека- банка не ви касае. Правилото от данъчните касае определяне на данъците за апартамента, според наема)

Явно има и правила на всяка община за отдаване на стаи от едно жилище.
Оказва се, че има градове като Лайден, Алмейре и Лейлистад, където общините са решили да не дават нови разрешения за отдаване само на стаи. Една от причините е, че градовете са претоварени от колела.
Писахте, че апартамента е с 2 спални. Община Амстердам например има ограничение, когато се отдава на стаи- по един човек на стая. Може и други общини да имат такова ограничение.
Ето какво намерих:
https://fris.nl/verhuur-aan-meerdere-personen-wat-zijn-de-regels … 20te%20beschikken.

# 143
  • Бургас
Благодаря, аз това намерих в интернет, то всъщност няма да е договор за наем вероятно, а само декларация-съгласие, дано всичко да е ОК, защото след седмица ще сме загубили предложеното общежиетие от Фонтис и оставаме само с този вариант, ще е голям ужас ако от два стола накрая се окажем на земята
 If you don’t have a purchase or rental agreement because you are moving in with somebody else, you will need the following.
a. Proof of identity from the owner or main occupant of your address.
b. A written declaration stating that the owner / main occupant consents to you registering at their address.
В договора за общежитието май пишело, че е за 1 година и ако се откажем след месец, сигурно ще искат парите за цялата година, ако има възможност да го преотдадем на друг, щяхме и него да вземем, все ще се намери желаещ при тази липса на квартири

Последна редакция: чт, 23 юни 2022, 09:13 от bur02

# 144
Благодаря, аз това намерих в интернет, то всъщност няма да е договор за наем вероятно, а само декларация-съгласие, дано всичко да е ОК, защото след седмица ще сме загубили предложеното общежиетие от Фонтис и оставаме само с този вариант, ще е голям ужас ако от два стола накрая се окажем на земята
 If you don’t have a purchase or rental agreement because you are moving in with somebody else, you will need the following.
a. Proof of identity from the owner or main occupant of your address.
b. A written declaration stating that the owner / main occupant consents to you registering at their address.
В договора за общежитието май пишело, че е за 1 година и ако се откажем след месец, сигурно ще искат парите за цялата година, ако има възможност да го преотдадем на друг, щяхме и него да вземем, все ще се намери желаещ при тази липса на квартири
Като майка на трима около и над 20-годишни бих заложила на общежитието. Знаете ли ги тези двама юнаци, когато заживеят заедно, дали няма да влязат в чести оперативни конфликти, особено ако са барутлии. В мелницата на напрежението се налива от много места, особено в първата година - нови отговорности, нова среда, липсата на помощ, която приемат за даденост, битови казуси, емоционални липси и несигурност. Деликатно се опитвам да кажа, че ако синът Ви живее в собственост на съквартиранта си ще е допълнително натоварен. Когато са само съквартиранти статусът е равностоен и ми се струва по-сигурно.
Поднасям, само, различна гледна точка.

Последна редакция: чт, 23 юни 2022, 09:30 от Kepeva

# 145
Bur02,
Да, достатъчна е и само декларация от собственика, без договор за наем.
Скрит текст:
Сега ми припомняте, че аз някога, като дойдох в Холандия бях регистрирана с такава декларация. Тогава нямахме брак със съпруга ми.

# 146
Здравейте,
Знам, че някъде все е коментирано, извинявам се, но за доказване на дохода пред агенцията и наемодателя достатъчна ли е бележка от работодател? Преведена от заклет преводач, разбира се. Благодаря.

# 147
mst,
В Нидерландия е достатъчен фиш от заплата, поне за местни фирми ( в него фигурира освен заплатата ти и от кога си назначен).
Бележката от работодател е даже повече от фиш, защото ще има и подпис. Помолете ги да сложат от кога сте нзаначен(а).

Ако не разполагате с време, им пратете копие, което вие сте превели и им кажете, че декларирате, че ще представите и превод от преводач ,и казвате в какъв срок.

Те винаги могат да ви поискат допълнителен документ. Ако изрично не ви казват какъв документ им трябва, представяте какъвто смятате за удачен.

# 148
  • Бургас
Kepeva, и аз се притеснявам за тези неща, ама младежът така иска, пък и защо да не пробват, все пак има и положителни страни - осигурен подслон за цялото следване, а не само за 1 или 2г., ако се разбират - ще си помагат, учат в една специалност, ще си готвят, ще се забавляват заедно, моичкият сам сигурно ще се депресира и стресира, ако пък нещо не се получи - на място ще си търси друго настаняване, то така или иначе и общежитието не е вечно

# 149
За всички деца, които ще се прибират тези дни от Ейндховен или Амстердам със самолет. Опашките по летищата са ужасяващи, понякога по километър дълги. Чака се много поради намаления брой обслужващ персонал и многото пътуващи. Отиване както преди час и половина вече не е опция, а си е направо гаранция за изпускане на самолета. Полетите също имат големи закъснения. Самите летища имат съобщения да се отиде минимум 3 часа, даже по-добре 4 или повече по-рано преди полета. Звучи много неприятно, но по-добре да са подготвени.

Общи условия

Активация на акаунт