Студенти в Нидерландия - 13

• 58 401
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Одобрени сме за помощ при настаняване за първи курс във Fontys Айндховен. Следващата седмица ще получим достъп до база със свободни места от агенция Friendly Housing. Бихте ли дали съвети за критерии за избор на стая. Освен цена и разстояние до университета. Какво друго е важно или пък да внимаваме за някакви особености?

# 361
Здравейте, малко встрани от квартирите, но виждам, че bachelor програмите в Нидерландия са 3 години. Това проблем ли е за мастерс програма в последствие, примерно да се направи в България, където bachelor е 4 години?
Трябва ли да се търси 2 годишен мастерс?
Как се приравнява такъв bachelor в България?

# 362
Момичета да питам някой успял има ли да наеме стая през vestide?

# 363
  • Бургас
Стаите които предложиха на нас чрез Фонтис бяха в едно общежитие, изглеждаха еднакво и на една цена, горе-долу само етаж можеше да се избира, иначе аз бих гледала основно близост до университета, обзавеждане в стаята и цената, ако е къща с общи кухня и баня - брой съквартиранти

Последна редакция: чт, 07 юли 2022, 09:33 от bur02

# 364
Одобрени сме за помощ при настаняване за първи курс във Fontys Айндховен. Следващата седмица ще получим достъп до база със свободни места от агенция Friendly Housing. Бихте ли дали съвети за критерии за избор на стая. Освен цена и разстояние до университета. Какво друго е важно или пък да внимаваме за някакви особености?
Вие сте късметлии,каквото и да предложат е по-добре от нищо.Хубавото е ,че университета гарантира за вас и се води като посредник,между фирмата и вас,тоест пази ви от  измами и ви гарантира настаняване за 6мес или 1 година.Когато ви настанят  огледайте добре стаята и запишете и най-малките подробности-одраскана стена , шкафче без дръжка,надраскан фурнир на гардероба и т.н-/графа в договора/защото после всичко се приспада  от депозита и накрая от 500 евро депозит не връщат нищо.Друго важно е да гледате на какво растояние от унито сте-тук помага Гугал мапсИ не маловажно е и цената -не очаквайте лукс -квартирите са чисти ,но много малки по квадрати-8-10кв.,предлагат и скъпи ..но всеки според възможностите.Друго важно е -поне при нас беше така-много бързо за 30мин да успееш да си запазиш квартирата която си избрал..Пуснаха за около 1-2 часа- към 30квартири  ,за които се борят сигурно над 100 деца,точно за 20 мин-свършиха..синът ми успя,но много не успяха да си запазят.Дано да ви е полезно.Успех на студента !!!

Последна редакция: чт, 07 юли 2022, 09:10 от pali78

# 365
И аз потвърждавам- трябва да сте пред компютъра и да сте максимално бързи. Френдли дават основно къщи, често предложенията са с 12 съквартиранта- гледайте да избирате такива с по-малък брой.
Номерата на стаите се броят от таванската надолу, тоест номера 1-2 на стаи са най-горе в къщата. Според мен ако има опция да избирате - гледайте “средни” номера на стая- така няма да имате настаняване в таванските, със скосяване, както и на първи етаж-ниво улица, тъй като често прозорците на ниво улица са неотваряеми.

# 366
Ако някой е успял да Намери квартира след регистрация във vestide ще се радвам да ми пише.

# 367
Дъщеря ми също е приета в Тилбург и се сблъскваме с проблема с намиране на квартира. Ако някой освобождава или си търси съквартирант ще съм благодарна да се отзове!

Здравейте! И ние се сблъскваме с огромния проблем намиране на квартира в Нидерландия! Търся квартира за синът ми, който ще учи в Тилбърг за първа година. Но в града не можем да наемем нищо за сега. Или никой не ни отговаря или ни викат на огледи на място. На няколко пъти попаднахме на измамници. Последната беше от камернет. Вече търсим квартира и в Бреда и в Айндховен. Но не съм наясно с ваденето на BSN проблем ли ще е, ако е настанен в друг град, а учи в Тилбърг? И ако не успеем да наемем нищо до началото на учебната година може ли да отседне временно при свои приятели в Айндховен примерно? Как се вади тогава BSN? Или ако е на хотел или в стая през airbnb? Ако може някой минал по този път да даде съвет как да постъпим !

# 368
  • дядовата ръкавичка
Ако някой е успял да Намери квартира след регистрация във vestide ще се радвам да ми пише.

Във vestide квартири се предлагат според времето на регистрация и отдалечеността на студента (което не ми е много ясно, може би ако си в БГ имаш по-голям шанс).  Синът ми завършва втора година и още не е получил предложение от vestide.

Но не съм наясно с ваденето на BSN проблем ли ще е, ако е настанен в друг град, а учи в Тилбърг? И ако не успеем да наемем нищо до началото на учебната година може ли да отседне временно при свои приятели в Айндховен примерно? Как се вади тогава BSN? Или ако е на хотел или в стая през airbnb? Ако може някой минал по този път да даде съвет как да постъпим !

За издаването на BSN не мисля, че е проблем къде живее, стига да е в Нидерландия.  По другия въпрос - има право на 3 или 4 месеца пребиваване без регистрация, но няма да може да направи банкова сметка.

# 369
  • Бургас
И моят студент ще живее няколко месеца без регистрация, уж проучил, че не било проблем, холандска банкова сметка на него не му трябва засега, ще платим цялата такса за университета август от българска сметка, после ще му превеждам джобни на   револют сметката, наем ще плаща в брой.
Иначе уж имало доста първокурсници, които отпадали още първия  семестър и те освобождавали квартири зимата.

# 370
bur02, може и да съм в грешка, но това, което четох е следното:
"If you move to the Netherlands from abroad you must notify the municipality where you will be staying within 5 days of your arrival"
Нека потребителите с по-богат опит да кажат...

# 371
  • Бургас
Register as soon as possible (preferably within 5 days of your arrival) in person at the municipality.
Прочетох за Амстердам, че глобата е 325 евро.  Най-много да ни глобят, ще видим, синковецът казва, че нямало да може да се регистрира няколко месеца, на знам защо, да се оправя на място.

# 372
# 373
  • гр. София
Един въпрос към опитните майки, чийто студенти са вече за втора, трета година в университетите...
Студентка, която не работи там в Холандия трябва ли да доказва пред властите, че има достатъчно средства за престой и обучение там?

Последна редакция: чт, 07 юли 2022, 16:40 от Mama Mimi

# 374
Здравейте! Искат ни удостоверение от унито за посъавени ваксини. Трябва да го взема от личния лекар и да го преведа предполагам. Ковид ваксината нали не е задължителна за Нидерландия?

Общи условия

Активация на акаунт