Студенти в Нидерландия - 13

• 58 411
  • 742
  •   1
Отговори
# 390
Може би се визира друга страна или от приложен в академичен, където се изисква приравняване и вземане нда допълнителен хорариум. Съвсем нормално си е от академичен бакалавър да се продължи в академичен магистър (за Нидерландия). Дори тук има майки на такива студенти. Знам за познат, който е завършил бакалавър в НБУ и в момента завършва магистратура в Грьонинген.

# 391
Въпросът е за това, че в Нидерландия бакалавърът е 3 г., а в БГ е 4г.и съответно има разлика в кредитите, и съответно с академичен бакалавър от Нидерландия не можеш да правиш магистратура в БГ например или в друга държава, където се изискват 4г. Бакалавър. Може да се окаже, че приложният бакалавър с 4г. обучение се признава в БГ или в друга държава с изискуеми 4г. И че трябва да държиш при-мастер в БГ след академичен бакалавър. Обратното е пиложението в Нидерландия.
Ама само си разсъждавам де! Сега ще погледна Пловдивския уни за специалността на дъщеря ми колко кредита искат за магистър по медицинска биология.

# 392
Моят син е с четиригодишен бакалавър. Неговия университет предлага и магистърска програма към специалността му.   За мен това е най чистия вариант. Но малкият  ми син е в приложен уни в Германия и ще търси академична магистратура. Ще има приравнителна година.

# 393
В българските университети въведено ли е понятието "кредит"? Порових отгоре отгоре в СУ и ТУ и не видях никъде такива изисквания. По-скоро за завършилите други университети се изисква академична справка  - изучавани предемети и хорариум и вероятно тогава казват дали става или не и дали е необходимо нещо допълнително.

# 394
  • гр. София
Всеки гражданин на ЕС може да пребивава до 3 месеца в друга европейска д- ва без адресна регистрация.

Мама Мими,
Кой ви иска да доказвате средства?
Ако наемате квартира, собственикът има право да ви иска информация за доход.
Но университетът - не.
Нидерландия е социална държава и местните деца, чийто родители са с нисък доход ( не знам границата , но мисля е около 36000 годишно), получават субсидия от държавата, която не трябва да връщат, ако завършат до 10 г.

Гражданите на ЕС не трябва да доказват средства за пребиваване. Преди влизането ни в ЕС, трябваше
rosss, нещо съм се стъписала...Thinking
Много ти благодаря за информацията! Heart Decoration После прочетох, че е точно така както го описваш...
И аз да споделя, че специалността на моята дъщеря е с продължителност 4 години бакалавър. после още две години магистратура ще може да продължи...

Последна редакция: пт, 08 юли 2022, 11:05 от Mama Mimi

# 395
В Англия също унитата са 3 гоини. Това значи ли, че след Нидерландия може/не може да се прави магистратура там?

# 396
Всеки един университет, дори на ниво специалност имат самостоятелни изисквания за прием. Не може да се обобщи дали 3 или 4 годишен бакалавър е по-подходящ. Като цяло в България, ако е завършен 3-годишна програма, най-вероятно няма да може да се запише магистратура. Това обаче не може да се каже, че е валидно за всички държави. Така че не гледайте общата картина, а всяка една програма и ще разберете как може да се кандидатства. Някои имат интервю, GMAT резултат и т.н.

# 397
Здравейте, малко встрани от квартирите, но виждам, че bachelor програмите в Нидерландия са 3 години. Това проблем ли е за мастерс програма в последствие, примерно да се направи в България, където bachelor е 4 години?
Трябва ли да се търси 2 годишен мастерс?
Как се приравнява такъв bachelor в България?

Ripple,

трудно е така въобще изобщо да се отговори. Трябва конкретно да се зададе въпроса в институцията която се заниимава с признаването и приравняването - беше преди Съвет за висше образование, сега е НАЦИД, там се подават документите и се чака тяхно решение кое се признава и кое не и как и доколко....  Има варианти и тънкости, но пак, казвам, едно е да искаш да ти признаят инженерство, друго право, трето медицина.... Спецификите са много и не е просто.
Дъщеря ми завърши в Холандия  колежа към Утрехтския университет по арт едн сайънс програма мейджър право и найнър икономика, 3 год бакалавър. Веднага след това кандидатства за магистър международно право в няколко Лоу факултета, като беше приета в някаолко, наравно със студенти завършили бкалавърски програми в лоу скуулс. Изкара програмата в Маастрихт и взе диплом LLM международно право. Е, направи постъпки да й се признае образованието у нас и получи отказ - аргумента бе, че в БГ правото е дисциплина, която се изучава в 11 семестъра и директно се излиза магистър и нейното не пасва на нашата система. Оказа се възможно ако кандидатства и я приемат в български ВУЗ специалност Право да й бъдат признати определени кредити по определени специалности, които се покриват, останалите да си ги вземе да се яви на държавните изпити и тогава да получи български диплом, което тя направи за около 2,5 години и от повече от 2 години е горд собственик на български диполом по право, не че й е потрябвал, работи си с холандските документи в Германия, но искаше да има и тукашен вариант и го има....
Но, повтарям, трябва да се проверява конкретно за дадената облас и специалност, за даден университет и програма - какво се признава и как.
Няма универсално правило, поне засега, все още не сме се унифицирали дотолкова....

Да не говорим за специфичните специалности медицина, архитектура, право....

# 398
В Англия също унитата са 3 гоини. Това значи ли, че след Нидерландия може/не може да се прави магистратура там?

Stella, Stefan правилно е писал, че всичко зависи от конкретната комбинация.
Синът ми завърши тази година бакалавър в Глазгоу - 4 години. Директно продължава там още една година за магистър.
Доста дестинации оглеждахме (Нидерландия, Австрия, Испания, Сингапур, Сидни, САЩ) - оказа се, че навсякъде за неговата специалност искат още две години за магистър,  а в Южна Корея  - заради изискването за език стават 3 години.
Та, не може да се обобщава, всичко е конкретика.
Някой беше питал за кредити в БГ - има въведени в УАСГ доста отдавна.

# 399
Малката ни дъщеря завърши три годишен бакалавър в академичен уни в Нидерландия. Кандидатства и бе приета за магистратура в ETH Zürich. , където сега завършва.

# 400
MST
Каква е специалността, която е завършил синът Ви и в приложен университет ли? Ние също мислим за магистратура в Щатите, инженерна специалност, приета в ТУ Айндховен.

Последна редакция: пт, 08 юли 2022, 13:39 от stella1977

# 401
Специалността е Civil Engineering, University of Glasgow. В UK университетът си е университет. Няма подобно делене на академичен и приложен.

Rosss, а колко години е магистратурата й?

# 402
  • гр. София
Аз отново да върна темата към настаняването...
За Амстердам пише новини...
...подготовката за ново строителство на голям комплекс в Sluisbuurt в Амстердам: домове за почти 770 студенти и младежи. Строителството е планирано да започне следващата есен.
Знаете ли за това? Имате ли информация?
Общо 750-те жилища ще бъдат разположени в две различни сгради в новия квартал Sluisbuurt в Амстердам и според споразумението с общината повечето са независими студиа. Останалата част от студентското жилище се състои от стаи с общи санитарни възли. Сградите също така ще имат съоръжения, които са силно насочени към срещи между жителите: ще има различни общи стаи с общо повече от 500 m2.

# 403
mst,
2 години.

И в САЩ магистратурата мисля е 2 години, и в Нидерландия, и в Швейцария

# 404
За България изискванията са записани в чл. 42 на Закона за висше образование
"Чл. 42. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) Системата на висшето образование организира обучение след завършено средно образование и се състои от следните степени:
1. образователно-квалификационна степен "бакалавър", за придобиването на която в съответствие с учебния план се изискват:
а) не по-малко от 180 кредита със срок на обучение не по-малък от три години - "професионален бакалавър по ...";
б) не по-малко от 240 кредита със срок на обучение не по-малък от 4 години - "бакалавър";
2. образователно-квалификационна степен "магистър", за придобиването на която се изискват:
а) не по-малко от 300 кредита съгласно учебния план със срок на обучение не по-малък от 5 години;
б) не по-малко от 120 кредита след придобита образователно-квалификационна степен "бакалавър" по т. 1, буква "а";
в) не по-малко от 60 кредита след придобита образователно-квалификационна степен "бакалавър" по т. 1, буква "б"."
Ако се признава диплома в България - 3-годишните бакалаври се приравняват на "професионален бакалавър.
За магистър - минимум 5 години и 300 кредита.
Предполагам, че и другите държави си имат закони с подробно описани изисквания.
Сигурно и всеки университет при прием за магистър описва в изискванията колко кредита трябва да има - поне в Европа

Общи условия

Активация на акаунт