Студенти в Нидерландия - 13

• 58 381
  • 742
  •   1
Отговори
# 435
Ние сме тук от два дни. Днес е церемонията по дипломирането на сина ми. Рос, би ли ми помогнала с малко инфо. Дали не трябва с договора за работа,  диплома за завършено образование и договора за наем да си направи среща в кметството за смяна на статута ? И ако да, какво да избере от представените възможности.
Иначе  ние два дни прекарваме багажи, чистим и подреждаме , обзавеждаме , синът ни  е на работа и двамата със съпругът ми сме като луди с картечница из града. Почти приключихме с грубата работа, днес сме на колела и ще се наслаждаваме на момента. БУАС ни очаква.

# 436
Според мен си трябва да се мине през кметството (не знам дали не може онлайн с DigiD) да ги уведоми за новия адрес, на който може да бъде открит за кореспонденция само с договора за наем. Другото според мен вече е постъпило като информация при властите.

# 437
За смяна на адрес не е необходимо да се ходи до до общината, с DigiD става

# 438
Адрес той смени, дори вече му идва и пощата тук. Всичко става онлайн
 Аз за статута имах предвид. До колкото знам една година след дипломиране данъците му са ниски, след това стават равноправни на нидерландските . И мисля, че тази година може да работи с този статут все още, но до година трябва да се смени . Убедена съм в това , надявам се на помощ  с  инфо.

# 439
Ние нямаше как да започнем да търсим квартира, преди да знаем, къде ще бъде прието детето. И действително сега ни е много трудно, защото въобще не знаем, откъде да започнем и какво да правим. И то от разстояние. Навсякъде се говори, че има много измамници ... Ако някой има опит с намирането на стая в Енсхеде, ще бъда много благодарна да сподели опита си.

# 440
Имам въпрос към студенти или родители на кандидатстващи или учащи в Университета  Тилбург,  колко дни след доставката по куриер на дипломата за средно образование получихте окончателно решение?
Благодаря на всички отзовали се на въпроса.

# 441
G.D.,
Не казвам, че съм на 100% сигурна, но познавайки холандците, никъде не трябва да ходи. Те си му знаят и майчиното мляко вече.
Какъв статут да сменя?
Той е постоянно пребиваващо лице от ЕС. Плаща си данъците. Беластингдинс си го водят на отчет.
Регистрирал се е на новия си адрес. Нищо повече не трябва да сменя.
Като направи 5 години и е научил холандски, ако иска да кандидатства за гражданство , това е следващата му смяна на статут, живеейки и работейки там.

* дописвам: Някога ни трябваше специална карта за постоянно пребиваващ, която ти дава право и да работиш там, но с влизането в ЕС, не трябва. Само трябва да можеш да се издържаш, адресна регистрация и BSN.
Да си насрочи среща какви документи му трябват за гражданство. Този отдел е най- запознат със статута на пребиваващите и те ще му кажат трябва ли нещо да променя 😊

Последна редакция: ср, 13 юли 2022, 14:30 от rosss

# 442
Може ли малко помощ от знаещите.Трябва ли да превеждаме  документите за приходи от НАП ...защото изчетох заглавната страница и там пише...не превеждайте излишно скъпо...Те са с зелен печат и такъв голям син...пише за Хонландия...По 2-листа..отпред дани моите имена адрес...а 2-рия лист е с месечните възнаграждения..????? СЕГА СТОЯ И СЕ ЧУДЯ...ДА ТЪРЧА ЛИ ПРИ ЗАКЛЕТ ПРЕВОДАЧ!!!

# 443
Да, за Делфт иде реч.
Ние имахме условен прием още ноември месец, защото подадохме документи октомври. Разбира се в началото търсенето беше по-скоро проучвателно. Но от Нова година е интензивно, с ясната идея, че ще учи там.
Не, не съм променила мнението си за Студентския хотел, просто реших, че ще можем да намерим нещо по-евтино, защото близо 900 евра са си сума, дори и за студентите от “нормална” Европа и скъпия наем щеше да е за сметка на дребните удоволствия, които сега ще може да си позволи. След това намерихме и стигнахме до договор, с Камелот Кампус015 в Делфт за 790 евра, но отзивите бяха потресаващи и се отказахме. След това продължихме. Месеци наред - нищо. Докато преди 4-5 дни, нещата се случиха. Имахме право на избор от студио е Хага (1000 евра), студио в Делфт (900 евра) и стая в Делфт (500 евра). Повечето агенции дори познаваха детето по гласа и повечето бяха изключително любезни. И от една, дори ни се обадиха, те,  за предстоящи 2 стаи, ако харесаме поне едната, да ни я дадат, изпратиха ни клип, понеже собственикът не предлагал онлай оглед, момичето от агенцията засне клипчето, попълнихме формата на агенцията, представих доходите и всичко както му си е реда и ни изпратиха договор.
За човек, който от месеци само това прави, вече съм на етап, в който само като прочета обявата или условията и цената и разбирам дали обявата е измама или реална. Самите агенции, при интерес към някой апартамент или студио, връщат отговори, че не те съветват да го наемаш, защото обявата е съмнителна.
Та, на нас ни беше ясно, че търсенето ще е мъка, в момента в който сме решили, че ще учи там, и ни беше ясно, какво предстои. Признавам, че ужаса с търсенето, надмина и моите очаквания. За следващата година се надявам на общежитие, защото регистрацията ни в room.nl, ще е вече доста стара. Холандчетата се регистрирали, още като навършат 16, та да пазят ред.
Преди години може и да е било по-лесно, но сега нещата са други. Брекзит, бежански вълни…Познати от там, казват и че скоро са започнали  масови проверки за живеещи в апартаменти, повече от колкото е рарешено от общината. Много собственици са понесли солидни глоби. Това е изкарало на пазара стотици хиляди гастърбайтери, които до сега са живеели по 6-7 човека, при разрешени 3, например.
Не е лесно, ама то лесно в живота почти няма.
Само да допълня, че ние кандидатствахме само в 1 университет, само 1 специалност. Целта ни е била детето да учи точно това, точно там, а не по принцип да учи в Холандия, където  и да е, каквото и да е. Ако тази специалност я имаше на английски в Швейцария или Германия, можеше и там да подадем документи, но уви, няма я.
Битката я водя, не от болни амбиции, а заради детето. То иска, дори беше склонно да пропусне годината и догодина ако трябва да кандидатства пак, затова не подадохме в България никъде документи. На мен ми е все тая. Даже за 2000 -2200 лева (толкова ще ми коства издръжката) в София или Пловдив,  ще живее супер сносно. Но това е мечтата на детето, положило е толкова усилия през годините, длъжна бях като родител 8 месеца да търся.
Но, както казва една друга потребителка … хорта са различни, в частност и родителите.

Последна редакция: ср, 13 юли 2022, 15:02 от Bubolina03

# 444
Много добре извървян път,  Буболина. Поздравления за свършената работа . И успех на младежа в приключението студентски живот в Нидерландия .
Подобно на вашия случай , когато търсехме стая през кликворкамер  за приятелката на сина ми, след два  месеца непрекъснато кликване върху всяко предложение накрая й писаха да е в готовност   в точен момент  , и да следи за конкретно предложение.  Така хвана стая тя.  Опитват се да помагат хората, колкото могат . Стига да видят че си упорит и не се отказваш . Церемонията по завършването тук в Бреда върви с пълна сила. Свят различен, хора всякакви, има и българи дори. Много е различно . И интересно. Ще пиша подробности напред .

# 445
  • пловдив
За смяна на адрес не е необходимо да се ходи до до общината, с DigiD става
Задължително ли трябва да представи договора за наем при смяна на адреса

# 446
Много добре извървян път,  Буболина. Поздравления за свършената работа . И успех на младежа в приключението студентски живот в Нидерландия .
Подобно на вашия случай , когато търсехме стая през кликворкамер  за приятелката на сина ми, след два  месеца непрекъснато кликване върху всяко предложение накрая й писаха да е в готовност   в точен момент  , и да следи за конкретно предложение.  Така хвана стая тя.  Опитват се да помагат хората, колкото могат . Стига да видят че си упорит и не се отказваш . Церемонията по завършването тук в Бреда върви с пълна сила. Свят различен, хора всякакви, има и българи дори. Много е различно . И интересно. Ще пиша подробности напред .

Абсолютно! Вече накрая хората я съжалиха, видяха колко е упорита и решиха да помогнат. С 30-40 имейла и чакане, просто не става. Знам, че не би следвало да е така, но е така и освен да се приспособиш, нямаш избор!

# 447

Абсолютно! Вече накрая хората я съжалиха, видяха колко е упорита и решиха да помогнат. С 30-40 имейла и чакане, просто не става. Знам, че не би следвало да е така, но е така и освен да се приспособиш, нямаш избор!

Кой е казал,  с 30-40 имейла , да има и така да търсят, но има и хора , които търсят месеци, стоят на компютъра от сутрин до вечер (както аз правих) до повръщане, ходят до Нидерландия, и т.н. Мислите ли, че те не са упорити. Тук говорим и за свободно време, средства , да при някои се получава , при други не, не защото не са упорити , а просто защото както ни казаха, че приетите студенти са много повече от предлаганите  места за настаняване, поне на нормална цена. Не всеки може да си позволи наем от 1500 евро и нагоре.

# 448
Здравейте, малко встрани от квартирите, но виждам, че bachelor програмите в Нидерландия са 3 години. Това проблем ли е за мастерс програма в последствие, примерно да се направи в България, където bachelor е 4 години?
Трябва ли да се търси 2 годишен мастерс?
Как се приравнява такъв bachelor в България?
Бях на едни семинари на Unify пролетта и там споменаха тази тема, че е проблем, да. Не знам много подробности, но 3 години са мисля 180 кредита, а повечето унита искат 240 (4 години). Въпреки че попадах на мастърс програми например в Испания, където пишеше на сайта на унито, че искат 180 кредита от предходен бакалавър. И аз все се каня да прочета повече по темата...
Каква е продължителността на бакалавърската програма зависи от университета. Приложните университети са с 4-годишни програми, а изследавателските са 3-годишни. Не е пречка за магистратурите.

# 449
Здравейте! Дали има отменени полети до Нидерландия на този етап? С коя компания е за предпочитане да се пътува - Уизеър или Райънеър? До Айндховен ме интересува. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт