Студенти в Нидерландия - 13

• 58 347
  • 742
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, записвам се да следя темата отрано. Дъщеря ни ще бъде 8-ми клас и започвам лека полека да се запознавам с условията за кандидатстване в чужбина.

# 541
  • София
Може ли в чекирания багаж в самолета да се пренасят храни и течности? Мед примерно и лютеница? Grinning

И трябва ли да се носи някакъв документ за поставени ваксини?

# 542
  • дядовата ръкавичка
За supplementary grant прилагате ли last bank payslips,

или удостоверенията от НАП са достатъчни? Тъкмо мислех, че съм приключила, сега синът чете в сайта на DUO и твърди, че и това се изисква.

Здравейте!
Ние пратихме само документите от НАП със зеления печат, с обикновен превод на английски. Свършиха работа, но отне около пет месеца и няколко запитвания от студента към DUO...
Сега му показах вашето запитване и ми обясни, че това е фиша му за заплата и справка от банката по неговата сметка. Просто засичат изработеното с полученото, но касае студента, а не родителите...
Успех!

Благодаря ви!
Пет месеца? Защо толкова много? В сайта пише 6-8 седмици - отговор. Искали са ви допълнителни документи междувременно ли?

# 543
Може ли в чекирания багаж в самолета да се пренасят храни и течности? Мед примерно и лютеница? Grinning

И трябва ли да се носи някакъв документ за поставени ваксини?
В Европа може всичко да се носи в чекирания багаж.
А кутията с баница може и в ръчния да я сложи Simple Smile

# 544
  • Бургас
Дайте идеи къде да потърсим подходящи обувки за дъждовното време за младежа, даже не знам какво да търсим, досега само с маратонки сме карали зимите

# 545
Просто търсите обувки с мембрана- goretex или подобна- някои марки си имат техни имена на мембраната

# 546
За храната. В чекирания багаж може всичко, стига да е хубаво увито, ако е стъклено. Лютеници, мед, всякакви буркани, вакуумирано сирене, салами, луканки, кашкавал, алкохол - мисля беше до 8л по спомен за концентрата. Цигарите в ръчния багаж до 400къса на човек (2 стека, там най-евтините са 8евро и някои българи правят чуден бизнес на всяко ходене Simple Smile ). В ръчния съм носила вакуумирани колбаси, вафли, солети, семки и всякакви такива. Ако децата ви ще си готвят манджички, им сложете суха чубрица, джоджен, шарена сол и други типични за нас подправки, там е изключително трудно да се намерят, даже понякога невъзможно, ако няма бг магазини като при нас.
За обувките, моята кара в студа и дъжда с кожени ниски +високи вансове и тимбърленди. Друго не й се е налагало, казва, че никога не са й били мокри стъпалата, само краката, където я вали, но упорито отказва дъждобран.
Опита се да кара колелото само с качулки, обаче се осъзна и най-накрая си купи шапка, за да й пази ушите и челото. Редовно й страда гърлото от карането с отворена уста, обаче маска - забрави. Ръцете на кокалчетата също ги разрани до кръв от вятъра и си купи ръкавици. То аз не че съм го казала 1000 пъти, но трябва да го изстрада, че да ме послуша.
п.с. За гърлото тя прави налепи, които най-бързо и ефективно чисти със сода.

# 547
Непромокаеми обувки купувам от Декатлон.За студента не съм взимала, но той не кара колело, с  боти тимбърленд и кецове не е имало проблем.

# 548
  • No Line On The Horizon
Дъщеря ми плаща наем за общежитието до 15 август, защото такъв й е договора. Взема субсидия за наем. Сега искаме да спрем субсидията, но там трябва да се попълни от коя дата искаме да спрем субсидията - предполагам, че 15 август трябва да се попълни.

# 549
ЗОВ ЗА ПОМОЩ!Здравейте!Благодаря на всички Ви за ценната информация!Черпя непрекъснато от нея,изобилства от полезни съвети!Синът ми и аз от месеци търсим квартира в Айндховен,но без успех!Не сме стигнали и до оглед дори!Есента ще бъде студент 2 курс във Фонтис-специалност "Мехатроника".Той е добър ,възпитан и отговорен човек.Поддържа приятелски взаимоотношения със съквартирантите си.Толерантен и разбран.Обича чистотата и спокойната атмосфера,ползотворна за учене.Не е купонджия.
Ако някой търси съквартирант или освобождава квартира,много моля,обадете се или пишете!Можем да бъдем полезни и на първокурсник същата специалност!НУЖДАЕМ СЕ ОТ ПОМОЩ И ОТ ПРИЯТЕЛСКИ ПРОТЕГНАТА РЪКА!!!
Контакти:   0892/322660 -Веселина Стоянова; wesi2708@abv.bg
Може и на лични тук.
Благодаря от сърце!!!

# 550
Не е взимал моя син специални обувки, ходи с маратонки, но от бг си замъкна сушилки за обувки. Това е една от опциите
https://m.bazar.bg/obiava-23223736/nagrevatel-sushilka-za-obuvki-elektricheska

# 551
Каквото и да са обувките , само да е goretex  технология . Лятото по плитки , зимата до глезена . ДУО бавят много , но накрая плащат със задна дата . Студента  да е  много упорит и да им прозвънява редовно докато не направят първо плащане
Аз съм закупила дъждобран - не го е ползвал изобщо, гледали го странно, изпратила  съм и протектори за обувките ( като плътен найлонов чорап върху обувките с връзки горе ), също не ползвани  досега . Виж, термобельото, непромокаемите панталони , ръкавици, шапка и шал като маншон личи че са носени . От зор и електрическа възглавничка му поръчах, да му е топло на корема . Уж в ползвал , казва. На малкия съм изпратила един маншон електрически в който се пъхат краката - има го тук в Лидъл. Много добре ги поддържа топли като е цял ден на компа седнал
 Това е едно от нещата които много ползва зимата . Сега е топло, но съвсем скоро няма да е . Подготвяйте ги за влажно , валежно време.

# 552
Здравейте,
Надявам се на малко помощ от вече преминали през кандидатстване за студентско финансиране от DUO .
Ще трябва да доказвам доход от България за 2020г. През тази година дохода ми е 0лв. Но на страницата на ДУО има следния текст: Доходът в извлечението по-нисък ли е от еквивалента на 8 000 евро? Ако е така, имаме нужда от доказателства за допълнителните необлагаеми обезщетения, които вашият родител е получил.
Имате ли идея как да докажа, че не съм получавала помощи. И може ли вместо да ходя по институции да направя нотариална изява. Ако е имало родител с 0 лв доход, може ли да ми кажете какво са изисквали от вас.
Благодаря
Имам идея, но не знам дали ДУО иска и 3-те или единият от тях е достатъчен:
1. удостоверение за получени социални плащания - код на услуга 998, издава се от Дирекция "Социално попомагане": https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … ii/uslugi-814/998

Подава се заявление: https://egov.bg/wps/wcm/connect/1b168c77-0d46-4f84-a751-434f3b42 … &CVID=nFD3X6y

2. НОИ също издава някакво удостоверение за изплатените парични обезщетения и помощи от Държавното обществено осигуряване.

3. НОИ и пенсии - има 2 документа УП-7А Удостоверение, че лицето не е пенсионер и ако е УП-8 Удостоверение за доход от пенсия(и) и добавка(и)

Успех! И пишете какво е станало, моля.

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 22:28 от biborana

# 553
Здравейте,
Може ли някой да ми каже,какво трябва да избера от падащото меню, за да запазя час в общината за първа регистрация . За община Енсхеде става въпрос .Бях намерила в предните теми точно за Енсхеде.Това съм запазила[quoteСлужителят там му написа  и вярната резервация е "Vestiging vanuit bi__en EU" . ][/quote],но не намирам такава опция. Благодаря предварително
https://afspraakmaken.enschede.nl/

# 554
Здравейте,
Надявам се на малко помощ от вече преминали през кандидатстване за студентско финансиране от DUO .
Ще трябва да доказвам доход от България за 2020г. През тази година дохода ми е 0лв. Но на страницата на ДУО има следния текст: Доходът в извлечението по-нисък ли е от еквивалента на 8 000 евро? Ако е така, имаме нужда от доказателства за допълнителните необлагаеми обезщетения, които вашият родител е получил.
Имате ли идея как да докажа, че не съм получавала помощи. И може ли вместо да ходя по институции да направя нотариална изява. Ако е имало родител с 0 лв доход, може ли да ми кажете какво са изисквали от вас.
Благодаря

Здравейте, аз попълвам "Декларация за липса на доходи". Изтеглям я от Pisar и я попълвам, принтирам и се подписвам. После дъщеря ми я превежда на английски и така ги правим вече две години. Пращаме и двата варианта. Същото правим и, ако има период от време без доходи да кажем месец, два и т. н

Общи условия

Активация на акаунт