Студенти в Нидерландия - 13

• 58 445
  • 742
  •   1
Отговори
# 300
А вероятно също толкова студенти ползват всички опции за грантовете на тяхната хазна като членове на ЕС.
Аз може би се потретвам само в тази тема, и съжалавам ако звуча грубо, но ако някой мисли че някой там му е длъжен някак си- да си пренасочи детето към бг уни.
Иначе на въпроса- може да наемете без оглед. Ние наехме преди от агенция по снимка,  на която пишеше че изображението е илюстративно.
Аз смятам,че след като държавата приема толкова много студенти,трябва да има осигурени места за квартири-никой не ни е длъжен да ни ги осигури ли?
Децата отиват да учат там,не да се чудят под стрес дали ще могат да почнат учебната година,защото нямат опция за квартира,никой не ти дава да рентваш ,а общежитието е лукс.Това е пълен смях!Да спиш с 10 човека в хостел срещу луди пари,ами това е позорно.
Смешно и подло от страна на държавата-и защо??И да,смятам че държавата е длъжна да осигури места на живот на студентите,не безплатни -просто опции за пребиваване.

Само да вметна, че не държавата а университетите приемат, неслучайно някои университети вече пускат съобщение, че ако нямате квартира по добре да не учите там. Общежитията са с предимство за студентите извън ЕС, защото плащат петорни такси...И да, хората там имат правила които се спазват за разлика от тук и балканските ни хитринки. Не може всеки да дава под наем, не може всеки да наеме под наем не желаят да строят соц блокове и т.н. Това, че много студенти се прехвърлиха от Великобритания към Нидерландия, както и нулевите безплатни датски години допринасят и за вдигането на наемите. За съжаление никой не ни е длъжен, така че не е нужно да се оплаквате и не виждам нищо позорно в случая. Аз смятам, че холандците са дали достатъчно финансови възможности с които да се подпомогне обучението на децата, а те дали ще се възползват от тях е отделен въпрос.

# 301
  • Пловдив
Какви документи се изискват, за да стана гарант?
Хазяинът си имаше подготвен договор от една страничка, искаше личните карти на мен и дъщеря ми. Попълнил данните, прати го за подпис, разписахме, сканирахме и върнахме, после той върна разписан и така..
Доходи не ми е искал.

P.S. Честито, G..D.., само напред и нагоре!
Браво на детето!

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 07:03 от barba

# 302
Аз определено преди месец смятах, че за настаняване ще стигнат 500 евро, сега свиквам с новите реалности, ще плащаме 700 плюс половината сметки за ток, вода и т.н. Моля се да не са космически суми, младежът ме убеждава, че идеалните условия си заслужават
Това при приятеля с апартамента ли беше? Че то вие щяхте да плащате по малко ако бяхте взели предложената от унито квартира, и то с вкл. сметки.
не е нормален тоя наем според мен, но да- “сиренето е с пари”.. дано след два три месеца битовизми детето ви не е на опашката за квартири.

G.D , поздравления!

# 303
  • Бургас
Да, общежитието щеше да ни е 640 общо, ама вече го отказахме, синковецът не иска да е сам, щял да се депресира   в тази стая като килия, иначе апартаментът е чуден,   освен самостоятелна спалня за всеки, има голям хол с диван и модерна трапезария-кухня, ново обзавеждане, пералня, телевизор и изобщо всички екстри, собственикът оставя всичко,  предполагам, че му е платено допълнително, на снимките изглежда супер, даже вкъщи нямаме такъв лукс, а за мен от значение е и това, че има шанс да изкараме там цялото следване, а не след 1-2 години да се чудим къде да се местим, на 3 км е от уни, така че ще ходят с колела и няма да плащаме транспорт, така че ще трябва да преглътна високия наем, те като ходиха да търсят под наем, наистина 1400-1500 бяха необзаведените двустайни, с тази инфлация и повишено търсене, те и при нас скочиха наемите, за холандските стандарти да не говорим, няколко познати деца вече се отказват от следването в Айндховен поради невъзможност да намерят настаняване

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 10:28 от bur02

# 304
За търсещите квартири. Много е важно къде. Ние намерихме в Маастрихт за 470 с всичко включено. Онлайн, с видео оглед. Недостатък е че трябва да плащаме от този юни до другия август. Но не е болка за умиране. Дано детето да си хареса другите двама наематели и да продължи там и следващите години.

# 305
Когато са в България, нашите студенти имат ли право на карта за градския транспорт със студентско намаление?
Не. Градския транспорт е намален от общината за съответния град. Студенти в СУ нямат намаление в Пловдив и обратното - от Пловдивскяи университет нямат намаление за ГТ в София Hands V

G..D.. Много успехи на младежа!

# 306
Имат право за София на студенско намаление за градски транспорт с карта ISIC.Картата може да си я извадите от Холандия или  от БГ.Ако я вадите в БГ е достатъчно удостоверние от Университета ,че сте записан студент за съответната година-това което вадите за пред НАП.Не е необходимо да го превеждате.
https://isic.bg/discounts/gradski-transport-sofia

# 307
Благодаря. Успех и късмет в живота на завършващите. Има ли тържество по повод дипломирането? Как изглежда там този момент?

# 308
Малко в страни от горещата тема с квартирите, но все пак - днес синът ми защити бакалавърската си работа и официално е дипломиран . Вече е горд наемател на чудесно жилище  ( ще се установи там с приятелката си ), и има подписан договор за работа.
Искам да кажа на всички - ако това е което детето ви иска , борете се , дори търсенето на място за настаняване е част от процеса който им предстои в следващите няколко нелеки години.
Моят син след първи курс е на самоиздръжка съвсем не без подкрепата на грантовете от ДУО. Три години разнася храна с колелото си, включително в двете години на пандемия. Много е упорит , признавам го . Днес го питах дали се подготвя за защитата , а той ми написа -  аз всичко си знам, сега местя багаж. Благодарна съм на всеки който е бил част от неговите усърдни четири години. Повярвайте ми, Нидерландия е едно добро място за самостоятелен живот на млади хора.
G.D...Браво!Браво на детето и на вас за цялата подкрепа !Защото ,аз незнам колко е упорит  синът ти , но знам колко позитивна си ти ,от всички твои изказвания тук.Аз признавам си съм лек негативист и всичко хубаво което чета ме зарежда положително,показва ми ,че нещата се случват когато много ,много ги искаш и се бориш за тях. Въпреки хилядите  препъни камъчета-квартири,здр. застраховки, търсене на стаж,работа ,финанси...важно е накрая да си щастлив от избора си. Така ,че успех на детето и на всички други искащи и можещи деца!!!В

# 309
А вероятно също толкова студенти ползват всички опции за грантовете на тяхната хазна като членове на ЕС.
Аз може би се потретвам само в тази тема, и съжалавам ако звуча грубо, но ако някой мисли че някой там му е длъжен някак си- да си пренасочи детето към бг уни.
Иначе на въпроса- може да наемете без оглед. Ние наехме преди от агенция по снимка,  на която пишеше че изображението е илюстративно.
Аз смятам,че след като държавата приема толкова много студенти,трябва да има осигурени места за квартири-никой не ни е длъжен да ни ги осигури ли?
Децата отиват да учат там,не да се чудят под стрес дали ще могат да почнат учебната година,защото нямат опция за квартира,никой не ти дава да рентваш ,а общежитието е лукс.Това е пълен смях!Да спиш с 10 човека в хостел срещу луди пари,ами това е позорно.
Смешно и подло от страна на държавата-и защо??И да,смятам че държавата е длъжна да осигури места на живот на студентите,не безплатни -просто опции за пребиваване.
С извинение , може да спорим , че за собствените си граждани са длъжни да осигуряват квартири , жилища и тн. Защо на вас , в чужда държава,за която не сте работили и ден , не сте платили нито данък , нито нищо на тях, освен таксата която е реално около 20 000 евро, но се покрива от правителсвтото и е 2000 евро, защо те да са ДЛЪЖНИ да ви осигурят нещо? Има интернет, има постове, форуми, които са препълнени с информация , че ситуацията е ЗЛЕ . И когато знаете, че някъде е зле , в какъвто и да е аспект , които би ви стресирал или би ви попречил на нормалния начин на живот , не бива доброволно да отивате там. Има и други университети в Европа ( Дания , Швеция, Австрия, Германия, Испания и Италия, някои с програми на английски) ,които предлагат добро образование . И да, много е стресиращо и не е нормално , изобщо не е нормално. Ама като пишете в някакъв форум , че не е редно, няма да го поправите …

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 12:24 от Анонимен

# 310
Здравейте! Търсим спешно квартира за студент 2 курс в Тилбург. Не знам как и къде да питам за начини за намиране. Търсим от 6 месеца и няма никакъв резултат.

# 311
  • СОФИЯ
G.D. Поздравления  за смелото, упоритото и успешно момче! Успех и  занапред! Поздравявам и вас за тези негови постижения! Когато човек знае какво иска, с труд и постоянство  може да го постигне!
 Успех на търсещите квартира!

# 312
Благодаря. Успех и късмет в живота на завършващите. Има ли тържество по повод дипломирането? Как изглежда там този момент?

Обещавам да разкажа подробно, ще пътуване по този повод , на 13,07 е официлното връчване на дипломи. Синът ми каза - запзи си сълзите за тогава. А сега се бори с платформа чрез която ще плаща ток и вода, и няма идея как ще му се удържа данък канали. Убедена съм, че трябва да го плаща, а бившия  наемател ( син на собственика),  не знаел...

# 313
G.D.,
Честито и Браво!

А данъците, които дължи, ще ги намира в съобщенията на mijnoverheid
Няма да го пропуснат, ако дължи нещо. И хартиено писмо ще получи. Той с право не се притеснява!

# 314
Малко в страни от горещата тема с квартирите, но все пак - днес синът ми защити бакалавърската си работа и официално е дипломиран ..
Много се радвам на такива новини! Поздравления и успех занапред!
Прекрасни са младежите!

Общи условия

Активация на акаунт