Студенти в Нидерландия - 13

• 58 368
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
Ако е стаята е обявена за необзаведена може да няма дори подова настилка, при сънът ми беше така.
На лични изпратих контакти на момчето, което ни помогна с бус и поставяне на паркета.

# 496
Да ви питам - има ли първокурсници, които ще пътуват сами (без родител)?
Квартира има. Обзаведена е. Мисля да го пратя с един куфар и другото там на място. В Бреда има Юск и Икеа. Ще му връча списък и да пазарува. Тук ще отидем до един от магазините да му обясня какво да гледа. Време ще има. Ще пристигне няколко дни по-рано.
Аз ще изпращам моето момиче само. Квартирата е необзаведена. Поръчахме вече най-необходимото от Икея, като се надяваме да пристигат нещата в деня след пристигането й. Първите два дни мисмим да остане на хотел, докато не се пооправи малко, поне матрак да има. Не знам как ще се оправя да си сглоби сама спалнята. Изобщо, няма да е никак лесно и има много неизвестни. И двете сме много притеснени, но при тези цени на билетите за сега така го измислихме.
Между другото ако някой има списък с най-необходимия багаж ще съм много благодарна да ми го прати.

# 497
Да ви питам - има ли първокурсници, които ще пътуват сами (без родител)?
Квартира има. Обзаведена е. Мисля да го пратя с един куфар и другото там на място. В Бреда има Юск и Икеа. Ще му връча списък и да пазарува. Тук ще отидем до един от магазините да му обясня какво да гледа. Време ще има. Ще пристигне няколко дни по-рано.
Моят син замина точно така за първи курс-сам, с квартира и куфар.
Лекарства, които ползва, да си носи от България.
Справят се. Успех!!!

# 498
  • София
Аз мисля да го пратя сам.
От университета най-накрая ни предложиха настаняване в Holland2Stay сградите.  Отвратително скъпо, но пък има всичко без чаршафи и хавлии. А от компанията предлагат за 50е чаршафи и хавлии, ще му ги доставят когато ги заяви. Все да може да си купи тоалетна хартия и препарат за чинии. Simple Smile

# 499
  • столицата
списъкът с необходимите вещи ще е полезен за всички тук.
При всички случаи компютър, зарядно, памет, банкова карта, ЕЗОК, лекарства/противоалергични, температуропонижаващи, за гърло, за уши, за растройство, антибиотик, термометър, упсарин, за нос/, резервни очила/лещи, ел книга, задгр паспорт, документи, дрехи, обувки, бельо. Подсказаха ми разклонител:)

# 500
  • София
Ако е стаята е обявена за необзаведена може да няма дори подова настилка, при сънът ми беше така.
На лични изпратих контакти на момчето, което ни помогна с бус и поставяне на паркета.
Има паркет, кухн.бокс, релси, пердета… очакваме предният наемател да каже дали ще продава и какво Simple Smile
Ако се наложи да се купуват легло и гардероб, може да се възползваме от контактите на момчето с ламината Wink
Благодаря ❤
Част от списъка, който са ни дали, може да е от полза на някого:
Да нося със себе си следните документи в Холандия:
o Нотариалното завереното, преведно на английски език копие от дипломата и свидетелството за завършен първи гимназиален етап + резервно копие;
o Многоезичен акт за раждане. Този документ е много важен, за да може студента да се регистрира в общината в Холандия и да получи граждански номер там).
o Европейска Здравна Карта: Изкарва се от клон на банка ДСК или Здравната каса и гарантира безплатна превантивна, спешна помощ.
o Няколко копия на личната ми карта;
o Писмото за прием в университета: Писмото или уведомителен имейл (тъй като не всеки университет изпраща писма в прикачен файл) това съм получил на личния си имейл
o Оригинал на сертификата по английски език (хартиеният носител);
o Червен паспорт – допълнителен документ за самоличност, който да стои в квартирата, ако случайно се изгубят останалите лични документи.
o Пълномощно, което да оставиш на родителите си, в случай че трябва да ти подпишат договор в телекомуникационна компания, банка, община или да ти издадат документ, за да не се налага да се връщаш от Холандия.
Да се запася с лекарства от първа необходимост – ако страдаш от заболяване, което изисква допълнителни лекарства, то е хубаво да си ги набавиш още от България.

Относно лаптопите, препоръката е да е с лицензирана операционна система, (препоръчително е да не използвате Torrent сайтове, но може да сваляте от Pirate bay)

Учебни материали
 Химикали и моливи
 Маркери за подчертаване (това е много популярен метод за учене в Холандия – ако имаш разпечатани материали да си подчертаваш с неонови маркери)
Да си приготвя неща за лична хигиена, които мога да купя и на място в Холандия:

 Планер (необходим е за да си отбелязваш графика ти в университета/работа, крайните срокове за предаване на проекти, както и да не изпуснеш някой готин купон)
 Тетрадка (в повечето случай си носиш лаптопа на лекции и можеш да пишеш директно там. Но ако имаш часове по Математика, тетрадката ти е на 100% необходима)
 Калкулатор

Да съм готов за ново приключение!

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 22:23 от anelima

# 501
Има паркет, кухн.бокс, релси, пердета… очакваме предният наемател да каже дали ще продава и какво Simple Smile
Ако се наложи да се купуват легло и гардероб, може да се възползваме от контактите на момчето с ламината Wink
Благодаря ❤
Част от списъка, който са ни дали, може да е от полза на някого:
Да нося със себе си следните документи в Холандия:
o Нотариалното завереното, преведно на английски език копие от дипломата и свидетелството за завършен първи гимназиален етап + резервно копие;
o Многоезичен акт за раждане. Този документ е много важен, за да може студента да се регистрира в общината в Холандия и да получи граждански номер там).
o Европейска Здравна Карта: Изкарва се от клон на банка ДСК или Здравната каса и гарантира безплатна превантивна, спешна помощ.
o Няколко копия на личната ми карта;
o Писмото за прием в университета: Писмото или уведомителен имейл (тъй като не всеки университет изпраща писма в прикачен файл) това съм получил на личния си имейл
o Оригинал на сертификата по английски език (хартиеният носител);
o Червен паспорт – допълнителен документ за самоличност, който да стои в квартирата, ако случайно се изгубят останалите лични документи.
o Пълномощно, което да оставиш на родителите си, в случай че трябва да ти подпишат договор в телекомуникационна компания, банка, община или да ти издадат документ, за да не се налага да се връщаш от Холандия.
Да се запася с лекарства от първа необходимост – ако страдаш от заболяване, което изисква допълнителни лекарства, то е хубаво да си ги набавиш още от България.

Относно лаптопите, препоръката е да е с лицензирана операционна система, (препоръчително е да не използвате Torrent сайтове, но може да сваляте от Pirate bay)

Учебни материали
 Химикали и моливи
 Маркери за подчертаване (това е много популярен метод за учене в Холандия – ако имаш разпечатани материали да си подчертаваш с неонови маркери)
Да си приготвя неща за лична хигиена, които мога да купя и на място в Холандия:

 Планер (необходим е за да си отбелязваш графика ти в университета/работа, крайните срокове за предаване на проекти, както и да не изпуснеш някой готин купон)
 Тетрадка (в повечето случай си носиш лаптопа на лекции и можеш да пишеш директно там. Но ако имаш часове по Математика, тетрадката ти е на 100% необходима)
 Калкулатор

Да съм готов за ново приключение!

Много полезен списък! Майка съм на второкурсник. Всичко, което е написано по- горе е много полезно. При нас се оказа полезно, че имаше резервен телефон. ( апарат)

# 502
Нужна ли е дипломата за завършен първи гимназиален етап? В поста по-горе е писана.

# 503
Според нашия опит - не. Както и сертификата-оригинал за език - никъде не са поискани за момента. Писмото за прием защо е необходимо също се замислям - като се отиде да се получава студентска карта не са го искали. Но пък може да се уточнява за кой университет става дума. А този списък е приготвен от консултанти, които според мен не получават обратна връзка от децата.
За пълномощното - аз имам и моето е много много подробно, описани са всички възможно институции в отделни точки, като са изброени и действията, които мога да правя - банки поотделно с всяка банкова сметка, МВР, КАТ, БГ пощи и всички куриери, НАП, НОИ и оше много много Ако има интерес, ще пусна примерен текст, който може всеки да си адаптира.
Всякакви канцеларски пособия са напълно безсмислени да се носят от България, Има много магазини - Action, Hema, Jumbo, AH, Kruidvat и какво ли не, от които може да се купят на съшите цени, ако не и по-евтини. Калкулатор? предеполагам е особено "смислено" пособие, ако следваш нещо арт... Може пък да не се пише и на тетрадка, а на отделни листове например.
Това, което купих на детето от място и смятам, че си е необходимо - мини гладачна дъска (от Икеа), но става и с одеално и чаршаф на бюрото и портативен уред за гладене с пара (нямам доверие, че ще се справи с нормална ютия). Сешоар също си носеше от България. но може да се купи и от там (за който използва). Там купихме разклонители, кош за мръсни дрехи с капак (от Икеа сгъваем), всякаква посуда (препоръчвам да има персонална), нощни лампи.
Хубаво е да се провери какъв нет има и къде се намира рутера. При дъщеря ми е в нейната стая и търсихме (супер скъпи са) кабел да се връзва директно. Към лаптопа си носеше и стойка с вентилатор от България.
И колкото и глупаво да звучи - веригата за колелото си носеше от България. Там с техните нещо им няма доверие. В тази връзка - вечер и нощем колелетата трябва да имат преден и заден фар. Глобяват за липса, ако те хванат, а и много се крадат. Мойта има по няколко комплекта за всяко яке и раница.
Инвестирайте и в хубава водоустойчива раница за лаптоп.
Проучете има ли пералня/сушилня. Ако няма - къде е най-близката. Ако има само пералня, ще е необходима сушилка и щипки, които пък препоръчвам да вървят с влагоуловител, че ходих да чистя мухъл Simple Smile
Като се замисля, сигурно има още много неща.

# 504
За пълномощното - аз имам и моето е много много подробно, описани са всички възможно институции в отделни точки, като са изброени и действията, които мога да правя - банки поотделно с всяка банкова сметка, МВР, КАТ, БГ пощи и всички куриери, НАП, НОИ и оше много много Ако има интерес, ще пусна примерен текст, който може всеки да си адаптира.
Интерес има, има Simple Smile Много ще съм благодарна за пример, ако има възможност, разбира се!

# 505
Мога да добавя към всички изброени дъждобран...тип пончо .Удобни са за каране на колело.
Ние няколко пъти купувахме от Джъмбо и за него и за приятели.От голяма полза им е
Там валежите са в повече от тук .
Също и обувки за дъжд ,поне два чифта.
Сега в летния период и горещините се нуждаеше и от репелент за комари .
Там няма комарници на прозорците .Закупи си го от там ,но не е нещо маловажно.Разклонител също от там си взе ,но и той е важен .За начало беше взел един -тип преходник за няколко щепсела .

# 506
Катинар за заключване на колелото. Топли шапки, ръкавици, шал. Непромокаеми зимни обувки , висок клас. Ако отива на готово легло, един протектор за матрак с точния размер е добре да го отделя . Акаунт в Амазон би ви свършил отлична работа , аз и двете си деца така обзавеждах, и продължавам да го правя.
Много пъти съм споделяла, моите синове отпътуваха първоначално в автобус - много багаж, ниска цена.
Сет с инструменти , макар и малък, помпа за гумите на колелото. Прахчета парацетсмолови - тук ги има в изобилие всякакви, при настинка вършат отлична работа. Моето холандче страдаше от урологични инфекции , вероятно заради специфичния климат. Така че - термо бельо, и един широкоспектърен  антибиотик от рода на циприфлоксацина, за всеки случай.  Там е над 20 евро и искат рецепта. Или ако не, го поне една рецепта от тук за да има готовност ако се наложи да вземе нещо по сериозно. Нашите рецепти се изпълняват там.
По последни мои впечатления от Бреда - влюбих се в магазините за втора ръка.  Няма такъв асортимент и цени. Ние бяхме извадили от тук пет адреса и ги посетихме старателно. Ако имах бус, щях да го напълня за България, честно. Такива неща има там...

# 507
Имайте предвид, че е възможно някои банки да имат собствена бланка и да не приемат такова. Със сигурност знам за Пощенска, Алианц и ПИБ, че нямат бланки и ми приеха моето. Отделно ме предупредиха, че въпреки пълномощното, спестовни сметки не мога да достъпвам, както и че не винаги се съгласяват да дават дебитни карти и/или пина към тях.
Писала съм много за вторите употреби в Нидерландия. За мен това е златна мина и ги минавам по няколко пъти като ходя при детето Simple Smile

Примерен текст за пълномощно:

ПЪЛНОМОЩНО

Долуподписаната/ият ………………………………………………., ЕГН ………………………….., л.к. …………………, издадена от МВР – …………………, постоянен адрес: ……………………………………..
Упълномощавам:
………………………………………………., ЕГН ……………………………….., л.к. ……………………………….., издадена от МВР – ……………….., с постоянен адрес: ……………………………………….
За следното:
1.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред „Български пощи“ ЕАД за получаване и изпращане на документални и други видове пратки, вкл. парични записи;
2.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред „Национална агенция по приходите“ и нейните подразделения като подава и получава информация, удостоверения и други документи, включително данъчна и осигурителна информация; да ползва електронните административни услуги на НАП чрез получаване на пълен достъп и/или подаване по електронен път на декларации и други документи; да получава и внася суми от мое име;
3.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред „Национален осигурителен институт“ и неговите подразделения като подава и получава информация, удостоверения и други документи, включително осигурителна информация; да ползва електронните административни услуги на НОИ чрез получаване на пълен достъп и/или подаване по електронен път на декларации и други документи; да получава и внася суми от мое име;
4.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред „Националната здравно осигурителна каса" и районните здравно осигурителни каси като подава и получава информация, удостоверения и документи;
5.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред всички куриерски служби на територията на Република България за подаване и получаване на всякакъв вид пратки и суми;
6.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред Министерство на вътрешните работи и неговите подразделения, като за целта съставя, попълва, подава, изисква и получава документи от всякакъв вид;
7.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред общинските администрации на територията на Република България като за целта съставя, попълва, подава, изисква и получава документи от всякакъв вид;
8.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред Районните, Окръжните, Градските, Окръжните, Административните и всякакъв вид съдилища като за целта съставя, попълва, подава, изисква и получава документи от всякакъв вид;
9.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред нотариусите, регистрирани на територията на Република България като за целта съставя, попълва, подава, изисква и получава документи от всякакъв вид;
10.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред ‚Агенция митници“ за подаване и получаване на всякакъв вид документи и пратки;
11.   Да ме представлява и подписва с подписа си ………..(банка – за всяка банка се прави отделен ред и се упоменава всяка сметка).................... и всички нейни клонове на територията на Република България по откритата на мое име разплащателна сметка с IBAN .................................... като внася и тегли суми без ограничение на размера, да извършва преводи; да попълва всички необходими документи; да подава и получава документи и банкови извлечения, служебни бележки и други; да извършва всички банкови операции, включително преводи в чужбина без ограничение на размера, вида на валутата и сроковете, да получава банкови карти и пинове/кодове за тях;
12.   Да ме представлява и подписва с подписа си пред всички други институции и фирми, неупоменати по-горе като за целта съставя, попълва, подава, изисква и получава документи от всякакъв вид;

Настоящото пълномощно не се ограничава със срок и има сила до неговото оттегляне по законоустановения ред.

Гр. София                     Упълномощител:
..........................                           /................................................./

# 508
Понеже се коментира катинар за колело,
Ако взимате колело под наем не е необходим. А и тежи доста.
Синът ми си взе колело под наем в Амстердам с договор и всеки месец плаща около 15 евро. Но не ги крадат и той го оставя навсякъде без да му дреме. Ако стане нещо щели веднага да му доставят ново. Докато личните на негови състуденти няколко пъти ги окрадоха. Разбрах, че в другите градове под наем били още по-евтини.

# 509
Уникредит имат тяхна си бланка, не приемат общо пълномощно.
А след като е заверено на тяхна, им отне ТРИ седмици да го “проверяват” дали е истинско..

Общи условия

Активация на акаунт