Студенти в Нидерландия - 13

• 58 354
  • 742
  •   1
Отговори
# 525
А точната сума ли превеждате или трябва малко повече за евент. Такси на холандската банка
От Банка ДСК казаха, че ще ни се приспадне дадената такса, когато се пусне превода, и няма нужда да се изпраща повече.

# 526
Искам да попитам, ако някой знае - синът ми е регистриран с BSN от миналата година и адресна регистрация от миналата година, когато започна да учи в NL. Какво следва да направи сега, след като смени квартирата и адреса? В документа с издадения BSN е записан стария адрес.

# 527
Трябва да се отпише в общината от стария адрес и да заяви новия. Бсн не се променя

# 528
Искам да попитам, ако някой знае - синът ми е регистриран с BSN от миналата година и адресна регистрация от миналата година, когато започна да учи в NL. Какво следва да направи сега, след като смени квартирата и адреса? В документа с издадения BSN е записан стария адрес.
Проверете на сайта на общината дали може да се промени адреса чрез DigiD, ако има такъв, или трябва на място да се отиде.

# 529
Напомням на всички студенти с налични холандски сметки да изпратят на банката потвържденията за записване в по-горен курс, за да не им се начисляват такси по сметките. Ако банката не получи уведомление, започва да начислява такси като за регулярна, нестудентска сметка и не възстановява вече начислени такси.

# 530
  • гр. София
Зависи от унито. При нас е на пет вноски на два месеца. Но може да на две, три. Сумата зависи от размера на цялата такса.
Точно, точно! И при нас е така, chervenokoske защото първата година таксата за студенти е наполовина намалена и се падат 5 вноски на два месеца от по 200 Евро.
Chervenokoske, мога ли да попитам откъде да купя стабилна водоустойчива раница за лаптопа?
Аз да попитам пък опитните мами на студенти втора, трета, последна година....
По-горе в постовете споменахте, че е добре да набавим рутер на нашите първокурсници Thinking
Така... Какъв модел, с какви технически характеристики да избера? Безжичен, с възможност за 3G/4G модем?....

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 10:42 от Mama Mimi

# 531
  • София
Мой съвет - купете си му рутер от там. Имат си консултанти.
Ние от тука му взехме рутер, последен писък, нам си кви скорости развиваше....
Леле, голям ужас. Забива,  прекъсва.... изобщо не върви. Накрая детето се ядоса, отиде и си купи от тамошния Техномаркет (MediaMarkt) съвсем обикновен... Върши си му работа повече от перфектно, върви като пушка.
И хубавият рутер го прибра и си го ползваме тук.

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 12:40 от Каlista

# 532
  • столицата
Червенококе, и аз от друга тема надниквам тук и очаквам информацията от теб. Много ни е полезна. Отворила съм един файл и копвам, копвам и  сейвам Simple Smile

# 533
За раницата трябва да питате децата поне за външен вид, цвят, размер. Аз бях шофьор и портфейл навремето Joy
Помня, че ходихме Техномаркет, Технополис, но всичко е еднакво. Детето си рови нещо в нета, проучва и накрая я взехме от Ардес директно от физическия им магазин. Тя държеше да я види на живо. Не е голяма, олекотена, компактна, събира достатъчно неща освен компа. Със скрит цип е, за ергономична - не помня. По спомен на някакво намаление излезе около 80лв. Не знам точен модел. Тя в момента е в Лондон с нея, ще я помоля да ми я снима отвсякъде и ще пусна снимки.

# 534
Ние не сме купували рутер, дори за пръв път чувам че е “must”:-)

# 535
кирова ,
За всяка община може да си смениш адреса онлайн , чрез ДиХиДи и договор за наем/ собственост на новия адрес

# 536
Здравейте, аз мога да дам линк за раницата на дъщеря ми. Ползва я вече 3 та година и е като нова въпреки, че почти всеки ден е с нея. Миналата година имаше много голямо падане с колелото, (по вина на една баба) и на лаптопа му нямаше нищо. С раницата и лаптопа е непрекъснато и в университета и в библиотеката. Та това е също от важните детайли.
https://www.ozone.bg/product/ranitsa-za-laptop-genesis-pallad-400-cherna/

# 537
  • дядовата ръкавичка
За supplementary grant прилагате ли last bank payslips, или удостоверенията от НАП са достатъчни? Тъкмо мислех, че съм приключила, сега синът чете в сайта на DUO и твърди, че и това се изисква.

# 538
Здравейте,
Надявам се на малко помощ от вече преминали през кандидатстване за студентско финансиране от DUO .
Ще трябва да доказвам доход от България за 2020г. През тази година дохода ми е 0лв. Но на страницата на ДУО има следния текст: Доходът в извлечението по-нисък ли е от еквивалента на 8 000 евро? Ако е така, имаме нужда от доказателства за допълнителните необлагаеми обезщетения, които вашият родител е получил.
Имате ли идея как да докажа, че не съм получавала помощи. И може ли вместо да ходя по институции да направя нотариална изява. Ако е имало родител с 0 лв доход, може ли да ми кажете какво са изисквали от вас.
Благодаря

# 539
За supplementary grant прилагате ли last bank payslips,

или удостоверенията от НАП са достатъчни? Тъкмо мислех, че съм приключила, сега синът чете в сайта на DUO и твърди, че и това се изисква.

Здравейте!
Ние пратихме само документите от НАП със зеления печат, с обикновен превод на английски. Свършиха работа, но отне около пет месеца и няколко запитвания от студента към DUO...
Сега му показах вашето запитване и ми обясни, че това е фиша му за заплата и справка от банката по неговата сметка. Просто засичат изработеното с полученото, но касае студента, а не родителите...
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт