Студенти в Нидерландия - 13

• 58 288
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Наемът на синът ми е 650 евро. Аз ги плащам. От тях му връщат около 220 евро. Прави си сметка, пазарува на промоции и изкарва месеца с тях. От втори курс започна да работи и естествено си позволява повече неща. Не се прибра за Великден, реши че ще остане да работи повече и взе близо 750евро от разнасяне на пици в Доминос. Сега каза че разходите му са около 350 евро на месец. Мое задължение е наема, каквото си изкара - да си го харчи както прецени.

# 631
  • София
За втори курс търсим квартира от м.март. Студентът е там е, пише на десетки обяви, стигна до  едва два огледа, с още много други кандидати. До момента няма сполука. Не е спирал да пише по обяви, както и аз - да търся.
Нека всеки ВИНАГИ да пише и града, в който търси квартира. Без да се знае това, няма как да се помогне. Пък и за информация на останалите - все пак не е една и съща ситуацията по градове.

# 632
Наемът на синът ми е 650 евро. Аз ги плащам. От тях му връщат около 220 евро. Прави си сметка, пазарува на промоции и изкарва месеца с тях. От втори курс започна да работи и естествено си позволява повече неща. Не се прибра за Великден, реши че ще остане да работи повече и взе близо 750евро от разнасяне на пици в Доминос. Сега каза че разходите му са около 350 евро на месец. Мое задължение е наема, каквото си изкара - да си го харчи както прецени.
Как ви връщат пари от наема? Нали трябва да е до около 400 евро наемът, за да може да се кандидатства за връщане на част от него?

# 633
Удивително е колко много систематизирана информация има на 1 страница, и още по-удивително е как никой не я чете.
Стела, вашия отговор е там

# 634
Здравейте. Синът ми има проблеми с бивш работодател. Знаете ли към коя институция може да се обърне за съдействие? Благодаря предварително.

# 635
Удивително е колко много систематизирана информация има на 1 страница, и още по-удивително е как никой не я чете.
Стела, вашия отговор е там
Точно от прочетеното на първа страница разбрах, че наемът трябва да е до определена сума, за да ти връщат част от него. Може би нещо съм пропуснала, връщам се да чета отново, че ни е много скъп наемът и се чудя как ще се справя като самотна майка.

Последна редакция: чт, 28 юли 2022, 14:28 от stella1977

# 636
  • София
Как ви връщат пари от наема? Нали трябва да е до около 400 евро наемът, за да може да се кандидатства за връщане на част от него?
650 евро е с включени консумативи. Той е на общежитие, в студио със собствена кухня и баня. Договорът му е направен така, че да отговаря на условията - тоест наемът е около 430 евро + 220 за консумативи.

# 637
Най-вероятно сте пропуснала това Можете да получите помощ само за самостоятелно жилищно пространство
което в общия случай означава студио.
Обикновено възможността за получаване на тази помощ се вписва в обявите за наем като housing allowance.

# 638
За втори курс търсим квартира от м.март. Студентът е там е, пише на десетки обяви, стигна до  едва два огледа, с още много други кандидати. До момента няма сполука. Не е спирал да пише по обяви, както и аз - да търся.
Нека всеки ВИНАГИ да пише и града, в който търси квартира. Без да се знае това, няма как да се помогне. Пък и за информация на останалите - все пак не е една и съща ситуацията по градове.
За Утрехт иде реч.

# 639
  • София
650 евро е с включени консумативи.
За 2021 бяха 752,33 €
За 2022 са 763,47 €

# 640
За да няма спорове - ето какво пише на сайта (линка от 1-ви пост)

Your rent should not be too high
Your rent may not exceed €763.47 in 2022.

Are all residents under the age of 23? In that case, the rent may not exceed € 442.46, unless you already have a child who lives with you. Then the rent may still be € 763.47.

Накратко: всички наематели до 23 г - студен наем под 442,46 евро, за над 23 г - до 763,47 евро

Последна редакция: чт, 28 юли 2022, 21:17 от biborana

# 641
  • София
Ааа, сори, ние нали сме на 24, та съм го пренебрегнала тоз момент....

# 642
По същество:
Утрехт и Арнем са на 30 мин с влак. Тези които търсеха в Арнем, намериха в самия Арнем. ( следях ги какво пишат- имам си сантименти към Арнем)
По тази причина предложих да се търси в Еде. Еде е между Утрехт и Арнем и в него няма голям университет.
Посоката е обратна на Рандстад, където е най- сериозния проблем с квартирите. По тази линия на влака има още спирки, в които въобще няма колежи, но да по- малки населени места.Искрено желая положителна развръзка.

Момичета, Благодаря за милите думи ❤

# 643
Ааа, сори, ние нали сме на 24, та съм го пренебрегнала тоз момент....
За Утрехт знам за https://www.canvas-student.com/locations/netherlands/utrecht/utrecht/ и https://www.the-fizz.com/en/student-accommodation/utrecht/ които имат много скъпи студиа, но предлагат housing allowance. Обикновенно ако някой освобождава стая , първо казва на приятелите си или познати и така те първи могат да резервират стаята. Тоест трябва ви ‘вътрешен’ човек или много късмет. Също може да търсите в близки околности - Nieuwegein, Bunnik, Maarssen, Werkhoven, или изобщо всяко село или градче което се вижда на картата около Утрехт, но предполагам вече сте. Или в още по-далечни места като Ede ( вече го споменаха) , Gouda, Ijsselstein, Amersfoort,  Culemborg. Понякога има апартаменти за наемане през holland2stay или funda (ако изобщо ви отговорят) за двойки.

# 644
https://notes.shth.nl/share/7324771/dmev4l2qoyxk6knqd9f7

За Айндховен , стая 4 и 6 са заети

Общи условия

Активация на акаунт