Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 78

• 40 428
  • 747
  •   1
Отговори
# 585
  • при него
Аз ще си мълча, че имам и в двете спални по една акцентна стена с тухлички... тапети, в сивата гама.. ми харесвам си ги аз...
В хола имам акцентна стена също, тъмно сиви тапети със златни нишки, другите стени са светло сиви.

# 586
Здравейте списващи в темата,
Благодарност към тези, които ако са имали сходен проблем за решаване,ще споделят опит.
Търся мнение за японско термоустойчиво стъкло. Трябва ми за затваряне на тристранно отворена стенна камина  на 90 години. Размери :лицева част-1,50 метра. Страници - 0,75метра.Височина на помещението 3,20 метра. Орнаменти  - камък-гранит на горната част на горивна камера - хоризонтални, както и в в долната част на горивна камера-хоризонтални.
Гипсов свързващ корниз 12-15 см обединяващ таван и коминно тяло както и на хоризонтална горна част под гранит.
Долен панел и задна стена на горивна камера - високотемпературно устойчиви тухли с размер 4/25 см.
Всяко мнение и препоръка би била от полза за мен.Препоръки за майстор, фирма-също. Предварително благодаря!

# 587
Фен съм на тавана на Lois, много смело решение, ама си мисля, че за това помещението трябва да е супер високо и то може би е такова.
не е високо, стандартен апартамент е, но тъмният таван създава визуална измама - вместо да го схлупва, както повечето хора очакват, таванът потъва в сенки и се създава илюзия за по-голяма височина.

Lois, имаме едни същи килими, само че нашия е в червената гама. Чудех се какво да го правя, защото ми идва силен като цвят, но при теб е много, много сполучлива комбинацията.
ами персийските са много в стилистиката, в която се движа аз от няколко години, и както не ги харесвах преди, сега много ми допадат. Имам няколко, истински винтидж ирански, а този точно специално го търсих да не е в червено. За жалост обаче не ми пасва на цвета на дивана, който трябваше да претапицирам, ама не се е случило още.

Pepsiiii! Много се радвам да те видя! Много точен анализ Simple Smile

Когато изразявам мнение, обикновено казвам какво аз бих/не бих направила и защо. Не споря генерално дали един елемент на дизайна има/няма място в определен интериор, и сега ще опитам да обясня защо.
За мен лично директното прилагане на един стил в обзавеждането в чистия му вид е едно от нещата, които не бих направила, защото ми е пълна скука, и ми навява мисли за каталог на мебелна фирма (в лошия смисъл). Един дом за мен трябва да отразява личността и характера на обитателите си, да е като пътепис на живота им, като внимателно курирана колекция от вещи, събирани през годините, а не купени на едро от магазина. Когато вземем нещо готово видяно някъде и го приложим едно към едно към нашата ситуация, обикновено става точно това - вид на каталог. Гледам в една група за жилища във ФБ, в момента сивото е новото бежово Satisfied както преди години къщите ни бяха еднакви, защото нямаше друго, сега пак са еднакви, защото нямаме въображение. Виждала съм скъпи жилища, само с ултра дизайнерски мебели и вещи, които изглеждат като клет напън да се демонстрира благосъстояние, и е много тъжно. Та така Simple Smile

Иначе съм съгласна с Пепси, че (почти) всяка имитация е по-добре да не се прави, ако може да се избегне. И че стилът, който избираме, трябва да пасва на хардуера - каква е сградата, къде е и т.н, и че рококо или Луи петнайсти или който там в Люлин е нелепо.
Плюс смятам, че твърде текстурните стени (мазилки, тапети, каменни облицовки - това особено! или недай боже в комбинация) са по-скоро лошо дизайнерско решение. В крайна сметка домът трябва да е място за почивка, както на тялото, така и на ума, и ако няма на какво да си отпуснеш очите без да ти се напряга мозъкът, не е ок Simple Smile

Редактирам, че забравих нещо - обаче пък тапетите тип mural, които са доста актуални отново, много ми харесват, и ако имах подходящо място непременно щях да си слжа! Не знам попадали ли сте на един профил в инста, Chris loves Julia? E, ако можеше да имам тая къща Broken Heart

Последна редакция: пт, 29 юли 2022, 20:23 от Lois

# 588
  • Сред мелниците
Голям е килимът, да. 250х350. Аз по принци отдавна се каня уж да го сменям този килим. От мнооого години е, но все не мога да му намеря алтернатива, която да ме удовлетворява.

Креслото не е обърнато директно към стълбите, а е по диаганол леко. Последно този вариант избрах. Пробавах най-различни положения, включително и до стената с огледалото, но не ми хареса. Идеята е да има и още нещо там - масичка, плюс евентуално табуретка/подложка за краката. Цветето също ще е там - за него някаква стойка също ще търся. Искам да стане като обособен кът и като цяло да заема повече място на килима. Абе малко е терсене мястото наистина.

Ето така изглежда от другата страна към стълбите. Но на снимката липсва едно кресло в частта с диваните (+ разни други неща), а и кръглата масичка оригинално също е там.  Мислех да търся нова масичка за белия килим, а тази да оставя за новия кът, ама като че ли е много голяма. Пък и ако ще слагам и табуретка за краката, масичката ще трябва да е някаква малка - за книга и кафе, примерно. Та не са ми съвсем ясни детайлите и ще го мисля още…  

Благодаря ви за предложенията!

Скрит текст:

Имах идея да сложа огледало над дивана, който гледа към ТВ. Исках да го комбинирам с картини, по-точно постери. Освен другото, смятам че така ще увеличат осветеността и простора, прозорците са на стената с ТВ.
После се разколебах, но сега виждам твоя кът. Срещу дивана има ли ТВ?

# 589
Съжалявам, но наистина бялото не е за мен. Бели мраморни или технически камък плотове на тъмносини шкафове-също не ми харесва. Много е рязка разликата, тъмносиньото на мен ми носи топло усещане, за дълбочина, а белият плот много рязко ми контрастира. И знам, че е модерно (разпространено), но това не може да ме накара да харесам тази комбинация.
Като тръгнах да чета темите за обзавеждане/ремонт на различни помещения, доста бързо намразих тюркоаза. Защото една потребителка го "предлагаше" на всеки, който питаше как да съчетае дървесни/сиви/бели/бежови/кафяви плочки с някакъв друг цвят за акцент. Само като комбинация за червени или черни плочки май не го е предлагала.
Бели/мръснобели/жълтеникаво бели пердета на интериор тип "индустриален" не мога да възприема - след като разгледах снимките. Както вече писах - топли силни цветове за плътни завеси, отстрани на прозорците, ги смятам за подходящи.
Не възприемам и т.нар. "изчистени" интериори, въпреки че не ми е ясно какво точно означава думата в този смисъл. Ако смисълът е без "финтифлюшки", аз не възприемам шкафове, особено кухненските такива, с фрезовка за "изчистени". Гладки вратички в някакъв цвят за мен са "изчистени" в този смисъл.
Ако пък смисълът на "изчистен" интериор е да е с минимално количество мебели, т.е. минималистичен, аз не абсолютизирам подобни тенденции. Обзавеждането трябва да ми е удобно и практично, а идеята на интериорния дизайн е да направи удобното и практичното за мен и красиво, пак за мен. Красотата на дизайна за мен трябва да идва от самите мебели и тяхното съчетаване, т.е. те сами за себе си да са ми красиви, освен функционални. Примерно - един диван, който не ми харесва като удобство и визия, няма да ми стане по-красив с натрупването на възглавнички и одеалца по него, които да се чудя къде да сложа, за да го ползвам. Голямо кожено класическо кресло в цвят коняк или тъмно кафяво си е баш на мястото в един интериор тип "индустриален", просто защото самото кресло е красиво за мен. Или примерно "изчистено" кресло/диван с модерен дизайн - то самото си е красота, без да има нужда от допълнително разкрасяване.

Скрит текст:

Знам, че примерите са дизайнерски продукти, със съответната цена и няма как обикновен човек в обикновен апартамент да си сложи такива, но това не може да ме накара да спра да ги харесвам. И да спра да се ядосвам на ръбатия простоват дизайн на масово предлаганите в България дивани/кресла, които не само не са ми удобно, но са ми и грозни (колкото и възглавнички да плесна на тях).

Ето, например, мебел тип конфекция, на една приемлива цена, който в комбинация с други модули от същата серия мога да сложа в дневна в стил тип "индустриален"

С подобен диван - горчицата или съседния отстрани

И с такива трапезни столове

или бар-столове и маса, която се вижда отзад

Всичките тези мебели са реална конфекция или среден клас, които са постижими като цена, когато обзавеждаш жилище.

С една акцентна стена в наситен цвят/някаква венецианска мазилка с не много натрапчиви шарки и останалите стени пак в цвят, но по-неутрален (не бял или много светъл със сигурност), аз лично бих се чувствала много уютно и спокойно.  Може, а и със сигурност няма да огговаря на всички канони на интериорния дизайн или на  индустриалния стил, но аз не робувам на канони. Все пак е важно аз да се чувствам добре в тази обстановка.

Но наистина какъв интериор пасва на темперамента ти е много лично, затова и възразявам силно да се натрапват (по мое мнение) стилове/тенденции/дизайни, които може и да са ОК за други, дори за много хора, но не може да са универсално приложими.

Моля да отбележите, че не казвам, че сканди стилът, белите и черно-белите интериори са скучни, грозни, демоде и т.н., нито иронизирам/подигравам пишещите, които ги харесват. Това е като изкуството - или ти харесва, или не ти харесва, което няма нищо общо с ценността на обекта, с неговата значимост или красота.

# 590

Някъде някой да е мяркал ГОТОВ, а не по поръчка, подобен на дървесния модул?

# 591
  • В заешката дупка
После се разколебах, но сега виждам твоя кът. Срещу дивана има ли ТВ?

Кътът не е завършен на тази снимка. Липсва кресло, маса и лампа. Иначе, да, има телевизор срещу дивана. Бях постнала по-горе една по-стара снимка и на страната с ТВ-то, макар и да не се вижда в цялост.

Скрит текст:

# 592
  • Велико Търново
Niljanniljo, японското термоустойчиво стъкло е всъщност японска керамика, не е точно стъкло. Фактически не се внася у нас, а се предлагат термостъкла които са произведени ползвайки тази технология.
Японците са си произвеждали стъклата, за износ, на кораби и така са пестели фира и транзитни възможни счупвания.
У нас се предлагат голям брой термостъкла, но пряк опит за надеждност нямам!
Родителите ми имат термостъкла на камината, поръчани от шишеджам, Търговище.
Не се връзвай на високата цена за японско стъкло.... Просто е висока, реално технологията си я знаят само те и цената им би била десетки пъти по-висока.

# 593
Лоис - отдавна ги следя, но предната им къща беше много моя. Сегашната в някои помещения ми е твърде много. Тя тъкмо днес или вчера публикува първата им къща в сравнение със сегашната. Прогресът е огромен.
А много си права - мебелите са си мебели, но това, което слагаме върху тях - това сме ние. В тази връзка имам истински чувал от кафе (живяхме три години и половина в Колумбия) и искам да го рамкирам, но си го представям между две стъкла, а не в паспарту. Чувалът си е голям. Някаква идея къде в София да отида за такова рамкиране?

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 08:48 от Смърфиетка

# 594

Най-близо до готово нещо подобно съм виждала тези само (но си е в колекция)
https://www.mebeli.bg/kolekcii-mebeli/kolekciya-mebeli-lfah/sekciya-lfah16.html
https://www.mebeli.bg/kolekcii-mebeli/kolekciya-mebeli-lfah/sekciya-lfah15.html

# 595
Благодаря,
 но аз се интересувам не от летвичките, а от дървесния "шкаф"
Все пак ще изръчкам и този сайт за нещо доближаващо се Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 08:56 от second

# 596
  • тук и там
Записвам се пак да следя темата. Ще започваме малко по малко(в зависимост от финансите), да обзавеждаме един селски имот.За съжаление, вътре са вилнели различни майстори и вкусове, и ние ще се съобразяваме с наличното-ММ не е съгласен да рушим вече направеното(с наши средства, но  по вкус на близък на ММ,който се занимаваше преди години с  този имот). Стаите(спалните) са миниатюрни и схлупени едни такива, всеки си е оставил вкуса и ръцете вътре,та си е истинско предизвикателство да напаснем нещата така,че хем да се съобразим с наличното, хем да го направим по наш вкус.
Скоро ще се включа със снимки и молба за съвети и идеи.

# 597
Лоис - отдавна ги следя, но предната им къща беше много моя. Сегашната в някои помещения ми е твърде много. Тя тъкмо днес или вчера публикува първата им къща в сравнение със сегашната. Прогресът е огромен.
А много си права - мебелите са си мебели, но това, което слагаме върху тях - това сме ние. В тази връзка имам истински чувал от кафе (живяхме три години и половина в Колумбия) и искам да го рамкирам, но си го представям между две стъкла, а не в паспарту. Чувалът си е голям. Някаква идея къде в София да отида за такова рамкиране?
Наистина някои неща са им в повече 😅 че и свръх повече. Градината се получава истински кошмар според мен, и басейнът никак не ми харесва, и външното ббк, за което и тя имаше някакви обструкции. Но за такъв размер къща аз даже не мога да мечтая, камо ли да си представям, че ще имам. Не ми и трябва, кой ще го чисти тоя замък 🤣

За твоя чувал предполагам, че в ателиетата за рамки биха намерили решение, но тези стъкла ако не са затворени по ръбовете предполагам, че пак ще влиза прах? Иначе мисля, че има такива решения за рамкиране на литографии примерно, само стъкло с държачи отстрани. Обаче на такъв размер дали няма да е рисковано само стъкло?

Niljanniljo, аз не мога да помогна с информация, но съм любопитна да видя камината 🙂

second, струва ми се, че съм виждала подобно нещо да се продава като бюро или тоалетка, с крака. Не си спомням обаче къде съм го виждала, дали не е било във Vidax, или в някое подобно място.
Ето подобно, не слагаш краката и почти става 🤣
https://www.vidaxl.bg/e/vidaxl-toaletka-112x45x76-sm-mangovo-d-r … 719883551753.html

Кайсия, предизвикателство си е това, но може да се получи и неочаквано добре 😀

Последна редакция: сб, 30 юли 2022, 09:24 от Lois

# 598

Виж в Домко:
https://www.domko.com/product/35805-stenen-panel-linerio-s-line-natural/

# 599
Lois, и аз се сетих за подобен вариант, но го разиграх мислено с тази на икеа:
https://www.ikea.bg/products/desks/desks/lillasen-byuro/90278277 … a5d4-1fa2047893a9

Притеснява ме обаче че много ще стърчи пред другите шкафове, които стандартно са 40-42 см, а това е 49.
Не мога да си представя дали няма да е хипер грозно, 1-2 см как да е, но 7...

Общи условия

Активация на акаунт