Майчинството счетоводно - 4

• 102 577
  • 2 053
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте!
Имам следният въпрос: Моето бебе става днес на 3 месеца, но на мен ми се налага да се върна на работа.
Каква е процедурата по прехвърляне на майчинството на таткото и възможно ли е ако нямам брак с бащата и каква сума ще получава той?
а на майка ми, която е пенсионерка, възможно ли е?
къде мога да намеря тази информация, за да я покажа на нашия счетоводител?

Много,много ви благодаря!!!

# 346
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Имам следният въпрос: Моето бебе става днес на 3 месеца, но на мен ми се налага да се върна на работа.
Каква е процедурата по прехвърляне на майчинството на таткото и възможно ли е ако нямам брак с бащата и каква сума ще получава той?
а на майка ми, която е пенсионерка, възможно ли е?
къде мога да намеря тази информация, за да я покажа на нашия счетоводител?

Много,много ви благодаря!!!

Както в един малко по-горен пост писах прехвърля се отпускът за отглеждане на малко дете, който тече след като изтекат 315-те дни отпуск за бременност и раждане. Този вид отпуск не се прехвърля, той е личен на майката. След изтичането му може да се прехвърли на осигурен баща, баба, дядо. На пенсионер не може. КСО, КТ са нормативните актове, които уреждат този казос.

# 347
  • Разград
Здравейте отново! Много хубаво е, че има кой да съветва бъдещите и настоящи майки по тези въпроси, защото нещата съвсем не са ясни за човек, който не е е сблъсквал.
Вчера писах за пръв път и получих наистина изчерпателни отговори, за което благодаря.
Както вече казах в работата ме осигуряват на 255 лв. Вчера една позната ми каза, че ако си внеса осигуровки за още една заплата със задна дата, т.е. от март до септември (6 месеца) като излезна в отпуска по майчинство ще ми плащат по-голяма сума. Вярно ли е това и може ли да се направи? Ако е така колко трябва да внеса и колко ще ми изплащат в периода 315 дни?
Другият ми въпрос е, ако прехвърля част от отпуската по майчинство на някой (и на кой мога при положение, че нямам сключен брак с бащата на детето), той ще получава сумата, която аз или според неговата заплата?
Благодаря предварително!

Прехвърля се само отпускът за отглеждане на малко дете - обезщетението за него е фиксирано - 180 лева тази година, а не отпускът за бременност и раждане. Прехвърля се на осигурен роднина - баща, баба, дядо. Бащата трябва да е припознал детето.
Иначе за увеличението е много хипотетична ситуацията и трудно може да се отговори. Най-общо осигуровките са 36.4 % + данък, който варира по подоходната таблица. Така можеш да видиш горе-долу каква сума се дължи за опредлена заплата, но един месец допълнително осигуряване едва ли ще окаже толкова силно влияние.

Става въпрос да си внеса вноските за 6те месеца преди отпуска по майчинство, за да ми изплащат по-голяма сума. Така БТВ ще ми бъде 510 лв на месец и обезщетението 90% от 510, а не от 255. Не мога да преценя доколко ще ми е изгодно това. Сега така или иначе вземам повече от 255 лв, но ме осигуряват на тази сума.
Благодаря!

# 348
  • София
Разбрахте ли, че вече можем да проверяваме преведените суми някъде в сайта на НОИ? Трябвало да се отиде до НОИ, за да се вземе ПИН-код. Някой знае ли повече подробности? Аз бих го направила, защото въобще не мога да им хвана кога какво ми превеждат...

Точно така. Този код съществува от няколко години. Ако си пазиш писмата, които от НОИ разпращаха преди, на тях ти пише кода. Ако не - отиваш до НОИ ( но се ходи лично или с нотариално заверено пълномощно ). Ще ти дадат код ( бързо става ). С него можеш да проверяваш както изплатените ти суми, така и данните за осигуряване, които работодателят ежемесечно подава за теб.

Благодаря! А може ли да ми кажеш колко цифри е този код и къде на писмото се открива? Намерих си писмото, там имам № със седем цифри, но на страницата на НОИ не го приемат (не съответствал на ЕГН-то). Има и някакъв друг дълъг номер, той пък е с повече позиции...

# 349
Здравейте отново! Много хубаво е, че има кой да съветва бъдещите и настоящи майки по тези въпроси, защото нещата съвсем не са ясни за човек, който не е е сблъсквал.
Вчера писах за пръв път и получих наистина изчерпателни отговори, за което благодаря.
Както вече казах в работата ме осигуряват на 255 лв. Вчера една позната ми каза, че ако си внеса осигуровки за още една заплата със задна дата, т.е. от март до септември (6 месеца) като излезна в отпуска по майчинство ще ми плащат по-голяма сума. Вярно ли е това и може ли да се направи? Ако е така колко трябва да внеса и колко ще ми изплащат в периода 315 дни?
Другият ми въпрос е, ако прехвърля част от отпуската по майчинство на някой (и на кой мога при положение, че нямам сключен брак с бащата на детето), той ще получава сумата, която аз или според неговата заплата?
Благодаря предварително!

Прехвърля се само отпускът за отглеждане на малко дете - обезщетението за него е фиксирано - 180 лева тази година, а не отпускът за бременност и раждане. Прехвърля се на осигурен роднина - баща, баба, дядо. Бащата трябва да е припознал детето.
Иначе за увеличението е много хипотетична ситуацията и трудно може да се отговори. Най-общо осигуровките са 36.4 % + данък, който варира по подоходната таблица. Така можеш да видиш горе-долу каква сума се дължи за опредлена заплата, но един месец допълнително осигуряване едва ли ще окаже толкова силно влияние.

Става въпрос да си внеса вноските за 6те месеца преди отпуска по майчинство, за да ми изплащат по-голяма сума. Така БТВ ще ми бъде 510 лв на месец и обезщетението 90% от 510, а не от 255. Не мога да преценя доколко ще ми е изгодно това. Сега така или иначе вземам повече от 255 лв, но ме осигуряват на тази сума.
Благодаря!

Еми пак ви казвам, че внасяне на осигуровки със задна дата е сложен и трудоемък процес. Освен това, увеличаване на базата със задна дата, точно преди да се тегли обезщетение си е явно фиктивно осигуряване и работодателят ви може да си има големи проблеми. Питайте го, обаче не вярвам да се съгласи. Просто му навличате голуми неприятности, ако му направят ревизия.

Освен това обезщетението няма да е 90% от 510 лева ( 460 лева ), а ще е около 390 - 400 лева.

# 350
Разбрахте ли, че вече можем да проверяваме преведените суми някъде в сайта на НОИ? Трябвало да се отиде до НОИ, за да се вземе ПИН-код. Някой знае ли повече подробности? Аз бих го направила, защото въобще не мога да им хвана кога какво ми превеждат...

Точно така. Този код съществува от няколко години. Ако си пазиш писмата, които от НОИ разпращаха преди, на тях ти пише кода. Ако не - отиваш до НОИ ( но се ходи лично или с нотариално заверено пълномощно ). Ще ти дадат код ( бързо става ). С него можеш да проверяваш както изплатените ти суми, така и данните за осигуряване, които работодателят ежемесечно подава за теб.

Благодаря! А може ли да ми кажеш колко цифри е този код и къде на писмото се открива? Намерих си писмото, там имам № със седем цифри, но на страницата на НОИ не го приемат (не съответствал на ЕГН-то). Има и някакъв друг дълъг номер, той пък е с повече позиции...

На този код ясно си пише, че това е ПИК код. Не помня с колко цифри беше, но е комбинация от няколко цифри ( мисля, че бяха 9, но не съм сигурна ) и завършва с буква. Поне моят е така.

# 351
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Здравейте отново. Да сте чували за еднократна помощ преди раждането, по време на бременност и на кого при какви условия се полага?

# 352
  • София

На този код ясно си пише, че това е ПИК код. Не помня с колко цифри беше, но е комбинация от няколко цифри ( мисля, че бяха 9, но не съм сигурна ) и завършва с буква. Поне моят е така.
Благодаря! Писмото, което намерих, е от 2000 г., явно тогава е нямало такива кодове. Ще се ходи до НОИ, няма как...

# 353
Здравейте!Искам  да ви задам малко по-различен въпрос.Как и къде мога да подам Жалба  за некомпетентност и нежелание за вършене на задълженията си от страна на работодателите ми.1-во здравните и социалните ми осигуровки не бяха вкарвани на време в следствие на това ми се бавеха болничните ми. ( около 4 месеца бях в болничен преди 45-те дни) 2-ро болничните 45 дни преди и след раждането ми бяха вкарани в НОИ с 4 месеца закъснение.Аз съм самотна майка.Нямам брак и не съм получила 4 месеца никакво обезщетение за болничен.3-то Некомпетентността и нежеланието им да си свършат задължението ме доведе до там че не ми пуснаха Молбата –декларация до 315 дни вече месец след изтичането на последния ми болничен и по този начин на мен отново ми спря майчинството.Къде да отида ? На Аксаков 22 или някъде другаде. Има ли някакъв закон за защита на детето и майката или незнам какво.Искам да си получат заслуженото.Много съм бясна,а има още две новоизлюпени майчета във фирмата и те страдат по-същия начин.Благодаря предварително!  bouquet

Жалба за некомпетентност не може да пуснете, защото надали можете да прецените до колко работодателите ви са некомпетентни. Има разлика между мързел и некомпетентност. Освен това, забавянето на осигуровките може да е свързано с редица фактори, в това число и финансови. Което не прави работодателите некомпетентни, а просто неплатежоспособни.
Само не разбрах имате ли прекъсване между 45-те дни преди раждане и тези 4 месечни болнични преди това. Защото, ако нямате прекъсване, болничните ви за бременност и раждане изобщо не е трябвало да бъдат " вкарвани " в НОИ. Трябвало е да се изплащат чрез работодателя.

Сроковете за подаване на молбата са след изплащане на заплатите за съответния месец. Т.е., ако заплатите не са изплатени, те няма как да ви подадат молбата.

Закон за защита на детето от работодателя на майката няма, но има закони, които защитават служителите от недобросъвестни работодатели. Както и колежката е писала - трябва да се обърнете към НОИ или Инспекцията по труда. Но преди да го направите, трябва да сте наясно каква е ситуацията на работодателя ви. Защото, ако той по-късно е изплатил заплатите за месеца, вие не можете да претендирате, че е подал молбата ви по-късно. Той може молбата да я е подал в срок от един ден след изплащане на заплатите. Просто заплатите да е изплатил по-късно.

Колкото до закъснелите осигуровки, пак повтарям - работодателят може да е бил във временна неплатежоспособност. Това не го освобождава от задължението да внесе осигуровките с лихвите, но определено е обстоятелство, което оправдава забавянето.
Първо се успокойте. Ясно е, че сте афектирана, но така само рискувате да се изложите. Ако и в жалбата напишете, това, което сте написала тук, вероятно ще позабавлявате доста служителите на ИТ и НОИ  Wink

Успокойте се. Освободете се от излишните емоции и проучете ситуацията. Тогава, вече знаейки фактите, се обърнете към споменатите институции. Те ще ви окажат съдействие.
Успех.

# 354

Благодаря! Писмото, което намерих, е от 2000 г., явно тогава е нямало такива кодове. Ще се ходи до НОИ, няма как...

Този код съществува от 2004-та година.

# 355
Здравейте отново. Да сте чували за еднократна помощ преди раждането, по време на бременност и на кого при какви условия се полага?

Да. Това е помощ за бременност в размер на 150 лева еднократно. Отпуска се само на майки, които по една или друга причина няма да получават обезщетение за бременност и раждане през 45-те дни преди раждането и имат доход до 200 лева. Вашата майка не е от тях.

# 356
Цитат на: Стики в събота, 07 юли 2007, 12:05
Цитат на: MMZZ в събота, 07 юли 2007, 11:40
Благодаря много,имам още няколко въпроса:
1.Това обезщетение което ще ми изплаща НОИ на база 6-те месеца преди да изляза в болничен 45 дена преди раждане ли ще бъде изчислено или по някакъв друг начин?
2.След като ми изтекът тези 315 дни, започвам някъде работа-т.е отработвам поне един ден и излизам по майчинство до навършване на 2г. възраст на детето-тогава ако не променят тези 180,00лв/за 2007г/, ще продължа да получавам 180,00лв...................така ли е?
3.Предполагам,че след тези 315 дни, започвайки 1 ден работа, и ако съпруга ми е осигурен мога да прехвърля майчинсото си на него и той да получава 180,00  а аз да работя?
4.Да разбирам ли, че мога да не се притеснявам от факта-закрияване на фирмата с която излязох в болничен 45 дни преди раждане-т.е това не би трябвало да ми повлияе на болнични, размери на обезщетения......питам се обаче, на болничният нали пишат име на фирмата, а тя вече ако не съществува какво трябва да напише в/у него лекаря за да нямам проблеми с НОИ?

1. Базата за болничният ти е януари-юни вкл.
2. Обезщетението за гледане на дете е еднакво за всички осигурени майки. Тази година е 180лв. За 2008г. ще се реши в края на тази година, когато излезе Закона за бюджета на ДОО за 2008г.
3. да
4. Лекарят си пише името на фирмата, нищо че е в процедура на ликвидация.
Когато получиш документите за прекратяване, на гърба на болничния ще се напише от кога нямаш осигуряване. За НОИ (след ликвидацията) от фирмата ще ти трябват трудова книжка, УП-2, УП-3 и заповедта за прекратяване.

По точки:
2. достатъчно ли е след 315-те дни болнични, да заработя само един след което да изляза в отпуск за отглеждане на дете?
4.дали няма да имам проблем с болничните/315 дни, малко по-малко/ след като фирмата я ликвидират/очаква се да стане по бърза процедури/......дали ще ми се полагат/документите при прекратяване на ТД ще ми ги дадът-няма да имам проблем/.ОТ ФИРМАТА не се притеснявам от НОИ са ми притесненията. А дали фирмата трябва да уведоми инспекцията по труда при ликвидация/мисля че бях чела нещо такова, когато в нея има майки или бременни/........

Не, фирмата няма да уведомява инспекцията по труда. Трябва да уведоми инспекцията по труда в случай на масово уволнение или закриване на отдел, в който работят бременни. Това обаче са все хипотези, при които самата фирма продължава да съществува. Тогава бременните могат да се трудоустроят на други длъжности в друг отдел.
Да, достатъчно е да отработите един ден.
Ако всичко е наред по подадените за вас данни от работодателя ви към НАП и ако осигуровките ви са внесени коректно, няма какви проблеми да имате

Здравейте,
Много се радвам че има такава тема и сърдечно благодаря на хората, който редовно отговарят на въпросите.
Имам и аз едно питане, опасявам се че фирмата в която работя, след като излезна по майчинство ще я закрият. При това положение аз ще получавам ли майчински ( и в какви размери ) и трябва ли да почна друга работа за да ми тече стаж и осигуровки? 

Зависи какво имаш предвид под "закрият" 

При закриване на предприятието работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане може да бъде освободена само с разрешение на Инспекция по труда.

Принципно можеш да се прехвърлиш и в друга фирма, а и ако си още в болничен за бременност и раждане в рамките на 75 дни след прекратяване на договора можеш да вземаш обезщетение чрез стария работодател, независимо, че не работиш вече за него. Принципно уволнението / по чл.328  от КТ / на бременни и жени с деца до 3 год. възраст става само по изключение и при наистина реална необходимост за това.

Моля, да ми отговорите, каква е разликата м/у двата случая-
аз лично не намирам от една страна, но от друга страна -не вярвам Вие да грешите.

1.)Моя случай е ликвидиране на фирмата чрез съда. Вече имам болничен за 45 дни преди раждане. Отговорихте ми, че няма да имам проблеми да си получавам обезщетенията до 315-те дни, след което ако започна работа за 1 ден някъде, след това до 2годишна възсраст на детето мога да си вземам майчинските-180.00лева.
Освен това получих също още един ценен отговор от вас-че не е необходимо в моя случай фирмата да уведомява инспекцията по труда.

А случаят на другото момиче по какво се различава от моя.
Защото при нея отговорите са - че работодателя ще трябва да уведоми инспекцията по труда, че може да получава обезщетението си само 75 дни след прекратяване на ТД.

Наистина не намирам разлика м/у двата случая-моля да ми разясните.

2)Т.к тези дни сте обсъждали какво е положението на майките при различните видове договори-по този въпрос също имам въпроси:

Първия е:ако е със срок на изпитване уговорен в полза на работодателя-т.е до 6м-
след тези 6месеца договора става бесрочен,ако работодателя не го измени-т.е болнични, майчинство до 2г/ако работодателя не го прекрати и не го измени/ служителката ще има право и на 315д.болнични и до 2г.майчинство+6м.неплатена

Вторият вариант-ако договора е безсрочен-това май е най-добрият вариант-излезе ли майката б бремост/45 дни/ -отново би следвало безпроблемнбо да си получава 315д.болнични и до 2г.майчинство+6м.неплатена

Трети вариант-ако договора е срочен- ако договора е до 20.12 работодателя задължително ли трябва да поднови този договор с нов срочен или безсрочен? А ако работодателя забрави да го поднови-змначе ли че на служителката и се прекратява договора служебно, без тя да знае, че и спират майчинските, обезщетенията и т.н.
или ако работодателя забрави, договора до 20.12 от 21.12 става безсрочен?

/СТАВА ВЪПРОС ЗА РАБОТОДАТЕЛ които няма нищо против майката да се осигурява при него в продължение на години-а не за такива които гледат да се отърват от тях/

МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА ПОЛУЧЕНИТЕ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИТЕ МИ ДО ТУК, БЛАГОДАРЯ ЗА ВАШИТЕ ОТГОВОРИ И ЗА НАПРЕД. НАИСТИНА ЗНАЕТЕ МНОГО И МНОГО КОМПЕТЕНТНО ОТГОВАРЯТЕ.

# 357
Първо, няма да те цитирам, защото нещо в цитата ти не е наред и е ужасно объркано.

По отношение на отговора на Стики, аз просто допускам, че тя се е объркала и не е имал предвид болничен за бременност и раждане, а болничен за общо заболяване. Или пък въпросът е бил така зададен.

На твоя въпрос - щом има съдебно решение за ликвидация на фирмата, няма нужда от разрешение от Инспекцията по труда. Колкото до срокът, през който се изплаща обезщетение положението е следното. При прекратен договор, служителят има право да ползва болнични посредством вече бившия си работодател за срок до 75 дни след прекратяване на договора. Това обаче се отнася само за болничните за общо заболяване. Болничните за бременност и раждане не попадат в този текст. За болничните за бременност и раждане има отделен регламент и той е, че ако към датата на прекратяване на договора болничния е започнал, обезщетение се изплаща до края на 315-те дни. Ако обаче към датата на прекратяване на договора, болничният за бременност и раждане не е започнал, тогава обезщетение не се изплаща, дори и за този 75 дневен срок. Просто нищо не се изплаща.
Ако те интересува, мога да ти цитирам и конкретните текстове от КСО, които регламентират това.

По отношение на видовете договори. Положението между първия и втория вариант е аналогично. Ако работодателят не прекрати договора, майката може да си ползва всички полагаеми отпуски. Важно е обаче да се отбележи, че отпуските прекъсват срокът на изпитване. Т.е. няма никакъв проблема майката да излезе в болничен за бременност и раждане преди да е изтекъл изпитателния срок, но когато се върне на работа ( дори и това да е след 2 години и половина ), тя все още ще бъде в изпитателен срок. За изпитателен срок се брои само реално отработено време. Ако изпитателния срок е 6 месеца, той изтича едва след като реално отработите 6 месеца.
По въпросът със срочните договори положението е следното. С изтичане на уговорения срок, договорът се прекратява, освен ако страните не уговорят нов договор. Работодателят не е длъжен да подновява договора и той не може автоматично да се продължи, ако работодателят не реагира на датата на изтичане на срока. Просто няма такова положение, в който договорът се счита автоматично подновен. Има една хипотеза, при която договорът се смята, че е преминал в безсрочен, но тя е неприложима при отсъствие на майката.  Кодекса на труда предвижда следната възможност. Ако служителят продължи да работи работата си 5 работни дни след изтичане на срока на договора и работодателят не възрази срещу това и ако длъжността е свободна, тогава се счита, че договорът е преминал в безсрочен. Но за да стане това трябва първо - длъжността, която е заемал служителя да е свободна ( да не е заета от новоназначен или върнал се на работа служител ) и служителят действителност да работи 5 дни. Което, ако сте в болничен за бременност и раждане няма как да стане.

На другият ви въпрос - какво става, ако работодателят не уведоми служителката,че договорът се прекратява. Работодателят няма задължение да уведомява служителката, че договорът и се прекратява и съответно и се спират майчинските. Служителката чудесно знае това, защото тя знае кога изтича договорът. Не може да е изненадана от прекратяването, тъй като датата на прекратяване е написана в самия договор, а срочните договори, както вече поясних не се подновяват нито автоматично, нито задължително. Работодателят следва да уведоми служителката само в случай, че иска да преподпишат договора. В противен случай се счита, че те просто слагат край на съвместната си работа.

# 358
 Shocked длъжностната ми характеристика още не е написана, 6 месеца договор става.

Ох хора, казвам ви, незнам къде съм попаднала - много стрикнто трябва да следя за всичко.

# 359
Привет момичета,имам един спешен въпрос към вас.Предполагам,че сигурно е задаван вече и моля за извинение,че пак ще питам.Той не е толкова счетоводен,колкото практически.От това ,което съм чела тук във форума зная,че имам право да не изляза 45 дни преди раждането,а по-малко,като загубя съответния брой дни,като платени.Аз трябва да изляза на 23 юли,а смятам да изляза от 01.август,така,че да ми се вземе предвид в базата за изчисляване на майчинството периода от Февруари до Юли включително(не съм ползвала болнични за това време)как се процедира с лекарите.Доколкото зная някои лекари категорично отказват тази практика.Кога трябва да отида за болничния-на 23ти и да го представя в службата на 01 август и дотогава да си работя или по-вероятното според мен-направо на 01 август,за остатъчния брой дни упоменати в болничния лист и да го представя веднага в службата.
Извинявайте за лаическия въпрос ,но нямам и грам понятие,а искам да съм готова,като говоря днес с лекаря ми с готов вариант за действие:)
Пак благодаря ,че ви има  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт