Медицински Университет

• 151 018
  • 1 617
  •   1
Отговори
# 1 320
Социалните имат таван , не си спомням точно колко беше -до 270- 300 лева мисля. От тази сума вадят доходите, основно стипендии и изплащат разликата. Надявам се скоро да изключат като доход наследствените пенсии. Че така сираци и полусираци не могат да се възползват.

# 1 321
Някой дали има данни за баловете, минималните, на Тракийския и СУ?

# 1 322
  • Plovdiv
Някой дали има данни за баловете, минималните, на Тракийския и СУ?
За Стара Загора: Медицина, първо класиране - 30,19, второ - 29,13, трето - 33,59
За СУ: Медицина, първо класиране жени - 32,86, второ - 30,27. Мъже - първо класиране - 31,09, второ няма инфо за сега. Фармация, жени, първо класиране - 35,96, второ - 32,79. Мъже, първо класиране - 30,52, второ пак няма инфо.
За Стара Загора има файлове публикувани от самия университет, за СУ информацията е събрана от кандидатстващите, няма официален документ. Направено е запитване за минималните балове за 2024 и се чака официален отговор, коментира се в темата за СУ минимални балове.

# 1 323
Здравейте, дали някой може да препоръча учители по биология и химия за кандидатстване в МУ Варна?

# 1 324
За кой град?

# 1 325
За Варна ме интересува.

# 1 326
Само за информация, отличните оценки минават арбитражна проверка при 3ма проверяващи, т.е. оценката не зависи само от мнението на един човек.
Преди 2г. във Варна оценката по  биология на сина ми беше 5,38 но работата му беше минала проверка при 3-ма. Явно са обсъждали/спорили каква оценка да оставят, заради  грешката по невнимание - при пренасяне на беловата най-долу беше разминал няколко от тестовите отговори и това му беше "изяло" от оценката към 15 стотни. Видял е 3 подписа със син, червен и зелен химикал.
От учителката му по химия в училище, която работеше като проверяваща знаем че понякога са наставали много люти спорове, направо караници,  на които  последна дума имал някой от професорите. Обикновено работите се проверяват от 2-ма.
Здравейте, може ли да ми препоръчате учители по химия и биология за подготовка за кандидатстване в МУ Варна, за гр. Варна?

# 1 327
Здравейте. Преди няколко месеца говореха как са щели да променят начина на балообрзуването в МУ и щял да се формира от оценките от 8, 9 и 10 клас + КСК. Това прието ли е вече или ако не е ще се приема ли, защото не го видях в нито един достоверен сайт като нова или бтв. И на какво мнение сте за промените?
Ето решение публикувано/обнародвано в  ДВ от 2.1.2024, с което балообразуването става с оценките по биология и химия от 8, 9 и 10 клас или по-точно вписаните в удостоверението за 10 клас оценки.
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=202266

Да, приеха го, но в момента тече обществено обсъждане за “нова” промяна, с която се връща балообразуването с утроените оценки от изпитите и ДЗИ БЕЛ. Най-вероятно ще бъде прието и ще се кандидатства както досега.

А понеже преди време коментирахме “влиза в сила от 2025/2026” от МОН не ми отговориха еднозначно на въпроса дали се има предвид 15.09.2025 или 15.09.2024, а ми казаха “които ще кандидатстват идната година” и че има процедура за промени в текстовете, като преповтаряха мотивите за промяна на наредбата.
От отговора им разбрах това: Влизат в сила за следващата КСК 2025/2026.
И ще са в сила, докато не се приеме проектът, цитиран от Oma Desala.
Ако се приеме, новото/старо балообразуване - с ДЗИ БЕЛ, влиза в сила още за КСК 2025/2026. Тоест, при приемане на проекта, няма да има промяна от близките няколко години.
Цитат от отговора на МОН: “ В двете наредби е прието, че текстовете, касаещи прием и балообразуване, влизат в сила от учебната 2025/2026 година. Действителното на тези от тях, на които им предстои кандидатстване през следващата учебна година по новия ред, при балообразуването ще бъдат взети техните оценки по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда от общообразователната подготовка от първи гимназиален етап - тоест от 8 до 10 клас.
Всяко влизане в сила на дадена разпоредба се урежда само и единствено в нормативен акт (в случая това е § 6 от Заключителните разпоредби към ПМС No 357 от 29.13.2023 .г за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет.) До изричната или мълчалива отмяна на разпоредбата, предвиждаща отложено действие, тя действа така, както е записана.
Съгласно предложения проект се възстановяват старите положения в Наредбата, които бяха изменени през 2024 .г Предвижда се отново сьстезателният бал да се образува от утроените оценки от конкурсните изпити по биология и по химия и оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Също така се предвижда отмяна на цитирания по-горе §6 за влизане в сила на настоящите спорни разпоредби от учебната 2025/2026 година.
В случай, че така предложеният от МЗ проект на акт бъде приет на заседание на Министерския съвет, то отложеното действие се отменя и се възстановява положението, при което приемът и балообразуването ще се осъществяват по реда, действал до момента, а именно - от утроените оценки от конкурсните изпити по биология и по химия и оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература. “
А, ето какво мислят за профилирането и обучението, цитат: “ Позициите на
МОН са представени както на висшите училища, така и на Министерството на
здравеопазването, в чиито правомощия е да инициира изменения в посочената нормативна уредба. Считаме, че измененията от 2024 година пораждат изключително сериозни проблеми, в т.ч. неяснота при тяхното приложение, противоречие с други нормативни актове, омаловажаване на профилиращото обучение, различно ниво и подготовка на новоприетите студенти и необходимост от преработване на учебните програми по биология и химия в медицинските университети за надграждане на по- ниското общообразователно ниво. “

Дано съм била полезна.
Извинявам се ,че така питам и всичко ми е ясно горе долу само това с правилата за балообразуването дали ще стане ясно до края на септември примерно?Или ще се изясни при публикуването на новия справочник за прием в съответния университет, което се случва в декември или януари.Промени правят точно през три години страшно безобразие е това.

Последна редакция: сб, 17 авг 2024, 09:47 от svetilo

# 1 328
Според мен  ПМС за изменение и допълнение на наредбата ще се приеме от МС още до края на август. В момента тече 14- дневният срок за съгласуване, който изтича на 27 август. Предполагам, че още на 28 ще приемат измененията или най-късно началото на септември.
Измененията ще влязат в сила за учебната 2025-2026 г., балообразуването ще си остане с ДЗИ по БЕЛ и в изпита ще бъде включен още материал - от профилираната подготовка.

# 1 329
  • Пловдив
Измененията ще влязат в сила за учебната 2025-2026 г., балообразуването ще си остане с ДЗИ по БЕЛ и в изпита ще бъде включен още материал - от профилираната подготовка.
Голяма простотия е това. Ако влиза в сила трябва да е за следващата, а не за тази година. Така направиха и с миналата наредба, а нея даже не я тестваха. Да я пробват поне, а после да я променят, ама не…

# 1 330
Някой ползвал ли е студентски заем за платено Медицина? До колкото четох банките директно превеждат сумата за таксите на университета, а издръжката е за сметка на студента. Не ми се иска да затъва със заеми още в началото, но обмислям и този вариант.

# 1 331
Според мен  ПМС за изменение и допълнение на наредбата ще се приеме от МС още до края на август. В момента тече 14- дневният срок за съгласуване, който изтича на 27 август. Предполагам, че още на 28 ще приемат измененията или най-късно началото на септември.
Няма как до края на август месец. Общественото обсъждане е 1 месец и в момента тече и е до 29 август. Миналото постановление за наредбите беше с обществено обсъждане до 12 ноември и го приеха окончателно на 29 декември. Ще има и нов служебен кабинет. Според мен края на септември, началото на октомври.
Отделно не мисля, че медицинските университети ще вкарат допълнително профилиращи теми за тази учебна година. Всички знаят, че подготовката е две години и че няма да е коректно януари месец 3-4 месеца преди предварителните изпити да се вкарва нов материал.
И друго лично мое мнение е, че изобщо няма да добавят повече профилиращи теми по простата причина, че ги бяха сложили през 2022 без да имат някакво ограничение, защото тогава пишеше “Приемането на студенти се извършва чрез писмени конкурсни изпити по биология и химия, провеждани по ред, определен от висшето училище.“ Сега просто наредбата ще им позволява в прав текст, че имат това право да слагат профил.
И пак казвам “новата” наредба не променя нищо от това, което беше прието от КСК 2022 година. За мен тези промени са просто козметични.

# 1 332
В интерес на истината МУ Варна точно октомври, ноември 2022 г. Промениха изцяло материала. Задачи, сборници, всичко това е 4-5 месеца преди предварителния изпит 04.2023. Включиха и въпроси от профила. Нищо не пречи сега пак ноември да сменят всичко. Децата се побъркаха тогава, всички задачи по химия смениха. И се падна отворен от профила.

# 1 333
А в МУ-С сборникът излиза едва януари месец на годината, в която са изпитите, и никой не ти гарантира какви ще са промените в материала - може да са нищожни, може и да са по-сериозни. Промените в регламента на самия изпит също стават известни тогава, а такива правят много често. Например тази година в теста по химия въпросите с отворен отговор от 4 станаха на два, за същото време, и според сина ми това е една от причините за по-високите резултати по химия. Кандидатстудентите две години се бяха готвили с пробни тестове за време, като бяха натренирани да решат за 2 часа 2 задачи повече и два месеца преди изпита разбраха, че един вид разполагат с повече време на задача. В случая промяната беше в техен плюс, но пак казвам - няма гаранция, че винаги ще е така.

# 1 334
В интерес на истината МУ Варна точно октомври, ноември 2022 г. Промениха изцяло материала. Задачи, сборници, всичко това е 4-5 месеца преди предварителния изпит 04.2023. Включиха и въпроси от профила. Нищо не пречи сега пак ноември да сменят всичко. Децата се побъркаха тогава, всички задачи по химия смениха. И се падна отворен от профила.

Беше голям стрес, но слава Богу приключи успешно за сина ми и съучениците му.

Сега следим промените, че малкият и той се е ориентирал към медицината, пък да видим. Той за сметка на брат си, не е толкова убеден, че иска точно това, а сега ще е 9 клас.

Общи условия

Активация на акаунт