Медицински Университет

• 151 150
  • 1 617
  •   1
Отговори
# 1 365
Не приемайте толкова нещата навътре все пак си плащате няма начин да не завършват децата, щом имат желание знае ли човек тройката може да стане шестица.
Че то, ако е така, хората ще влизат само платено Laughing
Моето дете не е с тройки, приета е платено, и въпреки че "щом си плаща, няма начин да не завърши", още се чуди дали да се запише. Тая година, поне засега, няма приети с тройки платено, може да се осведомите лично от сайта.

# 1 366
Абсолютно съм съгласна с Росита. Дъното изкопаха Варна и то ДП. За Плевен не съм сигурна. Първенец по бал са София, Пловдив и Бургас

# 1 367
Абсолютно съм съгласна с Росита. Дъното изкопаха Варна и то ДП. За Плевен не съм сигурна. Първенец по бал са София, Пловдив и Бургас
Бала тази година, както и други зависи от сложността на изпитите. Бала в МУ Варна е нисък, тъй като най трудни бяха изпитите и децата изкараха ниски оценки.
На приятели децата кандидатстваха и в трите уни 
МУ София и МУ Варна и  МУ Плевен. Оценките им бяха най - ниски в МУ Варна и въпреки това бала им беше достатъчен за приемане Медицина.

# 1 368
  • Варненска клюкарка
Белора, и друг път съм чела ваши постове с преместени от Бургас студенти, сигурно има и от Плевен, Стара Загора? Варна много гостоприемна, а вие се оплаквате от занижено ниво на преподаване. Много жалко, заради пари са готови да си сринат реномето.
Има и от там разбира се, но не са 1/4 от випуска. А като сложим и прехвърлените 5-6 предната година, випуска е останал почти наполовина, а  пред себе си имат още години учене. Питам се  някой все пак дали ще остане там за дипломирането.

Аз не бих слагала в едно изречение баловете от София и Пловдив с този от Бургас, но в повече подробности няма да влизам. Варна може да се излагат последните години, пак казвам че проблема е в броя студенти, което неминуемо влошава качеството, но добре че все още приемат прехвърлените от там, защото чувам че в София не ги искат.

# 1 369
Може и да е бил по- труден, особено ако децата са се готвили и за други университети.
Дано се поправят и вдигнат нивото на преподаване.

# 1 370
Бала тази година, както и други зависи от сложността на изпитите. Бала в МУ Варна е нисък, тъй като най трудни бяха изпитите и децата изкараха ниски оценки.
На приятели децата кандидатстваха и в трите уни  
МУ София и МУ Варна и  МУ Плевен. Оценките им бяха най - ниски в МУ Варна и въпреки това бала им беше достатъчен за приемане Медицина.
Подкрепям това мнение, който следи изпити и оценки се видя , че изпита във Варна беше най -сложен и с много по ниски оценки. А за увеличения прием, доколкото четох е по рейтинг. Защо обаче не увеличават в София, Не знам . Там има най  много кандидати естествено съобразено с броя населението.
Дъщеря ми завърши първи курс. Засега е много доволна от преподаването.
Нямат грешка. Има достатъчно, зали, аудитории, ново е. Моргата е на ниво, нищо онлайн.
Всъщност като се замисля, може затова да вдигат приема, имат база , преподаватели и всичко необходимо.
На приятели детето е в МУ София, но здравен мениджмънт, цяла година са онлайн, И това го сервираха септември миналата година.
Ако знаеха щяха да сменят умито.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 22:01 от каран

# 1 371
Сигурно базата за предклинично обучение във Варна е по-добра, но МУ София поне гледам, че има 13 университетски болници за клиничното обучение. Дали в тях обръщат внимание на студентите се чудя.
 Във Варна ще стигнат ли болниците и лекарите за този вид обучение, предвид увеличения прием?

# 1 372
  • Варненска клюкарка
За тази година не съм се интересувала какъв е изпита във Варна, но предната на предварителния по химия се падна задача от неорганична химия, всеки който се е готвил знае разликата между НХ и ОХ. А резултатите и миналата и тази са сходни. Бройката проваля бала. Какво се очаксва когато след 120-я нататък следват само тройки по химия?

Една елементарна сметка може да покаже за каква разлика става въпрос -  В София 13 болници и прием от 180 ДП+ към 40 платено и около 250 чужденци. Във Варна 200 ДП + съответния брой платено + военните + към 250 чужденци и една единствена многопрофилна болница, пък ако ще да е една от най-големите в страната. АГ болницата също е университетска, но е територия за обучение на акушерките, другото 2 очни- едната държавна и студентите обикалят по коридорите, другата частна, там са само специализанти. Как се очаква тези болници да са достатъчно за над 500 човека само от 1 випуск? Това не е икономическа специалност да си прочетат лекциите в модерни зали с добра акустика и кой разбрал- разбрал. Упражненията  в специалност Медицина от 3-ти курс и нататък трябва да са на терен. А какво се случва реано - вместо да карат стаж по хирургия примерно - хирургът който им го води им събира книжките за заверка и ги праща да си ходят. Ако изобщо се видят очи в очи, че щом е хирург значи графици, замествания, спешни случаи и някакви студенти да му се мотаят в краката му е последна грижа. От 3-ти курс все по рядко се връщат в уютната база на университет, фкултет РЗИ и т.н. А една болница колко хора може да поеме още? Затова не разбирам защо вместо да си свият раздутия извън всякаква логика прием, те го раздуват още повече Чуждите студенти хубави, лоши не могат да си позволятн да ги претупат и не е трудно да се сети човек за чия сметка се случва вниманието към тях.

Един пример
Скрит текст:
Миналата есен попаднах в интензивна пулмология със сериозен проблем. За 7-те ми дни престой всеки ден виждах по 2 групи чужди студенти, водеха им лекциите край някое от леглата, нямах как да проследя времето но към 1,5 часа. Повечето пациенти в залата бяха интубирани, спецалистите само им наглеждаха показателите на таблата над тях, така че не пречеха на никого. Имаше дискусия, въпроси, проведоха им изцяло пълноценно упражнение. Последния ден преди да ме изпишат един от лекарите които водеха упражнения ме помоли да позволя да се пробват със стетоскопите - позволих.... За  времето от 7 дни видях само 2 български групи, които пуснаха наведнъж да минат като на дефиле в картинна галерия - източиха се в колона по един край леглата. Никой не им каза една дума. После се събраха отвън в коридора и през отворената врата видях как някой им изговори някакви неща за около 15 минути.

# 1 373
Значи правилно съм разбрала Беллора, не са розови нещата и там. То всъщност къде ли са!?
От познатите деца на дъщеря ми тази година влязоха 7 деца във Варна, които не бяха приети нито в София, нито в Пловдив, също и в така нарочения факултет в Бургас.

# 1 374
Въртят се сега някакви слухове, че в Свиленград щели да отварят факултет медицина и фармация, да бъдело удобно и за турците. Нищо, че в Одрин си има голям факултет точно със специалностите медицина и фармация..

# 1 375
Нормално е да сме чувствителни към оценките на бъдещите лекари, повече отколкото към тези на всяка друга специалност, но решението на проблема няма да стане със затягането на приема. Докато драстично не се увеличи заплащането и не се подобрят условията на работа на медиците, интерес към тази професия от най-знаещите и можещи деца няма да има. Проблемът с ниските балове е функция на малкия брой кандидатстващи. По мои груби сметки в този набор желаещите да учат в мед.университети в цялата страна са не повече от 700 момчета и 2000 момичета. Всеки, който е положил някакви елементарни усилия и не държи да учи в точно конкретен университет - влиза. Умни, глупави - това е материалът.  
Как да мотивираш по-умните и сериозни момчета да станат лекари, като перспективата, която виждат пред себе си, изключва шанса до тридесетата си година да стъпят здраво  на краката си финансово? Студентите в  ИТ-специалностите още в 3 курс изкарват по-високи заплати от родителите си, а и не само те, много други специалности също. В МУ отиват само най-отявлените идеалисти. Помня  много добре времената, когато информатиците въобще не бяха добре платени и тогава интересът към тази специалност изобщо не беше така впечатляващ. По онова време интелектуалният елит се насочваше към международни отношения, журналистика, момчетата мечтаеха да станат летци и капитани. В техническите университети по това време приемаха всеки, който пожелае. Винаги стандартът на живот, който дава една професия, определя интереса на кандидатстващите към нея. Наскоро една моя позната, млада лекарка, взела специалност, започна работа в ВМА, познайте на каква основна заплата - 1600 лв.! И в същия момент в Кауфланд върви обява за набиране на касиерки със заплата 2000 лв. ...
Скоро коментираха, че за новата детска болница трябвали около 310 лекари, а в цяла София педиатрите били около 280. Ами как да мотивират лекарите да станат педиатри, като това е една от специалностите с най-зле платените клинични пътеки. Вместо да увеличат заплащането, те увеличават приема на студенти и се надяват да решат проблема от краката за главата.

# 1 376
Излезе допълнителния прием в СУ.
22 свободни места за медицина и 39 места за фармация..

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 14:30 от marinadp

# 1 377
Именно! И всички и тези влачили изпити и отличниците на равно в конкурсната част за специализации,
За специализацията с предимство са тези с отлична оценка от изпита по съответния предмет. Или поне тези с най-високата.
Нищо подобно, за специализация са с предимство тези с връзки, дори и с тройки и ПО. Заявявам го като родител на млад лекар, завършил с 5,85.

# 1 378
Факт е че стартовото заплащане на лекарите е нищожно- поради тази причина се закривят болници в малки населени места , няма лекари ,други се ориентират да работят на вън....докато е няма държавата и се правят избори след избори всичко ще ни е така...на никой не му се мисли за бъдещето а гледат как да се докопат до някой пост...жалко за нас работещите на средна възраст....
Но не съм съгласна за заплатите в IT сектора и там вече се наблюдава намаляване на заплати....и според мен не трябва да гледаш основно заплатата а дали това което ще работеше ще ти носи удоволствие

# 1 379

Нищо подобно, за специализация са с предимство тези с връзки, дори и с тройки и ПО. Заявявам го като родител на млад лекар, завършил с 5,85.
И сега какво ще правите? Ще търсите връзки ли?

Общи условия

Активация на акаунт