Сто и втора всесезонна плетаческа тема

• 50 864
  • 903
  •   1
Отговори
# 750
Благодаря на всички, които се включиха с отговори на въпросите ми! Горе-долу се ориентирах за зашиването. А за големината на квадрата ми се струва, че ако плета на два ката ще стане прекалено тежка за лятна рокля. Иначе се вторачвах в снимката и не можах да разбера как е докаран такъв размер на квадрата, като първоначалните стълбчета и там ги преброих 16, а си личи, че преждата не е дебела. За другия вариант, който предлагате-да направя стълбчета с две наметки, ще пробвам, но ми се струва, че няма да е достатъчно, за да придобие квадрата нужната големина.
P.S.
Изплетох го с две наметки, наистина е значително по-голям, само че при роклята има и продължение, което не ми е много ясно как се плете. Първият продължаващ ред явно ще е синджир, но как ще се захваща към предния ред, за да се получат тези стълбове... май ще търся подобен квадрат в YouTube.

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 11:05 от nod32

# 751
Както ти е казала Хепи, квадратът ти е по-малък, отколкото на роклята. Ти си изплела само 1/2 от квадрата на роклята. Най-лесно ще се ориентираш по редовете с големи дупки. В твоя квадрат има 2 реда с  дупки - вътрешен с равни правоъгълни и външен с едри вълнообразни. А в квадратите  на роклята са 4 реда с дупки - вътрешен с равни, следват 2 реда с вълнообразни и пак един с равни дупки съвсем във външната част, където се съединяват квадратите. Разгледай внимателно и ще видиш разликата.

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 10:34 от Diorela

# 752
  • Бургас
Ето и още един пример, има показана как се подреждат квадратите в права форма.
https://www.youtube.com/watch?v=xogdEku4sQc

Понякога сменят номера на куката и така се уголемява/смалява размерът на мотива.Или пък правиш още един /няколко/ обиколен ред за да го увеличиш.

# 753
Както ти е казала Хепи, квадратът ти е по-малък, отколкото на роклята. Ти си изплела само 1/2 от квадрата на роклята. Най-лесно ще се ориентираш по редовете с големи дупки. В твоя квадрат има 2 реда с  дупки - вътрешен с равни правоъгълни и външен с едри вълнообразни. А в квадратите  на роклята са 4 реда с дупки - вътрешен с равни, следват 2 реда с вълнообразни и пак един с равни дупки съвсем във външната част, където се съединяват квадратите. Разгледай внимателно и ще видиш разликата.
Да, плетох дотам, защото нямах схема за по-нататък, пък и мислех, че ще се доплита в процес на съединяването. Явно не е така и сега ще се опитам да го дооплета докрай.

# 754
  • Варна - Черна гора
Привет на всички!
Аз идвам с питане. Случайно на някого да му е останало количество от Ланосо Папилон цвят 906 - оранжево. Опасявам се, че няма да ми стигне. За съжаление на нашия пазар е изчерпана.
Скрит текст:

# 755
  • Балчик
Ето и още един пример, има показана как се подреждат квадратите в права форма.
https://www.youtube.com/watch?v=xogdEku4sQc

Понякога сменят номера на куката и така се уголемява/смалява размерът на мотива.Или пък правиш още един /няколко/ обиколен ред за да го увеличиш.
Галчудо се е досетила, мисля и аз че с различен номер кука резултата ще е различен, трябва проба. Също си мисля, че квадрата не е чак толкова голям, колкото визуално е, много обиколни и съединяващи редове има, което доста увеличава квадрата.

# 756
  • София
nod32 И аз съм я виждала тази рокля, но само ми пробяга, понеже не ми е в проектите да плета рокля
Simple Smile Схемата на квадрата е същата, но са добавени поне още два-три реда на първо четене.
Първо това трябва да се изнамери, и тогава да се експериментира с кука и дебелина на преждата.
Съединяването на мотивите - може да намериш доста такива клипчета и е лесно. Може и с игла.

# 757
Купих си ето тази прежда за чорапи.
Някой плел ли е от такава прежда чорапи, за  да каже  кой номер куки да плзвам?

# 758
На етикетчето някъде отвътре не пише ли? Гледам иглата да е малко по-дебела от самата прежда. Тази ми изглежда между 3 и 4, зависи колко стегнато плетеш. Най-добре пробвай първо

# 759
https://performanceyarn.bg/produkt/woolinen-2/
Пише номер 3-4
Започнах с 3 и ми е хлабаво. Призлява ми  да плета на по-малък номер.
Инак е много хубава прежда. Има копринена гладкост.
Купила съм я да плета чорапи.

# 760
Леле, на по-малко от 3 и за мен е ужас.
Можеш да я ползваш на 2 ката, но вероятно няма да ти стигне, или да я смесиш с друга. Или на една кука, там някак става по-стегнато със същата дебелина на куката.
Сега видях, че е с лен, той се свива при пране!

# 761
На 1 кука не мога да плета, явно ще я направя 2 ката.

# 762
  • София
Здравейте, извинете ме, че нахлувам, така в темата. Начинаеща съм, плета амигуруми и синът ми иска Мопс. Намерих схема на руски, но някой може ли да ми помогне с разчитането. Става въпрос за тялото. Още първия ред не го разбирам. След 6-те въздушни бримки ...Иначе следващите редове с наддаването мисля, че ми е ясно.
Също така и ушите не са ми ясни...Извинявам се за многото въпроси Flushed
https://amimore.ru/mini-mopsik-1299

# 763
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте, извинете ме, че нахлувам, така в темата. Начинаеща съм, плета амигуруми и синът ми иска Мопс. Намерих схема на руски, но някой може ли да ми помогне с разчитането. Става въпрос за тялото. Още първия ред не го разбирам. След 6-те въздушни бримки ...Иначе следващите редове с наддаването мисля, че ми е ясно.
Също така и ушите не са ми ясни...Извинявам се за многото въпроси Flushed
https://amimore.ru/mini-mopsik-1299

за тялото
Скрит текст:

изплитаме 6 въздушни бримки и във втората бримка от  куката плетем
1 ред 4 стълбчета без наметка, 3 в 1, 3 стълбчета без наметка (12)
...

за ушите
Скрит текст:

плетем с кафявия цвят, с обръщане на редовете.

6 стълбчета без наметка в кръг за амигуруми, 1 въздушна бримка, обръщаме
3 стълбчета без наметка, наддавка, 2 стълбчета без наметка, въздупна бримка, обръщаме
...

не бийте преводача, той толкова си може. Simple Smile

# 764
  • София
Благодаря за включването!
за тялото
Скрит текст:
изплитаме 6 въздушни бримки и във втората бримка от  куката плетем
1 ред 4 стълбчета без наметка, 3 в 1, 3 стълбчета без наметка (12)
 Аз също си го превеждам, но не разбирам как ще стане:
като започна от втората бримка (т.е. ми остават 5 въздушни) след четирите ниски пълнежа ми остава една свободна - в нея ако направя три наддавки след това къде да изплета останалите 3 ниски пълнежа. Как стават 12 бримки общо?

За ушите това с "обръщането" се чудех, но ми стана ясно.

Общи условия

Активация на акаунт