Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Минимална заплата

  • 3 756
  • 89
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 2 642
Принципно колкото по-голяма е компанията, толкова повече неща като чистене, поддържане на принтери и т.н. гледа да аутсорсне, именно защото е по-лесно, по-гъвкаво и т.н.
Но това вече ни отделя от темата.

Та как се живее с минимална заплата - минимално. За съжаление. За щастие в днешно време има доста асоциации и организации, които могат да помогнат с някакви хранителни продукти, някои осигуряват на самотни майки санитарни материали, има тук-там социални кухни (поне в София), трикове при готвене, дрехи втора употреба, учебници втора употреба, прилагат се трикове при пазаруване, на някои места има шандове с годна храна, която излиза от срок след ден-два за по-тънки пари. Не е голямо спестяване, но 5лв тук, 2лв там...

Последна редакция: чт, 23 юни 2022, 19:30 от Inferiya

# 31
  • Мнения: 244
Специално сервитьорите не мислят много. Това е работа, временна за много хора, докато намерят нещо по-добро. В такъв момент се съгласяват, защото уж за малко се хващат на хорото.
Това ама хич не е вярно. Много сервитьори/бармани и т.н. стават целенасочено такива точно защото виждат укриването на доходи като бърз начин да си вдигнат личните приходи.
Аз съм ИТ, между 1/3 и 1/2 от жените в моя и в следващия курс в университета избраха да станат сервитьорки, хостеси и подобни по нощните клубове вместо да почнат стаж по специалността, въпреки че до преди короната платени стажове се предлагаха на всякъде. Просто във вървежните заведения в силния сезон се изкарва доста повече дори от програмист с 0-2 години опит, а не се иска никакво мислене или учене - къса пола, дълбоко деколте, тежък грим и бакшишите си вървят. На едната колежка най-голямата ѝ гордост беше като някой чичак ѝ даде 50 лева бакшиш за дето му се е усмихнала и навела с дълбокото деколте. И мислеше, че това е нещо позитивно. После естествено завършването го провлачи с 1 или 2 години, понеже и стратегията ѝ за изпитите беше подобна, а накрая едва си намери работа в някаква посредствена фирма изпълняваща държавни поръчки.
В дългосрочен план не е добра стратегия това, ама в краткосрочен работи. По нощните клубове по-привлекателните момичета си докатват 3000-4000 без проблем в силния за заведението сезон, реално за половин работен ден. Вярно работат е нощно време, ама някои си им харесва това, особено като върви и с безплатен алкохол. Осигуровките и данъците разбира се на МРЗ или по-ниско, ако се водят на непълен ден. А някои са и въобще без договор.

Това, че си докарват по няколко хиляди.. ами изкарали са ги.
Ами като са си ги изкарали да си им платят данъците и осигуровките. Защо аз да плащам, а те не? Че на всичкото отгоре аз от държават нищо не съм получил обратно, за разлика от тия по заведенията.

# 32
  • Мнения: 2 453
Специално сервитьорите не мислят много. Това е работа, временна за много хора, докато намерят нещо по-добро. В такъв момент се съгласяват, защото уж за малко се хващат на хорото.
Това ама хич не е вярно. Много сервитьори/бармани и т.н. стават целенасочено такива точно защото виждат укриването на доходи като бърз начин да си вдигнат личните приходи.
Аз съм ИТ, между 1/3 и 1/2 от жените в моя и в следващия курс в университета избраха да станат сервитьорки, хостеси и подобни по нощните клубове вместо да почнат стаж по специалността, въпреки че до преди короната платени стажове се предлагаха на всякъде. Просто във вървежните заведения в силния сезон се изкарва доста повече дори от програмист с 0-2 години опит, а не се иска никакво мислене или учене - къса пола, дълбоко деколте, тежък грим и бакшишите си вървят. На едната колежка най-голямата ѝ гордост беше като някой чичак ѝ даде 50 лева бакшиш за дето му се е усмихнала и навела с дълбокото деколте. И мислеше, че това е нещо позитивно. После естествено завършването го провлачи с 1 или 2 години, понеже и стратегията ѝ за изпитите беше подобна, а накрая едва си намери работа в някаква посредствена фирма изпълняваща държавни поръчки.
В дългосрочен план не е добра стратегия това, ама в краткосрочен работи. По нощните клубове по-привлекателните момичета си докатват 3000-4000 без проблем в силния за заведението сезон, реално за половин работен ден. Вярно работат е нощно време, ама някои си им харесва това, особено като върви и с безплатен алкохол. Осигуровките и данъците разбира се на МРЗ или по-ниско, ако се водят на непълен ден. А някои са и въобще без договор.

Ако ми беше дочел мнението докрай, нямаше да ме цитираш полвинчато. Естествено, че има такива като колегите ти, които описваш. И мен за това ме е яд, че сектора е сив и не се плащат данъци. И аз съм в ит сектора, всеки лев се облага. А кифлата от дискотеката, изкарва два пъти колкото мен с данък - минимален.

# 33
  • Мнения: 15 242
Бакшишите подлежат ли на облагане? И щом е толкова лесно, защо не се хванете да сервирате в дискотеката до сутринта?

# 34
  • Мнения: 2 453
А вие мислите, че сервитьорите работят само на бакшиш и не получават твърдо заплащане ли? Това просто не е вярно.

Също така останалия персонал в заведението не получава мрз, нито бакшиши, но се осигурява на мрз или 4 часа.

Не разбирам защо подкрепяте укриването на данъци?

# 35
  • Мнения: 15 242
Естествено, че са назначени на заплата сервитьорите, най- вероятно минимална. Не им плащат после и на ръка, а каквото изкарат като бакшиш. Готвачите са на по- висока заплата.
Отговарям на поста, че било много лесно, деколтето и готово.

# 36
  • Мнения: 244
Ако ми беше дочел мнението докрай, нямаше да ме цитираш полвинчато.
Прочетох го. Аз не говоря за "дългогодишни служители свикнали, че навсякъде е така”. Говоря за хора на 20-22 години, търсещи челенасочено такъв тип работа, при все че имат възможност без много усилия да си намерят квалификацирана работа в интернационални компании работещи изцяло на светло.
Пиша го защото преобладаващото мнение е, че укриващите доходи нямат избор и работодателите ги принуждават, а в големите градове това просто не е така.

Естествено, че са назначени на заплата сервитьорите, най- вероятно минимална. Не им плащат после и на ръка, а каквото изкарат като бакшиш. Готвачите са на по- висока заплата.
Отговарям на поста, че било много лесно, деколтето и готово.
Напротив плащат им на ръка масово, бакшишите са отделно. Няколко от въпросните колежки от университета се хвалеха, че шефа им дава още 500-1000 лева безотчетно (защото тя и декларираната заплата им е на ръка, а не по банка), според това колко е доволен от оборота за месеца. Главно зависело, колко касови бележки са си спестили да пуснат, идвали ли са проверки и т.н., защото заплатите разбира се не са им единственото нарушение.

Бакшишите подлежат ли на облагане? И щом е толкова лесно, защо не се хванете да сервирате в дискотеката до сутринта?
Не се облагат защото никой не ги декларира, а държавата няма желанието и ресурсите да ги контролира. Ако можеха да ги измерят щяха да ги облагат, както се облага всичко останало. ИТ сектора затова е 99.9% на светло, защото парите идват на 99.9% от чужбина и минават през банки, а не защото частниците много са се загрижили за бюджета на държавата.
Аз ако сложа дълбоко деколте и къса пола бакшиш няма да получа, най-много да си изкарам боя. И не казвам, че не физически натоварващо, а че не изисква никаква квалификация, но пък е добре платено и почти изцяло нелегално като доходи.

# 37
  • Мнения: 15 242
Има и много  мъже сервитьори, те не разчитат на деколте. 20 - годишните, които учат нещо, се хващат с това, за да изкарат повече пари, като се разчита на бакшишите, не на заплатата.

# 38
  • Мнения: 244
Има и много  мъже сервитьори, те не разчитат на деколте. 20 - годишните, които учат нещо, се хващат с това, за да изкарат повече пари, като се разчита на бакшишите, не на заплатата.
Има, никъде не съм казал, че всички са в една категория. Аз описах хора, които имат възможност за добре платена и висококвалифицирана работа на светло, но избират сивия сектор нарочно. Това понеже все се твърди, че служителите нямали избор, работодателя ги принуждавал и т.н.
Дали се разчита на бакшиши или на заплата няма значение, проблема е, че едни хора си плащат всичко дължимо, а други - не, но за сметка на това хленчат за помощи от държавата. Аз разитам на заплата, не на бакшиши, но съм в малка фирма, която може още утре да фалира, нищо сигурно няма в живота. Разликата е, че аз като обезщетение ще получавам много по-малко от това което държавата ми удържа всеки месец, а тези които нарушават закона - обратното.
И разбира се, че не са само сервитьорите, а един куп професии, общо взето всичко при което има плащане в кеш, а не по банков път.

# 39
  • Мнения: 2 453
Така е бойко, но докато държавата го позволява, ще сме на тоя хал. Нама да спра да повтарям, че ресторантьорството и хотелиерството са най-противния и мръсен сектор, който си прави каквото си иска и няма воля за справяне с тях и излизане на светло.

А за твоите колежки чак ми стана жал, че са си губили времето в университета и са заемали място вместо някой с повече желание…

# 40
  • Мнения: 244
А за твоите колежки чак ми стана жал, че са си губили времето в университета и са заемали място вместо някой с повече желание…
Системата с квотите го гарантира това - в техническите специалности местата запазени за жени (40% когато аз кандидатствах) са много повече от жените реално искащи да учат това. И като добавим как се пишат шестици по математика в езиковите и провинциалните гимназии се получава, че която не е поискала, тя не е влязла. Европейщина... не че за мъжете е много трудно да влезнат, но поне има някаква конкуренция.

Иначе отговора на основния въпрос в темата е много прост:
На практика - не се живее с една МРЗ на 4 човека, не и при сегашните цени.
На теория - според статисикта на Министерство на финансите от последните няколко години* грубо 60% от живеещите в България не декларират трудови доходи - т.е безработни, пенсионери, деца. От деклариращите пак грубо 60% декларират минималната или под минималната заплата. Тоест по документи някъде около 16% от живеещите в България получават нещо над минималната заплата, дори с 1 лев над нея. А над 80% се оправят с минимална заплата или по-малко.

Та официалният държавен отговор на въпроса в темата би бил - "както мнозинството".

* Тази година статистика не съм виждал, може да се е случило чудо... ако някой вярва в чудеса.

# 41
  • Мнения: 2 453
Тъжното е, че пенсиите не винаги са и колкото мрз, а хората някак си живеят … Sad

# 42
  • Мнения: 4
Е, и като сме необразовани да тръгнем да крадем ли? И ние искаме да си плащаме сметките, като нормални хора. Аз съм дете на родители алкохолици, за съжаление нямах възможност да уча едва добутах 8ми клас. ММ и той е с подобна история. Някак с 2 заплати свързвахме двата края, но работодателят ми излезе некоректен и бременна в 6ти месец ме съкрати. Останах и без майчинство, а разчитах на него. Детето е на годинка, а когато се изкашля или кихне, изтръпвам да не е болно.. ужас.

# 43
  • Мнения: 2 453
Законът не Ви ли пази, като сте била бременна? Не мисля, че е било допустимо да махат бременна жена!

# 44
  • Мнения: 575
Да, незаконно е. Можете да осъдите работодателя си, голяма занимавка е, но общо взето почти невъзможно да загубите. Обезщетението от него ще Ви е, ориентировъчно, сбора от майчинството, което е трябвало да получавате през 2-те год х 3 пъти. Свържете се с адвокат.

Общи условия

Активация на акаунт