Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 53

• 28 974
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
  • Paris, France
Скрит текст:
Невена, понеже и аз имам подобен казус може ли да попитам дали само ходднето важи например след по ВХ хранене? Аз да ходя не обичам, но пък да отида на фитнес и да стоя там 2 - 3 часа (правя основно упражнения за крака и дупе  с леки дъмбели, защото ръцете ми са слаби, неинтензивно кардио от сорта на висок incline 12- 15 и ходене с около 3-5 mph, така към 20 минути, йога евентуално, пилатес ако има часове) или пък най- любимото ми е да карам колело навън- по около 2 часа особено последно време след хранене го правя..понякога е доста интензивно и бързо, понякога е по лежерно.
Мисълта ми е- ще работят ли и тези варианти или трябва да е ходене задължително?

ПС: чела съм твоите мнения в темата където ги намеря и знам, че си препоръчвала много точно ходенето след ядене докато кз не падне под 5. Тук имам и един въпрос - четох скоро че след по ВХ хранене не е препоръчително веднага да се ходи да се правят упражнения ( фитнес, не ходене), защото физическата активност понякога вдига още повече кз и от там инсулина не може да падне и се получава обратен ефект. Беше някаква статия, не  я помня дословно

Ходенето, което подобрява ИР и сваля КЗ е веднага след ядене на ВХ, до 15 минути от изяждането им. Темпото е индивидуално, като за всеки човек е на 50% от VO2 max. Ходи се бързо, леко задъхани. Не се тича, не е крос. Тръгваме бавно и постепенно увеличаваме темпото до достигане на 50% VO max. Ходи се до КЗ под 5 + още 30 минути. Резултатите не идват веднага. В първите дни може да има необичайно покачване на КЗ, но ако спазваме стриктно бързо ходене до КЗ под 5 + още 30 минути, с времето ни трябват все по-малко минути ходене до постоянно нормална КЗ.

Ако се спазват правилата:

1. Не ядем никакви ВХ ако КЗ е над 5.

2. Тръгваме до 10-15мин след нахранване.

3. Ходим до КЗ под 5.

4. Ходим още 30 мин.

с времето ИР се подобрява много,направо изчезва.

Методът е идеален за слаби хора с диабет,който не е изчезнал от сваляне на тегло (мазнини).

Не съм видяла още човек, при който не работи, извън хора, които се хранят неправилно и/или имат тежки, некомпенсирани дефицити на някакви витамини и минерали. Ако отслабнеш, но си все още ИР и то не се подобрява от ходене, вероятно липсва магнезий, Д3, К1, К2, Б12, фолат, цинк, йод, инозитол, омега 3 или нещо подобно.

HIIT, спринтове и тежки силови могат да качат КЗ след хранене, защото горят мазнина, а през това време изядената глюкоза се мотка в кръвообращението. Затова и се избягват при проблем с КЗ и се включват в по-късен етап, след хранене с протеин и мазнина, примерно. Те Също подобряват ИР в дългосрочен план.

Ходенето бързо гори директно глюкоза или 50%глюкоза и 50% мазнина. Тръгваме и горим глюкоза без да се налага инсулинът да я вкарва в клетките. Като я изгорим и ходим още 30мин, ние правим място за следващата порция глюкоза и така като се нахраним следващия път, глюкозата влиза лесно в клетките и няма нужда от инсулин. Инсулинът се вдига когато този, който е в кръвта не успява да набута глюкозата в клетките. Не успява, защото са пълни. С времето и редовно празнене от глюкоза, организмът спира да бълва инсулин. Условието е да имаме празни от енергия клетки редовно. 

И това го обяснявам за не помня кой път. Карай!

Та, вариантите, които си описала не са подходящи след ядене на ВХ до нормализиране на инсулиновата чувствителност. Ходене, ходене, бързо ходене и то навън, на слънце по възможност, а не в зала.

éclat homme sport, ХА се получава от ниско или паднало Т3, което сигнализира на хипоталамуса, че няма енергия за износване на потомство, просто казано. Липсата на ВХ сваля Т3, което при мене беше желано, защото високо Т3 разбрицва кръвоносни съдове. Само дето организмът усеща падането като намаляване на ресурсите и спира цикъла. Някои функции и състояния в биологията са в конфликт на интереси с други. Ако искаме мускули ни трябват протеини, ако искаме дълъг живот - ниски калории, фертилност - ВХ. Това е положението. Разбира се, това е индивидуално. Като бях надебеляла не ми идваше заради СПКЯ, та махането на ВХ ми докара цикъл. После пък обратното.

# 121
Охооо, Невено моме, добре дошла.

Само това за тортата все едно не съм те прочела Stuck Out Tongue Winking Eye

Днес съм рожденичка. Имам веган торта и знам къде да си я пъхна tooth

# 122
Елорка, ЧРД,здраве и късмет !🥳
Невена, много се радвам, че пак те виждам 🥰

И на Долче се радвам, че се завърна, като сте наблизо и някак се успокоявам и без магнезий 🤣

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 13:27 от tays

# 123
Ходи се бързо, леко задъхани. Не се тича, не е крос. Тръгваме бавно и постепенно увеличаваме темпото до достигане на 50% VO max.
Не знам какво е VO max, но предполагам, че карането на велосипед върши същата работа като ходенето Simple Smile
И да попитам, тъй като виждам, че си навътре в нещата: карам велосипед сутрин след закуска (има въглехидрат), понякога и след като обядвам, ама не веднага, а часове след това, да не кажа преди вечеря почти, щото ще слънчасам навън, не за друго. Обаче след вечеря изобщо не се движа...
И имам лека мускулна треска всеки ден. Да не говорим, че ми излизат синки много лесно. Да имаш някакво обяснение за това? Преди години съм карала всеки ден по доста, не съм имала мускулна треска. Това стана сега, след период на заседнал начин на живот, така да го кажем. Обаче карам вече втори месец и продължават болките, даже нощем ми изтръпват бедрата встрани (ама там имам и синини). Мерси!

# 124
Благодаря Таис Kissing Heart

Ратса, някакъв проблем с кръвта може би.
Отиди на лекар. Това със синините не е нормално.
На мен ми се е случвало след употреба на много аспирин.
Ама не съм спец, по-добре да откриеш причината.

Иначе заседналия начин на живот си оказва влияние.
Много е тегаво.
След отслабването имала съм периоди да се отпусна и не съм ок с това.
Примерно след операцията видях какво значи за тялото залежаването.
И друг път като съм била с болен кръст е направо ужас.
След ковида също не беше добре.
Малко тегаво беше в началото, но почнах бавно гимнастика и ми дойде хъса за още.

# 125
Елора, честит рожден ден! Здраве, щастие, късмет и каквото ти си пожелаеш да се сбъдне🍀

Невена, благодаря ти, че пишеш! 🌷постовете ти винаги са високо образователни и информацията е изключително разбираемо представена

# 126
А дали може ходенето след хранене да се замести от велоергометър? 🤔
Иначе вървя след вечеря поне по час-два, но е по-скоро лежерна разходка, а не с учестено дишане.

# 127
"Някои функции и състояния в биологията са в конфликт на интереси с други. Ако искаме мускули ни трябват протеини, ако искаме дълъг живот - ниски калории, фертилност - ВХ."
Ако последното е вярно, хората да са се свършили досега, както целия свят е полудял по здравословно хранене, фитнес, поне 2/3 от жените са на някаква (даже често нездравословна/рестриктивна) диета.
Аз съм малко много директна по принцип... Това е грешка на природата. В една книга (научна, със свободен достъп) си имаше и данни колко често се случва - 1:17000. Ако става дума наистина за много тежки диета и/или физическа активност е по-често срещано. Макар че познавам и уцелили джакпота от генетичната лотария - 0% мазнини, 40кг - едната е с 2 нормални бременности и деца, другата (наистина 0% мазнини и друго освен кисело мляко и плодове не знам яде ли) - 4 деца, последното към 45г. го роди.

# 128
Елора, ЧРД!🤩 Тортичката...в хладилника ще я сложиш, на хладно...нали?😜😃
Невена, благодаря!🤗 Винаги се включваш с полезно инфо!
Тайс, успя да ме усмихнеш със сравнението с магнезия!😄🤗
За ЩЗ изобщо не е важно само какво е ТСХ...По-горе някой каза, че всичко е ок с ЩЖ, защото ТСХ било до 1,5 (по спомен)...А не е така. Далеч по-важни са нивата на хормоните, има ли завишени антитела...
Също се спомена за "либерално високопротеиново хранене"- което е доста неясно какво точно значи. Защото храненето може да е високопротриново нискомазнинно, високопротеиново и високомазнинно или да се окаже, че всъщност е нещо по-близко до "балансирано" хранене, отколкото до високопротеиново...🙂
Това да се живее на кисело мляко с плодове е...безумна идея в дългосрочен план и в някакъв етап ще си даде отражения. А и изобщо не гарантира 0% мазнини (само защото не сме добавили с лъжица зехтин към киселото мляко, не означава, че в киселото мляко няма никакви мазнини).😉

# 129
  • Paris, France
Елора, ЧРД, ЧРД, ЧРД. Да си жива, здрава и все така атлетична и активна. Желая ти много любов и късмет. Наздраве 🥂. Изяж си веганската 🎂  с кеф и едно парче и за мене 🌞, може и две. Ммм, торта, мям, мям. Много ми се яде малинов баварец.

Може да се замести с всяка кардио активност, при която си на 50% VO2 max. Всяка. Имах съфорумец в инвалидна количка, който си излекува диабета 2 с бързо гребане в къщи, на апарат. Не зная дали активността на велоергометъра не е прекалено интензивна.

Бавното ходене е в пъти по-добро от лежане и седянее, но не поправя ИР и не сваля особено КЗ. Кросът сваля КЗ бързо, но изморява и произвежда повече ROS. Средно бързото ходене е идеално. При бавно ходене се горят около 200 калории на час, при бързо 250, при тичане 300-350. Само дето малко ИР лелки можем да тичаме цял час, че и повече. Друг проблем е, че потенето дърпа електролити, което в предменопауза и менопауза не е добре за костите. Добре е при високо кръвно.

Скрит текст:
Ходи се бързо, леко задъхани. Не се тича, не е крос. Тръгваме бавно и постепенно увеличаваме темпото до достигане на 50% VO max.
Не знам какво е VO max, но предполагам, че карането на велосипед върши същата работа като ходенето Simple Smile
И да попитам, тъй като виждам, че си навътре в нещата: карам велосипед сутрин след закуска (има въглехидрат), понякога и след като обядвам, ама не веднага, а часове след това, да не кажа преди вечеря почти, щото ще слънчасам навън, не за друго. Обаче след вечеря изобщо не се движа...
И имам лека мускулна треска всеки ден. Да не говорим, че ми излизат синки много лесно. Да имаш някакво обяснение за това? Преди години съм карала всеки ден по доста, не съм имала мускулна треска. Това стана сега, след период на заседнал начин на живот, така да го кажем. Обаче карам вече втори месец и продължават болките, даже нощем ми изтръпват бедрата встрани (ама там имам и синини). Мерси!

Иди в някоя фитнес зала и ще ти определят VO2 max и 50% от VO2 max!

Може да караш колело, разбира се.

Описах метода и как, кога и какво се прави. Активност часове след ядене не действа положително на ИР. Добре е да я има, но няма да видиш ефект и вече няколко пъти обясних защо. Системата действа при кардио на 50% VO2 max непосредствено след ядене на ВХ + още 30 минути кардио + 30 мин кардио преди сън нощем. Този час кардио при нормална КЗ освобождава място за следващите поети ВХ, така че да не се налага да се вдига инсулин за да бута глюкозата в клетките. Почва се с ядене на ВХ на едно хранене дневно. Мериш КЗ, ако е <5 ядеш 20, 30, 50г и не повече ВХ и тръгваш до 15 мин. Като видиш КЗ под 5 ходиш още 30мин. Ако отнема много време и се изморяваш, следващият път ядеш по-малко ВХ за да ходиш по-малко. После постепенно увеличаваш ВХ. Ако в началото ти трябва час ходене за нормална КЗ, с времето 30 и 15 мин ще са достатъчни.

Във времето, в което нямаш възможност да тръгнеш веднага и да ходиш поне час просто не ядеш ВХ 🌞. Елементарно.

За синките - на бас, че не си ядеш 200 калории от тъмнозелени листа. Жалко, защото съдържат много К1, който и синките те ще ти оправи, и инсулина. Съдържат и вит С, който не влиза в клетките като са пълни с глюкоза. Почни да ядеш по връзка магданоз, копър, кориандър, спанак, каквото искаш и ще изчезнат. Изпитано. Виж добавките в първия пост!

https://zdraveikrasota.bg/chetiri-priznaka-che-imate-nedostig-na-vitamin-k/

Коензимирани б витамини ти трябват, магнезий, всичко от първия пост.

Скрит текст:
&quot;Някои функции и състояния в биологията са в конфликт на интереси с други. Ако искаме мускули ни трябват протеини, ако искаме дълъг живот - ниски калории, фертилност - ВХ.&quot;
Ако последното е вярно, хората да са се свършили досега, както целия свят е полудял по здравословно хранене, фитнес, поне 2/3 от жените са на някаква (даже често нездравословна/рестриктивна) диета.
Аз съм малко много директна по принцип... Това е грешка на природата. В една книга (научна, със свободен достъп) си имаше и данни колко често се случва - 1:17000. Ако става дума наистина за много тежки диета и/или физическа активност е по-често срещано. Макар че познавам и уцелили джакпота от генетичната лотария - 0% мазнини, 40кг - едната е с 2 нормални бременности и деца, другата (наистина 0% мазнини и друго освен кисело мляко и плодове не знам яде ли) - 4 деца, последното към 45г. го роди.

Жена с 0% мазнини не е възможно да овулира и износи бременност. Всъщност тя няма да е жива дълго, а и ще прилича на мумия. Да не говорим, че мозъкът и трябва да се стопи за да стане 0% мазнина.

https://www.menshealth.com/health/a33247811/ronnie-coleman-body-fat/

В киселото мляко има протеин, от който тялото да си произведе нужната глюкоза.

Кое се случва 1:17 000?

Да, генетично сме различни и имаме различни нужди.

tays, 👋🎃🎃🎃.

dolce miele, баба на моя позната ядеше само плодове и мляко. Сушени плодове, пресни, всякакви. Умря на 102 години. Като млада е яла и друго, но като остава сама не може да обработва двора и да сади и копае и ядеше млякото от пасящите 2 крави 6 месеца и изсушено кисело мляко зимата. Сушеше сливи, кайсии, череши, вишни.

# 130
Иначе вървя след вечеря поне по час-два, но е по-скоро лежерна разходка, а не с учестено дишане.

Може, ама някак не е същото.
Даже има разлика ако караш вело и ако караш колело.
При велосипедите има стягане на цялото тяло, а велото е по-пасивно.

# 131
Невена, може и да е живяла до 102 години, ама зависи и какво и' е било състоянието тогава. А и нали в по-голямата част от  имота си е яла и други неща.🙂 . Но в горния пример се спомена за жени под 45 г, та може и да оцеляват, но в някакъв момент ще е за сметка на друго. Всъщност, мисля, че ставаше въпрос за ядене на 0% мазнини, а не че двете жени нямат никакви мазнини в телата си...🙂

# 132
За двете жени имах предвид, че мазнините като подкожни "резерви" са 0% (визуално), не в менюто.
1:17000 е случай като моя - idiopathic hypothalamic amenorrhea, т. е. аменорея без нездравословна диета и/или прекаляване със спорт.

# 133
  • Gotham City
Елора, честит рожден ден! Здраве и късмет!
Има и аз въпрос. Приемам вечер Глюкофаж с удължено действие 2х750. Меря захарта с глюкомер и забелязах, че сутрин ми е най-висока - винаги между 5 и 5.5. Преди ядене пада на около 4.8-5, а един час след ядене, когато трябва да е в пик, пак е около 5.2 - 5.8. Храня се предимно с месо и салати, сурови ядки + малко бавен въглехидрат. На обед в края хапвам и малко плод - ягоди, малини или 1 нектарина. Нормален ли е този ритъм на КЗ? Не трябва ли сутрин да е най-ниска и да има по-големи амплитуди през деня?

# 134
Елора, честит рожден ден! Желая ти здраве, щастие, любов и късмет!

Общи условия

Активация на акаунт