Отговори
# 120
  • София
За проверка в Джон Атанасов става много бързо. Не се чака, защото има няколко обясняващи проверителя. Като цяло са давали. И ние мислихме 10т. отгоре, че ще има, но реално на задача 23 от втори модул е решил до верни отговори ама кой ти да се занимава да я докаже с пълно описание. Та от там вместо 11 т. само 5, независимо от верните отговори. И на първи модул една грешка при пренасянето на белова, и една за която си знаеше.

# 121
  • София
Споделям инфо от РУО София за преглед на работа БЕЗ присъствие на детето: родителят трябва да носи служебната бележка, акт за раждане и ученич.лична карта/документ за самоличност на детето.

# 122
Отскочих и аз да видя работите на детето. На преразказа определено са били щедри - 28 точки. Аз винаги съм го оценявала за около 22-23.
По математика, на геометричната задача има само 5т от 11. Всичко си е решил. Хубав чертеж е направил и по него много прегледно е отбелязвал всичко открито. Като цяло обаче разписването му е в доста телеграфен стил и е оценен на половина. Стана ясно къде са тези 5-6 точки, които му се губеха.
Доста отзивчиви бяха учителите и добре обясняваха и показваха къде какво е оценено. Той не беше с мен и въобще не са и питали къде е.

# 123

На този кръстопът е и дъщеря ми, само че най-желана за момента е 164 Испанска. Балът е 483.5, което като гледам прогнозите на Санака може и да ѝ стигне, но на второ класиране, когато за АКС ще е късно.
[/quote]

С този бал може и още на първо класиране да влезе детето, има голям шанс. Особено, ако не е за паралелката с АЕ. Но дори и да не влезе на първо, ще можете да се ориентирате и да сте сигурни, че на второ ще влезе. Все пак първото класиране ще излезе един ден преди крайния срок за записване в колежа.
Моят съвет е, ако иска повече Испанската, да се бори за нея. Това са 5 години и ще минат най-леко и ползотворно, ако учи нещо, което му е на сърце на 100%.

# 124
  • Sofia
Може ли да сподели някой защо Испанската е по-предпочитана от Английската? Имам предвид, освен желанието да учиш испански, има ли други предимства, например повече и по-интересни профили, по-добър учителски колектив и т.н?

# 125
  • Русе
Може ли да сподели някой защо Испанската е по-предпочитана от Английската? Имам предвид, освен желанието да учиш испански, има ли други предимства, например повече и по-интересни профили, по-добър учителски колектив и т.н?
На мен също ми е интересно как се е случило години наред вече испанската да е топ в София. При нас паралелката с испански е от най-слабите. Освен че английския може да се учи спокойно навън и повечето деца го учат далеч преди 7-ми клас и са с ниво, за да почнат отначало, каква е причината точно пък испански.

# 126
  • София
Аз ходих без детето да разгледам работата по БЕЛ. Съвсем спонтанно, защото имах път към Овча купел. Поискаха ми само лична карта и входящ номер на детето (бях снимала бележката, не я носех).
Тъпите грешки на теста от първи модул, от които е загубила 6 точки, не ми се коментират:(. Но консултантката беше впечатлена от смислената теза, която бяха оценили с 4 точки. Единствената грешка била, че не е споменала за повторението на глагола виждам:(. (Какво е искал за каже авторът с това повторение 😂). Попитах при тази, според нея идеална теза,  цели две точки ли се взимат заради това, вдигна рамене и каза, че би я оценила с 5 точки.🤷♀
На преразказа 32,5. Оценката си беше реална. Съкратила е леко някакъв епизод и имаше няколко пропуснати запетайки.
Организацията им беше добра, бяха любезни жените. Не ми се наложи да чакам. Само локацията е проблем.
А и работата по математика се мъдреше на екрана под тази по БЕЛ - на един клик разстояние. Но жената каза, че няма право да ми я покаже . Как не улесниха родителите всичко да се случва на едно място.🙁Очевидно им е все едно…

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 17:52 от Skiorche

# 127
  • София
Аз си мислех, че работите са на две места, а то електронно и може да се видят двете - голямо безумство това. Да ходиш на две места да гледаш. Разбирам, че трябва да има учители да обясняват, ама все пак ...

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 17:57 от 4math

# 128
Испанската гимназия е мода от около седем-осем години насам. Ако питате защо- няма обяснение. Нито е гимназия като ФЕГ- с прием от осми клас, нито в испанския има перспектива. Обикновена гимназия си е, вече със слава. По мое време, който не успееш да влезеш в английската, немската или френската, отиваш в испанската.
Само че, английски вече знаят на ниво В2 още в седми клас един огромен процент от децата и затова английските гимназии губят по точки.

# 129
Здравейте, ще се връщам да чета, то е ясно, но колко спрягате мин. бал за момичета за Испанската и НЕГ според статистиките? Девойката е с 470 и все си мислих, че има шанс?

# 130
  • София
Ако имате как разходете се до набелязаните училища. Ако имате познати, чийто деца учат в тези училища, може да ги съберете да си поговорят и да споделят впечатления. Може и да прегледате заедно с детето темите и коментарите за училищата тук във форума.
Обсъдете с детето на какво държи, ако е език -  немски, с приоритет бих насочила към НЕГ. В СМГ се учи или учеше сериозно немски в немските паралелки в осми клас ,след което часовете по език са минимални. В СМГ има и много добри учители по повечето разказвателни. По биология обаче изобщо не учат моите, зависи си от учителя, но по химия е доста сериозно обучението. Техен съученик е на второ място на нациолният кръг по химия  и на четвърто по физика. На първо място по химия беше дете от НПМГ. .....
Ако има някой на който детето е в АКС и е записало профил биология и химия след 10 ти клас  нека сподели как е.
Ще ни е от ползва в избора.
Благодаря

Моята дъщеря е в АК , профил биология и химия и е много щастлива. Преподавателите по тези предмети са прекрасни и тя дори си смени профила края на 9 клас от предприемачество на биология и химия.Тя много харесва училището, децата, чуждестранните учители, всичко.
Имам и седмокласник приет в АК, но не иска да учи в АК. Иска си ТУЕС детето и аз съм ги оставила да избират на воля. Кой където желае.
Успех с избора.
Аз пък съм завършила СМГ и смятам, че е много добър избор.
Важното е, че могат да избират.
Здраве на всички

# 131
Скиорче, да разбирам ли, че в София трябва да отидеш на едно място, за да видиш работата по БЕЛ и на друго за тази по математика? Наистина е безумно.
В нашия град всички е в едно училище. Имаше учители и по БЕЛ, и по математика, с които съответно разгледах и двете работи.
Аз не му четох преразказа. По всеки от критериите е с точка-две под максимума. Нямах нерви да чета. Объркал е името на Стефанов. Писал го е навсякъде Стефчов и е санкциониран. И освен това, незнайно как, е пренесъл действието от Балчик във Видин. Това пък как му е хрумнало, не знам. Кракът му никога не е стъпвал във Видин, в Балчик поне е бил 🤣

# 132
  • София
Ако имате как разходете се до набелязаните училища. Ако имате познати, чийто деца учат в тези училища, може да ги съберете да си поговорят и да споделят впечатления. Може и да прегледате заедно с детето темите и коментарите за училищата тук във форума.
Обсъдете с детето на какво държи, ако е език -  немски, с приоритет бих насочила към НЕГ. В СМГ се учи или учеше сериозно немски в немските паралелки в осми клас ,след което часовете по език са минимални. В СМГ има и много добри учители по повечето разказвателни. По биология обаче изобщо не учат моите, зависи си от учителя, но по химия е доста сериозно обучението. Техен съученик е на второ място на нациолният кръг по химия  и на четвърто по физика. На първо място по химия беше дете от НПМГ. .....
Ако има някой на който детето е в АКС и е записало профил биология и химия след 10 ти клас  нека сподели как е.
Ще ни е от ползва в избора.
Благодаря

Моята дъщеря е в АК , профил биология и химия и е много щастлива. Преподавателите по тези предмети са прекрасни и тя дори си смени профила края на 9 клас от предприемачество на биология и химия.Тя много харесва училището, децата, чуждестранните учители, всичко.
Имам и седмокласник приет в АК, но не иска да учи в АК. Иска си ТУЕС детето и аз съм ги оставила да избират на воля. Кой където желае.
Успех с избора.
Аз пък съм завършила СМГ и смятам, че е много добър избор.
Важното е, че могат да избират.
Здраве на всички
Моля да кажете, от своя опит, много ли е трудно в АКС?
Четох в темата за АКС и питах . Мненията са, че да много се учи, но не е невъзможно .

Споделете опит моля! Благодаря!

Последна редакция: вт, 28 юни 2022, 18:44 от Сойка Присмехулка

# 133
Относно Испанската мисля, че вече не е просто мода, а защото от там излиза качество. Погледнете класациите по училища според ДЗИ резултатите. Мисля, че миналата  година Испанската гимназия се представи на първо място по резултатите от ДЗИ. Освен това имат разнообразни занимания по интереси: организират изложби, пиеси (на испански),дори децата са снимали филм (на испански). Децата, които познавам от това училище се чувстват щастливи и много доволни от избора си.

# 134
  • София
Испанската гимназия е мода от около седем-осем години насам. Ако питате защо- няма обяснение. Нито е гимназия като ФЕГ- с прием от осми клас, нито в испанския има перспектива. Обикновена гимназия си е, вече със слава. По мое време, който не успееш да влезеш в английската, немската или френската, отиваш в испанската.
Само че, английски вече знаят на ниво В2 още в седми клас един огромен процент от децата и затова английските гимназии губят по точки.
Интересно мнение, на какво се базира? Личен опит? Защото аз имам такъв и мога да кажа, че обяснението е, че е страхотно училище. Много силно и на място ръководство, отлична организация и информираност /миналата година единствено директорката на Испанската веднага организира закупуването на тестове за ковид за сметка на училището и искаше да започне присъствен процес, но не й разрешиха/, масово чудесни преподаватели, няма откровенни къси клечки, високи изисквания, учи се здраво, добра дисциплина, страхотна среда и самото училище има дух и създава чувство за общност /доста учители са бивши възпитаници на Испанската/, чудесни резултати на ДЗИ. Мога да изброявам още. Що се отнася за "липсата на перспектива" на испанския, бих напомнила, че това е език, говорим в голяма част от света. Европа не е целият свят, а в САЩ например испанският се цени много повече от немски и френски. Има и чудестни университети в Испания. И си е точно гимназия като ФЕГ - с прием от 8-ми клас, само че с несравнимо по-добро ръководство, по-добър учителски състав, включително по езика, където в момента има проблеми във ФЕГ.

Общи условия

Активация на акаунт