Седмокласници 2022/2023 - Тема 1

• 56 850
  • 759
  •   1
Отговори
# 540
И на мен златен ще ми излезе БЕЛ-а, защото плащахме и цялата минала година 6 клас.  АВО-то ще го пропуснем и тази година, но гледам че в British Council е двойно.

# 541
  • Къде ли не
Преди две години цените определено бяха по - ниски. Тогава съм плащала само за математика в две различни школи и сумите бяха по - ниски, но не помня колко точно.
Днес си мислех следното :
Учителите дето водят курсове и те са в образователната система, и те са учители на някого, и техните ученици също ходят на школи , значи и те не успяват да ги подготвят в училище. Значи или не си вършат работата съвестно в училище или материала е несмилаем за броя часове в училище. Второто е много по - вероятно и страшно ме възмущава, че  за толкова години никой не опита да се справи с проблема.
И в нашата школа по - английски за първи път от шест години има повишение на таксата .
В школо си седим на шести клас.
Родителските срещи ми е все тая дали са присъствено или не. Даже онлайн май е по - добре, защото успявам да се контролирам и да не кажа откровено какво мисля за класния и за някои учители.

# 542
Аз записах дъщеря ми на изпити входно ниво в Примерно на 14.09. Има ли други записани? Август мисля имаше, но детето беше в провинцията и пропуснахме. Мисля, че ще е полезно да видим обективно как е усвоила материала от 6 клас. Надявам се разбира се да не ни кажат само брой точки/оценка накрая…
Някой някакви отзиви от тези входни нива има ли?

# 543
Има една тънка подробност. Аз съм от старата школа, т.к 81 набор, учителско дете. Как за бога в едно просто селско училище учителката ми по математика успяваше с пет задачи за домашно и контролни без тестове и класно да ни научи неща, които и сега знаем? Как новата образователна система със всичкото си пренатягане не успява да влее в главите им неща, които за мен лично са елементарни. Опит имам с наблюдение на един абитуриент и набора. Ами как, както казва майка ми съсипването на системата, работила безотказно обезграмоти народа целенасочено. По темата и ние сме така в училище хем се водят с повече часове математика, уроци, допълнителни, ако не са индивидуални, нищо не става Imp

# 544
  • Някъде там...
В Школо си седим 6 клас, класната сподели, че има проблеми с вкарването на данните за новата учебна година. Изпросихме си учебната програма.
Помагалата са закупени, около 120 лв по две. Тези на Просвета взех от Алея на книгата с 20% отстъпка. Останалите от сайта на Хермесбук, дават 15% отстъпка при определена сума. И две купих от книжарницата на редовна цена.
Всичко е поскъпнало ужасно, таксата за спорт се вдигна с 20-30 лв, всичко ми е по две и взех да се плаша вече. Спряхме английския и програмирането.

# 545
  • София
Според мен като цяло часовете по математика са недостатъчни в училище.
Колкото и да е добър един учител с тези часове освен да препуска и претупва нещата няма голям избор.
Да, за някои деца и с няколко задачи може да се усвои материала, но голяма част от тях имат нужда от много повече време и решени задачи, за да успеят да го усвоят. Както и преговаряне, а не само нов и нов материал.
В математическите гимназии имат буквално всеки ден по един "курс по математика", тоест имат два часа математика и сериозно домашно след това. Това за мен определено води до разлика, освен и че децата са си с афинитет към този предмет.
Аз не съм пускала едната близначка на школа по математика и резултата беше повече от добър. Но школата не може да се сравни като брой часове или натовареност с подготовката в добра математическа гимназия, тъй като обикновено е веднъж седмично, а не всеки ден.
Така или иначе с школите по мат и бел се опитваме или поне аз се опитвам, децата да получат допълнителна подкрепа, обяснение на материала и неговото упражняване. Нещо, което може да се случи и в училище стига да има не само мотивирани учители, но и мотивирани деца и достатъчно часове за целта и ефективното им използване.
В сегашната ситуация за мен е важно детето да работи допълнително и извън училище, дали на школа или с частен учител или с родител зависи от конкретното дете и неговите родители. Но опита ми показва, че почти няма деца, които да постигат отлични резултати без да се подготвят допълнително. Изрешаването вкъщи на няколко сборника или допълнителни часове в училище или на школа, според мен всичките изброени са вид допълнителна подготовка и могат да доведат до добри резултати.
Утре Елена ще ходи до училище, предварително класният ще им раздава учебниците. Засега помагала не съм купувала и тази година не мисля изобщо да се занимавам с това.
Жабче, ако децата смятат, че могат да се справят и искат да продължат с английският обикновено това не пречи за подготовката за НВО. Разбира се, ако не остава време за спорт или каквато и да е почивка и свободно време е напълно разумно да отпадне.

# 546
В Пловдив 40 лв бъл.език и 50 математика ,за два учебни часа ,т.е. 1,30 часа.Помагала 130 лв.Вашите отрочета по колко пъти ще ходят индивидуално?Госпожата по бъл.език иска по веднъж,но почнахме от миналата година.С математиката не сме го коментирали все още

# 547
В Пловдив 40 лв бъл.език и 50 математика ,за два учебни часа ,т.е. 1,30 часа.Помагала 130 лв.Вашите отрочета по колко пъти ще ходят индивидуално?Госпожата по бъл.език иска по веднъж,но почнахме от миналата година.С математиката не сме го коментирали все още
Мисля, че броя на ходене зависи от детето и училището. Сина ми няма да ходи допълнително на математика. Ще кара със знанията от математическата гимназия. На БЕЛ ще ходи един астрономически час веднъж в седмицата. Предпочетохме индивидуалната подготивка, въпреки че училищетето ни предлага курс по БЕЛ.
Аз направо се стряскам като чувам школи от три пъти седмично или пък комбинацията школа и индивидуален учител.

# 548
При нас около 2200-2300 ще са курсовете за двата предмета през годината.

Тези суми са направо космически. Явно в големите градове е ад.

# 549
  • Sofia, Bulgaria
Аз исках да купя от Алея на книгата помагала и учебни тетрадки, но не са ни дали списък какви. Миналата година учебниците бяха на различни издателства по различните предмети и затова няма да купувам нищо предварително. И програма още нямаме. Като ви чета, организацията в други училища е по-добра. Родителска ще имаме чак на 27.09.
Курсовете и уроците тази година ще са сериозно перо от бюджета ни, но това е положението. По въпроса с учебния материал и допълнителните уроци съм напълно съгласна с Aila - препуска се през голям по обем материал, малко са часовете по математика и няма време за упражнения. И на мен не ми харесва системата, която едва ли не те принуждава да плащаш за паралелно образование, но не виждам опити за промяна. Аз също съм ходила на уроци в седми клас, а съм родена през 84-та.

# 550
  • ВАРНА
Дъщеря ми е в мг с един стабилен брой часове по математика в училище. Но нямам вяра на едната от двете им учителки, че ще успее да направи подготовка на децата за нво. Изборът на дъщеря ми за след седми клас е сведен до две паралелки в мг. По БЕЛ не е уверена в знанията си и там школата беше ясна. Длъжна съм да подкрепя детето си и осигурявам инструменти. Цената за двете школи е почти 2700лв. За Варна става въпрос. Чакам да разбера и цената на школата по английски, която ще продължи и тази година. Заниманията са веднъж седмично, на 50м от вкъщи. Работят по сугестопедичния метод и се явява като един вид разтоварване от училищните занимания и задължения.
Аз съм набор '79. Бях в математическа паралелка с повече от останалите класове часове по математика. Ходех на уроци в седми клас и по математика, и по БЕЛ.

# 551
  • София
79 набор съм. Ходила съм на уроци само за кандидат-студентските изпити по АЕ. Завършила съм МГ в далечната 1997. Имах обаче невероятен набор от учители по почти всички предмети. Особено по математика и БЕЛ беше 6ца от тотото от 5 до 12 клас.
За математиката смятам, че и 10 часа седмично да имат ако тези 10 часа са с кофти преподавател, даже вредят върху мотивацията. Имам чудни примери с деца около мен, вкл. големият ми син. 5-6 часа седмично с добър учител и всекидневно решаване на поне 20 задачи вкъщи, което не трябва да отнема повече от 1 час, е напълно достатъчно за отлична подготовка.

# 552
И аз се стрясках от школа и допълнителна помощ по БЕЛ, но с тези балове по БЕЛ стигнах до извода, че ако нещо се пропусне на едното място, нямам да имам физически сили, а и знания да го компенсираме.Може да се окаже, че е нямало смисъл, изпитът е лесен, всички деца си влизат, където искат,но това ми е по-скоро застраховка.По Математика ще останем на Мат. гимназия и доколкото можем да  следим вкъщи. Никога не съм ходила на уроци, курсове в училище, но времената бяха други и учителите.Прасунчо сметнах разходите за БЕЛ за две години и излизат колкото твоите.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2022, 09:32 от malinkap

# 553
Преди години имахме и много часове за упражнения, затвърждаване, обобщения. Сега са само за нови знания и се препуска през материала.

5-6 часа седмично с добър учител и всекидневно решаване на поне 20 задачи вкъщи, което не трябва да отнема повече от 1 час, е напълно достатъчно за отлична подготовка.

Абсолютно съм съгласна!

# 554
Има класове в нашия набор, които решават от две години по толкова задачи на ден.Има други, обаче, където се решава доста по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт