Седмокласници 2022/2023 - Тема 1

• 56 849
  • 759
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Относно частната подготовка - школата по БЕЛ е 1600лв. с всичко включено в цената (учебни м-ли и пробни изпити). По математика за един урок от два учебни часа плащаме по 30лв. Там ще излезе повече.

# 556
Аз съм май най-старичка тук Simple Smile, набор 76.
По мое време на уроци не се ходеше, влязох в ЕГ с първо място на олимпиада по БЕЛ и незавидното 4,50 по математика на изпита - без грам уроци. После в гимназията имах невероятни учители, завършила съм Туризъм в ИУ, влязох без никаква допълнителна подготовка по езика, по литература си развих темите и преподавателката ми ги провери, каза че са ОК, понаучих ги и навсякъде имах над 5,50 на изпита. Повечето ми съученици влязоха  икономика, право, филологии без доп.уроци, само тези за Медицина се готвеха повече. Картинката сега е на другия полюс - единици са тези, които сега не ходят допълнително на нещо за подготовка...
И аз съм на мнение, че и 20 часа математика на седмица да имат, ако е с неподходящия учител, няма смисъл.
За щастие, и броят часове, и самите Даскали на сина ми са чудесни, затова ще го караме леко засега. След първите пробни изпити ще видим какво е дереджето и ще има промени, ако се наложи.
Засега съм предупредила, че игри на компютър и Плейстешън ще има само уикенда, и то след като е готов с всичко. Отписах го от английски, но ще ходи на спорт 3 пъти седмично, за да разпуска. Смятам, че деца без дупки в 5 и 6 клас, със стабилна подготовка, не бива да се презорват в 7, за да не прегорят манджата Simple Smile.
А, и гаджета - след НВО Simple Smile, нещо взе да ми се кипри и парфюмира на всяко излизане с колелото и почнах да се съмнявам, че има нещо любовно, но се надявам да е от суета, не заради конкретен обект.

# 557
  • София
АА, не така..има и по-старички, набор 75  Yum

И едно време имаше уроци, но много по-рядко. Родена съм в малък, провинциален град и за да кандидатствам след 7-ми клас  родителите ми ме баха записали на курс по МАТ и БЕЛ  пролетната ваканция в Пловдив. Годината е 1988г. Естествено, не ме приеха в ЕГ Пловдив, но по това време Руската беше без изпит. Там влязох от раз, защото в "моето" училище имах пълно 6. Но положих страшно много усилия и благодарение на Руската в Пловдив получих много добра подготовка по всички предмети. Учителите бяха прекрасни. Никой не ходи на уроци за да влезе във който си иска университет. Та... зависи от училището. Някъде има блестяща подготовка, някъде само на хартия. Сега уроците на седмокласника по двата предмета ще са ми 2000лв.

# 558
  • ВАРНА
BoeL, размишления на дъщеря ми по въпроса с гаджетата : "За едно гадже или се жениш, или се разделяш с него. Около мен няма някой, за когото бих се оженила. И затова няма смисъл да имам гадже в момента. " Blush

# 559
Моля ти се, имам 17 годишна ( почти 18 ), с гадже от 1 година, вече разглежда годежни пръстени 😂😂😂.

# 560
Никога не съм ходила на уроци по математика и винаги съм била с отлични оценки, но постигнати с много труд, старание и упоритост. Математика се учи с решаване на многоооо задачи.

# 561
  • София
Моля ти се, имам 17 годишна ( почти 18 ), с гадже от 1 година, вече разглежда годежни пръстени 😂😂😂.
Ние с мъжът ми се майтапим, че малката на 13 ще си хване първа гадже от каките. Те са на 16. Все още нямат гаджета. Нямаха и в седми клас, които да ги разсейват Simple Smile
Вашите как се чувстват от предстоящето връщане на училище? Елена изобщо нещо не си харесва класа и училището и нямала търпение да се премести в осми клас. Това ми е много странно, защото според мен и класа и учителите като цяло са си ок и не знам какво очаква по-различно в осми клас.
Каките пък нямат търпение да почнат училище, нямало да има нужда да се разбират с приятелите си да се виждат, защото училището щяло да им организира да се виждят. Ники всъщност си харесва и повечето учители и самото учене, само да нямало тестове и изпитване всичко щяло да е супер.
Аз съм 81 набор, не съм ходила на уроци никъде, но бях математическа паралелка.

# 562
  • на Мелмак
Нашата кака също не харесваше стария си клас, с новия, като се премести й пораснаха крила. Не се спира в къщи.

# 563
Абе на някой, на който хич не му върви математиката, как точно да обясня да реши многоооо задачи. Има си хора, които грам не ги влече/не разбират тая наука. Дори и на ниво училищна математика. И има такива, които след един прочит стоплят за какво иде реч.
Виждам ги пред себе си и двете крайности.

По наше време също се ходеше на курсове, но тогава училищата с изпити бяха далеч по-малко, т.е. децата, които се целят в тях бяха далеч по-малко. Сега системата е такава, че вкарва всички в тази мелачка за уроци. Дори и да не целиш топ гимназиите, а някои по-средни, пак се налага да се готвиш, че може да те измести някой от другия край на София с по-високи оценки. Но и преди, и сега си е все същия булшит. Още помня борбата за 1 АГ, която тогава беше крем де ла крем в София.

Дидева, рових и не намерих моделите за НВО. Нали няма още?

Последна редакция: вт, 13 сеп 2022, 10:58 от Fancy

# 564
Аз пък се чудя защо сравнявате системата с тази от преди 20-30 години.
Нито системата ни е същата нито персонала.
Преди 15-20 години в специалността педагогика се влизаше с 2-ка по БЕЛ. Та няма какво да се учдим и маем. Родителите станаха други, ако преди 20 години на родителската среща ме изтипосаха, майка у дома ме отнасяше.
Сега нито някой учител може да каже нещо за детето на родителската (било психически натоварващо за детето), пък ако недай си боже му се плясне някаква забележка - родителя ходи да се разправя.

Та времето, поколението и системата са яко виновни за неграмотноста на децата.

Моето не е възторжено, че почва учебната година. Отживя си това лято, въпреки 200 задачи по математика, и книгата от 400 страници по английски си отходи по лагери и забавления.
Не го кефи, че пак ще влезем в някаква матрица - и мен не ме кефи Simple Smile

# 565
  • София
Аз съм набор 82 и в 7-ми клас си ходех на уроци и по БЕЛ и по МАТ, повечето ми съученици също.

За математиката съм съгласна, че ако учителят е калпав, колкото и часове да имат, няма да се получи. Обаче го има и моментът, че ако човек не му върви математиката, без уроци няма как да стане. Като ученичка ми беше много труден този предмет и просто не го разбирах, колкото и да се опитвах. Сега като решавам задачи с набора се чудя какво ми е било толкова сложно, но тогава не ставаше и това си е.

# 566
Ако стане много натоварено, ще свалим някои чанти.Гъвкави сме и не целим прегаряне.Започваме и ще се променят нещата в ход. Hope, браво за английския.

# 567
Все още няма публикувани модели, да. Даже новите заповеди с дати и графици не са публикувани в раздел Общо образование. Стоят си тези от 2021 година. Ако наистина няма промени, въпрос на минути е да се обновят файловете и да се качат. Ама, що да бързат, още е ваканция. Сигурно нищят проблемите с НЕИСПУО. Joy Миналата година са се задействали на 29. септември.

# 568
И аз съм от големите набори. От 4 до 6 клас включително всяка година ми се сменяше учителят по математика в училище и въпреки всичко не само аз, а и голяма част от моите съученици я разбираха. Такива дупки, които се образуват сега, не съм видяла при никой. В 7 клас учих в МГ (тогава се влизаше по диплома). Харесваше ми и щях да продължа там, ако не се учеше единствено и само математика. Българският беше под всякаква критика, учителят по английски знаеше по малко от учителите ми в 5 и 6 клас в основното. Само учителката по руски, рускиня и учителката по химия бяха на ниво, затова реших, че там няма да остана.
Подготовката ми за след 7. клас се изразяваше в решаване на задачи в училище (със знанията от 7.клас МГ изкарах подгответо и 8. в ЕГ) и много самоподготовка по български, защото тогава не беше нормално учителите да дават частни уроци. Но тогава не кандидастваха всички, техникумите и след 8. клас бяха на ниво. В гимназията първата година беше най-натоварена от 07.30 до 16.30 в училище (сутрешни, следобедни часове), но се водеше 0 и след това материалът беше разпределен равномерно до 11 клас. Сега всичко е струпано на куп.
Часовете по математика в МГ сега са много повече от по мое време в 7. клас, но и материалът, който се учи ми се вижда, че е повече, защото навремето началното свършваше в 3. клас, в 4. клас се учеха дробите и още един куп неща, които сега са наблъскани в 5-7, а им свалиха и материал от гимназия. За сметка на това в началния курс е песен, оставят те да си минаваш знаеш не знаеш, че такава е системата. Всичко е оставено на училището и учителите. Като чуя някой родител да ми казва, че той учителят за какво бил в училище - да намерил начин да го накара да си напише домашната - и ми става ясно как ще са нещата след 2 години. Родителят няма авторитет пред собственото си дете, делегирал е всичко по възпитанието му на някоя иституция и разчита, че нещата ще се случат с магическа пръчка. Е, не стават. Ако искаме нещата да се променят, промяната трябва да дойде от нас.

# 569
Все още няма публикувани модели, да. Даже новите заповеди с дати и графици не са публикувани в раздел Общо образование. Стоят си тези от 2021 година. Ако наистина няма промени, въпрос на минути е да се обновят файловете и да се качат. Ама, що да бързат, още е ваканция. Сигурно нищят проблемите с НЕИСПУО. Joy Миналата година са се задействали на 29. септември.

Да, и това видях. Ама рекох да не съм заядлива и зла. Все пак толкова им е капацитетът.

Общи условия

Активация на акаунт