91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 9

• 70 593
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Има,  макар и не много, в унито на моята щерка е детето на форумка  с 1.0, с национална бг диплома, с призови класирания на олимпиади и с космически резултат на TMS..😀
Ако е от нашия набор (випуск 2022), това е едното от двете деца с немска диплома 1.0, приети медицина. Има още едно с фармация, а останалите с 1.0 учат специалности, нямащи нищо общо с химия и биология. Общо от випуск 2022 на лайстунг  8 деца са с немска диплома 1.0.

# 601
  • София
Не е, от випуска след този на моите девойки е, значи 2020. Wink

Галимар, за Австрия отдавна не искат легализация (ако въобще и преди това са искали). Познато дете го бяха гледали в австрийското посолство като паднало от Марс при искането да му се завери сертификат за немсkия, в случая ÖSD. И за това нехарактерно за тях искане го бяха "глобили" с 50 Евро. Аз това и сега не го разбирам. DSD се издава от немска институция, KMK, по каква причина се заверява в посолството?

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 19:23 от пенсионирана русалка

# 602
  • София
С Австрия имаме сключен договор за правна помощ, а с Германия - не. Оттам е разликата.

# 603
  • София
С Австрия имаме сключен договор за правна помощ, а с Германия - не. Оттам е разликата.

ОК, това го разбирам за наши дипломи, наши удостоверения, академични справки  и сие..Ама аз говоря конкретно за немски документ, издаден от немска образователна институция, изпратен на притежателя му от Германия, имащ оригинален подпис на председателя на комисията към КМК  - по каква причина се заверява въпросният в немското посолство, за да важи за кандидатстване точно в немски университет? Не ми изглежда особено логично, макар че до подписа на въпросния си има специално отделено място и се иска там да има подпис/печат на немско представителство (посолство/консулство) в чужбина.

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 20:47 от пенсионирана русалка

# 604
  • София
Тук съм напълно съгласна.

# 605
  • столицата
Документите на немски си ги приеха директно. То и какъв е смисълът да минаваш процедурата за тях.?
Иначе за бг документите съученици на детето, кандидатствали чрез фирми, си ги преведоха и легализираха и за Австрия. Презастраховкя от страна на агенциите и пари на вятъра за децата.
Наистина не видях смисъл да се ползват услугите на фирми след като знаеш немски.

# 606
  • София
Документите на немски си ги приеха директно. То и какъв е смисълът да минаваш процедурата за тях.?

Toчно на това нямам отговор.
Скрит текст:
Сега погледнах - издаден е в нашия случай сертификатът през февруари 2019, пристигнал е явно не директно в училището, а първо в посолството, подписан и подпечатан е там през април 2019. И после през юни е заверен в същото посолство..Laughing Но не защото фирма ни е подвела и ни е взела парите за ненужни действия, движили сме си винаги сами нещата (тоест девойките, но с контрол над процеса и от моя страна, за да не пропуснат нещо), а защото така искат немските унита от години, уви..В същото врем приемат (по-точно приемаха до скоро, понеже сега схемата е променена и инфото стига по служебен път) удостоверение на немска здравна каса на база сканирана актуална ЕЗОК, че си освободен от плащане на здравни там, което ни печат имаше, ни подпис - нищо... Генерираше го системата им, пуска ти го по мейла служител, принтираш го и го прилагаш към документите..

Иначе, да, фирмите гледат откъде ли не да вземат пари - заверката на  3 набора от документи в посолството е безплатна, пише си го горе и на печата. Едва след това вече се плаща.

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 07:23 от пенсионирана русалка

# 607
  • София, Лагера
Мили дами, вчера бях на родителска среща. Синът ми е 10 клас в лайстунг паралелка. Всички преподаватели се изредиха да ни обясняват колко невероятно натоварени ще бъдат учениците през следващите 2 години. Аз като го гледам моя синковец, той постоянно учи и почти не си представям как може повече от това, той буквално не трябва да спи.
Та въпросът ми е: действително ли натоварването в лайстунг паралелките скача толкова драстично в 11и 12 клас?

# 608
  • На планетата Земя
Натоварени са в смисъл, че си има постоянно неща за учене, подготвяне. Най-натоварен е 12 клас с 4 немски матури декември, класни по останалите предмети, пролетта две пробни български матури, началото на май устни немски матури 3 броя,  след това 2 български матури. При добра организация, каквато имат вече нашите деца, нищо не може да им се опре. Всичко това редуваме с физическо движение и отпускащи мероприятия от всякакъв тип, за да държим главите чисти. Не случайно пиша в множествено число, всички сме приобщени и съдействаме за общото благо. Та в този ред на мисли - синът ти е лайстунг, знае вече как функционират нещата, няма нищо страшно. Юнакът знае ли какво ще кандидатства?

# 609
  • София
Абсолютно съм съгласна с Mileto - учат , да, защото имат матури в 12 клас , а и знам, че крайната оценка е сбор от 11 и 12 клас. В смисъл - всеки срок си има тежест при образуването на крайната оценка в 12 клас. И е нормално да се учи по-здраво. Синът ми каза същото - 11 и 12 клас са му били доста натоварени. Но пък сега му е толкова криво, че свършва училище.....
Не се притеснявайте толкова много. Децата са способни, ученето не е непосилно.

И 8-ми клас ще имат родителска среща, на 27 април в 19.30ч

# 610
  • София
Mileto, изброеното от теб ми се видя доста страшно.😅 Аз ще оставя детето само да си вземе решението.
Навремето като нямахме Лайстунг в НЕГ и си ни беше супер:)). И всички научиха немски. (вярно, че повечето учители бяха германци).
А това, че така плашат децата предварително вместо да ги насърчават, че ще се справят, ми се струва прекалено.

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 14:36 от Skiorche

# 611
  • София, Лагера
Благодаря за отговорите, дами! Hug

Милето, юнакът със сигурност иска да учи нещо, свързано с химия и / или биология (затова отиде в лайстунг паралелка). Медицина, стоматология и ветеринарна медицина не иска.
Занимава му се с научна дейност или рисърч - Biochemical engineering, биотехнологии, генетика... не е фиксиран засега в нещо определено, то и време има, засега опипва интересите си, финия тунинг ще остави за 12 клас.

# 612
  • София
А това, че така плашат децата предварително вместо да ги насърчават, че ще се справят, ми се струва прекалено.
Всъщност повечето учители казаха, че не се съмняват че ще се справят.
Факт е, че не е много лесно, но не бих  казала, че им е и чак толкова трудно. Те са умни, мотивирани деца, със стабилна основа и навици за учене, та няма какво толкова да ги изненада. Даже немската система предполага повече практическо приложение на знанията, а не толкова зубрене.

# 613
  • тук-там
Според моята дъщеря 11 клас е била по-натоварена от 12-ти. Нейното обяснение е, че е свикнала, адаптирала се е към натоварването и го отработва по-ефективно. А и не смятаме, че трябва да се пази от натоварване. Справянето идва с полагане на усилия, развитието с излизане от комфортната зона. Да се търси лесното, не е добра стратегия според мен!

# 614
Абсолютно съм съгласна с Mileto - учат , да, защото имат матури в 12 клас , а и знам, че крайната оценка е сбор от 11 и 12 клас. В смисъл - всеки срок си има тежест при образуването на крайната оценка в 12 клас. И е нормално да се учи по-здраво. Синът ми каза същото - 11 и 12 клас са му били доста натоварени. Но пък сега му е толкова криво, че свършва училище.....
Не се притеснявайте толкова много. Децата са способни, ученето не е непосилно.

И 8-ми клас ще имат родителска среща, на 27 април в 19.30ч
За 8-ми Д (вероятно не само) е на 26.04.2023г.

Общи условия

Активация на акаунт