Проблем с наемодтел

• 3 644
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
Съвсем друго казвам - наемодателят е селски измекяр като почти всеки, решил да върти 'бизнес' с наем на старо. Влязъл е в ситуация да наглее и се пробва да иска по-висока компенсация от действителната щета. Интересно дали му се е получило, но авторът едва ли ще влезе да разясни.

... не е ок някой да се мъчи да замени за чужда сметка амортизирано ПДЧ с поръчков масив или да иска тройна цена за боядисване.
E, това май идва малко в повече, не видях да е искано такова нещо.
Всъщност, сега де върнах да прочета и е писано нещо подобно , ето цитат:
Наемодателят ми предостави мебели които са на минимум 20 години, експертно оценени. Те са тотал щета и трябва да се заменят. Наемодтелят, обаче, прави съпоставка с чисто нови мебели от по-високо качество и съответно иска от мен нереанистични суми като обезщетение.

Същото е и за ремонтните дейности по стената. Наемодателят иска 900 лева за шпакловка и боядисване на стена, на която има точно на едно място малко изядено от кучето ми.

Имаме и изядена маса, отново стара.  Наемодателят прави съпоставка с чисто нова маса, както и комплект 4 стола към нея ( текущите 4 стола не са счупени ).
Измекярът даже иска да му се купят мебели, които не са били повредени.

# 31
Това все пак е пристрастната интерпретация на автора Wink
А и стена не може да се кърпи локално, защото остава петно. Обикновено се иска цялостно боядисване от ръб до ръб, за да не личи.

# 32
Малко на чат го обърнахме Simple Smile

За стената не споря, че трябва да се боядиса цялата - аз лично съм боядисвала и цяла стая, и едно място, където имаше залепено, но паднало огледалце - знам как личи. Но една стена да струва 900 лв - ми гледам си голямата стена в хола, 6/2,4 метра - боядисване за 900 лв излиза малко над 60 лв за квадрат, вижда ми се доста, а това е най-голямата стена в жилището, другите са между 7 и 10 квадрата. Ама хайде, да кажем, че може да е толкова в хола.

За мебелировката вече абсолютно не съм съгласна. Да, авторът може да твърди, че е викнал 5 вещи лица и те са му казали какъв пич е, пък онзи иска да го окраде, и въобще можем да обвиним автора, че е гаден лъжец като всеки беден наемател, че даже и помияр си позволява да има... Но темата е така поставена и така я коментирам - мебелите са Н брой, грозни, стари, евтини, амортизирани и оценени на Х лв, но наемодателят иска НН брой чисто нови, по-хубави и на ХХХ цена. Просто е immediately no такава претенция. Понеже подобни цигании съм виждала лично, съм далеч по-склонна да повярвам на лъжеца с помияра, вместо на...някого другиго, особено в тази тема.

На приказки всеки наемодател, даже на дупки с тръбна мебел и откраднати от някое училище столове, дава минимум прилично жилище, тъкмо е пребоядисал стените, изстъргал фугите, излъскал огледалото, изпрал пътеката от коридора при специализирана фирма и так далее. На практика нещата не стоят точно така. Малко извън конкретната тема, понякога се чудя какви реплики ще се разменят в групата ако се случи наемател (доста малка група сме) от форума да наеме от наемодател (доста повече са) от форума. Като съпоставя вариантите с моя реален дългогодишен опит с огледи и квартири, леко ме напушва смях.

# 33
Аз май някъде в първия си пост бях писала, че за мебелите може да се преговаря - от една страна старите са били стари, ама здрави и вършещи работа, а сега без тях няма бизнес. От друга страна явно амортизирани, та обезщетението може да се договори на средата някъде, където и хазяинът да добави за покупката на нови.

# 34
Всъщност авторът в първия абзац от описанието на щетите пише, че мебелите са били тотал щета, не здрави. Кучето е повредило само масата и стената, за които има по един отделен абзац. Далеч съм от мисълта да се сменят мебели след всеки наемател (понеже съм виждала често този 'довод' - вариант на аз не съм длъжен на всеки да давам нови мебели, все едно някой е поискал, нали... Във всяка тема с преобладаващо присъствие на наемодатели има потенциал да се изкриви със снежинкови фантазии в тази посока). Но мебелите дори в собствения дом се амортизират, надраскват, разклащат, увисват и т.н., като това става и за далеч по-малко от цитираните 20 години. Трябва ли наемателят, който е изтеглил най-късата клечка точно при него да падне фурнирът или да се потроши чифт панти, да купува ново?

# 35
Не е писал, образно говоря, мислех, че си личи.
Каквото и да е новото, което е харесал, факт е, че е ново, а не ВУ от ОЛХ. От години съм под наем и предвид възможностите ми, никога не съм очаквала да съм в ново и лукс, просто посочвам фактите - масовата бюджетна квартира е със старите мебели, а често и уреди на хазяите, а ако не са имали нещо да оставят - взимат го ВУ/с транспортни дефекти. Тоест , неща, които вече са обезценени и/или амортизирани, а не нови-нови. Сега, понеже хазаинът пуснал куче и о, изненада, кучето повредило - хайде наемателят да купи чистак ново. Ами неприемливо е.
Аз съм напълно съгласна с твоите постове, но именно заради наематели като автора на темата, жилищата се обзавеждат основно с мебели и техника, които са достатъчно евтини, за да можеш да ги прежалиш. Истинска история. Преди години наемателят ми ме информира: "Аз изхвърлих едно от креслата защото реших, че не ми трябва." На клетника не му беше дошло на ум да ми каже, че въпросното кресло няма да му трябва, да го прибера, а директно го засилил към контейнера. Никакъв шанс да обзаведа с нещо небюджетно, докато има подобни екземпляри.
Всъщност авторът в първия абзац от описанието на щетите пише, че мебелите са били тотал щета, не здрави.
Е, ти какво очакваш да напише точно този автор? А дали е вярно написаното от него е друга тема. Факт е, че така написаното обслужва неговата теза.

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 14:26 от Анонимен

# 36
Разбира се, че неговата теза обслужва. На наемодателите твърденията също обслужват тяхната теза как дават чудесно жилище, че и евтино го дават, ама, видиш ли, наемателите са говеда от селския обор, че и пари нямат, къде са тръгнали - реални изказвания.

# 37
В чужбина се прави оглед, описва се, снима се и всичко е ясно. А после изискванията са да се остави жилището както е наето. Ако наемателят не го направи влиза в един черен списък и може да забрави да си наеме нова квартира в последствие.

# 38
  • Далечният изток
Ами и тук се прави приемо-предавателен протокол. Последното е много добра идея, може би има някакъв публичен регистър. Но с нашия темп на развитие, особено в електронните области, може би ще се случи след 200 години...

# 39
  • Варна
И моят договор е с приложени снимки, та така... всичко се вижда.
Нарциса, няколко човека наемодатели в темата предложихме да се срещнат по средата наемател и наемодател с частично покриване на сумата за нови мебели, но не - ти влизаш и от вратата започваш да обобщаваш, да обиждаш как всички наемодатели са селски измекяри и цел в живота им е да прецакват хората... Някак си не е много зряло. Айде дишай малко, па пак седни и пиши по-нормално. И аз като теб имам дългогодишен опит като наемател, но така грозно не съм говорила никога.

# 40
Истината е, че измекярите са твърде голям процент и сред наемателите, и сред наемодателите.

# 41
  • Варна
Ами не, не е истина. 8 - 9 квартири съм сменила. Само едни хазяи бяха кофти. И от колегите ми в студентските години по-скоро беше изключение някой да се оплаче.
Ако някой нон стоп попада в някакви кофти ситуации, може би проблемът е в него.

# 42
Имам наемателка самотна майка с дете тийнейджър. Когато нае апартамента, преди 5-6 години, аз се постарах да я отклоня, защото реших, че тя няма да бъде надежден платец. Това щеше да е груба грешка от моя страна, защото тя се оказа един от най-точните и коректни хора, които съм срещала. Та тя много държеше да наеме апартамента, който аз давах под наем, не само защото я устройваше като съотношение качество/цена, но и защото в продължение на година е търсила, а е попадала на страховити коптори, съчетани с безумни претенции. Може би разликата се дължи на това, че ти вероятно пишеш за Варна, а аз - за София. Тук, поради наплива на пришълци от цялата страна, наемодателите си позволяват доста волности и номерата все още минават. Е, и от наемателите едно 50-60% са егати миризливите цветя...

# 43
Ама я се успокойте малко, светът не се върти около вас. Да няма ретрограден Меркурий в четенето с разбиране последния месец и малко?
Авторът съвсем буквално е написал, че иска да плати щетите, но хазяинът иска много повече. Съветите да търси средно положение са доста неадекватни - щетите си имат стойност и тя просто се заплаща. Наистина е толкова просто. Само че когато едната страна категорично отказва съдействие нещата да се случат адекватно и разумно, диалог не е възможен.
А и авторът по принцип питаше друго, не искаше съвети как да се пазари, нито да чете поредните недоказани хипотези как бил наел прясно боядисано жилище с напълно здрави мебели.

# 44
Авторът съвсем буквално е написал, че иска да плати щетите, но хазяинът иска много повече. Съветите да търси средно положение са доста неадекватни - щетите си имат стойност и тя просто се заплаща.
Най-вероятно истината е точно по средата. Авторът със сигурност омаловажава щетите, след като е бил некоректен и толкова се старае да се изнесе като пръдня от гащи. Наемодателят сигурно иска да му се плати за ново обзавеждане, което е по-скъпо от нанесените щети. Или всеки от двамата ще свали от претенциите си, или един от двамата ще остане прецакан. Всъщност, те точно това правят - състезават се кой да прецака другия.

Общи условия

Активация на акаунт