С какво ви дразнят свекървите? - 138

• 37 526
  • 761
  •   1
Отговори
# 180
  • при късмета

Така е , но възрастен , който прекарва повече време с детето, важен му е във веригата за оцеляване. Децата , знае се , лесно стават обект на манипулация и отчуждаване. Майката е най-важна за детето и то попива моралните категории и оценки за останалия свят и хора през нейните преценки. Когато порасне , може и да му се избистрят критериите , но за бабите и дядовците обикновено е късно.
Това не е вярно. Дете, което расте и с двамата си родители, те имат еднакво влияние над него. Майката е по-важна само за чиста физическото оцеляване и то само в началото. Да, повече време е с детето, да има може би превес за възпитанието, но това не значи, че то е само и единствено от нея. За моралните възгледи и оценки пък изобщо не може да става дума.
Всеки човек се ражда с темперамента си, той не се променя. Само начина на държание спрямо един или друг субект.

# 181
  • Наблизо

Така е , но възрастен , който прекарва повече време с детето, важен му е във веригата за оцеляване. Децата , знае се , лесно стават обект на манипулация и отчуждаване. Майката е най-важна за детето и то попива моралните категории и оценки за останалия свят и хора през нейните преценки. Когато порасне , може и да му се избистрят критериите , но за бабите и дядовците обикновено е късно.
Това не е вярно. Дете, което расте и с двамата си родители, те имат еднакво влияние над него. Майката е по-важна само за чиста физическото оцеляване и то само в началото. Да, повече време е с детето, да има може би превес за възпитанието, но това не значи, че то е само и единствено от нея. За моралните възгледи и оценки пък изобщо не може да става дума.
Всеки човек се ражда с темперамента си, той не се променя. Само начина на държание спрямо един или друг субект.

Позволи ми да не съм съгласна.Има и такива семейства,но жената нарочи ли нещо,мъжът бива обработван.И да,те поддават.Виждам го с девер ми.В много отношения е мъж мечта и задълженията им са поделени.Обаче си я слуша,дори да не е много съгласен,все гледа да й угоди.Тя разбира се не го тормози или нещо подобно,много хубава двойка са,но са типичен пример за ''Откъдето е жената,оттам и родата''.
Да си призная леко и при нас е същото малко или много,но не защото не харесвам свекъра ми и семейството ни,а защото както казах всеки си има живот,те не се бъркат,а ние сме типично българско задружно семейство.А на мъжът ми му харесва.
При свекървата ми са други нещата.

# 182
  • София
BeautifulM, наистина при девера ти вниманието е неравномерно разпределено между свекъри и тъстове и едва ли по негова инициатива. Ти самата го отбеляза по-назад.
Също така напълно споделям мнението ти за влиянието на майката върху детето. Обикновено мъжете са фокусирани върху издръжката, особено в период на майчинство може да е проблем. До ДГ детето е постоянно с майката и бащата просто няма физическо време да му влияе в това отношение.
Дори да е по-дебелоглав, си представям как майката пуска тема тук: "В почивния ден той заведе детето при майка си, вместо да сме заедно" - ясно, че горкият мъж ще бъде направен на шопска салата или нещо още по-ситно накълцано. Имам впечатления.

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 17:36 от Cuckoo

# 183
  • при късмета
BeautifulM, аз не коментирам мъжете. Оспорвам твърдението, че децата задължително приемат моралните категории и оценки на майката. Мъжете, вече не деца, са съвсем друга бира
В моето обкръжение, повечето вече пораснали мъже, са доста по-повлияния от бащите си, вместо от майките си. При децата, особено момчета, също има голямо влияние бащата, включително и у нас. Пък нищо, че мъжа ми го няма по 12 часа през деня. Да, през едипова фаза преминава всяко едно дете и то при нормално психическо развитие, но тя започва около 3 години и приключва около 6-7. Там вече влиянието на родителя от противоположния пол е по-голямо. При мъжете по-голямо значение и по-точно влияние (защото са коренно различни неща) по нататък, има само властна жена, която съвсем умишлено си го е поставила за цел. Още тогава, не като си е намерил партньорка. Това също е много важно. Такива жени не оставят намира синовете си никога. Нормални като свекърва ти, се примиряват със ситуацията, ако се появи подобен проблем и се надяват да се реши по някакъв нормален начин

# 184
  • София
Само че става дума за внуците.... не за порасналите синове

# 185
  • при късмета
Да де, и аз за внуците говорех, а BeautifulM към цитата към мен, коментира девер си

# 186
  • Наблизо
Не знам как свекърите приемат това,не говорим за тези неща с тях.Времето заедно винаги се опитват да е пълноценно и приятно.
Деверът все още няма деца,доста по-млади са от нас,но имам предчувствие че с децата ще са така също.

Ужасявам се от това “да се надявам някой ден да се реше проблемът”.Знам,че е нероден Петко ситуацията,но бая години съм в този форум.

# 187
  • София
Ако деверът на Бюти иска да прекарва повече време с родителите си, това зависи от него и от тях. Ако наистина го иска, жена му няма да може да го спре. Не и за дълго.

# 188
Много е сложно , преди децаат синът работеше такава работа ,че от командировки  се отклоняваше 6 км да намине. После има задължения към семейството ,към децата най-вече и стана друго ,на друга работа ,но и да бе тази ,пак щеше да бърза натам. Няма да преспи , да хапне , да си вземе нещо, да поговорим, да смени кран.
 Това е период, ще мине и това, идва момент да има време за всичко.
 За прясно женени - не знам какво толкова са си накривили шапката да не общуват.
 Обикновено към третата година се почват тези дразги ,преди това си се радват едни на други хората.А,  и с появата на деца.

# 189
Народа го е казал,.."Откъдето жената,оттам и родата.."
Ако жената с удоволствие ходи при своите родители,а при свекърите-не,естествено ,че мъжа ще я последва.Не защото не обича родителите си,а защото така му е по-лесно и да не гледа намусени физиономии.
Имам колежка с двама сина,тя казва ,че сме втора категория родители и си е така.
Колкото и  да си приказваме,семейството се движи главно от жената.Като прибавим и факта,че много майки предварително настройват дъщерите си,че свекървата е зло,мача е свирен.
Затова и аз съм над нещата и си сипвам едно!

# 190
  • при късмета
Темата е показала, че свекърите имат тъстове за втора категория родители. Че не само родители, а и са главни баба и дядо. Най-добре е и двата чифта да оставят младите да си наредят ежедневието, без да ги притискат със задължителни гостувания, празнувания, кръщавания и прочие

# 191
Aз като родих втория си син , ме оплакаха възрастните мъжки майки в махалата. Тогава ми беше смешно и далечно. Не, че съм го разбрала сега, но виждам какво е край мен . Имам наборки свекърви вече. Наистина настройката трябва да е като на Янтра, Уиш  и Мей - сипваш си едно и не ти пука. Човек трябва да си изгради среда, занимания , да не се вторачва много в родата и взаимоотношенията, че вероятността да остане разочарован е голяма. Моята свекърва ме ядосваше като казваше - "Каквото и да правя, снахата доволна и благодарна няма да направя, затова и нищо не правя ". Сега си казвам - "Ми права  е била мама".Laughing
Цитат

Темата е показала, че свекърите имат тъстове за втора категория родители. Че не само родители, а и са главни баба и дядо.

Това е според темата. В живота виждам друго . И поговорката за жената и родата го потвърждава, че е било така и преди .

# 192
  • София
Народа го е казал,.."Откъдето жената,оттам и родата.."
Ако жената с удоволствие ходи при своите родители,а при свекърите-не,естествено ,че мъжа ще я последва.Не защото не обича родителите си,а защото така му е по-лесно и да не гледа намусени физиономии.
Имам колежка с двама сина,тя казва ,че сме втора категория родители и си е така.
Колкото и  да си приказваме,семейството се движи главно от жената.Като прибавим и факта,че много майки предварително настройват дъщерите си,че свекървата е зло,мача е свирен.
Затова и аз съм над нещата и си сипвам едно!
Точно. На мъжа така му е по-лесно, обаче друг бил виновен...

Както казах, ако мъжът наистина иска да ходи при родителите си или да им води детето/децата си, жена му не може да направи много. Но на Мунчо му е по-лесно да се крие зад полата ѝ. "Моля, госпожо, Иванка ме накара". Детинщини.

А на мен една баба на детската площадка ми завидя, че имам син – щели със снахата да ме гледат. Нали съм по-важната майка...

# 193
  Ти пък, със снахата. От темата знаем, че всеки си гледа родителите - и така трябва да е всъщност.

# 194
Мен пък ме  е срам, че съм толкова пасивна.
Майката на моята "снаха" е много активна, не мога да се доредя. Те са някакво сплотено семейство, та се събират и не се пропуска повод - я на брат и рождения ден, на детето му , на снахата, все някакви организации, не мога да се отчета Joy.
Да не говорим, че предпочитам да сме на кръчма. Последния път ги каних на домашна храна, ми от сутринта подскачах тука. Беше уважено усилието ми подобаващо, но сега събирам сили за другия месец чак.

Общи условия

Активация на акаунт