С какво ви дразнят свекървите? - 138

• 37 582
  • 761
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Явно на жената не може да се разчита. Ти поне можеш да промениш начина на комуникацията, за да не страда детето. Просто нека не знае, кога бабата ще идва и ако дойде, да е изненада.
Имали сме такива ситуации. Дъщеря ми също е оставала разочарована. Просто вече не знае кога баба й е в града и дали ще дойде. Така хем няма драми, хем идването на баба е изненада.
Благодаря за съвета,добър е, ще го приложа следващия път като си идва.
Иначе в описаната ситуация, тя сама му беше казала и обещала като компенсация за РДто, след като й обясних как сме се почувствали /не пред детето, да не се заяде пак някой, че го въвличаме нарочно/
Това ще стане, ако не им позволяваш да разговарят директно, обаче.

# 271
Ако е за моите деца, в бъдеще време. Но като се обърна назад си давам сметка, че никой не ме е предпазвал и са ме оставяли сама да се ориентирам в живота сред хората, което в момента го виждам като плюс, защото доста по-бързо мога да се откъсна от токсичните хора без емоционални последици.
Но със сигурност никой не иска детето му да страда, а иска едно слънчево и безгрижно детство. Абсолютно вярно и разбираемо.

Първият ми коментар по-скоро беше към случая на Мая и за това, че ако детето е разочаровано и сърдито, няма нужда да бъде насилвано да се вижда и да говори с човек, с когото не желае. Малко ми напомня това как като малка трябваше да прегръщам и да целувам всички и да седя мирно, докато някоя леля ме мачка, за да не ги обидя. Ми гадно беше.

# 272
Но като се обърна назад си давам сметка, че никой не ме е предпазвал и са ме оставяли сама да се ориентирам в живота сред хората
Лютиче, има съществена разлика между това да се ориентираш САМА и друг да ти сипва своята версия на ориентацията. Когато набиваш в канчето на детето "баба ти постъпи така и така", ти не го оставяш да се ориентира само, не го оставяш само да види и усети как тя е постъпила, ти му натрапваш своята версия, лишавайки го от възможността то да изгради собствена такава.

# 273
О не, не говоря за обяснения от страна на родителя. Говоря изрично за комуникацията баба и внуче, както в случая. Бабата обещала на детето да го води в МОЛа и не си спазила обещанието. Реакцията на детето е ясна и не е редно да се осъжда. Няма никаква нужда от допълнителни коментари и вметки от страна на родителя.

# 274
  • София
Затова написах, че директната комуникация трябва да се сведе до нула - за да не може бабата да лъже.

# 275
Е , хайде сега , един път не завела бабата внучето в мола и късаме отношения - изумявам се наистина. Имате едната гледна точка , все пак. Бабата е жена на години, може да ѝ е прилошало, гърло да я е заболяло, да е имала основателна причина да не дойде, всъщност едва ли не е дошла без причина . Не се свършва светът , ако не отидеш в мола за подарък. Детето , за съжаление и това ще научи все някога.  Всъщност толкова хора има , на чиято дума не може да се разчита , особено по нашите географски ширини. 
  Майките на момчета - помнете наистина , че един ден, който идва бързо , ще станете и вие свекърви. Няма да правите точно тези грешки , но ако имате насреща човек, който търси само да сгафите и да ви отреже контактите с внучето, ще се случи. Никой не е робот , греши , ако няма добронамереност ,то  семейни връзки, а и човешки  не трябва да има.

# 276
Joy е мислиш ли, че ако се беше разболяла или нещо подобно изобщо щях да го споменавам... Не, жената просто излязла с други хора и предпочела да си прекара времето с тях. И даже не се сетила да ни се обади да ни каже, че няма да дойде. А ние я чакахме два часа и накрая детето й се обади да я пита. И няма да му забравя физиономията като я пита кога ще дойде и тя като му каза, че нямало да дойде, защото срещнала еди си кой и щяла да ходи еди си къде... Затвори й телефона на момента и това беше края. От тогава не иска да говорят. Опитвала съм се да го убедя, все пак мина повече от месец от тогава, но не. А и според мен, детето си е в правото си да решава за себе си с кого да говори/играе. Може пък като си дойде другия път да му спечели пак доверието и пак да си говорят, знам ли.. каквото сама си направи. Аз нито ще я спра да дойде, нито нищо, ама от там нататък да се оправя сама в отношенията с внучето си.

# 277
Ако една година му е напомняно колко е лоша бабата и как е предпочела други хора пред него , каузата да иска да я види е обречена. Иначе и аз обръщам внимание, че детето е много даровито и умно за възрастта си . Запомнила съм го и с това, че на 2 г. чистеше стаята си и  зареждаше пералнята . Баби не му трябват .
 Иначе спор няма , гадничко се е получило , но чак пък за такова сърдене с месеци. и нежелание за контакти вече .  Възпитавайте в широкоскроеност. И синът ѝ вярно ли не иска да я чува вече. Да ѝ направи забележка , разбирам , но да отказва да чува майка си по телефона , да пази Господ , само ще кажа.

Последна редакция: ср, 03 авг 2022, 15:36 от Анонимен

# 278
  • София
Защо? Ако някой те разиграва и лъже, за мен, е вредно за самия теб да му ръкопляскаш. Трябва да има себеуважение.
Иначе се получава много забавно как бабата прави гафове, но другите са криви, че не замитат след нея.

# 279
Защо? Ако някой те разиграва и лъже, за мен, е вредно за самия теб да му ръкопляскаш. Трябва да има себеуважение.
Иначе се получава много забавно как бабата прави гафове, но другите са криви, че не замитат след нея.

Абсолютно съм съгласна. Трябва да спре да се толерира лошото държание у хората.

# 280
Бабата е направила гаф , доколкото разбирам, не гафове. Досега е била бяла и добра. След първия гаф с воденето в мола , внучето на 3 г. не иска да я види и чуе . Порасналият и син също. За мен такава безкомпромисност е нездравословна. Да, повод е да научиш детето колко е важно да си спазваш обещанието , не да разпънеш баба си на кръст , че не е купила подарък.

Абсолютно съм съгласна. Трябва да спре да се толерира лошото държание у хората.

Защото да си тънкообиден и дребнав  е добро държание .

# 281
  • София
Значи грешно си разбрала – това с мола не е първият гаф.

# 282
Едно е да зарежеш възрастен и да ходиш да пиеш кафенце, друго е да зарежеш малкото си внуче, на което си обещала да купиш подарък. Въобще не го намирам за дребнаво.

# 283
  • София
Да реагираш срещу лъжи и разиграване наричаш тънкообидност?

# 284
не трябва да се лъже ,особено деца. Бях обещала другия път хамбара да е разчистен за къщичка.  Предния ден се обаждат ,че идват,  уж децата питат къщичката направена ли е  ,не беше. Снаха ми е повдигнала въпроса, чрез сина , и  да ,с него си говоря, обсъждам, на нея само честитя нещо.
 Ами не видях как ,дето не мога да се катеря ,се качих на тавана  и свалих синия(ниска стара маса) кошчето бебешко, то на чичото на моите, столчета , изнесох навалицата от хамбара , измих, застлах, попарих мебелите, че години прах,  и бе готово , мокро ,но готово за тях. И съм благодарна ,че се обади снахата (чрез сина) уж децата питат, защото ми спести да се изложа ,пак щях като са тук, но е друго.
 И ме спаси от лъжата , та подсещайте , напомняйте ,тази жена има син, да  и напомни и скастри като не схване. Така на изчакване да се сети , че се забравя, си е  заявка за ...продължете си.

Последна редакция: ср, 03 авг 2022, 16:06 от Бор_яна

Общи условия

Активация на акаунт