В момента чета ... 78

• 42 973
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Приключих с "Глина". Ех, каква чудна книга, 5 звезди от мен. Много е хубава и приятна за четене, думите направо се леят. Докато четях, особено в началото, имах усещането, че се връщам в ученическите си години, когато четях Йовков и Елин Пелин.
Като цяло не съм фен на фолклорните митове и легенди, които определено са силно застъпени в книгата, но все пак това не ми попречи да я харесам. Последната глава не очаквах да е такава, честно казано, но приятно се изненадах.
Може би само една глава ми беше излишна- срещата на Велико с циганското семейство, не видях да допринася за нещо в сюжета, а може би и аз да съм пропуснала.
И един въпрос имам, ако някой помни и/или я е чел скоро.
Скрит текст:
Бабата на Зевна защо всъщност я проклина?
Продължих с Ще видиш ти като родиш на Неда Малчева, но вече съм много изморена и утре ще я довърша.
P.S:  Едно лирично отклонение:
Скрит текст:
За пръв път в живота си бях на такава дълга почивка, 18 дена ни нямаше, 15, от които бях на морето, 7 книги успях да прочета. И сега като знам, че едва, едва ще намирам време за четене покрай децата и всички останали задължения, ми ще да си вземе все още неоправения багаж и да тръгна пак към морето. 🤣

# 121
Прочетох "Деликатесен труп" и макар че изобщо не споделям идеите на веганите, а авторката е веганка и това си личи още от първите страници, трябва да се признае, че книгата е много силна и стряскаща антиутопия - читателят успява да си представи как би било хората да бъдат третирани по същия начин, както третираме животните днес. С доста отблъскващи подробности е описан процесът по отглеждане на хора за умъртвяване, после самото умъртвяване, щавенето, разфасоването и т.н. В крайна сметка няма надежда за човечеството, дори добрите хора се покваряват, защото се водят от егоизма си. Книгата си заслужава според мен.

А сега минавам на "Силата на кучето".

# 122
Идвам с гореща препоръка за Всички сме злодеи от М. Л. Рио и тя е да не я четете.
Изтърпях 118 страници и преустанових. Плетеница от герои, имена и реплики, в които нито мога, нито ми е интересно да се концентрирам. Абсолютен мишмаш - и за да е още по-пълна чинията - навсякъде прелива от цитати на Шекспир.
Вероятно е сценарий, преработен на книга. За мен беше нечетивен текст.
Имам още две нови заглавия на сиела и се надявам да не са такава прецакня като това.

# 123
  • Mostly in my mind
Относно Деликатесния труп. Не съм я чела,  нямам и намерение, но това е откакто свят светува. Нарича се борба за оцеляване, хранителна верига и т.н.

Завърших 22.11.1963.  Прекрасна, прекрасна книга. Толкова много да ми хареса. Поплаках подобаващо на последните две страници. И съжалих, че не съм я прочела по-рано. Велик!

# 124
Благодаря за споделеното за авторката на "Деликатесен труп" - никак не се учудвам, че именно веганка е написала книга с такава идея - точно у тези хора, супер обичливи към животните и загрижени за планетата, съм откривала най-човеконенавистното отношение и разрушителни идеи. Неслучайно преди време СЗО обмисляше веганството да бъде класифицирано като психично заболяване.

# 125
Не я чета в момента, но ме сърбят очите и пръстите.
Някой друг да е набелязал тази книга, да вдигне ръка и да си признае?
Скрит текст:

# 126
И аз я загледах точно тази сутрин.

# 127
  • София
Искам да благодаря на Миж публично, че ми препоръча "Хартиеният дворец" - много ми хареса! Обичам такъв тип книги - "семейни саги", макар че не знам дали на 100% се вписва в това определение.
След нея прочетох "Box" на Лекберг и Фексеус, не е лоша. Малко ми беше скучновата. Много ме дразнеше постоянното натякване на фобията от микроби на главната героиня. Буквано на всяка страница по 3 пъти си дезинфекцираше ръцете и бършеше всичко с мокри кърпи. Адски досадни повторения.
И аз мисля да започна "Кървавата годеница".

# 128
Дидка, много се радвам, че очакванията ти са се оправдали Hug

Аз бутам едно недоразумение, взето от библиотеката , а именно "Двойката от съседната къща" на Шари Лапена. Някакъв опит за трилър би трябвало да е, но не много успешен. Ще го помъча още малко и може и да го зарежа. Във всеки случай повече няма да посегна към тази авторка.

Аня, вдигнах ръка, не знам дали ме видя Grinning

# 129
Да я пускат, защото гората от ръце май ще се сгъсти. То се е видяло, че ще се чете и аз вече точа списъците.

Миж, освен да почнеш друга, която не ми хареса - Кървавата годеница.

Аз съм на първите страници на Хората, които са винаги с мен - отдавна я планирах и сега дойде нейният ред.

# 130
Миж, освен да почнеш друга, която не ми хареса - Кървавата годеница.

По-натам ще е, обещана ми е от приятелка за прочит Simple Smile

# 131
Аз съм на първите страници на Хората, които са винаги с мен - отдавна я планирах и сега дойде нейният ред.
Това е от книгите, които не можах да дочета и ако не ме беше убедила да прочета "Симон", нямаше да прочета повече нищо от Нарине Абгарян.

# 132
  • Berlin
Лолита, нали? Аз скоро гледах и сериала с Джеймс Франко и как ми се прииска пак да я прочета.

# 133
За Фоенкинос смятам,че много сме изписали и ще ви спестя суперлативите си за “Две сестри”.
Скрит текст:
Но ще споделя един пасаж,който ме накара да се замисля..е,предполагам това е мисията на качествената литература.

# 134
  • Варна
На Фоенкинос прочетох "Нашите раздели", много се впечатлих, страхотен изказ, не знам кой беше преводач. Книгата купих от панаир на книгата за 5лв. Най-добре изхарчените пари в живота ми. "Деликатност" и "Загадка Анри Пик" не ме впечатлиха особено. Тези сестри трябва да ги погледна... Благодаря за цитата по горе:hibiscus:

Общи условия

Активация на акаунт