Кандидатстване с рисуване след седми клас - тема 9

• 41 094
  • 787
  •   1
Отговори
# 225
  • Once there was a Hushpuppy...
Здравейте,

Тъй като за пръв път чувам за това НВО по рисуване - сега в темата,  искам да помоля ако имате подробности или сайт с информация да споделите. Смятам че ще е полезно и за останалите, които четем тук.

Редактирам:

Намерих това: http://zamatura.eu/7klas/ucebno-izpitni-programi/izobrazitelno-7klas/

Описано е какво представлява, но все пак ако някой знае къде може да бъдат приети децата с този изпит, нека пише моля

# 226
  • София
Описано е какво представлява, но все пак ако някой знае къде може да бъдат приети децата с този изпит, нека пише моля
Във всяка една паралелка на МОН-ските училища, чийто бал се сформира от НВО по БЕЛ, НВО по МАТ и резултата от изпита за проверка на способностите "Рисуване". Тъй като не знам за кой град питате, ето откъде можете да проверите План-приема за 2022-2023, за да се ориентирате за всички паралелки. Вземете предвид, че ако имате седмокласник (седмокласничка) през тази учебна година, актуалният План-прием за 2023/2024 все още не е излезнал; това ще се случи през пролетта.

# 227
Много благодаря!
За София се интересувам, разгледах ги. Вероятно ще е нещо подобно.

# 228
Следете информацията в сайта на РУО-София (към конкретния потребител с въпроса, или друг град, ако и други съфорумци се питат същото):
https://ruo-sofia-grad.com/%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b8- … 0%bb%d0%b0%d1%81/

Копирам пак оттам как беше тази учебна година и болдвам това, което е предмет на въпроса:

Цитат
Заявление за полагане на изпит за проверка на способностите

Във връзка с реализиране на дейностите по прием на ученици, Ви уведомявам за следното:

Приложеното заявление  за полагане на изпит за проверка на способностите важи само за прием на ученици по държавен план-прием в VIII клас, както следва:

изпит за проверка на способностите по изобразително изкуство: 140. СУ „Иван Богоров“, 144. СУ „Народни будители“, 3. СУ „Марин Дринов“, 51. СУ „Елисавета Багряна“, НСУ „София“ и ПГИИ „Проф. Николай Райнов“;

– изпит за проверка на способностите по музика: 144. СУ „Народни будители“;

– изпит за проверка по спорт: 132. СУ „Ваня Войнова“ и 28. СУ „Алеко Константинов“;

– изпит за проверка на способностите по спорт (хореография): 144. СУ „Народни будители“.

Срокът за подаване на заявление за полагане на изпит за проверка на способностите е 26-27 май 2022 г., включително. Заявлението се подава в училището, в което се обучава ученикът.

Приложение:

Заявление за полагане на изпит за проверка на способностите

Общо взето училищата, които провеждат такъв изпит по рисуване, имат и паралелки, за прием в които той е необходим. Изпитът има характер на матура - държи се там, където ученикът е разпределен, а важи за всички МОН-ски училища, където е приложим. Наред с него, в балообразуването се вземат и матурите по български и математика. Дотук това е за училищата към МОН.
Училищата към Министерство на културата не присъстват в този списък, изпитите там са различни и и важат само за конкретното училище.

# 229
BlyaSSSachka - много благодаря, точно това не знаех. Чудех се каква е разликата, когато говорите за МОН-ски училища.
Сега вече ми стана ясно.

# 230
Дали не трябваше и за ПГО🤔
Професионална гимназия по облекло

# 231
  • София
Дали не трябваше и за ПГО🤔
Професионална гимназия по облекло
Не, поне в последната година. Всъщност има няколко училища към МОН, в които има специалности тип "графичен/моден/... дизайн" или като в цитираното ПГО - сценичен костюм, да кажем АРТ специалности, за които обаче се кандидатства без НВО (проверка на способностите) по ИИ. Обичайно в бала влизат оценките от свидетелството за 7ми клас по ИИ и ИТ, най-често НВО БЕЛ е х3, а НВО Мат х 1.
Дори в често цитираните 51во и 3то всъщност имат само по 1 паралелка ИИ, за която искат НВО по ИИ, за другите им 2 се кандидатства без тях. Даже в 51 СУ балообразуването е 2хНВО БЕЛ +2хНВО МАТ + ИИ и ИТ за 7ми клас, което е малко странно за по-арт децата Simple Smile. Но, разбира се има и такива, които съчетават добре рисуването с Мат.

# 232
Което беше добре за дъщеря ми, защото тя не влезе в училищата към МК, а на изпита по ИИ към МОН не отиде, та влезе в такава паралелка само с оценките по БЕЛ и Мат от матурите.

# 233
  • Редута, София, България
Обичайно в бала влизат оценките от свидетелството за 7ми клас по ИИ и ИТ, най-често НВО БЕЛ е х3, а НВО Мат х 1.
Дори в често цитираните 51во и 3то всъщност имат само по 1 паралелка ИИ, за която искат НВО по ИИ, за другите им 2 се кандидатства без тях. Даже в 51 СУ балообразуването е 2хНВО БЕЛ +2хНВО МАТ + ИИ и ИТ за 7ми клас, което е малко странно за по-арт децата Simple Smile. Но, разбира се има и такива, които съчетават добре рисуването с Мат.
Дъщеря ми учи в 51 СУ Компютърна Анимация . Изкара 430, а минималния беше 410. Не е ходила на уроци по Нищо, но майка ми е учителка по математика и я подготви. Много се радвам, че най-накрая са направили НВО по рисуване, защото да ходиш да рисуваш по 4 часа във всяко училище ми се струва Абсурдно! Голяма Сага беше докато разберем за кои специалности се изискват уроци по рисуване и за кои не. Радвам се, че тези неща придобиват по-уточнен вид вече.

# 234
  • софия
Че матура по рисуване си има от много години, не разбирам какво новоуточнено видяхте.

# 235
  • Ланкър, планините Овнерог
Че матура по рисуване си има от много години, не разбирам какво новоуточнено видяхте.
Точно. Проверката на способностите е сигурно от поне 10г. Изпитите в училищата към МК и сега, и преди са съвсем отделно нещо.

# 236
Мислих , че са я Национализирали, т.е. един изпит по рисуване за всички училища, това означава НВО. А Изпитът по Рисуване е отделен за всяко едно училище, което е много затрудняващо според мен.

# 237
  • София
Мисля, че сте много объркана за тези изпити. Ще се опитам да внеса яснота.
За кандидатстване в училища, които са под "шапката" на МОН = НВО, като балът се сформира от НВО-БЕЛ, НВО-МАТ, НВО-Проверка на способностите Рисуване и балообразуващи предмети.
За кандидатстване в училища (общо три за София), които са под "шапката" на Министерството на културата = самостоятелен изпит във всяко едно училище само по рисуване, без да взимат предвид нито едно НВО.
Съвсем нормално е, даже направо си е задължително в училищата, които са с изкуства към МК да се влиза със самостоятелен изпит по съответното изкуство; тук включвам и музикалните училища, които не са предмет на тази тема, но са си там - към МК и ще ги използвам са следния пример. Ако сте научили няколко акорда на китара от гледане на клипчета в интернет и сте душата на компанията по купони с песни, и ви е приятно да се занимавате с това в свободното си време, като се развивате във времето, без това да пречи на основните ви предмети на дейност => МОН и изпита "Проверка на способностите"
Ако обаче ходите на уроци от ранна детстка възраст, свирите по 3-4-5-n часове всеки ден и мечтата ви е да станете оркестриращ музикант => МК с отделните специализирани изпити.
Същото е и с рисуването.

# 238
Благодаря за ясния отговор, но аз имах впредвид само училищата към МОН , които Не е лошо да си национализират изпита по рисуване, а не децата да ходят да рисуват по 4 часа за всяка една Паралелка "Рисуване" И така и Бях Разбрала. За училищата към МК Ясно че имат Собствени Изисквания. Но едно дете да ходи на изпити всеки ден понякога сутрин и следобед в жегата с Маска е Нечовешко и Брутално! А След като училищата от МК не искат да си национализират изпита, то поне да се постараят да предоставят подходящите условия за да може децата да дадат максималното от себе си, без да припадат от жега и преумора.
Мисля, че сте много объркана за тези изпити. Ще се опитам да внеса яснота.
За кандидатстване в училища, които са под "шапката" на МОН = НВО, като балът се сформира от НВО-БЕЛ, НВО-МАТ, НВО-Проверка на способностите Рисуване и балообразуващи предмети.
За кандидатстване в училища (общо три за София), които са под "шапката" на Министерството на културата = самостоятелен изпит във всяко едно училище само по рисуване, без да взимат предвид нито едно НВО.
Съвсем нормално е, даже направо си е задължително в училищата, които са с изкуства към МК да се влиза със самостоятелен изпит по съответното изкуство; тук включвам и музикалните училища, които не са предмет на тази тема, но са си там - към МК и ще ги използвам са следния пример. Ако сте научили няколко акорда на китара от гледане на клипчета в интернет и сте душата на компанията по купони с песни, и ви е приятно да се занимавате с това в свободното си време, като се развивате във времето, без това да пречи на основните ви предмети на дейност => МОН и изпита "Проверка на способностите"
Ако обаче ходите на уроци от ранна детстка възраст, свирите по 3-4-5-n часове всеки ден и мечтата ви е да станете оркестриращ музикант => МК с отделните специализирани изпити.
Същото е и с рисуването.

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 09:21 от Ирушка

# 239
Благодаря за ясния отговор, но аз имах впредвид само училищата към МОН , които Не е лошо да си национализират изпита по рисуване, а не децата да ходят да рисуват по 4 часа за всяка една Паралелка "Рисуване".

Към МОН изпита по рисуване е един на една дата за всички деца по бг. И се нарича проверка на способностите. Логично е темите да са различни заради естеството на качествата, които изисква или предпочита дадено училище. Подготовка може да осъществите където си поискате или никъде. По същия начин, без значение на кой учител по МАТ или БЕЛ  ще ходите или  въобще ще се подготвят самостоятелно , нво  по предметите е едно в рамките на цяла бг. Ясно е че всичко опира в оценката и критериите, но и в училищата към МК е същото, то дори в рамките на едно училище оценките на различни учители за една и съща творба могат да са различни,  затова годишната оценка по рисуване в училища към мк се формира от комисия . Няма как в тази сфера нещата да бъдат напълно  унифицирани, доколкото това е възможно към МОН е постигнато с тази проверка на способностите.

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 09:52 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт