Кандидатстване с рисуване след седми клас - тема 9

• 41 094
  • 787
  •   1
Отговори
# 240
  • Редута, София, България
Ясно! Изпитът за паралелки "Рисуване " към училищата МОН е Един За Цяла България. Не е лошо да направите един списък за София. Училища към МОН и училища към МК, за да е по-ясно. Аз бих прибавила и СГСАГ. Някога е имало изпит по рисуване, но вече взимат само оценката по ИИ и Физика за Архитектура и Геодезия

# 241
  • София
Аз се извинявам, че мой пост стана повод за такива уточнения и разминавания. Това НВО рисуване го написах за по-кратко с идеята, че тези, на които им трябва си следят нещата и знаят, че името реално е Проверка на способностите по изобразително изкуство. Дано не съм объркала някого. И да, то си е от доста време и не мисля, че е имало отделни изпити за всяка паралелка за училищата към МОН.

Alina_si, може ли да споделите малко повече впечатления вече за учебния процес. Доволна ли е дъщеря Ви от паралелката? Има ли превес на момичета?
Струва ми се, че много повече момичета кандидатстват с рисуване - от пишещите тук, а и за курса детето споделя, че са масово девойки.
Ако някой разкаже малко повече и за НПГПФ, ще съм благодарна. От 3те у-ща към МК само те нямат програма и учебни планове на сайта си. Чела съм, че само те успяват да учат на 2 смени и ми е странно как се случва при положение, че в някои дни са с по 9-10 ч. От 7:30 ли са сутрин? Какъв втори език се учи там от 9ти клас?

Ирушка, има чудесно обобщена информация в първи пост на темата - с разяснения, списък, дадени сайтове и т.н. Трябва само да се чете.

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 10:08 от Jiema

# 242
Мога да кажа за НГПИ. НЕ  се учи на 2 смени, а класовете започват по различно време - някои от първи час ( 8 ч.), някои от втори, трети и съответно завършват по различно време. Вторият чужд език е руски.

# 243
  • София
Ако някой разкаже малко повече и за НПГПФ, ще съм благодарна. От 3те у-ща към МК само те нямат програма и учебни планове на сайта си. Чела съм, че само те успяват да учат на 2 смени и ми е странно как се случва при положение, че в някои дни са с по 9-10 ч. От 7:30 ли са сутрин? Какъв втори език се учи там от 9ти клас?
Учат на 2 смени, първа смяна започва в 7:45 ч. Нямат по 9-10 часа на ден, а по 7. В един или два дни седмично имат и осми час, той обикновено е час на класа или модул ФВС спортни дейности. За втори език от 9 клас има варианти според това какъв преподавател може да осигури училището - немски, френски или испански. Учениците не могат да избират, каквото се падне - това е. За щастие на дъщеря ми се падна точно желаният от нея език, така че за нея късметът проработи добре.

# 244
Ясно! Изпитът за паралелки "Рисуване " към училищата МОН е Един За Цяла България. Не е лошо да направите един списък за София. Училища към МОН и училища към МК, за да е по-ясно. Аз бих прибавила и СГСАГ. Някога е имало изпит по рисуване, но вече взимат само оценката по ИИ и Физика за Архитектура и Геодезия

В първия пост в началото на темата има подробна информация.

# 245
  • София
В СГАСГ (бившия Строителен техникум в София) никога не е имало изпит по рисуване, а и в самото училище не се учи рисуване професионално, така че мястото му не е тук според мен. Завършила съм го преди 25години.

# 246
  • Sofia
Мога да кажа за НГПИ. НЕ  се учи на 2 смени, а класовете започват по различно време - някои от първи час ( 8 ч.), някои от втори, трети и съответно завършват по различно време. Вторият чужд език е руски.
Вторият език е вече испански.

# 247
Откога?

# 248
  • Sofia
Откога?
От тази година. Важи за осмокласниците. Горните класове си продължават да учат руски. Поне по програма е така.

# 249
Кати, имаш предвид, че настоящите осмокласници догодина ще учат като втори език испански ли? И всички паралелки ли или избираемо?

# 250
  • Sofia
Кати, имаш предвид, че настоящите осмокласници догодина ще учат като втори език испански ли? И всички паралелки ли или избираемо?
Няма да има възможност да избират. Всички осмокласници от догодина, ще учат испански, като втори език. Поне така казаха на общата родителска. От девети клас втори език  испански.

# 251
Откога?
От тази година. Важи за осмокласниците. Горните класове си продължават да учат руски. Поне по програма е така.

И аз така разбрах.

# 252
В НГПИ ще има ден на отворените врати на 3-ти декември 10-15ч.

# 253

Благодаря! Дали трябва да се записваме предварително или всеки може да го посети по всяко време в дадения диапазон? Извинявам се за въпроса, просто не намерих на страницата им подобна информация.

# 254

Благодаря! Дали трябва да се записваме предварително или всеки може да го посети по всяко време в дадения диапазон? Извинявам се за въпроса, просто не намерих на страницата им подобна информация.

Всеки може да посети - поне миналата година беше така. Може да се обиколят ателиетата и класните стаи и да се разгледа какво правят. Учениците и преподавателите са там и работят и обясняват какво правят. Може да се говори с тях.  Много е интересно за бъдещи гимназисти.
Предполагам, че ще има информация и на сайта.
Освен това миналата година имаше изложени оценени изпитни работи от предишни години.

Общи условия

Активация на акаунт