За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 104

• 29 750
  • 758
  •   1
Отговори
# 540
Радева, ама ти мислиш, че тези родители си слагат колан на себе си? Оптимистка Grinning

Nova, то не е смешно, обаче ми стана смешна ситуацията. На това се казва да те фрасне акъла в главата, буквално Joy Добре, че детето не е било в стола.
Напротив, имат колани, защото не им се плаща 50 лв глоба. Аз нали ги виждам пи светофарите.

# 541
Е, Тео, как каква е разликата? Като ги спре КАТ, няма да ги глобят. Ще измрънкат, че са откопчели коланите за малко, ала-бала. Понеже иначе има глоби и за деца без столче...
Преди няколко седмици в моята майчинска фейсбук група една дама питаше как да пътуват с две деца до Гърция без столчета. Хайде, за едното щял да мине номерът, че го кърми, но другото?

# 542
И в моя квартал има едно семейство с две деца, които засичам по този начин. Малкото е в столчето винаги, но голямото, което е на 4-5г. пътува отпред в скута на майката. Жената беше казвала преди месеци, че големият искал да гледа пътя и му било интересно и затова е отпред.
Аз съм на 23г. Моите родители не са ми слагали столче. От ПТП заради това, когато бях малка, бях пострадала много тежко, че дори не знаеха дали ще оживея. Възстановявах се 4 години. Майка ми много съжаляваше тогава, но белята вече беше станала.

# 543
  • Пловдив
Момичета, здравейте!
Трябва ли да ме притеснява жълто - зелено ако като пяна на малчо ( на 43 дни)  вече трети ден? Изцяло на Нан (Сюприйм).Скоро смених Комфортиса с това, но не плавно.Преди това беше запечен и много се напъваше.А сега с новото мляко пък доста пръцка 🤔 Иначе нищо друго не забелязвам да му има 🤔
Вчера има два наакани памперса, което ме кара да мисля, че не е разстройство.Днес е един за сега.

Благодаря сега, за да не спамя после 😊

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 10:40 от Елънче

# 544
Ние бяхме така със НАН, затова го смених с друга марка. Много воднисто жълто-зелено и пълнеше целия памперс.

# 545
Моля за съвет или предположения за следните точки:

1. Бебе на 6м често седи с отворена уста или плези езиче. Нормално ли е?
До сега си мислех, че е нормално - зъби, лиги и тн., докато една педиатърка незапочна да ме разпитва за тироидни проблеми в рода, защото забеляза че си подава езичето.

2. Същото бебе на 6м от няколко дни започна да си върти главата наляво надясно. Какво може да е и на кого да вярвам?
ЛЛ смята че е недостиг на вит Д. Отидохме на частен педиатър и според нея е със зачервено гърло и отит. Върнахме се при ЛЛ, като не казах че сме ходили другаде. Казах й че мрънка и си пипа ушите. Погледна и уж и тя видя че са зачервени, но според нея гърлото не е.

Вече прилагам лечението от частния педиатър, но моля за мнение. Ако някой е миналавал през нещо подобно.

# 546
Във родилния дом задължително се правят изследвания на всички новородени за фенилкетонурия и хипертиреоидизъм, до колкото знам това са тиреоидни изследвания имате ли резултатите? По въпроса с витамин Д - изследва се кръв, не се предполага от ЛЛ. А за проблеми с гърло и уши се пускат кръвни изследвания за възпаления. Само като идеи ви пиша. Всъщност на 6 месеца задължително се правят профилактични изследвания на бебетата - кръв и урина. Имате ли такива правени?

Последна редакция: пт, 16 сеп 2022, 20:24 от Felicity King

# 547
Моля за съвет или предположения за следните точки:

1. Бебе на 6м често седи с отворена уста или плези езиче. Нормално ли е?
До сега си мислех, че е нормално - зъби, лиги и тн., докато една педиатърка незапочна да ме разпитва за тироидни проблеми в рода, защото забеляза че си подава езичето.

2. Същото бебе на 6м от няколко дни започна да си върти главата наляво надясно. Какво може да е и на кого да вярвам?
ЛЛ смята че е недостиг на вит Д. Отидохме на частен педиатър и според нея е със зачервено гърло и отит. Върнахме се при ЛЛ, като не казах че сме ходили другаде. Казах й че мрънка и си пипа ушите. Погледна и уж и тя видя че са зачервени, но според нея гърлото не е.

Вече прилагам лечението от частния педиатър, но моля за мнение. Ако някой е миналавал през нещо подобно.

1. В Бг има профилактичен скрининг за щ/жлеза, НО ТОЙ не е абсолютен. Може да направите всички нужни изследвания за щитовидна жлеза- НО, с венозна кръв. Също, и по отношение на това, е нужно да различите, дали езичето е голямо, и поради това не може да се прибере, или просто бебето си играе от време на време.
2. Да, това може да се дължи на отит (и въртенето, и пипането на ушетата) ... и е симптом на болка в ушетата. Отит при бебета и деца се диагностицира само с уред- нито с " пипания ", нито с " натискания ".

# 548
Уреда за диагностициране на отит не е ли едно малко фенерче с оптика и индивидуални накрайници с което се гледа в ухото на бебето?

# 549
В епикризата пише че правен скрининг за ФКУ, хипотиреоидизъм и ВНХ.
Да, правени са изследванията на 6м. Пуснахме ги в събота. Въртенето на главтаа започна в понеделник ще кача резултатите.
За вит.Д обаче също трябва венозна кръв до колкото знам. Освен да търся някъде където ще му вземат?? И да пусна щитовидни хормони, знам ли.. не съм от София.
И да, гледан е с отоскоп.
За езичето според мен си играе, до сега не съм мислела че това точно може да е проблем. Ако е голям какво следва?
Скрит текст:

Суе е 10
Били нормални..

Последна редакция: пт, 16 сеп 2022, 20:46 от Bubbless

# 550
В Надежда за витамин Д взимат кръв от пръста на бебето.

# 551
Момичета,

Давахме на човека ( 1 годинка) да си хапва корички на френски кроасани (не от пакетираните), но си усетих, че не съм въвеждала белтък, а те се приготвят с цяло яйце ... Знам, че количеството белтък е незначително , но трябва ли да се заглеждам за реакции? Вие как въведохте цялото яйце?

# 552
Бъбълсче, не мисля, че някъде ще се съгласят да вземат венозна кръв на бебе. Поне в София съм чела, че отказват.

# 553
Токуда!

Там ако кажеш изрично, че искаш кръв от вената, го правят. Да, не са най-щастливите от този факт, но си вършат работата.

Гарантирам, защото поне 4 пъти съм водила бебешора там. Дори профилактичните за годинка ще ги направим пак там и сигурно днес!

Успех!💙

# 554
Лаборатория Надежда в Парадайс също взимат венозна без проблем. Много бяха любезни - позволиха ми да сложа детето на гърда, таткото й пуска филмче и тя два от три пъти дори не заплака. Третия път беше вече голяма, но пак лесно мина.

Общи условия

Активация на акаунт