Нашите цветя - обща тема 17

• 34 726
  • 743
  •   1
Отговори
# 570
Юка е, да.
Не е от светлината , защото преди беше на по-светло и пак същата работа.
Иначе имам една в другото жилище, която рядко посещавам и грижа и направо откача да расте, за 2 години порасна с 1,50 метра 😀
Те не са претенциозни като цяло.
В стаята има още 3 цветя и на всички им е супер.

# 571
  • Мадрид / София
Това не е юка. Драсена (драцена) е. Може би да е Dracaena fragans. На юката листата са твърди. Много си приличат, но не са едно и също растение.

# 572
  • оттам, откъдето започва България
Скрит текст:
Здравейте!
От една година имаме Юка.Намерихме я зимата до едни кофи за боклук оставена и ми дожаля, та я взехме Stuck Out Tongue
В началото си мислех, че кой знае как е гледана и за това е някак повехнала.После беше лято, правихме ремонт на жилището и не можех да и обърна много внимание, но си седи все така "посърнала".
2 пъти сменях пръстта , пробвах по-обилно да я поливам, пробвах и по-сухо, все са и листата свити.
Не е от водата, не е и от пръстта, гаранция за това.
От какво друго може да е?
Изглежда точно така, все едно не съм я поливала 1 месец.Като дойде някой на гости и всеки ми казва- полейте го това цвете.
Отгоре я резнахме, че беше изсъхнала още от началото и изби 3 нови детки, които бяха много свежи, но после станаха като другите листа и даже изсъхнаха съвсем.
Прилагам и снимка:

п.с. жълтите квадратчета са, защото се появиха мушици от една друга пръст и да не нападнат и тази...

Vervam, не мога да преценя от снимката, но не е ли малка саксията?

Аз също имам Юка, която за мен освен като цвете има и сантиментална стойност.
На 14 години е, откакто ми я подариха, и до момента един път беше под въпрос дали ще я бъде.
Не съм я снимала тази година, но е пораснала повече от снимката от 2021 г. (която сигурно съм споделяла и тук)
Скрит текст:

# 573
Принципно имат съвсем противоположни условия на живот.
Юката е градинско растение,а драцената стайно.
Затова се опитах да помогна на дамата със съвет. Но тя си познава собствените цветя най-добре

# 574
Аз съм гледала юка в апартамент и си растеше супер няколко години. Даже не беше на много светло място. Това на снимката според мен е юка.

# 575
Не споря, просто съм почти сигурна, че е Юка.
Имам и драцена, за това .
Дори и драцена да е, каква може да е причината за тези свити листа ?
Не е светлина, не е и вода, не е и почва.
Била е и на светло и на тъмно и по-обилно полята и по-малко ....все е в ей този вид.
Възможно ли е да е някаква болест ?
Може би хората за това са решили да я хвърлят .
Ето още една снимка в цял ръст, не е малка саксията :

# 576
  • Мадрид / София
Пробвай да пръскаш листата с калций и магнезий. Може да е липса на минерали. Може и да е юка от последната снимка по-добре се вижда.

# 577
Извинявам се, но как се пръска с калций или магнезий и с какво е полезен този метод?

# 578
  • София
Имам един малък Адениум на който му опадаха листата. Каудексът е здрав. Не знам причината за листата. Какъв може да е проблема?

# 579
  • Мадрид / София
Извинявам се, но как се пръска с калций или магнезий и с какво е полезен този метод?
1 гр на литър вода. Пръскат се листата. С калций веднъж седмично, а магнезия 1 път месечно. Това са минерали, които са в сравнително малки количества в субстрата и недостига им оказва влияние за нездравослоения вид на листата и растението. Калция спомага за здрави и силни листа, а магнезия предотвратява преждевременното им пожълтяване. Това като най-общо. Свиването на листата може да се дължи на липса на някои от минералите, които са налични в малки количества в субстрата.

Амиамо, не знам. Може да е липса на светлина. Моя също нещо не вървеше добре и го подарих.

# 580
Хм, това може да обяснява и завитите листа на бугенвилиите. 🙄

# 581
Имам един малък Адениум на който му опадаха листата. Каудексът е здрав. Не знам причината за листата. Какъв може да е проблема?
Нормално е, зимата спят. Напролет ще изкара нови листа. Но ако ти е подозрителен му разрови субстрата. Един адениум ми умря, саксията гъмжеше от инсекти. По повърхността нямаше нищо, нито по листата, преди да опадат.

# 582
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

# 583
Добри, това цъфнала монстера ли е?
На моите екзотични им режа пъпките веднага след като се появят, но на открито е хубаво.

# 584
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
да, филодендрон монстера.
предния път не успях да я хвана съвсем разтворена Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт